CU, CD i inne zapalne choroby jelit
Forum otwarte dla wszystkich chorych na nieswoiste zapalenia jelit,
dla ich rodziców, partnerów i osób zainteresowanych.

Diagnostyka - Tarczyca - wyniki

noodle - 09-10-2012
Temat postu: Tarczyca - wyniki
Coś mnie podkusiło ;) i zrobiłam dzisiaj przy badaniach krwi także badanie tarczycy i wit.b12.

Witamina B12 226,00pg/ml (189,00-883,00)

TSH 0,795 µIU/ml (0,350-4,940)

FT3 3,94 pg/ml (1,71-3,71)


FT4 0,99 ng/dl(0,70-1,48)

Może mi ktoś podpowiedzieć, czy mam się już martwić? :|

Ogólnie czuję się zmęczona, boli mnie często głowa itede, ale dotychczas wiązałam to z żelazem niskim.

obyty.z.cu - 09-10-2012

noodle napisał/a:
Może mi ktoś podpowiedzieć, czy mam się już martwić?

nie ma powodu ,spoko,ale warto będzie powtórzyć za jakiś czas badanie.

noodle - 09-10-2012

Bo wyczytałam, że to T3 świadczy o niedoczynności tarczycy. Z objawów niedoczynności mam te:

uczucie zmęczenia, osłabienie, senność, trudności w koncentracji,uczucie chłodu, przewlekłe zaparcia, sucha skóra, łamliwe paznokcie, wypadające włosy

obyty.z.cu - 09-10-2012

noodle napisał/a:
uczucie zmęczenia, osłabienie, senność, trudności w koncentracji,uczucie chłodu, przewlekłe zaparcia, sucha skóra, łamliwe paznokcie, wypadające włosy

to także objawy anemii :wink:

chodzi o to,że powtórne badanie za jakiś czas albo potwierdzi,albo nie.
Z drugiej strony zawsze możesz się spokojnie zapisać na wizytę,do endokrynologa na fundusz,poczekasz pewnie z 3-4 miesiące,czyli akurat by mieć już wyniki drugiego badania.

Alis - 09-10-2012

a widzisz dobrze ci podpowiedziałam z tarczycą :wink: ja mialam jeszcze usg tarczycy
noodle - 09-10-2012

Alis napisał/a:
a widzisz dobrze ci podpowiedziałam z tarczycą :wink: ja mialam jeszcze usg tarczycy

Tak, dziękuję Ci. Właśnie wybieram się do endokrynologa i na USG tarczycy. Wolę dmuchać na zimne.

noodle - 09-10-2012

_Ray_ napisał/a:
noodle napisał/a:
Bo wyczytałam, że to T3 świadczy o niedoczynności tarczycy. Z objawów niedoczynności mam te:

jesli już to nadczynność ...;-)

z takimi wynikami ;)

ja bym sprawdziła jeszcze raz wyniki i zrobila usg.


Jak widać znam się ^^ Coś wyczytałam w necie i napisałam. Czyli nadczynność... Pójdę chyba po prostu do endokrynologa, nie będę gdybać :P
Znacie jakiegoś dobrego w Krk?

Mamcia - 09-10-2012

Odnośnik do art poglądowego http://www.endokrynologia...ycy-tsh-ft4-ft3
Nie widzę żadnych powodów do niepokoju. Wynik oddzielnie o niczym nie świadczy i to żadne przekroczenie normy.

noodle - 09-10-2012

Ech, nic już nie rozumiem. Dobrze, że chociaż jutro idę do mojej pani doktor od jelit. Przynajmniej w tym kierunku coś się dowiem...
zielonawitolda - 10-10-2012

_Ray_ napisał/a:
noodle napisał/a:
Bo wyczytałam, że to T3 świadczy o niedoczynności tarczycy. Z objawów niedoczynności mam te:

jesli już to nadczynność ...;-)

z takimi wynikami ;)

ja bym sprawdziła jeszcze raz wyniki i zrobila usg.


z tak niskim fT4 to raczej jakieś zapalenie tarczycy. wykonaj jeszcze anty-tpo i anty-tshr zanim udasz sie do endo.

Mamcia - 10-10-2012

A gdzie to tak niskie fT4??? Nie ma powodów bo badania przeciwciał, ale jak ktoś bardzo chce....
noodle - 11-10-2012

Po badaniu USG :) tarczyca jak najbardziej ok, zadnych zmian ani innych takich.
Alis - 11-10-2012

No to super :) mi po usg wyszło, że tarczyca nieco mniejsza jest i pani doktor napisała mi na karteczce skierowanie na badania tarczycy, żeby sprawdzić czy dobrze pracuje i na 100% przebadać, nie pamiętam jakie to były badania ale coś koło 200 zł płaciłam.
noodle - 12-10-2012

Dokładny opis, gdyby ktoś był zainteresowany.

Oba płaty tarczycy jednorodne, o gładkich rysach, bez cech patologicznego unaczynienia.
Prawy płat o wymiarach 46x13x16 mm
Lewy płat o wymiarach: 47x13x14 mm
Cień grubości 2 mm
Tchawica nieprzemieszczona.
Okolicznych patologicznie powiększonych węzłów chłonnych nie uwidoczniono.

[ Dodano: 12-10-2012 ]
Wyliczyłam sobie objętość tarczycy według wzoru
Objętość=długość*szerokość*głębokość*0,512 i wyszło mi:

PP 4,8 ml
LP 4,3 ml
Razem objętość tarczycy 9,1 ml

Wyczytałam też, że objętość tarczycy u kobiet to 13-18 ml lub 18–20 ml. Czyli mam za małą...

zielonawitolda - 13-10-2012

nie masz za małej, bo właściwie to nie ma normy minimalnej dla tarczycy. fakt, można się zaniepokoić przy łącznej objętości 6ml, ale 9 jest jak najbardziej OK. Sama mam 9,5. :)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group