CU, CD i inne zapalne choroby jelit
Forum otwarte dla wszystkich chorych na nieswoiste zapalenia jelit,
dla ich rodziców, partnerów i osób zainteresowanych.

Interpretacja wyników - badania laboratoryjne, prosze o interpretacje

Monika81 - 31-07-2013
Temat postu: badania laboratoryjne, prosze o interpretacje
Kochani, mam prośbę. Pewnie ktos z Was zinterpretuje mi wyniki moje najświeższe. Niepokoi mnie bo miesiac temu robiłam badania (niecały miesiąc) miałam zelazo 195 ug/dl, tIBC miałam 470 ug/dl, AST i ALT było w normie. Teraz są to wartości różniące sie znacznie od tych miesiac temu.
Dodam moze ze boli mnie dość mocno brzuch/żołądek. Mam tez powiekszone węzły chłonne pachwinowe.

Morfologia (C55)
Leukocyty 4,4 K/μl 4,0 — 10,0
Erytrocyty 4,14 M/μl 3,70 — 5,10
Hemoglobina 12,8 g/dl 12,0 — 16,0
Hemoglobina [mmol/l] 7,94 mmol/l 7,45 — 9,93
Hematokryt 37,7 % 37,0 — 47,0
MCV 91,0 fl 77,0 — 95,0
MCH 30,8 pg 27,0 — 34,0
MCHC 33,8 g/dl 32,0 — 36,0
RDW 12,7 % 11,5 — 14,0
Płytki krwi 231 K/μl 150 — 450
PCT 0,21 % 0,20 — 0,50
PDW 15,0 % 8,0 — 18,0
MPV 9,1 fl 8,0 — 12,0

Rozmaz automatyczny
NEU% ­ 70,6 % 45,0 — 70,0[/b]
NEU 3,08 K/μl 2,50 — 5,00
LYMPH% ¯ 17,2 % 20,0 — 45,0
LYMPH ¯ 0,75 K/μl 1,50 — 3,50
MON% ­ 11,5 % 1 — 10
MON 0,50 K/μl 0,05 — 1,95
EOS% ¯ 0,5 % 1,0 — 5,0
EOS ¯ 0,02 K/μl 0,04 — 0,40
BASO% 0,2 % 0,0 — 1,0
BASO ¯ 0,010 K/μl 0,020 — 0,100
Odczyn Biernackiego 3,0 mm < 12,0

Biochemia

Glukoza (L43) 83 mg/dl 70 — 99
Wartosc zalecana przez PTD 2012
Białko C-reaktywne (CRP) - ilosciowe (I81) 1,20 mg/l < 3,00
Bilirubina całkowita w surowicy (I89) 0,5 mg/dl < 1,00
Aminotransferaza asparaginianowa [/b](AST) (I19) ­ 40 U/l 15 — 35
Aminotransferaza alaninowa (ALT) (I17) ­ 75 U/l 15 — 45
Cholesterol całkowity (I99) 158 mg/dl stezenie optymalne:
stezenie graniczne:
stezenie wysokie:
<200 mg/dl
<200-239 mg/dl
>240 mg/dl
Cholesterol HDL w surowicy (K01) &macr; 53 mg/dl > 65
Cholesterol LDL - wyliczany (K03) 93,8 mg/dl

Stezenie cholesterolu LDL w surowicy wyliczane jest wg równania Friedewalda. Stezenie triglicerydów powyzej 350 mg/dl (3,95 mmol/l) uniemozliwia
wyliczenie cholesterolu LDL. Wskazane jest wówczas powtórzenie badania na czczo lub badanie cholesterolu LDL metoda bezposrednia.

Triglicerydy (O49) 56 mg/dl
stezenie prawidłowe:
stezenie graniczne:
stezenie wysokie:
stezenie b.wysokie:
<150 mg/dl
<150-199 mg/dl
200-499 mg/dl
>500 mg/dl
Zelazo w surowicy (O95) 70 ug/dl 50 — 170
Całkowita zdolnosc wiazania zelaza (TIBC) (O93) &macr; 248 μg/dl 250 — 450


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group