| |
CU, CD i inne zapalne choroby jelit Forum otwarte dla wszystkich chorych na nieswoiste zapalenia jelit, dla ich rodziców, partnerów i osób zainteresowanych. |
 |
Sterydy - Efekty uboczne
basia1982 - 13-06-2007 Temat postu: Efekty uboczne Już trzeci raz, od kiedy zdiagnozowano u mnie CU jestem na encortonie. Za kazdym razem byly inne skutki uboczne. Przede wszystkim nie moge sobie poradzic z psychika. Jestem senna, nie moge sie na niczym skupic, placza mi sie slowa a czasem nie pamietam jak co sie nazywa. Cala puchne, najbardziej twarz i nogi. Mam wilczy apetyt, nonstop musze cos gryzc. Czy ktos mial cos podobnego. Jak sobie z tym radzic? Czy zamiast encortonu mozna brac cos innego? Co mi grozi jesli odstawie encorton z dnia na dzien - biore po 60mg/dobe. Pomozcie
ranka - 13-06-2007
nie mozesz odstawic encortonyu z dnia na dzien i nawet tego nie probuj.dojda powiklania ktore beda jeszcze gorsze niz te ktore masz teraz.ale idz do lekarza i powiedz mu o tym, niech sprobuje tobie zmienic lek.
Torvik - 13-06-2007
| basia1982 napisał/a: | | Jestem senna, nie moge sie na niczym skupic, placza mi sie slowa a czasem nie pamietam jak co sie nazywa. |
Miałem tak samo. Później mija.
| basia1982 napisał/a: | | Za kazdym razem byly inne skutki uboczne |
To nie jest dziwne. Leki mają różne efekty uboczne, które nie zawsze są takie same.
| basia1982 napisał/a: | | Co mi grozi jesli odstawie encorton z dnia na dzien - biore po 60mg/dobe. |
Encorton hamuje/ogranicza (do końca pewny nie jestem) wydzielanie hormonów kory nadnerczy. Jeśli go odstawisz z dnia na dzień to organizm zwariuje, bo nie będzie miał tych hormonów. Dlatego ten lek trzeba odstawiać stopniowo, w konsultacji z lekarzem. Nie można samodzielnie.
Czytałaś ulotkę tego leku?
Poza tym informacje o tym leku są w w wątku Encorton
Jak tam nie znajdziesz odpowiedzi na Twoje pytanie to dopisz swoje wątpliwości.
ranka - 13-06-2007
| Cytat: | | Encorton hamuje/ogranicza (do końca pewny nie jestem) wydzielanie hormonów kory nadnerczy |
no wlasnie,i jeszcze wtedy dochodzi niewydolnosc kory nadnerczy
Mamcia - 13-06-2007
A jaką część jelita masz zajętą??? te 3 kuracje to w jakim okresie czasu???
Tomy - 13-06-2007
Dokładnie tak jak Ranka i Torvik napisali, sterydów nie można nagle odstawić.
basiu1982, co do samych sterydów, to bierzesz bardzo dużą dawkę. Mnie lekarz przepisywał maksymalnie 40mg i to już uznawał za dużą dawkę. Twój lekarz powinien kontrolować co jakiś czas parametry krwi i moczu, pierwszy raz tak po ok. 2 tygodniach brania sterydów. Bo obok takich widocznych efektów jak "puchnięcie", mogą one zmieniać parametry krwi. U mnie zawsze po sterydach mocno spadał potas a wzrastał cukier we krwi. dochodziło do tego nadciśnienie i podwyższony niedobry cholesterol. Logiczne jest, że wtedy samopoczucie nie jest najlepsze, może to powodować senność, brak koncentracji itp. Takie skutki uboczne nie u wszystkich występują, ale to musisz mieć po prostu kontrolowane, tym bardziej, że bierzesz astronomiczną jak dla mnie dawkę sterydów. Powinnaś mieć od razu ustalona ścieżkę schodzenia ze sterydów. Lekarz może też wypróbować inne podobne sterydy, jak np. Metypred, Calcort 6, Medrol. O niektórych z nich można poczytać, że są lepiej oczyszczone i dają mniej skutków ubocznych. Ja wypróbowałem na razie tylko Encorton i Metypred i oba dawały u mnie takie same skutki uboczne.
Poza tym, jeżeli zmiany w jelicie masz typowo dla CU, czyli na końcówce, to lekarz może zastosować sterydy miejscowo, czyli we wlewkach. Nie obciążają wtedy tak mocno całego organizmu. Jeżeli kurację sterydami trzeba by ciągnąć długo, to lekarze zalecają wtedy włączenie Azatiopryny i wycofywanie się ze sterydów, bo Aza, jeżeli jest dobrze tolerowana, powoduje mniej skutków ubocznych i można ją brać długo, nawet latami.
Poza tym ważne jest dobre ustawienie podstawowych leków. Gdzieś czytałem, że bierzesz Sulfę i coś osłonowego na żołądek. Ale jakie są te dawki Sulfy. I dlaczego nie ma czopków. A poza tym, jeżeli zmiany masz i w przełyku i w żołądku i w dwunastnicy i oprócz tego zdiagnozowane CU, to naprawdę warto wybrać się na konsultacje do dobrych specjalistów, aby jeszcze raz postawili diagnozę i włączyli skuteczne leczenie łączne, a nie tylko CU. Miałaś robioną gastro i kolonoskopię, ale czy pobrano z nich wycinki i co z nich wyszło? czy nikt nie sugerował, że to może być crohn?. Krótko mówiąc powinnaś znaleźć dobrego specjalistę, który dobrze poprowadzi leczenie, długotrwałe ciągnięcie na bardzo wysokich dawkach sterydów nie jest najlepszym rozwiązaniem.
-Ania- - 13-06-2007
dodając do wszystkich wypowiedzi- z którymi sie zgadzam i popieram
( w zaleznosci od kontekstu)
mozesz poprosić o zmianę z encortonu na entocort
ten drugi dorższy - a to dlatego, że nie ma po nim negatywnych skutków ubocznych
to jak oczyszczony encorton
jesli jednak się nie da, to proponuję popytac o deprim,
mi to pomagało,
jednak przy przejsciu na entocort zapominasz o wszystkim, co było
od puchniecia nóg poprzez nadmierny apetyt (no moze ten ostatnio to troche zostaje)
pozdrawiam
ania
Tomy - 13-06-2007
| -Ania- napisał/a: | mozesz poprosić o zmianę z encortonu na entocort
ten drugi dorższy - a to dlatego, że nie ma po nim negatywnych skutków ubocznych
to jak oczyszczony encorton
|
Aniu, to ja się teraz z tym nie zgodzę (zależnie od kontekstu )
Entocort (budesonid) to jest steryd o działaniu miejscowym, a nie ogólnym, zupełnie inny niż Encorton. Działa w końcowym odcinku jelita cienkiego i początkowym odcinku grubego, czyli tam, gdzie przeważnie występuje Crohn, a nie CU, dlatego nie jest lekiem na CU. A to że nie daje dużych skutków ubocznych to prawda.
| -Ania- napisał/a: | jesli jednak się nie da, to proponuję popytac o deprim,
mi to pomagało, |
No ale co ma steryd do deprimu? Deprim to jest uspokajacz na bazie dziurawca, zupełnie inna branża, nie trzeba się o niego pytać, każdy może go sobie kupić bez recepty. Z własnego doświadczenia wiem, że lepiej nie bawić się samowolnie uspokajaczami. Lepiej, jeżeli już koniecznie trzeba, iść po dobrze dobrany uspokajacz do psychiatry.
-Ania- - 13-06-2007 Temat postu: Re: Efekty uboczne
| basia1982 napisał/a: | | Przede wszystkim nie moge sobie poradzic z psychika. Jestem senna, nie moge sie na niczym skupic, placza mi sie slowa a czasem nie pamietam jak co sie nazywa. Cala puchne, najbardziej twarz i nogi. |
dlatego zaproponowałam deprim
reszta o.k.
pozdrawiam
ania
basia1982 - 13-06-2007
Sulfasalazyny biorę 4 razy po dwie tabletki dziennie. Helicid na żoladek i ten nieszczesny encorton. Nigdy lekarz zadnych innych lekach mi nie mowil. Wyszlam ze szpitala z diagnoza i tak te leki zostaly. Podczas kolonoskopi aparat mozna bylo zalozyc tylko do "zgiecia sledzionowego" (czy czegos takiego) dalej podobno nie mozna bylo i na calym widocznym odcinku byly zmiany.
Badan krwi ani moczu po pobycie w szpitalu nie mialam, lekarz nie wspomnial ze trzeba robic
W zeszlym tygodniu dostalam skierowanie do poradni gastroenterologicznej czy jakos tak (nie moge sie doczytac na skierowaniu) z prosba od mojego lekarza o objecie leczeniem. Zapisalam sie do Szpitala Miejskiego w Torniu bo tylko tam sie dodzwoniłam ale termin dopiero na 30pazdziernika. Moza ktos korzysta z takiej poradni w totruniu i poleci mi cos.
Z lekow na te chorobe znam tylko te ktore biore a reszta to dla mnie abstrakcja.
W ogole myslalam ze troche wiem o tej chorobie a tu sie okazuje ze ja nic kompletnie nie wiem.
Myslalam ze to bedzie tak ze poboli pobiore leki i przestanie az do nastepnego razu (w sumie to tak mi to lekarz przedstawil) a tu boli i nie przestaje.
Ktos tu wczesniej pisal ze 3 razy dziennie wyproznia sie i ze dla niego to duza. Ja do niedawna wyproznialam sie do 20 razy dziennie.
Jestem poprostu zalamana swoja niewiedza
Tomy - 13-06-2007
Swoją niewiedzą się nie załamuj, bo jeżeli już jesteś na tym forum, to powoli będziesz się orientować coraz lepiej.
Na pewno sama tez to już wiesz, że do końca pażdziernika nie możesz czekać z wizytą u gastroenterologa. Na pewno ktoś z forum z Twojego regionu poleci kogoś sprawdzonego, poszukaj też, lub wpisz pytanie w dziale "Lekarze".
Ja na Twoim miejscu poszukałbym specjalistę gastroenterologa, który pracuje w dobrym szpitalu i ma też gabinet prywatny. I wtedy zrujnował bym się, na wizytę prywatną. Wtedy nie musisz czekać, a gdyby się okazało, że trzeba robić dodatkowe badania, czy leżakować w szpitalu, to już masz wtedy szybkie i dobre wejścia. Ja tak mam ustawione leczenie u mnie w Opolu i to jest super rozwiązanie. Dobry specjalista będzie wiedział jak dalej pokierować leczeniem. Teraz tylko trochę wysiłku aby do niego trafić i sama zobaczysz że nie będzie źle.
manka - 14-06-2007
jak już pisałam tobie w innym twoim wontku , niestety nie mogę polecić żadnego lekarza gastro ale taka wizyta prywatna byłaby dobrym rozwiązaniem bo żeczywiście do października nie możesz czekać , jak ja szukam u nas w okolicy jakiegoś lekarza to w google wpisuje np przychodnia specjalistyczna gastroenterolog dopisując oczywiście toruń lub co ci tam bliżej odpowiada jest jeszcze taka miejska strona info , nie pamietam adresu ale jak wpiszesz Toruń do ci wyskoczy
ToRoNtO - 08-10-2008
hejka ! mam wielki problem, biorę metypred i wyskoczyła mi straszna wysypka na twarzy, klacie i na plecach, strasznie mnie to oszpeca znacie może jakieś dobre maści czy coś żeby się tego pozbyć (wysypka sterydowa ropna ) aj jak mnie te syfy bolą
Natalka - 08-10-2008
| ToRoNtO napisał/a: | | znacie może jakieś dobre maści czy coś żeby się tego pozbyć (wysypka sterydowa ropna ) aj jak mnie te syfy bolą |
najlepiej jak pójdziesz do dermatologa, on Ci dobierze odpowiednie mazidła, takie robione są skuteczne, ja po sterydach miałam masakrę, bo za długo zwlekałam z wizytą, bo się naczytałam że ma samo przejść, niestety nie każdemu samo przechodzi, a szczególnie jak zmiany są takie duże i głębokie
ToRoNtO - 08-10-2008
No to będę musiał iść jeszcze raz do dermatologa bo już bylem i pozapisywał mi 3 rodzaje maści ale to nic nie pomaga a wycyckałem je do dna
Misia - 08-10-2008
Czasem warto iść do innego dermatologa. Warto też powiedzieć, że sie ma NZJ.
Natalka - 09-10-2008
Ja też jak byłam u jednej pani dermy i powiedziałam jej o co chodzi z tymi syfami i że mam Crohna, to coś tam próbowała mnie leczyć, ale na drugiej wizycie po prostu poleciła mi innego lekarza i inną przychodnię, bo nie chciała zrobić mi gorzej. I takich lekarzy to ja podziwiam, bo potrafią wznieść się ponad swoją ambicję dla dobra pacjenta
więc poszukaj innego dermatologa.
a tak w ogóle to, co to były za maści?
ranka - 11-10-2008
idz do dermatologa a ja ze swojej strony moge ci polecic dobra kuracje, ktora mam sama
Kupujesz:
Effaclar K - w aptece bez recepty
Diacneal - w aptece bez recepty
Acnederm - w aptece bezrecepty
stosujesz na noc na zmiane - dobre rezultaty
moja skora sie oczyszcza, zaskorniki poznikaly. Polecam
martita - 01-07-2009
Witajcie!Potrzebuję Waszej pomocy,bo już nie wiem jak sobie poradzić z ta sytuacją
Biorę encorton,w tej chwili jestem na dawce 15mg na dobę i czuję sie po nim wstrętnie Pomijając kwestię"jelitową",bo i tak latam do wc-ta ok5 razy na dobę,to mam okropne skutki uboczne:
1ogólne osłabienie organizmu
2zaburzenia widzenia(zaburzenia kolorów,wszystko wydaje się takie ciemne)
3"lekki"sen,po którym wstaje i czuje sie jakbym wcale nie spała,a w dzień to mi sie po prostu oczy na stojąco zamykają
4wyschnięta śluzówka w nosie,aż mi się strupy pojawiły,
5brak smaku i brak zapachu
6zaburzenia koncentracji,pamięci,słuchu i w ogóle brak jakiegokolwiek "myślenia"
7stronienie od ludzi,w sensie,że mnie wkurza sam widok człowieka a już o rozmowie nie wspomnę
8poczucie beznadziejności,płaczliwość,
9potliwość,ale tylko rano,po nocy,a później już nie
macie jakieś rady,chociaz na niektóre z tych skutków?bo jak tak dalej pójdzie,to chyba oszaleję ja i cała moja familia
P.S.zapomniałam dodać,jako punkt nr 10,że palić mi się chce bardzo!normalnie jedna fajka za drugą horror...
Żabusia - 01-07-2009
Większośc z objawów, jakie opisałaś często towarzyszą sterydoterapii... czasem trudno przez to przejść, bo są to klasyczne objawy uzależnienia, objawy odwykowe...
niedługo powinno zacząć ustępować, ale jeśli sobie z tym nie będziesz radziła, to moze psycholog mógłby Ci jakoś pomóc przez to przejść. Rodzina też powinna wiedzieć, co się z Tobą dzieje i dlaczego tak jest, powinni Ci pomóc i zrozumieć.
| martita napisał/a: | | 2zaburzenia widzenia(zaburzenia kolorów,wszystko wydaje się takie ciemne) |
może wybierz sie z tym do okulisty, bo pdobne objawy miał kiedyś mój mąż, a było to zapalenie siatkówki
Ja ze swej strony mogę tylko
Unknown - 01-07-2009
Ja nie miałam jak dotąd większych skutków ubocznych, a przyjmuję podobną dawkę, 20 mg. Ostatnio zauważam jednak pewne anomalie zbliżone do Twoich.
Co prawda jelita mi się uspokoiły i to bardzo, apetyt dopisuje, wizyta w toalecie tylko raz dziennie. Za to senność i brak koncentracji - to chyba aktualnie największa moja zmora. W odróżnieniu od Ciebie śpię kamiennym snem, budzę się wypoczęta (z reguły), a i tak w dzień mogłabym dosypiać o każdej porze. Z koncentracją też dużo gorzej - wszelkie 'intelektualne potyczki' zajmują mi o 1/3 więcej czasu niż zwykle. Jedno w połączeniu z drugim skutecznie wpływa na dobry nastrój, a właściwie jego brak W ogóle mam huśtawki nastrojów i 'przymulenie'.
Nie wiem, ale mnie pomaga umiarkowany wysiłek fizyczny np. dłuuuugie spacery, czasem zamiast jechać tramwajem czy autobusem idę te parę przystanków pieszo. Staraj się przemóc i mimo wszystko wychodź do ludzi, choć miałabyś to robić jakby wbrew sobie. Wtedy, mając inne zajęcia, nie będziesz skupiała się na swoich dolegliwościach, bo po prsotu nie będzie na to czasu. Stopniowo, krok po kroku.
To chyba najbanalniejsza rada z możliwych, ale ciężko mi znaleźć inne metody, a równie bardzo jak Ty chciałabym.
Fatalne pogody też nie są bez znaczenia, więc może to wszystko nie tylko skutki zażywania lekarstw. Ci, teoretycznie zdrowi, też chodzą po ulicach śnięci jak ryby.
Trzeba zacisnąć zęby i jakoś to przetrzymać. Ja to już ten opymizm ostatnio na siłę sobie wmawiam, bo jakoś trudno o niego
Pewnie to wszystko jest chwilowe, dla naszego dobra - trzymajmy się tej wersji
Pozdrawiam serdecznie
Torvik - 01-07-2009
| Unknown napisał/a: | | Nie wiem, ale mnie pomaga umiarkowany wysiłek fizyczny np. dłuuuugie spacery, czasem zamiast jechać tramwajem czy autobusem idę te parę przystanków pieszo. |
Mnie, gdy miałem takie same objawy wszelki wysiłek fizyczny zamulał. Jeszcze te "cudowne " rady rodziny "czujesz się źle, bo się nie ruszasz". Miałem ich ochotę wtedy udusić.
Generalnie martito czas pomaga - ja zacząłem czuć się lepiej po pół roku od odstawienia sterydów, ale tak całkowicie dobrze dopiero po mniej-więcej roku.
martita - 04-07-2009
| Żabusia napisał/a: | | to moze psycholog mógłby Ci jakoś pomóc przez to przejść. |
już raz tego próbowałam,ale z opłakanym skutkiem a jak zeszłam z leków,to wszystko wróciło do normy i już nie potrzebowałam psychologa.
| Unknown napisał/a: | | Nie wiem, ale mnie pomaga umiarkowany wysiłek fizyczny np. dłuuuugie spacery, czasem zamiast jechać tramwajem czy autobusem idę te parę przystanków pieszo. Staraj się przemóc i mimo wszystko wychodź do ludzi, choć miałabyś to robić jakby wbrew sobie. Wtedy, mając inne zajęcia, nie będziesz skupiała się na swoich dolegliwościach, bo po prsotu nie będzie na to czasu. |
a to,to juz by mnie chyba zabiło po prostu! ja nie mam siły iść do wc,a co dopiero łazić w takim upale
| Torvik napisał/a: | | Generalnie martito czas pomaga | -pięknie to napisałeś ale kurcze z czasem trudniej wygrać niż z innymi rzeczami!ale od wczoraj jestem na 10mg i tak jakby troszkę lepiej było,powoli i do przodu...
dziękuję za rady i za pomoc
Unknown - 04-07-2009
| martita napisał/a: | | a to,to juz by mnie chyba zabiło po prostu! ja nie mam siły iść do wc,a co dopiero łazić w takim upale |
Faktycznie, trochę nie pomyślałam... jesteś w nieco innej sytuacji niż moja - musisz dużo częściej odwiedzać toaletę, a coś takiego osłabia i to mocno, więc z aktywnością lepiej się wstrzymać aż z częstotliwościa odwiedzania wc wszystko się unormuje
Aaa i niekoniecznie miałam na myśli smażenie się na słońcu, i wychodzenie w samo południe, wieczorami jest dużo chłodniej i wtedy można pospacerować
A przecież sama rozmowa z innymi, czyli wspomniane przeze mnie wychodzenie do ludzi, fizycznie nie powoduje żadnych uszczerbków, więc tutaj można mimo wszystko 'zaszaleć'
P.S. Trzymaj się i cieszę się, że jest już odrobinę lepiej!
Justynaa - 23-03-2010 Temat postu: sterydy-wilczy głód pomocy witam wszystkich, otóż jestem tutaj nowa od niecałych 3 lat choruje na chorobe crohna obecnie mam 22 lata... nie bede tutaj narazie opisywała calej choroby w skrocie powiem ze remisje i powtorne nawroty nie sa mi obce, w kazdym badz razie co pewien czas ogolnie rzecz biorac srednio co 2 miasiace przyjmuje glikokortykosteroidy : encorton, metypred, entocort, obecnie jestem na dawce 6 mg-entocort i mam doslownie "wilczy głód" wiem ze kazdy powie, iz to nic takieggo ale ogolnie mialam nieprzyjemne skutki brania sterydow-zmiany nastrojow, leki psychozy dziwne (szczegolnie jak przyjmowalam encorton) a teraz te napady glodu mnie wykanaczaja doslownie co 5 mint jestem glodna i nie moge nad tym zapanowac bo ten glod przeinacza sie w bol poczawszy od dziwnego "łamania konczyc' poprzez zgage i pieczenie w calym przewodzie pokarmowym...prosze o pomoc jezeli ktokolwiek mial podobne objawy i wie ja sobie z tym poradzic gory dziekuje
Natuśka - 23-03-2010
Jak jak byłam na Encortonie, doświadczając nieogarnionego głodu zapychałam się waflami ryżowymi, albo jadłam kisiel. I stwierdzam z pełną świadomością, że okres stosowania tegoż sterydu nie był najszczęśliwszym momentem w moim życiu
Mamcia - 23-03-2010
Takie objawy na encortonie to normalne, ale na entocorcie (budesonidum) to raczej rzadkie. Objawy ssania, zgagi itp. powinny być leczone lekami z grupy IPP ( xxx prazol)
Olimpijka - 23-03-2010
| Justynaa napisał/a: | | napady glodu mnie wykanaczaja doslownie co 5 mint jestem glodna i nie moge nad tym zapanowac bo ten glod przeinacza sie w bol poczawszy od dziwnego "łamania konczyc' poprzez zgage i pieczenie w calym przewodzie pokarmowym...prosze o pomoc jezeli ktokolwiek mial podobne objawy i wie ja sobie z tym poradzic gory dziekuje |
Mialam identycznie (z glodu rwal mi caly zoladek) i pomogl mi Contix
-Ania- - 24-03-2010
wilczy głów, psychozy i inne to, że tak powiem normalne - bo opisane w ulotce -
skutki uboczne brania encortonu.
Każdy z nas jakoś sobie z tymi "psychozami" radzi, jedni biorą deprim, inni coś mocniejszego,
a "wilczy głód" zapychałam chrupkami kukurydzianymi.
Odnośnie kłopotów z żołądkiem- mój prowadzący lekarz proponuje controloc.
ania
p.s.
Pewnie jakiś moderator poda Ci linki do wątków poruszających Twój problem, albo podepnie cię do istniejących.
monika84 - 02-04-2010
Ja po encortonie miałam zapalenie błony śluzowej żołądka mimo iż brałam trilac osłonowo. Nie mogłam jeść bo bałam się bólu. Nie bolało w trakcie jedzenia, ale dosłownie 30 sekund po posiłku pieczenie było tak okropne, że potrafiłam rzucać się na łóżlu z bólu.
Sama zaczęłam stososwać krople żołądkowe ale działaly tylko na chwilę.
Od gastro najpierw dostałam na te bóle ANESTELOC, ale nie znowiłam go dobrze. Miałam zawroty głowy, zaburzenia widzenia i wymioty. Po tygodniu przeszłam na POLPRAZOL i szybko udało się podleczyć żołądek.
monika84 - 02-04-2010
Ja po encortonie miałam zapalenie błony śluzowej żołądka mimo iż brałam trilac osłonowo. Nie mogłam jeść bo bałam się bólu. Nie bolało w trakcie jedzenia, ale dosłownie 30 sekund po posiłku pieczenie było tak okropne, że potrafiłam rzucać się na łóżlu z bólu.
Sama zaczęłam stososwać krople żołądkowe ale działaly tylko na chwilę.
Od gastro najpierw dostałam na te bóle ANESTELOC, ale nie znosiłam go dobrze. Miałam zawroty głowy, zaburzenia widzenia i wymioty. Po tygodniu przeszłam na POLPRAZOL i szybko udało się podleczyć żołądek.
inkaska - 03-04-2010
ja po encortonie miałam przede wszystkim skutki uboczne widoczne w wygladzie (księżyc w pełni, przyrost wagi, łuszczenie skóry) jak również w psychice - gwałtownie reagowałam na wszystko co się wokół działo, uderzenia gorąca i chyba to przyczyniło się do rozwoju trądziku różowatego...
karolcia123 - 05-04-2010
ja po encortonie jestem tak utuczona, że szkoda gadać, od dziś już nie biorę i mam nadzieję, że wrócę do poprzedniej wagi i wyglądu, pożyjemy, zobaczymy??? pozdrawiam Wszystkich
Miska Ryżu - 06-04-2010
| karolcia123 napisał/a: | | ja po encortonie jestem tak utuczona, że szkoda gadać od dziś już nie biorę i mam nadzieję, że wrócę do poprzedniej wagi i wyglądu, pożyjemy, zobaczymy |
Jeżeli Twój przyrost wagi jest związany z faktycznym przytyciem a nie zatrzymaniem wody w organizmie to samo odstawienie leków nie spowoduje niestety że schudniesz.
CatAnn - 06-04-2010
| Miska Ryżu napisał/a: | | Jeżeli Twój przyrost wagi jest związany z faktycznym przytyciem a nie zatrzymaniem wody w organizmie to samo odstawienie leków nie spowoduje niestety że schudniesz. | No nie, ale encroton wzmaga apetyt, więc po odstawieniu siłą rzeczy je się mniej, a kiedy je się mniej - to się i zaczyna chudnąć...
Encorton pod tym względem jest najgorszy - tyję (nawet 10kg do góry) - przez to pojawiają się rozstępy, poza tym puchnę na twarzy, rękach, nogach... pojawiają się też problemy z cerą - trądzik na twarzy i plecach... oraz nieregularny okres...
Ale entocort też nie jest cudowny - przez niego mam okropne czyraki... na szczęście dostałam maść Mupirox i pomaga
Raysha - 06-04-2010
ja już przytyłam 5kg, a w sumie nie obżeram się nie wiadomo jak.
Jestem tak sztucznie napompowana, że do żadnych jeansów się nie mieszcze
Już pomijam fakt, że mało sypiam, bo jestem jakoś dziwnie pobudzona - to mi odpowiada nawet
Piciu - 06-04-2010
Gdy brałem encorton to faktycznie miałem wilczy apetyt, i w związku z tym waga poszła do góry, wode w organiźmie miałem zatrzymaną - tak myśle, buźka troche zaokrąglona, problemy skórne na plecach.
andzka - 07-04-2010
| Mikrusia napisał/a: | ja już przytyłam 5kg, a w sumie nie obżeram się nie wiadomo jak.
Jestem tak sztucznie napompowana, że do żadnych jeansów się nie mieszcze
Już pomijam fakt, że mało sypiam, bo jestem jakoś dziwnie pobudzona - to mi odpowiada nawet |
Jak brałam encorton to sypiałam trzy godziny na dobę i też miałam "power" niezły. Wcale nie czułam zmęczenia i wciąż byłam pobudzona ...
Garek - 07-04-2010
JA od dzisiaj mam 40 mg Encortonu na dobę pózniej co dwa tygodnei mam odstawiac jedna Tabletke Witamy w Świecie CHOMIKÓW
Piciu - 07-04-2010
Ja miałem dawke 60 mg Sterydy mi jednak i tak nie pomogły , a jaki problem miałem ze zejściem z nich.
magdusia - 08-04-2010
Po mojej ostatniej przygodzie z encortonem przybyło mi 14 kg,z czego juz troche zgubiłam. Jedyny plus mojego brania sterydów to ten niesamowity power: po nocach zamiast spać to sprzątałam i prasowałam wszystko co się da.
KrzysiekŻyrek - 08-04-2010
Ja do dnia dzisiejszego nabrałem 16 kg na encortonie ale nadal go przyjmuje wiec waga jeszcze rośnie dla mnie dobrze bo 181 cm a waze na dzień dzisiejszy 66 kg
toczka - 13-09-2010
Mam troche glupie pytanie... ale naprawde jestem ciekawa:
Czy zawsze po sterydach sie tyje? Czy kazdy kto przyjmuje ten rodzaj lekow ma ta slynna twarz sterydowca?
obyty.z.cu - 13-09-2010
| toczka napisał/a: | | Czy zawsze po sterydach sie tyje? |
nie zawsze,przez kilkanascie lat mialem "tycie" wpisane w kuracje,ale
przy ostatniej kuracji metyprdem (od 60mg w dol) przez 4 miesiace nie przytylem,i waga raczej idzie w dol.
Sadze, ze wszytko zalezy od stanu organizmu,czasu choroby itp.....
moze tez od chorob wspolistniejacych.
Niszka - 13-09-2010
| toczka napisał/a: | Czy zawsze po sterydach sie tyje? Czy kazdy kto przyjmuje ten rodzaj lekow ma ta slynna twarz sterydowca? |
Ja ani nie przytyłam, ani nie miałam opuchniętej twarzy
CAMPARI34 - 13-09-2010
| Cytat: | | Czy zawsze po sterydach sie tyje? |
ja też ani grama za to miałam energii tyle że shok!!!mogłam spać 2 godz i byłam gotowa do latania na zakupy,prania,sprzątania,szorowania wszystkiego
w ogóle nie czułam się zmęczona
martita - 13-09-2010
| CAMPARI34 napisał/a: | ja też ani grama za to miałam energii tyle że shok!!!mogłam spać 2 godz i byłam gotowa do latania na zakupy,prania,sprzątania,szorowania wszystkiego
w ogóle nie czułam się zmęczona |
ja tez tak miałam, gorzej natomiast było, jak już schodziło się z dawki, wtedy reakcja odwrotna...
anusia - 14-09-2010
| toczka napisał/a: | | Czy zawsze po sterydach sie tyje? | Jak brałam na początku leczenia metypryd to miałam twarz jak chomik i też mi się przytyło tu i tam .Póżniej był budesonid tylko pod nazwą chyba entocort ,to było w porządku ,twarz normalna,i na końcu encorton też nic specjalnego nie zauważyłam tzn.opuchlizny twarzy .Jedynym wspólnym dobrem podczas przyjmowania sterydów było to co pisali poprzednicy stan psychiczny rewelacja ,chęci do wszystkiego :pracy ,sprzątania,spanie po kilka godzin wystarczało, jak to określiło moje dziecko "mama jest jak wojownik mocy Bakugan"
CAMPARI34 - 14-09-2010
| Cytat: | | ja tez tak miałam, gorzej natomiast było, jak już schodziło się z dawki, wtedy reakcja odwrotna... |
no właśnie pod koniec brania opadałam z sił zupełnie
Tarja - 14-09-2010
Sterydy brałam dwa razy. Dwa razy twarz jak chomik i ogromny apetyt. Przy pierwszym razie tez mogłam spać 2 godziny a energii miałam jak wulkan.Niestety przy drugim razie czułam się fatalnie- byłam zmęczona i pociłam sie strasznie. W nocy musiałam się kilka razy przebierać. Masakra.
Dyziu - 14-09-2010
Moj synek tez brał 2 razy sterydy(obecnie właśnie schodzimy z dawki 35mg Encortonu)Bardzo zawsze tyje ma ogromny apetyt i po ok 7tygodniach dołączają się bóle stawów chodzi jak robot.
a i miał w tym roku po raz pierwszy wlewki z hydrokortyzonu.
Torvik - 14-09-2010
| Cytat: | | Czy zawsze po sterydach sie tyje? |
Po sterydach tyłem tylko raz - jak byłem w szpitalu z zapaleniem opon mózgowych. Po tych na CU nigdy mi się nie zdarzyło.
| CAMPARI34 napisał/a: | ja też ani grama za to miałam energii tyle że shok!!!mogłam spać 2 godz i byłam gotowa do latania na zakupy,prania,sprzątania,szorowania wszystkiego
w ogóle nie czułam się zmęczona |
A ja wręcz przeciwnie - kiedy brałem encorton czułem się ospały, źle kojarzyłem, poza tym miałem wyraźnie pogorszoną wyobraźnię przestrzenną.
toczka - 17-10-2010
A po jakim mniej wiecej czasie mozna sie spodziewac efektów ubocznych?
Web - 17-10-2010
Ja biorę dopiero czwarty tydzień, ale w pierwszym tygodniu byłem strasznie naładowany energią, nie umiałem spać w nocy, w ogóle przez cały tydzień chyba przespałem 9 godzin. A od tygodnia jest zupełnie odwrotnie. Czuję się okropnie ospały, rozleniwiony to złe słowo, ale dobrze oddaje stan rzeczy. Nie umiem się na niczym skupić, do tego bolą mnie stawy i mięśnie nóg.
Próbuję się uczyć na egzamin na jutro, ale wszystko przechodzi jakby obok mnie.
Apetyt mam straszny, ale jakoś bardzo nie przytyłem, bo jedynie półtora kilograma. Policzki i nogi mi spuchły, ale nie widać jakiś większych efektów przytycia.
toczka - 26-10-2010
Ja jestem juz drugi tydzien na 20tce encortonu plus Entocorcie (3x1). Ogolne samopoczucie ok, brzuch boli mnie czasami, szczegolnie rano. NIestety krew ciagle jest (ale tez tylko rano). Mimo ogromnego strachu przed przytyciem po sterydach- udalo mi sie zrzucic 2kg Twarz nie puchnie, obrzekow stop i rak nie ma.
Nie ma tez zadnego zastrzyku energii ani jej spadku.
Jakos tak bez echa (i oby tak pozostalo!!!). Jedyne co- jeszcze nigdy nie mialam tak gladkiej skory! I nie chodzi mi tylko o tradzik ale ogolnie. Jak u niemowlaka
Raysha - 26-10-2010
toczka, spokojnie jest dużo czasu na efekty uboczne
Mi się pojawiły własnie tak ok. 2-3tyg później
Albo jesteś ewenementem
toczka - 26-10-2010
nawet nie strasz!
Zenobius - 26-10-2010
A jakiego steryda wcinasz?
Raysha - 26-10-2010
| toczka napisał/a: | | 20tce encortonu plus Entocorcie (3x1) |
Swoją drogą, można brać dwa sterydy naraz? Czy toczka się pomyliła w nazwie?
Piciu - 26-10-2010
Każdy z nas inaczej reaguje na dany lek ,to sprawa bardzo indywidualna.
Jedni mogą faktycznie tyć - puchnąć przez zatrzymanie wody w organizmie, lecz nie jest to reguła. Zależy to także od dawki sterydu . Paradoksalnie niektórzy chwalą sobie ten efekt uboczny , gdyż przytyli podczas branie tych leków.
Carl - 26-10-2010
| Piciu napisał/a: | | Paradoksalnie niektórzy chwalą sobie ten efekt uboczny , gdyż przytyli podczas branie tych leków. |
Ja bardzo sobie chwalę... 20 kilo w 3 msc i nie zamierzam na tym skończyć, choć z lusterka patrzy na mnie jakiś obcy koleś
| Mikrusia napisał/a: | | Swoją drogą, można brać dwa sterydy naraz? Czy toczka się pomyliła w nazwie? |
Jakiś czas temu ktoś tez już pisał, że dostał dwa różne sterydy (niestety nie pamiętam kto), więc choć to rzadkość to chyba można
Piciu - 26-10-2010
| Carl napisał/a: | | 20 kilo w 3 msc i nie zamierzam na tym skończyć | - to nieźle poszedłeś z wagą , lodówka twoja Ile jeszcze zamierzasz przytyć ?
Carl - 26-10-2010
| Piciu napisał/a: | Ile jeszcze zamierzasz przytyć ? |
Jeszcze z 10 kilo, ale teraz to już wolno idzie... jem cały czas i nadrabiam stracone lata
Zenobius - 26-10-2010
Carl - uwazaj zeby sie nie obudzil tak jak ja majac 100kg i min 20kg do zrzucenia ( jeszcze tylko 15! ).
Efekt uboczny moze i fajny dla niektorych. Ja wazylem kolo 50kg jak zaczalem sterydy wcinac i zonk
Ale tak to jest jak sie po 3 latach zachwytu smakiem kajzerki dostanie w lapy mozliwosc jedzenia pizzy, popijania jej cola, zagryzania kebabem itp. itd.
toczka - rzeczywiscie nei doczytalem, jakos mnie slepota ogarnia wybiorcza chyba.. tak czy siak.. troche male te dawki, ale moze to przez to polaczenie.
Ja wcinalem na poczatku kolo 40mg encortonu, bo entocort byl bez refundacji.. wtedy kop byl i w strone lodowki i energetyczny - co sobie chwalilem bardzo
Widac wybiorcze dzialanie entocortu jest dla Ciebie odpowiednie
toczka - 26-10-2010
Nie pomylilam sie
20mg Encortonu plus 3 razy dziennie po jednej tabletce Entocortu.
Agu - 26-10-2010
Nie wiem czy to takie zdrowe, przytyc tyle w tak krótkim czasie mimo wszystko. To się źle odbija na organizmie- za duże obciążenie dla układu krwionośnego;) A po mądrościach powiem, że ja na sterydach przytyłam cały kilogramik Za to na wakacjach 3
Mamcia - 26-10-2010
| Cytat: | | 20mg Encortonu plus 3 razy dziennie po jednej tabletce Entocortu. |
Po 1. Entocort w CU nie jest refundowany, bo nie żadnych wskazań do jego stosowania - chyba, że jest to testowanie kliniczne nowej postaci budesonidu w formule dla j. grubego.
2. Jeśli już bidesonid dojelitowy to dawkowany 3 kaps jednorazowo.
3. Jeśli lekarz wypisał do na P to postąpił niezgodnie z prawem.
4. Zaszkodzić nie zaszkodzi, a w przypadku zajęcia wstępniacy może nawet pomóc.
I to nie jest to, że się wymądrzam tylko są wskazania rejestracyjne i wskazania refundacyjne.
tola - 26-10-2010
| Agu napisał/a: | | A po mądrościach powiem, że ja na sterydach przytyłam cały kilogramik Za to na wakacjach 3 | toś zaszalała (nie mogłam się powstrzymać).Ja.. najwięcej przytyłam... 12kg
Agu - 26-10-2010
Wiesz, ja z natury mam raczej wagę piórkową, i te 3 kg rzuca się w oczy;p
Missgrey - 26-10-2010
Ja też mam potężne obawy i w związku z tym kilka pytań odnośnie skutków ubocznych: sterydy biorę od siedmiu miesięcy (Encorton), najpierw było 30, potem 40, aż wreszcie wylądowałam z 60 mg. W tej chwili dochodzę do końca kuracji i zostały mi tylko 3mg. Jelita, jak jelita- zachowują się według widzi mi się i powoli się do tego przyzwyczajam. Problem leży gdzie indziej. Przede wszystkim zaczęłam tyć, ale dopiero gdy dawka znalazła się w granicach 30 mg i gdy zwolniłam schodzenie z 5 do 2,5 mg na tydzień. W tej chwili "urosłam" o jakieś 8 kg i jestem przerażona, bo do szczupaczków to ja nie należałam nigdy. Dziwi mnie to o tyle, że gdy miała najwyższe dawki, wtedy żarłam bez opamiętania, a na wadze widziałam spadki, minimalne, ale jednak. Zmniejszając Encorton, traciłam ten upiorny apetyt, ale za to zaczęłam przybierać na wadze w tempie ekspresowym. Na prawdę staram się jeść bardzo racjonalnie, nie za dużo i nie za późno, staram się omijać słodycze, a tu nic nie pomaga.
Z innych spraw, to na wysokich dawkach wpadałam w coś w rodzaju wibracji, trzęsły mi się mięśnie, nie mogłam czasami utrzymać sztuców, a nawet miałam zaburzoną mowę. Teraz już jest o niebo lepiej, choć czasami ręce mi drżą jak u starego alkoholika.
Od samego początku nic, tylko bym spała i czasami w wakacje spędzałam w objęciach Morfeusza i po 14 godzin na dobę i pewnie mogłabym więcej, gdyby mnie ludzie nie budzili.
Trądzik też mnie dopadł dopiero poniżej 30 mg, natomiast po jakimś miesiącu przyjmowania Encortonu miała skórę lepszą niż w niemowlęctwie, a w tej chwili zrobiła się masakra! Na łydkach mogłabym trzeć marchew i buraki. Przed zachorowaniem w lutym moja okrywa nie była piękna, bo mam choroby tkanki łącznej, ale tak źle nigdy nie było.
I na koniec psychika: tu jest źle, albo jeszcze gorzej! Cały czas sinusoida, od euforii do depresji i z powrotem. Gdyby nie to, że biorę Asertin (50 mg, antydepresant), to nie wiem, czy nie zrobiłabym czegoś głupiego! Najgorsze jest to, że nawet gdy mam napad euforii, to i tak nie mam na nic siły, jedynie mi humor dopisuje.
Czy ktoś miał podobnie?
Agu - 27-10-2010
U mnie było dosyc podobnie ze sterydami, przy takiej średniej dawce (pierwszej mojej kuracji) nie miałam żadnych zauważalnych objawów. Za to jak mi później dali sporo większą- reakcja organizmu była bardzo szybka, o czym zresztą lekarze mi od razu powiedzieli. Pani doktor stwierdziła, że lek zmienia metabolizm i na pewno tłuszcz zacznie mi się kumulowac na brzuchu i zaokrągli mi się twarz (co zresztą było straszne, bo wyglądałam dośc dziwnie). Poza tym woda skumuluje się w organizmie no i zwiększy mi się apetyt, choc w moim przypadku mogę za dużo nie przytyc, bo mam drobną budowę i bardzo mało ważę (rzeczywiście tak było- wyglądałam jak zombie z wielką twarzą i brzuchem plus chude łapy i nogi). Trzymałam dietę naprawdę, bo się bałam, że będę wielkim balonem, ale to nic nie pomagało. Przypuszczam, że gdyby nie właśnie ta moja bardzo niska waga wyjściowa i (o dziwo) bardzo silna wola niejedzenia, przytyłabym dużo więcej. Napisałam tam wcześniej, że przytyłam tylko kilogram, no może max dwa, ale ważąc się rano. Pod koniec dnia ważyłam jeszcze ze dwa kilo więcej zawsze, bo cała woda z dnia zbierała się we mnie jak w gąbce.
A co do wzrostu wagi później, nie na początku kuracji, to duży wpływ ma jeszcze to, że jelitka mi się zregenerowały od sterydów i jedząc mniej w sumie wchłaniałam duuuużo więcej z tego jedzenia, a więc i waga ma prawo pójśc do góry.
gregtech - 27-10-2010
Biore ENTOCORT 3 miesiące, mam skutki uboczne :
1. Cholesterol podskoczył ze 180 (badanie przed braniem entocortu) do 240 po 3 miesiącach brania !!!!
2. Trójglicerydy podskoczyły z 70 na 192 (przy normie laboratoryjnej 50-150)
2. Wypryski (pryszczyki) na czole
3. Przytyła twarz - ale akurat to mnie cieszy
4. Faktycznie tłuszczyk odkłada się na brzuchu co mnie martwi bardzo, ciekawe czy ćwiczenia cos dadzą aby zrzucić tłuszczyk z brzuchu bo będzie śmiesznie reszta chuda a brzuch gruby :
Niespodziewałem się że ENTOCORT spowoduje takie skutki uboczne chodzi głównie o Cholesterol, Trójglicerydy, Wypryski i tłuszczyk na brzuchu, myślałem ze po ENCORTONIE prędzej takie coś
Agu - 27-10-2010
Z tymi badaniami krwi, to rzeczywiście masakra. Nie wiedziałam, że coś takiego w ogóle jest możliwe! A co na to lekarz??
Maalgorzata - 27-10-2010
Miałam nadzieję, że mnie skutki uboczne nie dotkną, ale nie udało się. na razie tyję, ale to nic złego w moim przypadku. Ale poliki mam okrąglejsze. Najgorsze, że latam do ubikacji co godzinę. Inaczej mam wrażenie, że pęknie mi pęcherz. I nie wiem czy to możliwe, że od sterydów tak mam? (Metypryd 20 mg)
A do tego czuję się osłabiona, zmęczona, senna.
Piciu - 27-10-2010
| Maalgorzata napisał/a: | | Ale poliki mam okrąglejsze | -
- tym się nie martw to tzw efekt chomika zniknie jak przestaniez brać sterydy.
| Maalgorzata napisał/a: | | Inaczej mam wrażenie, że pęknie mi pęcherz |
- wydaje się mi, że to zapalenie pęcherza.
| Maalgorzata napisał/a: | | A do tego czuję się osłabiona, zmęczona, senna |
, często tak mam . Leki ,choroba robią swoje.
Wyniki krwi pokazy że masz niskie żelazo?
Teraz to tak co 2 godziny a zapalenia nie mam bo badałam mocz w poniedziałek.
| Maalgorzata napisał/a: | | Ale poliki mam okrąglejsze. |
wielu to spotyka, ja tego nie widziałam- dopiero jak foto poszłam zrobić do dowodu to zobaczyłam jak wyglądam!!! chomik jak nic!!!
| Maalgorzata napisał/a: | A do tego czuję się osłabiona, zmęczona, senna. |
sterydy tak mogą działać, ale żelazo warto zbadać. Ja mam 40 żelaza a norma od 60 więc....
ale już sie jakoś przystosowałam do tego
Maalgorzata - 27-10-2010
zelazo mialam badane przed przyjmowaniem, bylo nieco ponizej normy. Delikatnie. Myslicie, ze po 6 dniach brania sterydow nogloby spasc?
stillla - 28-10-2010
| Mamcia napisał/a: |
2. Jeśli już bidesonid dojelitowy to dawkowany 3 kaps jednorazowo |
Mamciu a czy ostatnio przypadkiem nie zmieniło się coś w tej kwesti?
Mój mąż brał Budesonid (obecnie Entocort) w dawce 3 kaps jednarozowo. Tak zalecił mu lekarz prowadzący. W zeszłym tygodniu w szpitalu lekarz powiedział, że ostatnio zmieniono pogląd i stwierdzono że dawkowanie 3 razy dziennie po 1 kaps jest skuteczniejsze. Mąż brał tak przez kilka dni ale wrócił do dawkowania 3 kaps jednorazowo, bo boi się że w ciągu dnia zapomni łyknąć.
Mam jeszcze pytanie dot przyjmowania kapsułek przed posiłkiem. Na ulotce Budenofalku pisze, żeby przyjmować poł godz przed posiłkiem a w Entocorcie nic nie wspominają (nie zauważyłam). Czy Entocort tez nalezy przyjmować przed posiłkiem?
gregtech - 28-10-2010
Mam pytanko czy w trakcie zażywania Entocortu kontrolował z Was ktoś poziom cholesterolu i trójglicerydów, czy też się podniósł jak w moim przypadku ???
Mamcia - 28-10-2010
u Panny nic nie było. Podniósł się to znaczy do ilu??? A może zmieniłeś dietę?
gregtech - 28-10-2010
| Mamcia napisał/a: | | Podniósł się to znaczy do ilu??? A może zmieniłeś dietę? |
Witaj Mamciu
CHOLESTEROL , przed wprowadzeniem Entocortu 180 po 3 miesiącach leczenia 240
TRÓJGLICERYDY, przed wprowadzeniem Entocortu 70 po 3 miesiącach leczenia 192
Diety nie zmieniałem , mięsa nie jem z wyjątkiem drobiu raz w tygodniu, olejów nie używam tylko oliwe z oliwek, nie wiem skąd taki wzrost, podejrzewam steryd.
toczka - 28-10-2010
no wlasnie jak powinno sie stosowac sterydy?
Wiem, ze Encorton w trakcie posilku. A Entocort?
aleksandra_ff - 30-10-2010
Od dosłownie kilku dób biorę entocort i jestem dzisiaj bardzo słaba i leżę cały dzień, ale tłumaczę to też sobie ciężkim tygodniem na uczelni. Czytałam już, że sterydy działają na psychikę, ale u mnie w nocy był dzisiaj jakiś koszmar... i nigdy wcześniej mi się nic takiego nie zdarzyło. Nagle się obudziłam i mimo że jestem w domu za nic nie wiedziałam gdzie jestem, wszystkich budziłam, zapalałam światła, cały czas mówiłam, że idę na wykład i miałam straszne urojenia, a była 3 w nocy... Jak już się uspokoiłam to serce mi tak strasznie waliło, że i tak już nie mogłam spać. Jestem przerażona tym co się ze mną dzieje i boję się, że to się będzie powtarzać
jeszcze mi tylko brakuje żebym psychotropy zaczęła łykać;/
toczka - 30-10-2010
Ojeej, biedactwo! Jestes pewna, ze to z entocortu? Moze to efekt ciezkiego tygodnia na uczelni, stresu i zmeczenia? Albo to taki jednorazowy incydent. Ten steryd dziala z opoznieniem, wiec chyba po dwoch dniach nawet nie zdazy zareagowac na jelita, a co dopiero dac jakies skutki uboczne (ktore sa o niebo mniejsze niz w przypadku Encortonu). Moze juz wiecej nie bedzie takich akcji?
Ja na poczatku brania sterydow tez bylam oslabiona. Bardziej z ubytku krwi. A teraz jak po malutku zaczyna sie wszystko uspokajac to odzyskuje sily. Oby u Ciebie tez tak bylo!
aleksandra_ff - 30-10-2010
Wiem toczka, , czytałam, że efekty brania sterydów odczuwa się po jakimś czasie. Ta cała akcja pewnie przez to, że panicznie się boję, że przytyję, spuchnę, pojawi się jakieś owłosienie itd...Cały czas myślę o tych sterydach. Co chwilę patrzę w lustro czy mi poliki nie puchną, zaczęłam mniej jeść..wiem, że to jest głupie i zdrowie jest najważniejsze, ale nie chcę straszyć na ulicy. Niby budenosid nie ma tak drastycznych skutków ubocznych, ale mój organizm zawsze fatalnie reaguje na leki. Także szykuję się na najgorsze.
martita - 30-10-2010
| aleksandra_ff napisał/a: | | Cały czas myślę o tych sterydach. |
to już chyba jakaś obsesja
Ciesz się, że bierzesz budesonid, a nie encorton to 1, a 2 wszystko jest g... warte oprócz zdrowia. Bo ja się nie ma zdrowia nie ma sie nic. Smutne, ale prawdziwe, więc weź się w garść i myśl, żeby pomogło, a nie jak będziesz wyglądać! bo nagle nie będziesz mieć jednej ręki i dwóch głów, co najwyżej chomiczek będzie, ale też nie jest to powiedziane
toczka - 30-10-2010
| aleksandra_ff napisał/a: | | Wiem toczka, , czytałam, że efekty brania sterydów odczuwa się po jakimś czasie. Ta cała akcja pewnie przez to, że panicznie się boję, że przytyję, spuchnę, pojawi się jakieś owłosienie itd...Cały czas myślę o tych sterydach. Co chwilę patrzę w lustro czy mi poliki nie puchną, zaczęłam mniej jeść..wiem, że to jest głupie i zdrowie jest najważniejsze, ale nie chcę straszyć na ulicy. Niby budenosid nie ma tak drastycznych skutków ubocznych, ale mój organizm zawsze fatalnie reaguje na leki. Także szykuję się na najgorsze. |
przybij piatke! Ja mam dokladnie to samo. Obsesja na temat wygladu jest silniejsza od dbalosci o zdrowie. Niestety
Ale powiem Ci, ze po jakims czasie zapomina sie o kolejnym stanieciu na wadze!
aleksandra_ff - 31-10-2010
Jednak kobieta drugą kobietę zawsze zrozumie
Wiem.... głupota, ale strach, że dostanę od sterydów w gratisie te wszystkie mankamenty mnie paraliżuje. Byłam u trzech lekarzy i miałam nadzieję, że któryś z nich nie zleci mi sterydów, tak się nie stało, więc widocznie nie ma wyjścia. Nie chce mi to obrzydliwstwo przez gardło przejść, ale łykam żeby te flaki uratować. Mam nadzieję, że szybko pożegnam się ze sterydami, bo wizja dostania syfów na twarzy, do tego opuchniętej, jakoś mnie demotywuje
toczka, dzięki za słowa otuchy
toczka - 31-10-2010
Nie ma sprawy My jestesmy tutaj po to, aby sie wzajemnie wspierac
Dla pocieszenia powiem Ci jeszcze, ze pytalam sie dermatologa jak to faktycznie jest z tym tradzikiem posterydowym. Okazalo sie, ze ktos musialby przyjmowac bardzo duze dawki leku przed dlugi czas. A male dawki dzialaja wrecz hamujaco na tradzik (ja jeszcze nigdy nie mialam tak gladkiej cery jak teraz!).
Jesli poczujesz sie lepiej mozesz zaczac troszke sie ruszac Coprawda nie powinno uprawiac sie jakis ogromnych wysilkow fizycznych przy zaostrzeniu, ale spokojne aeroby jeszcze nikomu nie zaszkodzily Grunt to kontrolowac nadmierny apetyt!
Sterydow nie bedziesz przyjmowac przez cale zycie. To tylko chwilowe rozwiazanie. Szybko wejdziesz w remisje i bedziesz mogla wrocic do zdobywania swiata! )) Powodzenia!
Mamcia - 31-10-2010
| Cytat: | | Ten steryd dziala z opoznieniem, wiec chyba po dwoch dniach nawet nie zdazy zareagowac na jelita, a co dopiero dac jakies skutki uboczne |
Budesonid dlatego ma mało działań niepożądanych, że po jednym pasażu przez wątrobę 90% jest dezaktywowane. To oznacza jego działanie miejscowe. Natomiast sterydu ogólne mogą dawać nieoczekiwane działania od razu to są reakcje indywidualne.
Jak widzę u was strach ma więcej działań niż same leki. Daltego badania kliniczne przeprowadza się na próbach zaślepionych randomizowanych, aby wyeliminować efekt placebo.
Maalgorzata - 31-10-2010
wlasnie a propos tradziku, to ja tez raczej na + zaobserwowalam zmiany Cera gladka
[ Dodano: 02-11-2010 ]
czy stan ogolnego rozedrgania, trzesace rece, uczucie kolatania serca, to moga byc skutki uboczne sterydow? czy powinnam sie raczej przebadac?
gregtech - 03-11-2010
| Maalgorzata napisał/a: | | czy stan ogolnego rozedrgania, trzesace rece, uczucie kolatania serca, to moga byc skutki uboczne sterydow? czy powinnam sie raczej przebadac? |
Tak to jest skutek uboczny sterydów. Zmniejszyła sie wchłanialność minerałów, a przede wszystkim POTASU, stąd takie rewelacje, musisz suplementować przede wszystkim potas, magnez.
martita - 03-11-2010
i robić badania kontrolne elektrolitów, potas i sód.
A to, co się dzieje to normalne przy sterydach
Natalka - 04-11-2010
na dalszą dyskusję o suplementacji magnezu zapraszam do wątku p.t. Magnez tutaj
http://crohn.home.pl/foru...er=asc&start=30
mgiełkaa - 07-11-2010
Jutro schodzę o 5mg. z Encortonu. Biorę go dopiero tydzień. Biegunek zero. Apetyt wilczy. Myślę tylko o żarciu, a w szczególności o słodyczach. Przytyłam 7kg, gęba spuchnięta.
Czy to możliwe żeby przez tak krótki czas tyle przytyć? Biegunek nie mam ale brzuch jak balon, wyglądam na ciężarną.... . Teraz mam normalne zaparcie, wczoraj nawet mleka się napiłam (pierwszy raz od roku) i nic mnie nie ruszyło. Co robić?
martita - 08-11-2010
| mgiełkaa napisał/a: | | Czy to możliwe żeby przez tak krótki czas tyle przytyć? |
mozliwe,
| mgiełkaa napisał/a: | | Teraz mam normalne zaparcie, wczoraj nawet mleka się napiłam (pierwszy raz od roku) i nic mnie nie ruszyło. Co robić? |
mi sie zawsze to normowało jak troszkę mniejsze dawki brałam
Zenobius - 08-11-2010
| mgiełkaa napisał/a: | | Czy to możliwe żeby przez tak krótki czas tyle przytyć? |
To nie do konca jest tycie w takim pospolitym rozumieniu - woda Ci sie odklada w organizmie, stad spuchniecie - gdy zejdziesz ze sterydow zejdzie i woda i zrzucisz to dosc szybko.
mgiełkaa - 08-11-2010
Mam nadzieję. Czuję się tak pełna jakbym miała za chwilę pęknąć. Poza tym obserwuję dziwne akcje z siusianiem, tzn. poranne zatrzymanie moczu, ból w dolnej części brzucha, a po 2-3 godzinach siusianie na maxa. Po prostu najpierw wszystko blokuje się, a potem leci ze mnie i leci, muszę często biegać do łazienki co godzinę mniej więcej. Też tak ktoś miał?
martita - 08-11-2010
| mgiełkaa napisał/a: | | Po prostu najpierw wszystko blokuje się, a potem leci ze mnie i leci, muszę często biegać do łazienki co godzinę mniej więcej. Też tak ktoś miał? |
i znów ja
mgiełkaa - 08-11-2010
no to wszystko w normie. widocznie sterydy tak działają. Wszystko to nic jeśli jest nadzieja na uzyskanie remisji. Lepiej późno niż wcale
BananowySong - 08-11-2010
| martita napisał/a: | mgiełkaa napisał/a:
Po prostu najpierw wszystko blokuje się, a potem leci ze mnie i leci, muszę często biegać do łazienki co godzinę mniej więcej. Też tak ktoś miał?
i znów ja |
ja również się dołączam do tego grona
Tylko u mnie w nocy raczej jest latanko na siku po 4-5 razy.W dzień się jakoś normuje. Teraz mam encorton 35 mg dziennie- 1,5kg na plusie, wielki brzuch, spuchnięte policzki. Ale mnie już stawy tak nie pobolewają. Nie wiem czy to, że tyle sikam zależy od tego, że tyle jem (zwłaszcza zup) czy od sterydów.
mgiełkaa - 08-11-2010
do tego wszystkiego ząb mnie rozbolał, spuchłam więc dodatkowo i teraz mam inny problem ( wyczytałam wszystko na temat Dalacinu). Jak myślicie czy Encorton mógł spowodować stan zapalny w zębie? Tzn. czy mógł go uaktywnić (ząbek nie był zdrowy, czekał na leczenie).
martita - 08-11-2010
| Cytat: | Jak myślicie czy Encorton mógł spowodować stan zapalny w zębie? Tzn. czy mógł go uaktywnić (ząbek nie był zdrowy, czekał na leczenie).
_________________ |
w sumie to nie wiadomo chyba od czego
ale na mnie encorton działał"znieczulająco"
W sensie szlam do dentysty bez stresu, i inne podobne przypadki, takie znieczulenie-psychiczne i fizyczne( to akurat był +)
mgiełkaa - 09-11-2010
martita, ja już nic oprócz bólu nie czuję....na ten temat napisałam w innym wątku...
Nie mam już problemu z jedzeniem bo odechciało się z bólu natomiast siusianie na maxa ale mimo to jestem spuchnięta tak, że długich kozaków nie mogę dopiąć od połowy łydki ( 3 dni temu były oki) nie mówiąc o innych częściach ciała, które zrobiły się jak u Pudziana...
A bużka to tak jak pisaliście pućki chomika. Wszystko rozumiem ale żeby w tak krótkim czasie? Natomiast biegunki zero nawet po Ibuprofenie ( na własne ryzyko, nam nie wolno).
martita - 09-11-2010
czytałam o tym zębie, nie wiem co doradzić
a co do opuchlizny to tak się zdarza, ja miałam koleżanke, co ze szpitala na encortonie w papućkach wychodziła, bo nic innego nie mogła załozyć
Mamcia - 09-11-2010
mgiełka do pokoju lekarskiego w MSWiA jest telefon i możesz ze swoim prowadzącym się skonsultować.
mgiełkaa - 10-11-2010
Dzięki. To jest dobra myśl i rada. Tak zrobię.
toczka - 11-11-2010
A ja mam znowu troche glupie pytanie....
Czy 'piekne' rumiane pyzy zmniejszaja sie juz przy redukcji dawki sterydu czy dopiero po calkowitym odstawieniu?
Natalka - 11-11-2010
| toczka napisał/a: | | Czy 'piekne' rumiane pyzy zmniejszaja sie juz przy redukcji dawki sterydu czy dopiero po calkowitym odstawieniu? |
u mnie było tak, że po redukcji dawki powoli się zmniejszały, ale doszły do normy dopiero z miesiąc po całkowitym odstawieniu, albo i z dwa miesiące po, nie pamiętam dokładnie, bo to już dawno było
inkaska - 11-11-2010
a mnie zostało tak do dzisiaj i teraz dla mnie to kłopot, nieraz podkład nawet nie pomaga
mgiełkaa - 11-11-2010
nikłe pocieszenie ale każdy z nas jest indywidualnym przypadkiem. Mnie obrzęki utrzymują się na nogach głównie, policzki swoją drogą...no i brzuszek-balonik.
inkaska - 11-11-2010
ja biore od 1,5 tygodnia i tak:
nogi puchną, policzki jak zwykle rumieńce, a brzuch - tam znowu pojawił się wałeczek którego nie miałam od ostatnich prawie 2 lat.....
Natalka - 11-11-2010
| inkaska napisał/a: | | a mnie zostało tak do dzisiaj i teraz dla mnie to kłopot, nieraz podkład nawet nie pomaga |
podkład na chomicze policzki ma pomagać?
Egzistenz - 11-11-2010
Natalka, mi się wydaje, ze chodzi o zakrycie rumieńców na policzkach.
Natalka - 11-11-2010
o faktycznie toczka pisała o rumianych pyzach,
a to sorry nie zauważyłam, tylko na tych policzkach się skupiłam, bo ja nie miałam kolorków tylko samą opuchliznę
joko25 - 14-11-2010
A ja biore steryd-metypred konkretnie od 9 sierpnia. Zaczelam od dawki 24mg, ale bralam ja dosc dlugo bo 6 tygodni, potem schodzilam z dawki o 4mg co 2 tygodnie. Aktualnie łykam 8mg, jutro powinnam zejsc na 4. Do pazdziernika bylo wszytsko ok-nie tylam (wazylam 53kg przy 164cm wzrostu), nie puchlam, tylko troszke na twarzy...no a w pazdzierniku zaczela sie masakra-zaczelam tyc kilogram na tydzien, mimo iz diety nie zmienilam, puchną mi nogi, w ogole cala czuje sie taka napuchnieta jak balonik. Dlaczego tak sie dzieje? i to tak nagle? moze orgaznim juz jest tym sterydem przesycony....mam tylko nadzieje ze to minie...
malapkasia - 14-11-2010
mi się wydaję, że to raczej "zasługa" zmieniających się dawek... na pewno nie przesycenia się... ja zawsze 2-3 dni po tym jak zmieniłam dawkę miałam "coś nowego" oprócz opuchlizny na policzkach i wielkiego brzucha, np. bolały mnie stawy, miałam wysypkę na czole bardziej widoczną, bóle nocne kręgosłupa, skoki ciśnienia - taki ryzyk fizyk przez prawie 3 miesiące sterydów, przytyłam tylko w 1 miesiącu, ale za to 10kg. i dalej stoje z tą wagą, choć jem dużo mniej i robię brzuszki;)
joko25 - 14-11-2010
No juz raz mialam taki scenariusz jak bralam encorton 4 lata temu-wtedy po polrocznej kuracji przytylam 14 kg!!!!! Ale pozniej bralam metypred i takich akcji nie bylo, az do teraz...ta kuracja jest troche inna...dodam ze przez ponad 3 lata bralam sterydy praktycznie non stop-w zaleznosci od stanu jelit-czasem duze dawki, ale zawsze potem schodzilam do 4mg na dobe, calkowicie sterydu nie moglam odstawic....
mgiełkaa - 15-11-2010
Ja w miarę jak schodzę z dawki czuję się coraz lepiej tzn. nie mam już obrzęków tak jak na początku. Jeżeli chodzi o jelito to nigdy nie czułam się lepiej.
martita - 15-11-2010
| mgiełkaa napisał/a: | | Ja w miarę jak schodzę z dawki czuję się coraz lepiej tzn. nie mam już obrzęków tak jak na początku. |
czyli potwierdza sie to co pisalismy wcześniej
co oznacza, że nie kłamalismy
| mgiełkaa napisał/a: | | Jeżeli chodzi o jelito to nigdy nie czułam się lepiej. |
wierzę, bo tez tak miałam ,ale gorzej jak na 10 lub 5 mg byłam, wracało wszystko jak bumerang, ale ja t w ogóle dziwny typ jestem, więc mam nadzieję, że Tobie sie uda odstawić bez problemu
eni80 - 07-12-2010
schodze z dawki , biore metypred obecna dawka 8mg, od jutra 4mg. Opuchlizna nie schodzi, brzucho mam jak balonik . Nie wiem czy to ma związek ze sterydami , ale jak zasypiam to mam zawroty głowy i oczopląs, wrażenie jak bym była na rollercaster ,i kłopoty z oddychaniem przy tym ..
martita - 07-12-2010
| eni80 napisał/a: | Nie wiem czy to ma związek ze sterydami , ale jak zasypiam to mam zawroty głowy i oczopląs, wrażenie jak bym była na rollercaster ,i kłopoty z oddychaniem przy tym .. |
wg mnie to normalne przy sterydoterapii, mi się cuda działy.
| Cytat: | | Opuchlizna nie schodzi, |
to nie tak od razu, z reguły dopiero po całkowitym odstawieniu schodzi ale też nie w 3 dni
mgiełkaa - 07-12-2010
A mnie rozregulował się cykl. Najpierw dostałam za wcześnie, 5 dni normalna miesiączka. Dwa tygodnie spokoju i od nowa znów od dziś krwawienie... . Żadne w terminie. Schodzę z dawki Encortonu. Czy mam iść do ginekologa już, czy przeczekać? Jeszcze tego tematu nie przerabiałam więc proszę o rady.
martita - 07-12-2010
| mgiełkaa napisał/a: | | A mnie rozregulował się cykl. |
ja po włączeniu encortonu nie miałąm okresu pół roku, gin mówił, że może się tak zdarzyć.
Ale możesz dla spokoju swojego się wybrać do lekarza
Olimpijka - 07-12-2010
| martita napisał/a: | mgiełkaa napisał/a:
A mnie rozregulował się cykl.
ja po włączeniu encortonu nie miałąm okresu pół roku, gin mówił, że może się tak zdarzyć.
Ale możesz dla spokoju swojego się wybrać do lekarza |
Ja to samo, a i tak potem mialam problemy (po sterydach) i teraz biore leki oraz tabletki antykoncepcyjne.
eni80 - 07-12-2010
Ja przez wyniszczenie organizmu nie miałam okresu przez 4 miesiace , tydzień temu miałam , ale tylko przez dwa dni | martita napisał/a: |
wg mnie to normalne przy sterydoterapii, mi się cuda działy. | Dziekuje za odpowiedz martita bo szczerze mówiąc to wystraszyłam sie troche
Błażej - 11-12-2010
| eni80 napisał/a: | schodze z dawki , biore metypred obecna dawka 8mg, od jutra 4mg. Opuchlizna nie schodzi, brzucho mam jak balonik . Nie wiem czy to ma związek ze sterydami , ale jak zasypiam to mam zawroty głowy i oczopląs, wrażenie jak bym była na rollercaster ,i kłopoty z oddychaniem przy tym .. |
Cześć
Też ze swojej 'gamy' leków biorę metypred. Zaczynałem od 32mg/dzień. Teraz jestem przy 20mg. Od samego początku zauważyłem u siebie bardzo 'nadęty' brzuch.
Do tego niesamowite uczucie głodu przez cały dzień, lekkie opuchnięcie na twarzy i stawach kolanowych oraz czasem rano bóle właśnie w kolanach.
Myślę właśnie, że te efekty uboczne są powiązane z tym lekiem i mam nadzieję że szybko miną chodź na wadze przybrać to mi nie zaszkodzi
Pozdrawiam
mgiełkaa - 12-12-2010
Pani Doktor powiedziała, że dopóki cykl nie jest krótszy niż 20 dni to nie ma powodu dawać hormonów (plastra). Ponadto Encorton raczej by zatrzymał a nie przyspieszył miesiączkę.
eni80 - 12-12-2010
| Błażej napisał/a: | | Zaczynałem od 32mg/dzień. | Tak samo jak ja . Natomiast ja , załatwiłam sie nieżle. lekarz napisalł na karteczce dawkowanie 3-3-0 przez dwa tygodnie, potem 3-2-0. to 0 to napisal tak jakoś dziwne z ogonkami jakimiś , tak jak to lekarze piszą . Nic nie wytłumaczył . patrząc na tą kartkeczkę z dawkowaniem byłam przekonana ze 3-3 to 3 razy dziennie po 3 tabletki . Na kontrolnej wizycie złapał sie aż za głowe ... Tak się załatwiłam . Przez dwa tygodnie przybrałam na wadze 10 kg masakra , za dużo w tak krótkim czasie . | Błażej napisał/a: | bardzo 'nadęty' brzuch.
Do tego niesamowite uczucie głodu przez cały dzień, lekkie opuchnięcie na twarzy i stawach kolanowych oraz czasem rano bóle właśnie w kolanach. | Identycznie jak ja. W chwili obecnej trzy dni temu skończyłam kuracje sterydowa. Brzuch nadal wydęty jak w 6 miesiącu ciąży. Policzki jakby trochę mniejsze. Nie wiem czy dobrze robię, ale pije wodę zródlaną 1,5 litra dziennie , w celu szybszego pozbycia sie opuchlizny. Na szczęście jak miałam dawkę 8 mg dziennie apetyt już był nieco mniejszy . Na słodycze również. Na dizeń dzisiejszy nie chce mi się wcale słodyczy i jeść też niebardzo
mgiełkaa - 15-12-2010
No to niezły bigos. Ja przez to szybkie nabranie kilogramów mam teraz rwę udową...Apetyt już mam mniejszy i na słodycze normalnie reaguję (potrafiłam zjeść na raz tabliczkę czekolady albo kogel-mogel o zgrozo....
Schodzę z dawki, waga stoi w miejscu, a tu święta idą i tyle pokus...
Mimo tego wszystkiego remisja najważniejsza..nie wiem czy ten stan utrzyma się ale dzięki sterydom zaostrzenie zażegnane.
eni80 - 15-12-2010
| mgiełkaa napisał/a: | | Schodzę z dawki, waga stoi w miejscu, a tu święta idą i tyle pokus. | Ja spadlam ja jestem 5 dzien bez sterydow i narazie spadlam z wagi tylko 2kg:( a brzych mam nadal wydety . Mam nadzieje ze do sylwestra jeszcze sadne z wagi .. oby
mgiełkaa - 17-12-2010
ja do Sylwestra pewnie nie spadnę ale mam nadzieję, że do lata, żeby wyjść na plażę jak człowiek, a nie monstrum...
eni80 - 17-12-2010
| mgiełkaa napisał/a: | | ja do Sylwestra pewnie nie spadnę | No u mnie to samo ciężko to widzę. waga tez nie spada ni hu hu. O właśnie Mgiełka byle do lata się jakoś unormowało . Bo ja mam takie kompleksy i brak akceptacji samej siebie .... echh te wałeczki na brzuchu i policzki chomikowate
mgiełkaa - 17-12-2010
eni80, na pewno nie jest tak źle, a będzie tylko lepiej, wyluzuj
[ Dodano: 17-12-2010 ]
moja miesiączka trwa już 10 dni....w środę znów do lekarza, bo chyba teraz to dziwne...skończy się jak następna będzie miała się zacząć?
[ Dodano: 19-12-2010 ]
od jutra już bez encortonu....mam nadzieję, że na razie nie będę musiała wrócić do niego...wolałabym nie ...lekarze też...pożyjemy zobaczymy jak długo się da.... Chwilowo wszystko ok poza wagą oczywiście.
toczka - 25-12-2010
Dzisiaj jest drugi dzień bez encortonu. Oprocz ciaglej sennosci i (w koncu!!!!) przesypiania calych porankow jest ok!
Nie mialam jakis super wielkich efektow ubocznych ale teraz bede mogla zabrac sie za siebie porzadnie! Na nowy rok obiecuje sobie, ze znowu bede śliczna jak kiedys ))
mgiełkaa - 26-12-2010
u mnie sześć dni bez Encortonu. Waga stoi raczej w miejscu ale czuję się lepiej. Niestety bolą mnie mięśnie i kręgosłup. Sensacji od strony jelit nie mam (poza jednym na własne życzenie: trawki mi się zachciało). Ogólnie ok. Mam nadzieję, że tak już zostanie. Niestety cera już nie taka gładka i pojawiły się drobne wypryski.
CatAnn - 26-12-2010
| mgiełkaa napisał/a: | | Niestety cera już nie taka gładka i pojawiły się drobne wypryski. | Po odstawieniu krótki czas mija, i cera wygładza się do stanu sprzed sterydów, więc akurat tym się nie martw
aglo-meracja - 27-12-2010
Nie wiem jak wy ale dla mnie kompletne zło to metypred! Przez ponad dwa miesiące brałam po 32 mg i utyłam całe ciało w okropnych rozstępach!! Twarz jak chomik! No i najgorsze dla kobiety! Paskudny wąsik ! Nic no trzeba było go wydepilować , a teraz mam entocort i jestem zadowolona nie mam zbyt duzo efektów ubocznych raczej jeszcze pozostałości po metypredzie, szkoda tylko że coś słabo na jego działąnie reaguje mój organizm.
mgiełkaa - 28-12-2010
Wąsik też jest niestety. Jednak wolę to wszystko niż siedzieć stale w kibelku lub myśleć gdzie on jest najbliżej. Teraz mogę wyjść gdzie chcę nawet jak WC niekoniecznie jest na trasie. Jestem o dobre 10kg cięższa, bolą mnie gnaty, kolana od tego nadmiaru, mam wąsik nad górną wargą (od czego są plasterki) ale brzuch mnie nie boli i zaczynam po prostu żyć. Rano trochę jest nie za dobrze, bo muszę biec szybko do łazienki ale potem jest już OK> A to wszystko dzięki Encortonowi. Trudno: skutki uboczne są jednak niczym w porównaniu z poprawą stanu zdrowia. Takie jest moje zdanie.
eni80 - 28-12-2010
Ja miałam po raz pierwszy w życiu kontakt ze sterydami. Dostałam METRYPED. w ciągu tygodnia 10 kg wiecej , buzia jak u chomika. 20 dzien bez metrypedu ale wcale nie spadłam z wagi , brzuch dalej wydęty, czuje się jak bałwan. niezgrabnie,,, Dużo nie jem , W sumie to zastanawiam się nad jakąś dietą tylko jaką ??
Miska Ryżu - 28-12-2010
jeżeli przytyłaś podczas brania sterydów to tak sama z siebie nie schudniesz. Co innego jest zatrzymać wodę w organiźmie i spuchnąć a co innego przytyć. Może zamiast diety lepsze jakieś ćwiczenia/ basen/ ogólnie ruch?
eni80 - 29-12-2010
gdzieś wyczytałam , że się wraca do poprzedniej wagi jak wszystko z organizmu zejdzie, ruch - hmmm , no fakt nie ćwicze, ale też nie siedze całymi dniami . Mam trzy pociechy w domu Jem dwa razy dziennie - małe porcje - w sumie to zmuszam się bo jeść to m isie wcale nie chce. I nadal mam to brzucho duże.
Apate - 29-12-2010
| aglo-meracja napisał/a: | | Nie wiem jak wy ale dla mnie kompletne zło to metypred! Przez ponad dwa miesiące brałam po 32 mg i utyłam całe ciało w okropnych rozstępach!! Twarz jak chomik! No i najgorsze dla kobiety! Paskudny wąsik ! Nic no trzeba było go wydepilować , a teraz mam entocort i jestem zadowolona nie mam zbyt duzo efektów ubocznych raczej jeszcze pozostałości po metypredzie, szkoda tylko że coś słabo na jego działąnie reaguje mój organizm. |
A ja - kiedy zmieniłam encorton na entocort - nie zauważyłam wielkiej różnicy. Przy zmianie strasznie łupały mnie stawy i mięśnie.
Wciąż mam chomikowatą twarz, ciągle wracam do dawki początkowej (9 mg), ciągle problemy z trądzikiem sterydowym i owłosienie też jest straszne.
A entocort biorę od sierpnia.
I nie wiem jak to jest - sterydy biorę od końca maja i od tego czasu schudłam 7 kg.
Eni - jedzenie dwa razy dziennie to chyba nie najlepszy pomysł. Przynajmniej tak słyszałam. : )
A jak radzicie sobie z ruchem, kiedy bolą stawy? Przyznać muszę, że moja aktywność fizyczna ogranicza się do chodzenia. Wszystko inne strasznie szybko mnie męczy - spacery z resztą też - raz, że bolą kolana, kark etc., a dwa, że ciągle czuję się osłabiona (plus wliczone w to zawroty głowy).
martita - 29-12-2010
na dyskusje o stawach zapraszam tu http://crohn.home.pl/foru...b%F3le+staw%F3w
eni80 - 29-12-2010
| Apate napisał/a: | | Eni - jedzenie dwa razy dziennie to chyba nie najlepszy pomysł. Przynajmniej tak słyszałam. : ) | Ale ja to nie to , ze ja się głodze . Poprostu nie mam ochoty na jedzenie i zmuszam się . | Apate napisał/a: | | czuję się osłabiona (plus wliczone w to zawroty głowy). | Mam tak samo
Błażej - 31-12-2010
Cześć
Zmuszony jestem się zapytac o coś. Biorę Metypred od ponad miesiąca. Na początku było 32mg /dzień i co tydzień zjeżdzam o 4mg. Od jutra już zejde do 8mg. Dziś rano jak się budziłem to bolał mnie brzuch tak jak miałem remisje.
Troche dziwne bo od kiedy wyszedłem ze szpitala czyli ten ponad miesiąc to żadnych bólów nie miałem. Myślę że to niestety jest nawrót..
Moge wziąć jakieś leki przeciwbólowe? Jeśli tak, to jakie? Bo naprawde te bóle mam dosyć uciążliwe
Dzięki
Apate - 31-12-2010
Podobno, przynajmniej mnie tak mówiono, przeciwbólowo w nzj można brać tramal.
generalnie przeciwbólowe, które są niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi, są niewskazane.
Mnie na stałe zlecono spasmolinę, która działa głównie rozkurczowo. Możesz spróbować No-spy (najlepiej forte, ale jest na receptę - spasmolina, niestety, także).
Poza tym, optymizmu! Ból brzucha nie musi oznaczać zaostrzenia. Lepiej nie martwić się na zapas. Kiedy ból będzie się nasilał lub utrzymywał dłużej, koniecznie skontaktuj się z lekarzem prowadzącym. Takie moje zdanie ; )
Życzę, żeby ból ustąpił i do siego!
Ps:
| Cytat: | Lekami, których przyjmowanie może pogorszyć przebieg choroby Leśniowskiego-Crohna, są:
1. Preparaty przeciwbólowe i przeciwgorączkowe zaliczane do niesteroidowych leków przeciwzapalnych (aspiryna, diklofenak, naproksen, piroksykam, indometacyna).
2. Antybiotyki, które niszczą bakteryjną florę jelitową i mogą nasilić biegunkę lub wywołać zaostrzenie choroby. |
http://www.chorobacrohna.pl/index/choroba/29
toczka - 09-04-2011
Mam do Was pytanbie: czy przy najnizszej dawce 5mg Encortonu mozna miec skutki uboczne? Glownie chodzi mi o te widoczne golym okiem, tyou obrzeki, okragla twarz itp...
anusia - 09-04-2011
Wydaje mi się ,że chyba tak chociaż ja specjalnie tego nie zauważyłam sama u siebie , ale jak mnie siostra zobaczyła to od razu zmiany mówiła ,że widoczne są
dariah4 - 22-08-2011
Kurczę, mój wąsik staję się coraz bardziej widoczny . Tak się zastanawiam nad pójściem do kosmetyczki, żeby mi go jakoś usunęła, ale boję się żeby potem nie zaczął rosnąć jeszcze bardziej...
maggie0278 - 23-08-2011
| dariah4 napisał/a: | | Tak się zastanawiam nad pójściem do kosmetyczki, żeby mi go jakoś usunęła, ale boję się żeby potem nie zaczął rosnąć jeszcze bardziej... |
bez obaw Daria, moja Klaudia chodzi tak średnio co 3 miesiące na usuwanie woskiem. Niestety pozostsłości po sterydowe nie są "fajne" a dzieciaki w szkole bezwzględne
W ogóle jej nic mocniejszy nie odrasta, nawet te włoski chyba się osłabiają i jest to owłosienie słabsze.
Jedyne co to nie wolno wystawaić miejsc po depilecji (i epilacji) na słońce, trzeba smarować kremem z filtrem bo ta część jest wtedy bardziej wrażliwa i mogą wystąpić przebarwienia.
dariah4 - 23-08-2011
| maggie0278 napisał/a: | | bez obaw Daria, moja Klaudia chodzi tak średnio co 3 miesiące na usuwanie woskiem. |
No to chyba też się wybiorę. Niby z daleka aż tak bardzo nie widać, jest taki jakby "cień", ale z bliska to już widać czarne włoski.
| maggie0278 napisał/a: | | Niestety pozostsłości po sterydowe nie są "fajne" a dzieciaki w szkole bezwzględne |
O tak, to jest prawda, chociaż jak chodzę do liceum i wszyscy niby rozumieją, że biorę leki i mam takie różne skutki uboczne, to jednak to wielkie zdziwienie i rozmowy moich znajomych na widok mojej chomikowatej twarzy były dla mnie dość dziwne i niezręczne Poza tym czasami mam wrażenie, że wszyscy jakoś dziwnie patrzą na moją twarz po sterydach.
maggie0278 - 24-08-2011
| dariah4 napisał/a: | | czasami mam wrażenie, że wszyscy jakoś dziwnie patrzą na moją twarz po sterydach. |
dokładnie takie samo przeświadczenie miała Klaudia, a że efekty spektakularne przypadły akurat na czas komunijny, to po dziś dzień zdjęć z Komunii nie ogląda
a na depilację chodzi po to,żeby chłopacy ją SUMEM przestali nazywać
dariah4 - 24-08-2011
| maggie0278 napisał/a: | a na depilację chodzi po to,żeby chłopacy ją SUMEM przestali nazywać |
To straszne co w dzisiejszych czasach te dzieciaki potrafią wymyślić...
Ja pamiętam jak miałam taką grubą twarz w Boże Narodzenie w zeszłym roku, wtedy właśnie mój dziadek myślał, że ząb mnie boli i dlatego mi twarz tak spuchła . Nawet nauczyciele mi się pytali co się stało, haha chyba nie zapomnę twarzy mojej chemiczki kiedy mnie zobaczyła .
kota - 24-08-2011
| dariah4 napisał/a: | napisał/a:
czasami mam wrażenie, że wszyscy jakoś dziwnie patrzą na moją twarz po sterydach. |
nie zapomne jednego tekstu mojej chamskiej dosc kolezanki, ktora jak mnie zobaczyla w szkole po wakacjach (w trakcie brania encortonu), to powiedziala: Sylwia, spuchlas, hahaha!
ogolnie ludzie potrafia narobic przykrosci, a wez tlumacz kazdemu, ze to nie Twoja wina...
dariah4 - 24-08-2011
| kota napisał/a: | | ogolnie ludzie potrafia narobic przykrosci, a wez tlumacz kazdemu, ze to nie Twoja wina... |
No niestety wszystkim się nie da tego wytłumaczyć, ale ja uważam, że ktoś kto sam nie musi przez to wszystko przechodzić nigdy tego w pełni nie zrozumie.
KeyO - 24-08-2011
No ja tez puchnę, wolno ale systematycznie
Najgorsze tym razem sa bóle stawów. Tak mi dokuczają kostki, że mam problem w pracy - a nie moge siedzieć przy biurku non stop, bo odpowiadam za rozdział pracy.
Tez ciągle muszę się tłumaczyć co jest ze mną ostatnio nie tak - zreszta trudno ukryć, bo wyglądam wybitnie słabo...
Niestety w UK chorobowe jest tak niskie, że zawsze wracam do pracy jak tylko jestem w stanie się poruszać.
deth - 24-10-2011
Do efektów ubocznych, chcę jeszcze dopisać mój przypadek: martwica głowy kości udowej - najprawdopodobniej jest właśnie efektem długiego czasu przyjmowania sterydów o ile osteoporoza jest odwracalna - tak martwica już nie (choć tu też nie mam pewności - bo w opiniach lekarzy jest 2:1 - że nic z tym zrobić się nie da)
jest na dziś tak, ze jeżeli stan się pogorszy i dojdzie do zapadnięcia głowy kości udowej, czeka mnie wymiana stawu biodrowego
Mamcia - 24-10-2011
Na szczęście dziś wymiana stawu to jest standard. Operację wykonuje się nawet u 100-latków. Więc głowa go góry. Nie wiem jak jest z podawaniem bifosfonianów w osteoporozie w NZJ? Ale poziom wapnia i wit D3 powinniście mieć sprawdzane.
BYł art na temat leczenia w jednym z kwartalników.
deth - 24-10-2011
Właśnie poziom wapnia był niby ok, sam lekarz się dziwił skąd tak zaawansowana osteoporoza, przy tak dobrych wynikach. a z dalszym leczeniem osteoporozy, mam zgłosić się do rodzinnej, bo jak powiedział ortopeda, podawanie leków na osteoporoze nie leży w jego gestii. Nie łamię się, póki się nie połamię
Mamcia - 24-10-2011
Te leki po badaniach powinien zapisać gastro, albo przynajmniej zalecić. Sam poziom wapnia i to jeszcze nieskorygowany o albuminy to wynik sam w sobie niewiele watr. Polega to na tym, że wapń jest pobierany z układu kostnego, aby było go pod dostatkiem dla innych procesów życiowych.
Jak chcesz to prześlij mi swoje wyniki na maila, a postaram się kogoś poszukać, ale szczerze przyznaję, że w Gdańsku nikogo nie mam.
deth - 24-10-2011
więc to wyjaśnia skąd dobre poziomy wapnia.
za propozycję ślicznie dziękuję mam jeszcze namiar na dobrego specjalistę tylko szukam kartki z jego nazwiskiem . Do tej pory wypowiadało sie 3, dwóch niezobowiązująco, jeden oficjalnie. więc to odwiedzę jeszcze czwartego
anetau07 - 24-10-2011
| deth napisał/a: | | więc to wyjaśnia skąd dobre poziomy wapnia. |
u karoli tez dobre poziomy wapna a problemy sa i musi lykac wapno i D3...
a kiedys to nawet za duzo go bylo, sprawdzalismy jakies hormony-parathormon ale tez bylo ok(przedbraniem wapna)
deth - 24-10-2011
no ja brałem udział w takim programie badawczym : wpływ i gospodarka hormonalna na przebieg NZJ - czy jakoś tak. Miałem szereg badań, o których nawet nie słyszałem. wspomniane albuminy tez i hormonalne jakieś. lekarz stwierdził, ze to dla niego oś bardzo dziwnego - bo wyniczki są jak najbardziej ok - a densytometria - tragedia.
także kochani, densytometrujcie się
Natalka - 25-10-2011
posty na temat osteoporozy i poziomu wapnia wydzieliłam tu http://crohn.home.pl/foru...er=asc&start=30
Slip - 26-10-2011
a ja mam problem z jakims brakiem apetytu
od kilku dni biore Encorton 20mg, to moj pierwszy kontakt ze sterydami. Wczesniej bralem jedynie asamax i mialem chec na wszystko, a od jakichs 3 dni taki troche jadlowstret, ktorego nigdy nie mialem. Szczegolnie nie moge patrzec na miecho, ale to juz pewnie jakis indywidualny element.
Normalne to? na ulotce napisali ze moze wystapic łaknienie. Tu niektorzy pisza ze apetyt spadal po odstawieniu, a u mnie prawie automatycznie po rozpoczeciu.
martita - 26-10-2011
u mnie był apetyt, ale z czasem spadał do 0, każdy ma widać inaczej
Slip - 26-10-2011
Skoro tak sie czasami dzieje to spoko, ale musze przyznac ze dziwnie mi z tym. Niegdys moglem zjesc cala czekolade, majac nawet swiadomosc czym to sie skonczy bo taka byla ochota. Teraz zupelnie odwrotnie, ciekawe ile sie przeciagnie.
Patrycja27 - 19-11-2011
Ja mam 11 lat....
Od marca do lipca brałam encorton.
12kg do przodu .... zawsze byłam szczupła.... ale wracając do tematu to ja też miałam taki sam apetyt lecz szybko ja kładłam się spać gdzieś tak 19/20 i o 5 wstawałam . Zawsze na wieczór mnie coś gryzło... raz płakałam użalając się nad sobą a za razem się śmiałam jak głupia.
każdy w szkole mnie wytykał palcem bo byłam taka opuchnięta na twarzy jak i zarówno miałam ogromnyyyyyyyyy brzuch .
jak wróciłam do szkoły i już z 5 kg nabrałam to pewien chłopak do mnie podszedł i z takim tekstem :
Ty jesteś w ciąży !
załamała się na sterydach rzadko kiedy byłam wesoła.
31 października byłam w szpitalu podejrzenie było takie że to może być lekkie zaostrzenie..
to lekarze przyszli do mnie i takie coś :
No chyba znowu sterydy !
a ja taka załamka, razem z mamą która ciągle mnie wspiera beczałyśmy ja jakieś dzieci, no cóż nie trudno nam się dziwić .
lecz ja tak panią ordynator przebłagałam żeby się nade mną zlitowała i zrobiła wszystko co w niej mocy.
dała mi jakieś antybiotyki i jakieś jeszcze leki .
w dniu dzisiejszym czuje się dobrze, wszystko mi już zeszło choć jeszcze 2kg ! ;D
dzisiaj odczuwam jakieś zatwardzenie byłam 5x w kiblu i trudno mi było się wypróżnić .
gdy powiedziałam to mamie ona od razu blada, choć ją uspokoiłam mówiąc że pójdziemy w poniedziałek na pobieranie krwi . Przepraszam że tak się rozpisałam ale ja tak zawsze mam jak się wczuję .
no cóż teraz to na serio kończę .
Pozdrawiam Was Wszystkich Z Tego Forum .
długiej remisji przede wszystkim
będzie dobrze musisz się trochę bardziej oszczędzać z tymi posiłkami.
kota - 20-11-2011
Patrycja27, ja bym wolała być gruba i brzydka, a zdrowa. ludzie nie odmawiają chemioterapii, mimo że będą łysi... wiem, jacy mogą być ludzie w takim wieku, bo mnie 6 lat męczyli w szkole non stop, i co? i żyję także patrz na to co Ci może pomóc... ja w 6 kl podstawówki ważyłam 30 kg, po sterydach przytyłam prawie 20 kg... byłam jak śliczny pączek później jeszcze trochę urosłam i od tamtej pory mam wagę 50, a nawet jestem za chuda, przynajmniej każdy mówi że "ojejku też chcę być taka chuda" głowa do góry!
toczka - 20-11-2011
Patrycja, a co dostalas zamiast sterydow?
Patrycja27 - 20-11-2011
` Ja dostałam Metronidazol (antybiotyk) Debutir, Pentasa na stałe, Enterol .
W chwili dzisiejszej biorę tylko Pentase i Debutir .
Pozdrawiam i Dziękuję za miłe słowa . ;*
Creiddylad - 18-01-2012
Ja jestem na sterydach czwarty miesiac i strasznie mi dokuczaja ludzie z uczelni. Przytylam ok.10kg i to okropnie wid.ac. ja osobiscie sie tego nie wstydze bo chce byc zdrowa lecz mimo wszystko wkurzaja mnie docinki o ciazy czy o moim braku dbalosci o zdrowie czy figure. Przeciez nie bede kazdemu tlumaczyc co mi jest. ale damy rade. 20 lutego mam wizyte i bede dazyc do wziecia innych lekow.
TigeR - 18-01-2012
Nie walcz z tym, tylko "odbijaj pileczke". Jak widza ze sie tym przejmujesz, tym bardziej beda Ci dokuczac, taki urok ludzi Ewentualnie mozesz to wszystko olac, jak zauwaza, ze Cie to nie rusza, to pewnym czasie odpuszcza.
SeeYa - 18-01-2012
| Creiddylad napisał/a: | | ja osobiscie sie tego nie wstydze bo chce byc zdrowa lecz mimo wszystko wkurzaja mnie docinki o ciazy czy o moim braku dbalosci o zdrowie czy figure. Przeciez nie bede kazdemu tlumaczyc co mi jest. |
takie przytyki dotyczące wagi to bardzo niskie, ale tak sobie ludzie poprawiają (pewnie swoj tak naprawdę skopany) nastrój, bo jak to wyjaśnić.. jakieś wyczucie, nie mówiąc już o poziomie kultury to w pewnym wieku każdy powinien już mieć. No ale taki ten urok.. Nie ma co się zastanawiać, tylko przyjąć, że chamstwa wiele na tym świecie i robić swoje I nic im nie tłumacz, szkoda nawet czasu. A jednocześnie poznajesz ludzi ze swojego otoczenia dzięki temu.. (z drugiej strony, to chyba "wolę" takich co się szybciej demaskują takimi właśnie komentarzami niż wyrafinowanych fałszywców różnych -ale to już OT)
zoha3110 - 26-02-2012
Mam pytanko do tych którzy na sterydach mieli problem z drżeniem rąk i ogólnie mięśni. U mnie zaczęło się 2 miesiące temu po 10 miesiącach przyjmowiania Encortonu (najpierw brałam 10 mg a potem przez dłuuuugi okres 15 mg). Trzesą mi się ręce, nogi, nawet szczęka podczas posiłków i kiedy chce się napić. Ogólnie cała się trzesę, drżą mi też mięśnie np. kiedy się uśmiecham chodzą mi całe poliki. Oprócz tego mam lekkie nadciśnienie i bardzo dudni mi w głowie. Gastro powiedziała że to od sterydów i kazała odstawiać. Biorę już tylko 2,5 mg i zaraz będę schodzić do zera ale objawy wogóle nie słabną pomimo zmniejszania dawki. Po jakim czasie mija taka 'delirka' i czy wogóle mija? Z tego co czytałam niektórym pozostało takie drżenie nawet po odstawieniu sterydów..
Torvik - 26-02-2012
Może masz jakieś niedobory - np. magnezu?
zoha3110 - 26-02-2012
Problem w tym że suplementuję i magnez i wapń i potas. Miałam nawet robione badania w kierunku nadczynności tarczycy i nic. I gastro i neurolog twierdzą że to od sterydów. Biorę coraz mniejsze dawki Encortonu i nie widzę żadnej poprawy A drżenie mi się nasila pod wpływem wysiłku i stresu..
atabe - 27-02-2012
Moja córa też tak ma przy sterydach . I nawet jakiś czas po odstawieniu . Widocznie organizm musi się oczyścić
rosalyn - 06-03-2012
ja tez niestety tak miałam, ale przy większych dawkach: przy 30 mg Encortonu - trzęsienie rąk, szyi, zwiększona potliwość, skoki temperatury i ciśnienia. Wystarczyło zmniejszenie dawki do 20 i objawy te ustąpiły. Jestem jedynie masakrycznie spuchnięta i ostatnio przybieranie na wadze nabiera coraz większego rozpędu. Po weekendzie nie zmieściłam się w spodnie od pracy, które miałam na sobie w piątek (a na pewno nie włączyłam na gotowanie ).
Jelitko już zdrowe, jeszcze tydzień męczarni i odstawiam sterydy
zoha3110 - 09-03-2012
Ja mam malutką dawkę ale brałam Encorton prawie rok i gastro powiedziała że w moim przypadku to za długo. Ja odstawiam Encorton bardzo powoli, teraz biorę 2,5 mg co trzeci dzień. Opuchlizna zaczęła powolutku schodzić i drżenie rąk jest słabsze ale nadal mam coś jakby tik nerwowy z tą szyją, kiedy się zdenerwuję mimowolnie trzęsie mi się głowa np. kiedy próbuję obrócić nią w prawo lub lewo zaczyna mi drżeć szyja..Mam nadzieję to też zacznie przechodzić niedługo.
Qger - 05-04-2012
mam takie pytanie, we wtorek wziąłem 50mg encortonu a wczoraj zszedłem na 40mg zgodnie z zaleceniem lekarza i właśnie od tego momentu zaczęły dokucza mi stawy (kolana i kostki) na tyle uciążliwie że nad ranem nie byłem w stanie znaleźć sobie miejsca i zwijałem się z bólu pomogło mi jedynie spokojne leżenie z nogami w górze opartymi o krzesło (trochę dziwna metoda ale jaka ulga ) czy ten ból może wynikać z faktu że zacząłem zmniejszać dawkę encortonu i tak właśnie na to reaguje?. W sumie po tym co udało mi się znaleźć odnośnie skutków ubocznych encortonu biorę pod uwagę wszystkie możliwości, od zapalenia stawów począwszy po rożne inne cuda
aro_w - 06-04-2012
| Qger napisał/a: | | czy ten ból może wynikać z faktu że zacząłem zmniejszać dawkę encortonu i tak właśnie na to reaguje?| |
Wątpie ..
malapkasia - 06-04-2012
| aro_w napisał/a: | | Qger napisał/a: | | czy ten ból może wynikać z faktu że zacząłem zmniejszać dawkę encortonu i tak właśnie na to reaguje?| |
Wątpie .. |
przeciwnie.... organizm róznie reaguje, na rózne dawki... ja np. czym mam mniejsza dawkę tym mam więcej skutków ubocznych...
ale coż to jest w porównaniu z doprowadzeniem jelit do ładu
powtarzaj sobie, że się pomęczysz, a później wszystko wróci do normy
Qger - 06-04-2012
| malapkasia napisał/a: | ale coż to jest w porównaniu z doprowadzeniem jelit do ładu
powtarzaj sobie, że się pomęczysz, a później wszystko wróci do normy |
i chyba tylko to mi na chwile obecna zostaje
Raoul_Duke - 12-04-2012
Kiedyś po odstawieniu Metypredu powiększyły mi się węzły chłonne pod pachami. Straszny ból, nie mogłem podnieść ręki do góry. Wtedy chyba zbyt nagle odstawiłem lek.
eni80 - 15-11-2012
Ja po zmniejszeniu dawki encortonu również zaczęłam odczuwać bóle w kolanach i kostkach , w tych miejscach była również duża opuchlizna. Trzy dni temu odstawiłam sterydy ( z zalecenia lekarza). Bóle wędrujące stawów , kości. A do tego mam wysypke na twarzy, uszach , dekoldzie , która swędzi. Czy ktoś z was miał podobnie z tą wysypką ?
minia78 - 18-11-2012
Wysypkę miałam na ramionach i klatce piersiowej przy wygaszaniu sterydu (wyglądała jak trądzik). Sama zeszła po zupełnym odstawieniu- nowe krostki przestaly sie pojawiac a stare stopniowo zasychaly, jak przy zwyklym tradziku.
WrednaTubisia - 19-11-2012
Mi sie krosto-plamki pojawiły po jakiś 3mcach brania metypredu, a teraz stopniowo zanikają, mimo, iż nadal go łykam niestety
eni80 - 01-12-2012
Wiecie co ja odstawilam sterydy 13 listopada. Wysypkena szyj i dekoldzie mam nadal, nie wyggląda to jak trądzik. To takie małe czerone plamki miejscami jest to tak wysyszone ,że skóra sie łuszczy. Szczypie mnie to czasami swędzi. Mam wrazenie jakbym nosiła golf z wełny . termninów do dermatologabrak , wapno nie pomaga
SZymon86 - 16-12-2012
Biorę Encorton,obecnie z 2 dziennie zszedłem na 1,5 dziennie i zauważyłem że ręce mi drżą czasem,miał ktoś podobnie? do tego problemy z zasypianiem w sumie nie wiem czy od tego czy za bardzo wypoczęty bo L4 miałem troszkę czasu
martita - 16-12-2012
co do spania, to faktycznie może być problem z tym. Ja na encortonie musiałam się czymś na sen wspomagać
SZymon86 - 16-12-2012
Ja mam tak że czuję się zmęczony np albo że spać mi się chce,położę się i dupa nie mogę sobie miejsca znaleźć wiercę się kręcę i nie idzie zasnąć,co do drżenia też parę razy miałem że siedziałem w autobusie i mi nogi lekko drżały mam nadzieje że to nie zostanie tak na stałe?
WrednaTubisia - 16-12-2012
Ja na metypredzie mam drżenie rak, bezsenność, ale byłam ostatnio u swojego gastro i powiedział, że to raczej nie od sterydów i nie ma pojęcia od czego to to i mam iść do neurologa z tym...
Anne - 16-12-2012
| SZymon86 napisał/a: | Biorę Encorton,obecnie z 2 dziennie zszedłem na 1,5 dziennie i zauważyłem że ręce mi drżą czasem,miał ktoś podobnie? do tego problemy z zasypianiem w sumie nie wiem czy od tego czy za bardzo wypoczęty bo L4 miałem troszkę czasu |
Na Encortonie czułam się fantastycznie, żadnych negatywnych skutków, sporo energii, trochę za nim tęsknię
Jeziorko - 17-12-2012
| WrednaTubisia napisał/a: | | Ja na metypredzie mam drżenie rak, bezsenność |
ja mam identycznie na metypredzie
SZymon86 - 17-12-2012
No ja się czuję też dobrze,już w sumie od początku jak mi zaczęli podawać w szpitalu to szybko się poprawiło wszystko,jedyne co zauważyłem właśnie to to zaśnięcie i to drżenie małe,po jutrze mam kontrolę u Gastro zobaczę co powie.
OneTwo - 17-12-2012
Ja po Encortonie mam ubytki we śnie, raczej nie problemy z zasypianiem, (chociaż ostatnio trochę) ale raczej budzę się wcześnie i nie mogę znowu zasnąć. Drżenie rąk to normalka (u plastyka, a niech by cię Encortonie:), język plącze się minimalnie. "Chomiczek" wiadomo, ale za każdym razem coraz mniejszy:) Ogólnie to się jednak cieszę, że pomaga, bo nie zawsze tak było.
Krzysztof-Żyrek - 17-12-2012
Ja na Encortonie trochę nadpobudliwy jestem i temu czasem mało śpię A tak to nic poza tym, z wyjątkiem jedzenia wtedy mam ładny apetyt hehe Ale tych co znam i to łykali to mówią że to normal
ainoh - 18-12-2012
ja biorę encorton i mam jak wy skutki uboczne: buzia chomika, kark sztangisty, brzuch ciężarnej, problemy ze spaniem jak o 3-4 rano się obudze to juz po spaniu, i cała się trzęsę jak na głodzie jakimś
SZymon86 - 18-12-2012
Mógłbym może dorzucić jeszcze właśnie też nadpobudliwość,łatwiej nerwy puszczają,ale nie wiem czy to od sterydu czy ogólnie nerwy spowodowane chorobą itp. Najważniejsze że działa fakt. A może się ktoś wypowiedzieć czy te drżenie mija po jakimś czasie czy jak to wygląda ?
WrednaTubisia - 19-12-2012
SZymon86, też się zastanawiam, czy to drżenie u mnie nie od sterydów, ale mój gastro wykluczył to, więc rad nie rad idę do neurologa:/
atabe - 19-12-2012
Neurolog raczej przychyli się do sterydów. Tak było u mojej córy. Poszła do niego z rezonansem głowy i EEG.Wiele osób skarży się na drżenie przy sterydach.
OneTwo - 20-12-2012
Dokładnie:) Lekarze jak słyszą, że biorę sterydy, to wszystko im przypisują:)
SZymon86 - 20-12-2012
Wczoraj byłem na kontrolnej wizycie i doktorek potwierdził że drżenie rąk,trudność z zasypianiem to od sterydów. Podobno to ustępuje,albo zmniejsza się odczuwanie tego wraz z powolnym schodzeniem ze sterydu. Pożyjemy zobaczymy...
WrednaTubisia - 20-12-2012
SZymon86, no to ja jestem jakaś inna, im bardziej schodzę z nich tym gorzej z drżeniem i senm...
mgiełkaa - 20-12-2012
Widać każdy inaczej reaguje. Podczas kuracji czułam się świetnie naładowana energią. Taka nadpobudliwość bardzo mi pasowała ponieważ zwykle jestem niskociśnieniowcem, flegmatykiem itp.
Po odstawieniu sterydów czułam się tak jakbym miała się dosłownie rozsypać za chwilę:bóle mięśni, głowy, wspomniane drżenie rąk, drętwienie nóg, bóle stawów.Długo trwało zanim doszłam do siebie.Oczywiście pięknie wyprowadziły mnie z zaostrzenia, a o to przecież chodziło.
mancuczka - 18-01-2013 Temat postu: kolor włosów Hejka! Powiedzcie mi proszę, czy ktoś z was miał wrażenie, że po sterydoterapii pociemnialy mu włoski na rękach, plecach? Bo ja mam takie wrażenie. Zawsze nie miałam z tym problemu, bo miałam stosunkowo jasne włoski. A teraz to nawet mój facet to zauważył... bardzo krepujace... 4.01 skończyłam Metypred, dawka początkowa 32mg.
ainoh - 18-01-2013
Wredna
Ja mam to samo im mniej sterydów tym gorzej się trzymam , mam na myśli drżenie
Natuśka - 18-01-2013
| WrednaTubisia napisał/a: | | SZymon86, też się zastanawiam, czy to drżenie u mnie nie od sterydów, ale mój gastro wykluczył to, więc rad nie rad idę do neurologa:/ |
Ja na Encortonie byłam shōgun- byłam nerwowa i ogólnie wszędzie było mnie pełno. Co najlepsze, gdy miałam dziekankę, bo mnie z nóg choroba zwaliła i miałam Entocort to przez 3 michy ręce drżały mi, że nie umiałam kubka przenieść, aby nie rozlać, nocą spać nie mogłam, oczy jak 5-złotówki i w słup
A co najbardziej mnie wkurzało to to, że gdy u mnie w domu wszyscy wstawali, to mi się dopiero przysypiało
Natalka - 18-01-2013
mancuczka, przejdzie Ci za jakiś czas
też tak miałam i nie tylko ja.
WrednaTubisia - 18-01-2013
No ja byłam u neurochirurga z tym drżeniem i stwierdził, że prawdopodobnie po wszystkich lekach, dostałam na próbę lek na Parkinsona Akineton i jak mi sie nie poprawi po 6 tyg to badania będzie trzeba zrobić, by wyjaśnić przyczynę (bo ona zauważyła, że mi drży bardziej prawa, a ja jej mówię, że lewa = tzn. że chyba coś nie tak jest).
Pandzia - 18-01-2013
| Natuśka napisał/a: | Ja na Encortonie byłam shōgun- byłam nerwowa i ogólnie wszędzie było mnie pełno. Co najlepsze, gdy miałam dziekankę, bo mnie z nóg choroba zwaliła i miałam Entocort to przez 3 michy ręce drżały mi, że nie umiałam kubka przenieść, aby nie rozlać, nocą spać nie mogłam, oczy jak 5-złotówki i w słup
A co najbardziej mnie wkurzało to to, że gdy u mnie w domu wszyscy wstawali, to mi się dopiero przysypiało |
skąd ja to znam
greentea - 24-01-2013
A ja mam takie pytanie: czy sterydy w formie jednorazowego zastrzyku mającego działać przez miesiąc rzeczywiście mają mniejsze skutki uboczne niż te w tabletkach? Właśnie mi przepisano sterydy w takiej formie, bo w tabletkach ostatnio źle znosiłam. Czy ktoś tu na forum spotkał się z taką formą podania sterydu?
Mamcia - 24-01-2013
A coś bliżej jakie to sterydy, jakie dawki, jaki sposób uwalniania??
Ponawiam pytanie bez diagnozy i tak leczą??? Zupełnie w ciemno??
greentea - 25-01-2013
Te sterydy to Depo-Medrol, na recepcie nie widzę dawki, jest napisane tylko 1x1, miała to być pojedyncza dawka o przedłużonym działaniu na miesiąc,a pierwsze efekty działania miałam widzieć po około 12 godzinach. Tylko tyle wiem. I chciałam wiedzieć jak to jest po podaniu takiej jednorazowej dawki. Przy tabletkach była taka opcja, że w razie dużych działań ubocznych lekarz zalecał stopniowo zmniejszać dawkę, a tutaj, kiedy ta jedna dawka działa miesiąc, to już nie ma możliwości jej zmniejszenia i dlatego mam takie wątpliwości.
Tak, bez diagnozy takie leczenie, bo oprócz zaostrzenia objawów jelitowych mam zaostrzenie zapalenia stawów, tęczówek i skóry (a to wszystko według reumatologa jest na tle choroby zapalnej jelit, której gastrolog z kolei nie potwierdza, tylko podejrzewa jako jedną z możliwych opcji, chociaż dotychczasowe wyniki badań to na to nie wskazują). Kolejna próba ze sterydami miałaby też pokazać, czy podczas ich działania zmniejszą się objawy jelitowe i wtedy ewentualnie zostałaby podjęta decyzja na temat dalszego postępowania i diagnostyki.
Mamcia - 25-01-2013
Wg wielkiej księgi działa jakiś tydzień i jest stosowany przy nietolerancji terapii doustnej. Czyli diagnoza choroby autoimmunizacyjnej jest.
Dokument rejestracyjny znajdziesz tu http://www.urpl.gov.pl/sy...medrol%20ch.pdf
życzę przyjemnej lektury
greentea - 27-01-2013
Mamcia, dziękuję.
Znalazłam w tym dokumencie wiele informacji, których potrzebowałam.
Aleksandra_F - 28-01-2013
Dziś zaczynam przygode z Metypred'em
Jestem baardzo słaba psychicznie i boję się, że w ręcz na siłę będę szukała każdego dnia jakis skutków ubocznych Co ja bym dała, aby znów być zdrową
ZDRÓWKA DLA WSZYSTKICH!
loczek - 28-01-2013
na sterydach nie jest tak zle, tyle się człowiek nasłucha o tych skutkach ubocznych a póxniej się okazuje że nic złego się nie dzieje. Nie ma co się martwić na zapas.
obyty.z.cu - 28-01-2013
| loczek napisał/a: | | tyle się człowiek nasłucha o tych skutkach ubocznych a póxniej się okazuje że nic złego się nie dzieje. Nie ma co się martwić na zapas. |
chyba nieporozumienie ?
Chodzi nie o martwienie,ale o przeciwdziałanie.
Przy sterydach suplementuj się wapnem,co kilka lat rób badanie na gęstość kości ,a unikniesz osteoporozy.
I o to właśnie chodzi,a nie o zamartwianie.
Tyle,że żeby to robić,to trzeba o tym wiedzieć,czyli edukować się w chorobie , warto znać powikłania w naszych chorobach wcześniej niż po czasie.
Obyś kiedyś się nie przekonał,że nie miałeś racji...
loczek - 28-01-2013
nchodzi mi o to, że ktoś bierze sterydy i się np. zamartwia, że mu noga znienacka odpadnie.
Badania gęstości kości, czy tam wapnia, to swoją drogą, bo to jest wliczone w sterydy, ale żeby zamartwiać się, że nie wiadomo co się stanie, to niepotrzebne jest.
jamajka79 - 16-02-2013
Ja właśnie się tak zamartwiam, wmawiam sobie, że dopadną mnie wszystkie skutki uboczne a najbardziej się boję tych psychicznych Mnie już straszy bez takich wspomagaczy, śnią mi się koszmary, drę się po nocach , nawet nie wiem co mi się śni mąż mnie musi budzić hehe a tu jeszcze mam brać coś co może mnie na maxa postarszyć. Jestem zła na lekarza, że mi to przpisał wmawiam sobie, że na pewno nie potrzebnie, że za szybko się poddał (przez miesiąc brałam Asamax 500 3x2, Czopki Pentasa 2x1, Metronidazol przez 7 dni, Debutir, Enteromax. Po miesiącu brania ja widziałam poprawę- mniej biegunek i mniej krwi, ale jednak była. Badanie rektoskopem wykazało mi wczoraj nieco mniejszą ranliwość śluzówki -bez pełnej poprawy i to utwierdziło lekarza do przepisania mi sterydów .
Dzisiaj mi minął pierwszy dzień, jestem jakaś roztrzęsiona, rozdygotana i puls mam cały czas ponad 100. Zdarzał mi się taki puls, ale nigdy nie trzymał non stop. Jest to możliwe, że po jednym dniu stosowania Encortonu tak mam? Jeszcze jedno jak sobie radzicie z tym gorzkim posmakiem po tabletkach, ja go czuję non stop nie wiem może to zgaga nigdy jej nie miałam, więc trudno mi porównać, ale nie idzie tego posmaku niczym zajeść ani zapić.
Mam wysoki stan zapalny Ob 41, wysokie CRP, i hemoglobinę na dolnej granicy normy.
Ważę aż 72 kg przy 161 cm. Boję się, żę dużo utyję bo zaczynam od dużej dawki - 60 mg.
poniżej rozpisałam moje dawkowanie i resztę leków.
Nie wiem, czego sama oczekuję od CHYBA POCIESZENIA, mąż mnie nie rozumie, mówi że jak zwykle niepotrzebnie się nakręcam i panikuję:(.
Encorton 10mg
4-0-2 przez 7 dni
potem
4-0-1i 1/2 przez 7 dni
potem
4-0-1 przez 7 dni
potem
4-0-1/2 przez 7 dni
potem
4-0-0 przez 7 dni
potem
3 i 1/2-0-0 przez 7 dni itd. aż do 0-0-0
czy dobrze rozumiem, że co siedem dni mam odejmować 1/2 aż zejdę do zera?
Jeszcze raz przepraszam za ten chaos
A do tego:
Asamax 500 3-3-3-3
Znowu Metronidazol 1-1-1 przez 7 dni
Debutir 1-0-1
Enteromax 1-0-0
Zenobius - 16-02-2013
Aleksandra_F,
bierz wapn - zeby nie bylo osteo-rzeczy.
Nie przejmuj sie naglym przytyciem - to woda zatrzymujaca sie w organizmie, zejdzie niedlugo.
Jezeli nagle nie mozesz spac - skorzytaj z tego, a nie probuj spac. Sterydy czasem daja kopa energetycznego, korzystaj z dluzszej doby.
Sterydy generalnie nie sa genialnie cudowne, ale mozna w nich znalezc troche pozytywow
jamajka79 - 07-03-2013
Czy sterydy mogą zatrzymać miesiączkę? Czekam już drugi dzień Jeszcze jedno strasznie się pocę, dosłownie głowa cały czas mokra. Skończy się to w końcu kiedyś? Czy dopiero po odstawieniu?
Patryśka - 07-03-2013
| jamajka79 napisał/a: | | Czy sterydy mogą zatrzymać miesiączkę? |
To dosyć częste. Mi wróciła po 3 miesiącach od odstawienia.
| jamajka79 napisał/a: | | Jeszcze jedno strasznie się pocę, dosłownie głowa cały czas mokra. |
Ja brałam sterydy w zimie i aż się wstydziłam bo dłonie miałam mokre jakby było co najmniej 40 stopni na plusie.
Natuśka - 07-03-2013
Szczerze? Sterydy mogą wszystko..
U mnie po włączeniu pewnych GKSów miesiączki nie było ponad 3 miesiące, a teraz po ponownym włączeniu innych miesiączka pojawiła się po 3-4 dniach do pierwszej dawki i zjawia się jak tylko chce, w sensie nieregularna się zrobiła...
Co do pocenia, to mi to minęło po jakimś miesiącu stosowania. A i lekarz kazał mi kontrolować ciśnienie.
Mamcia - 07-03-2013
A dlaczego nie dostajesz mesalazyny doodobytniczo tylko wszystko doustnie?? Rozumiem, że zajęte jest cale jelito grube??
jamajka79 - 07-03-2013
Na kolonoskopię dopiero czekam aż jelito będzie w lepszym stanie. Na razie jestem po rectoskopii, wycinki pobrane z okolicy zagięcia esiczo-odbytniczego.
Co do ciśnienia to niby mam ok, tylko puls mi szaleje, serce wali jak diabli. Puls miałam zawsze w okolicy 100, teraz momentami ponad 110. Muszę zbadać tarczycę
Oj nie fajne te sterydy, nie fajne. Od 15 zmniejszam dawkę Asamaxu do 3-3-3
martita - 07-03-2013
na sterydach puls mam zawsze ok 100-120 nawet
Miska Ryżu - 07-03-2013
odnośnie miesiączki, to u mnie sterydy zatrzymały ją na spokojnie 3 m-ce.
WrednaTubisia - 07-03-2013
A mnie złagodziły bóle miesiączkowe, z czego się niezmiernie cieszyłam
Na metypredzie miałam zawsze "normalne" ciśnienie (140/70, puls 70), a wcześniej i teraz znowu wróciło niedociśnienie.
Gorzej jest w trakcie i po ich odstawieniu.
obyty.z.cu - 07-03-2013
| Natuśka napisał/a: | | Sterydy mogą wszystko.. |
potwierdzam,bardzo pomagają,ale trzeba je mieć pod kontrolą.
Organizm wariuje.
jamajka79 - 08-03-2013
Dostałam miesiączkę Mąż się śmieje, że zaraz po tym jak podliczyłam koszty lekarza i wykupu leków w tym miesiącu - ponad 700zł Można się załamać. Mój lekarz, badanie krwi, leki 500zł. Reszta to moje i córki zapalenie oskrzeli jak na złość.
Jeszcze nie ma piątej rano, ja już wyspana choć trudno to tak nazwać.
jamaroo - 08-03-2013
mi obecnie wystarcza 6-7h snu. miesiac wczesniej 4-5h bylo, takze tendencja jest zadowalajaca.
moze i u Ciebie sie to unormuje
cordo - 08-03-2013
jak długi czas schodzi wam opuchlizna z policzków? niestety byłem tydzień w szpitalu i juz zauważam "policzki chomika" okropne to jest...
WrednaTubisia - 08-03-2013
cordo, różnie od 3 do 6 miesięcy. Ale to zależy też od organizmu. Ja mam nadal "pulchne" ciałko z chomikami na policzkach, ale ja od 2 tyg prawie jestem bez metypredu i marzę o jego powrocie niestety
cordo - 08-03-2013
ehhhh, to jest strasznie dla mnie tym bardziej w tym wieku kiedy człowiek chce "ładnie" wyglądać
justynapawlowska155 - 08-03-2013
| jamajka79 napisał/a: | | strasznie się pocę, dosłownie głowa cały czas mokra. Skończy się to w końcu kiedyś | kiedyś sie skończy jak odstawisz encorton , sprawdz sobie cukier kilka bo to może być powód pocenia .Przy sterydach cukier lubi bardzo,, skakać ''
jamajka79 - 08-03-2013
Kiedyś musi być lepiej Całe szczęście, że to nie lato bo chyba bym odpłynęła
LkarolinaJ - 09-03-2013
Ja jestem na encortonie od tej środy w dawce 30-10-0, i też mnie powoli łapią efekty uboczne. Najbardziej mi doskwierają bóle brzucha taka jakby pełność, uciskanie i wzdęcia. Oprócz tego mam zgage, ból głowy i mięśni, ale nawet się nie poce jakoś nadmiernie. Mam tylko nadzieję, że to wszystko przejdzie, najważniejsze żeby encorton pomógł na moje zaostrzenie a o skutchach ubocznych prędziutko zapomnę.
jamajka79 - 09-03-2013
Przez pierwszy tydzień nie zauważyłam u siebie żadnych skutków ubocznych, dopiero od drugiego tygodnia. Ja zaczynałam od 60, teraz jestem na 45, co tydzień schodzę o 5. Też mam nadzieję, że pomimo skutków ubocznych, pomogą. Niestety zaczynam także puchnąć do kompletu . Jednak najbardziej dokucza mi to zlewanie potem, ogólne zmęczenie ale to zwalam na brak snu, sypiam po 3/4 godziny i to z przerwami. Kołatanie serca też nie jest zbyt przyjemne.
Alis - 21-04-2013
Zeszłam z 60 do 50 encortonu i jest mi o wiele gorzej, bóle głowy, utrata apetytu, mdłości mam straszne, no i bóle brzucha silniejsze, brak sił totalny czy to minie??
WrednaTubisia - 21-04-2013
Alis, podobno trzeba wytrzymać 3-6 miesięcy na nieszczęście Mi nadal woda została, ale znowu jestem na sterydach, więc nie liczę żeby mi się to zniwelowało...
kota - 21-04-2013
Alis, oczywiście, że minie. ja przy 40 dosłownie zdychałam, ale po zejściu do jakoś trochę ponad 30 już mi przeszło i była znaczna poprawa. nie martw się na zapas, trzeba to wytrzymać... niestety tak to działa..
Alis - 22-04-2013
| kota napisał/a: | | Alis, oczywiście, że minie. ja przy 40 dosłownie zdychałam, ale po zejściu do jakoś trochę ponad 30 już mi przeszło i była znaczna poprawa. nie martw się na zapas, trzeba to wytrzymać... niestety tak to działa.. |
Rozumiem, dzięki za wyjaśnienie tak na głupi rozum, nawet myślałam że w organizmie brakuje tej chemii i wariuje, ale powinien się przyzywczaić, także musze przetrwać
|
|