Alergia na gluten

Artykuły naukowe związane z NZJ (zawsze pamiętamy o podaniu autora i źródła kopiowanego materiału).

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Apophis
Debiutant ✽
Posty: 35
Rejestracja: 12 mar 2012, 01:38
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Śląsk

Re: Alergia na gluten

Post autor: Apophis » 18 mar 2012, 11:39

Kamil85 pisze:Apophis, pewnie chodzi o to, że pisałeś o różnych typach alergii - typie I i III. A z tego co pamiętam, są nadwrażliwości różnego typu i właśnie nadwrażliwość typu I = alergia, a w typie III chodzi o przeciwciała IgG.
Kamil85,
Alergia typu I to jest kwestia przeciwciał typu IgE
Alergia typu III to jest kwestia przeciwciał typu IgG

Czyli to i to to jest Alergia
Kamil85 pisze:1. Oznaczanie przeciwciał klasy G nie znajduje zastosowania w diagnozowaniu alergii pokarmowych oraz modyfikowaniu diety pacjentów z ZJN.
To już jest masło maślane jak badanie przeciwciał w klasie Igg (Alergia pokarmowa typu III) może nie znajdować zastosowania w diagnozowaniu alergii pokarmowych ??

W wolnym tłumaczeniu to co napisali wygląda tak:

Według nich: znajdowanie przeciwciał charakterystycznych dla Alergii typu III nie znajduje zastosowania w diagnozowaniu Alergii -> widzisz że to zdanie nie trzyma się kupy ;)

Rozróżniamy Alergie pokarmową typu I i typu III, oznaczanie przeciwciał w klasie Igg to diagnostyka w kierunku Alergii typu III więc to zdanie dla mnie w ogóle nie ma sensu


Kamil85 pisze:Najbardziej chciałbym się dowiedzieć czemu po zjedzeniu chleba biegam od razu do WC, a - jak już pisałem w temacie, w którym dałeś mi link do tego tematu - na jajka wyszła mi jeszcze większa "nietolerancja" niż pszenicę i gluten, a mogę jeść ich dużo i nic mi się nie dzieje.
Tak jak wkleiłem Ci wcześniej
Człowiek może odczuwać dolegliwości zdrowotne, gdy stężenie kompleksów immunologicznych osiągnie wartości przekraczające zdolności organizmu do kompensacji skutków ich obecności.

Widocznie Twój organizm nie daję jeszcze tak silnych objawów po zjedzeniu jajek, gluten bardziej negatywnie wpływa na jelita. Jeżeli będziesz doprowadzał do zwiększenia stężenia kompleksów immunologicznych mogą Ci się zrobić inne przypadłości, nie konkretnie jelitowe.
Kamil85 pisze:Zwiększone stężenie IgG w surowicy jest prawdopodobnie odpowiedzią organizmu na spożywane produkty, a nie wyrazem nadreaktywności na alergeny w nich zawarte.
Z tego wynika, że ktoś w tym artykule uważa że nie istnieje coś takiego jak Alergia pokarmowa typu III, czyli zaprzecza zaistniałemu faktowi.

Ja robiłem to badanie na alergie pokarmową typu III "zbiorowo". Zebraliśmy się dużą grupą osób dzięki temu uzyskaliśmy rabat. W moim przypadku jak osobie z CD wyszło bardzo dużo Alergii, osobie chorej na polipy jelita grubego wyszedł gluten i mleko, osobom z małymi dolegliwościami wyszły minimalne ilości alergii, a kilku osobom żadne. .
Więc mówienie "Zwiększone stężenie IgG w surowicy jest prawdopodobnie odpowiedzią organizmu na spożywane produkty" jest mijaniem się z prawdą. Już nie chodzi mi o moje badanie i bliskich które temu zaprzecza. Poniżej wkleje linki do badań randomizowanych, które temu zaprzeczają. Zauważ użyto tu słowa prawdopodobnie. Badanie jak dla mnie i artykuł mało warty. Na to by wyglądało że każdy jak coś je w dużych ilościach wzrośnie mu Igg. To jest nieprawdą, mam przed sobą wyniki badań kilku osób i widzę że to się mija z prawdą co oni wypisują.

Artykuł w ogóle neguje istnienia Alergii pokarmowej typu III to jest śmieszny artykuł.

Zresztą sam widzisz jesz chleb (gluten) biegasz do toalety, nie jesz chleba (glutenu) nie biegasz do toalety.
Ja jem gluten mam zapalenie żołądka, dwunastnicy, afty, zapalenie dziąseł, nie jem glutenu wszystko się goi. Nawet nie chodzi o zapalenie przewodu pokarmowego ale stawy nie bolą, bóli głowy nie ma.

Wkleję Ci Kamil poniżej jeszcze kilka fragmentów artykułów plus linki do badań. Po przeczytaniu trochę to rozjaśni na czym polega Alergia typu I od Alergi typu III


British Allergy Foundation przyjmuje, że 45% ludności w Europie i Stanach Zjednoczonych cierpi na alergię pokarmową typu III. Uznany jest fakt, że artykuły spożywcze i pokarm generalnie mają duży wpływ na dolegliwości chroniczne. Często polegają one na reakcjach immunologicznych na produkty spożywcze, przy czym u kobiet zdarza się to dwukrotnie częściej niż u mężczyzn.

Różnica między "klasyczną" alergią pokarmową typu I a alergią pokarmową typu III
Należy wyraźnie odróżnić alergię pokarmową typu III od "klasycznej" alergii, w której pośredniczą przeciwciała typu IgE. W przypadku alergii pokarmowej typu III chodzi wprawdzie również o reakcję odpornościową, lecz jest ona związana z przeciwciałami typu IgG. Reakcja występuje z opóźnieniem 8 do 72 godzin od chwili spożycia pokarmu. Może się więc zdarzyć, że u danej osoby dopiero w piątek wystąpią problemy żołądkowo-jelitowe jako reakcja na pokarm, który został spożyty już w środę. Problem w takiej sytuacji polega na tym, że takie rodzaje alergii mogą być nierozpoznane często przez całe życie.

Zależność między układem odpornościowym a alergią pokarmową typu III
Cecha szczególna swoistego układu odpornościowego (odporności nabytej, co oznacza, że układ odpornościowy uczy się przez całe życie) polega na tym, że przeciwciała wytwarzają strukturę, która pozwala im rozpoznawać tylko jeden określony rodzaj antygenu (zasada klucza i zamka). Nasz układ odpornościowy jest więc w stanie wytworzyć wiele tysięcy różnych przeciwciał, z których każde ma inną strukturę i potrafi związać się ze ściśle określonym antygenem.
Jeżeli antygen wniknie do organizmu, pasujące przeciwciało przywiera do niego. W ten sposób antygen staje się widoczny dla innych komórek układu odpornościowego. Wiązanie antygenu z przeciwciałem powoduje powstanie tzw. kompleksu immunologicznego. Komórki rozpoznające kompleksy immunologiczne wydzielają mediatory, które aktywują komórki układu odpornościowego. Rozwija się automatycznie przebiegająca reakcja kaskadowa. Na końcu reakcji kompleks immunologiczny zostaje zniszczony przez fagocyty (komórki żerne).
Ten mechanizm występuje także w przypadku występowania alergii pokarmowej typu III. Zgodność struktury powoduje, że przeciwciało wiąże się tu z antygenem określonego produktu. Dopóki spożywa się produkty wywołujące nadwrażiwość, automatyzmu tego nie można zahamować. Reakcja immunologiczna przebiega zawsze, nawet jeżeli jej skutki dla organizmu mogą być szkodliwe. Wyraźnie widać to w przypadku chorób autoimmunologicznych Błąd w sterowaniu układem odpornościowym prowadzi do wytworzenia przeciwciał typu IgG w stosunku do własnych komórek organizmu. Własne komórki organizmu stają się antygenem, kompleks immunologiczny złożony z "endogennej tkanki i przeciwciała" jest "zwalczany" przez własny układ odpornościowy. Skutkiem są poważne choroby.

W przypadku alergii pokarmowej typu III występują swoiste przeciwciała w stosunku do produktów spożywczych lub ich składników.

Powstawanie alergii pokarmowej typu III w wyniku uszkodzenia jelita
Alergia pokarmowa typu III powstaje wtedy, gdy nie w pełni strawione składniki pokarmu przenikają przez ścianę jelita do krwioobiegu i są rozpoznawane jako elementy obce dla ustroju.
Zdrowe jelito jest pokryte błoną śluzową, która jest silnym, stabilnym układem obronnym. Już tutaj następuje eliminowanie pierwszych drobnoustrojów chorobotwórczych.
Infekcje, stres, leki, np. antybiotyki i leki przeciwzapalne oraz zaburzenia w składzie bakteryjnej flory jelitowej zaburzają tę równowagę i powodują zwiększenie przepuszczalności jelita cienkiego, przez co do krwi mogą przeniknąć większe niestrawione lub nie w pełni strawione składniki pokarmowe.

Permanentnie zwiększona przepuszczalność jelita prowadzi do stałego nasilania się objawów alergii pokarmowej typu III, której towarzyszy jednoczesny wzrost ilości przeciwciał typu IgG przeciw tym składnikom pokarmowym.

Kliniczne znaczenie przeciwciał typu IgG przeciwko antygenom pokarmowym
Wykazanie obecności przeciwciał typu IgG przeciwko produktom żywnościowym jest bardzo wyraźną wskazówką świadczącą o tym, że dochodzi do nieustannego kontaktu antygenów pokarmowych z układem immunologicznym. Udało się bowiem wykazać, że stężenie przeciwciał zmniejsza się aż do całkowitego ich zaniku, jeżeli przez jakiś czas będzie się unikać określonych produktów spożywczych.

Powstałe kompleksy antygen-przeciwciało aktywują układ dopełniacza i powodują migrację fagocytów, które niszczą kompleks immunologiczny. Jednocześnie uwalniane są różne cytokiny (interleukina, czynnik TNF-α), oraz duże ilości wolnych rodników i proteazy.
Czynnik TNF-α indukuje stan zapalny głównie w tych tkankach, w których czynnik ten jest wytwarzany w trakcie odpowiedzi immunologicznej. Wolne rodniki mogą również atakować i niszczyć komórki endogenne. Dzieje się tak w przypadku nadmiaru rodników tlenu (O2), gdy komórki z braku antyoksydantów nie są w stanie bronić się przed wywoływanym przez rodniki utlenianiem (rozpadem składników ściany komórkowej). Ponadto mogą one utleniać lipidy komórkowe zapewniające elastyczność ściany komórkowej, w wyniku czego następuje zniszczenie komórki. Proteazy są enzymami, które rozkładają swoiste białka, a tym samym mogą niszczyć okoliczną tkankę.

Jeżeli kompleksy immunologiczne występują w małej ilości, proces ten przebiega bez większych szkód. Jednak w przypadku alergii pokarmowej typu III stężenie kompleksów immunologicznych jest wysokie. Dostają się do układu krążenia a potem odkładają w tkankach. Kompleksy immunologiczne nieustannie gromadzą się na komórkach i stale wywołują miejscowe stany zapalne, które są odpowiedzialne za liczne dolegliwości chroniczne.

W wyniku ciągłego przebiegu i stałego wytwarzania nowych mediatorów następuje ingerencja w liczne procesy metaboliczne (np. na obwodową oporność na insulinę).

Dlaczego dopiero teraz dostrzega się znaczenie alergii pokarmowej typu III?
Alergia pokarmowa typu III wywołuje różne objawy. Częściowo są one podobne do objawów "klasycznej" alergii. Dlatego często błędnie określa się ją mianem alergii pokarmowej, mimo że nie można wykazać obecności markerów odpowiedzialnych za alergię.
Ponadto czasowe opóźnienie między momentem spożycia pokarmu a wystąpieniem objawów utrudnia rozpoznanie tej choroby.

Przyjęło się już, że dla poszczególnych chorób określa się obecność przeciwciał typu IgG (np. przeciwglutenowych w przypadku celiakii). Nawet pojedyncza analiza jest bardzo droga. W przypadku dolegliwości chronicznych konieczne jest przebadanie krwi na obecność większej ilości przeciwciał, w celu ujawnienia jak największej ilości produktów spożywczych wywołujących nadwrażliwość. Wiąże się to z wysokimi kosztami. Aby tego uniknąć, opracowano zalecenia dietetyczne, które polegały na testowaniu 10 spośród 15 produktów spożywczych. Najczęściej nie przynosiło to oczekiwanego rezultatu, ponieważ zalecenia obejmowały także produkty wywołujące objawy alergiczne, które wcześniej nie zostały przetestowane. W takich przypadkach nie można więc było zahamować procesów zapalnych. Natomiast post i głodówka - najbardziej rygorystyczna postać diety eliminacyjnej - często kończy się sukcesem, ponieważ automatycznie wyklucza się także spożycie produktów żywnościowych, które powodują nadwrażliwość.

Dlaczego przeprowadza się test wszystkich podklas przeciwciał typu IgG?
W celu ustalenia wszelkich form nadwrażliwości konieczne jest objęcie testem wszystkich podklas przeciwciał IgG. Wytwarzanie specyficznych przeciwciał klasy IgG na antygeny pokarmowe odbywa się poprzez odporność hormonalną. Występują tu różne podtypy przeciwciał IgG, które są skuteczne w zwalczaniu antygenów. Dlatego uwzględnienie wszystkich podklas ma tu decydujące znaczenie. Test ImuPro300 spełnia te wymogi. Oznacza to, że szeroka i efektywna terapia jest możliwa tylko wtedy, gdy ujęte zostaną wszystkie występujące reakcje chorobowe. To powoduje, że metoda testu ImuPro300 jest wiodącą koncepcją w leczeniu alergii pokarmowej typu III wywołującej chroniczne dolegliwości.



Poniżej link do badania randomizowanego (a clinical double-blind, randomised, cross-over trial.) na temat alergii pokarmowej typu III w kierunku migreny

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20647174

wnioski: zanik większości objawów

Poniżej kolejny link do badania randomizowanego na temat alergii pokarmowej typu III w kierunku IBS (jelito nadwrażliwe)

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15361495

wnioski: redukcja większości objawów

Poniżej kolejny link do badania randomizowanego na temat alergii pokarmowej typu III w kierunkku choroby CROHNA, dosyć obszerne badanie

http://eksaktmat.no/content/documents/i ... isease.pdf

wnioski: redukcja większości objawów

In conclusion, a nutritional intervention diet based on
circulating IgG antibodies against food antigens showed
effects with respect to stool frequency, abdominal pain
and general well-being in this double-blind cross-over
study with 40 CD patients. Stool frequency and total
score during the specific diet were significantly lower in
contrast to the sham diet.



Kamil teraz zobacz, przytoczyłem Ci kilka artykułów, badań randomizowanych na temat alergii pokarmowej typ III i wpływu stosowania diety na zmniejszenie objawów. Są to duże badania na dużych grupach ludzi wykonane w zagranicznych klinikach z dokładnymi badaniami.' Artykuł który wkleiłeś zaprzecza wszystkim tym badaniom, w szczególności zdanie:
Kamil85 pisze:1. Oznaczanie przeciwciał klasy G nie znajduje zastosowania w diagnozowaniu alergii pokarmowych oraz modyfikowaniu diety pacjentów z ZJN.


Widzisz ??? to zdanie zaprzeczyło wszystkim badaniom randomizowanym i ich wnioskom.

Poza tym faktycznie istnieje zjawisko przepuszczalności jelit i dostawanie się dużych ilości alergenów do krwiobiegu co zaostrza objawy.
Poczytaj sobie wszystko na spokojnie i wyciągnij wnioski.

Poniżej taka ciekawostka o zaniku objawów po wyeliminowani alergenów (IgG):

Obrazek
Kamil85 pisze:Coś w tym jest co piszesz - zresztą efekty mówią same za siebie, ale za dużo tutaj jest błędnych teorii, które tylko wydają się pasować do całej tej układanki.
To nie są błędne teorie tylko teorie oparte na powyższych badaniach randomizowanych. Zachęcam do powyższej lektury. Niestety większość po angielsku.


Mógłbym Ci jeszcze wklejać kolejne masy badań m.in po niemiecku, ale myślę, że to wystarczy żeby mniej więcej pojąć zjawisko alergii typu III, przeciwciał IgG i przepuszczalności jelit.
Tutaj już nawet nie chodzi o całą masę tych badań, które to potwierdzają, wystarczy wejść na fora Celiaków, chorych na Autyzm czy masę forów zagranicznych, żeby poczytać o ich poprawie stanu zdrowia (po wyeliminowaniu alergenów w klasie IgG).

Jeszcze jedna mało istotna sprawa na tle powyższych badań i wniosków, ale taka ciekawostka przykład pacjentki:
"Zaburzenia trawienia i biegunki zostały
zdiagnozowane jako nietolerancja laktozy. W przypadku takiej
dolegliwości produkty mleczne są źle trawione. Odstawienie wszys−
tkich produktów nabiałowych, które zawierają nawet niewielkie ilości
nabiału, nie przyniosło poprawy ani nawet zmniejszenia częstotli−
wości wydalania stolców. Na podstawie testu na alergię pokarmową typu III stwier−
dzono znaczną nadwrażliwość na jajka i produkty mleczne. Dopiero
wykluczenie jajek a następnie wszystkich produktów nabiałowych
przyniosło długo oczekiwaną poprawę i zanik dolegliwości"

Kamil85
Debiutant ✽
Posty: 44
Rejestracja: 01 wrz 2010, 18:31
Choroba: nie ustalono
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Łódź

Re: Alergia na gluten

Post autor: Kamil85 » 18 mar 2012, 12:40

Apophis, no dobrze, może masz rację. Ale ja nie wiem jak miałbym wykorzystać w praktyce te wyniki, które zrobiłem. Skąd miałbym wiedzieć czego nie jeść i co jeść, jeśli pokazało mi prawie wszystko, a połowa z tego mi nie szkodzi (przynajmniej nie ma odczuwalnych efektów). No ale wiadomo co robić - unikać glutenu :roll:

A ile płaciłeś za badanie ImuPro? Ja robiłem FoodDetective za 400zł.
Napisz mi jeszcze gdzie kupujesz probiotyki VSL#3... ja nie mogę znaleźć żadnej strony, gdzie wysyłają do Polski.

Apophis
Debiutant ✽
Posty: 35
Rejestracja: 12 mar 2012, 01:38
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Śląsk

Re: Alergia na gluten

Post autor: Apophis » 18 mar 2012, 12:54

Kamil85 pisze:A ile płaciłeś za badanie ImuPro? Ja robiłem FoodDetective za 400zł.
W tych wszystkich badaniach randomizowanych, było zastosowana metoda diagnostyczna, która u nas w Polsce nazywa się IMUPRO300. W tej chwili kosztuje około 2000 zł. Odnośnie FoodDetective nie znalazłem badań potwierdzających wiarygodność tego testu. FoodDetective z tego co wiem to zestaw taki, który kupuję się do domu i można samemu badać. Według mnie badanie nic nie warte.
VSL#3 możesz kupić w Angli, Niemczech, Czechach, osobiście z lodówką podręczną najlepiej
Kamil85 pisze:Skąd miałbym wiedzieć czego nie jeść i co jeść, jeśli pokazało mi prawie wszystko
Co to znaczy na wszystko, ile produktów zostało zbadanych ??? W ogóle FoodDetective to dla mnie mało wiarygodne badanie. Kiedyś kupiłem w aptece zestaw na HELICOBATER PYLORI, całej rodzinie wyszedł wynik dodatni, badanie wykonane w renomowanym laboratorium pokazało, że nie ma bakterii, biopsja z żołądka też potwierdziła, że nie ma bakterii. Najlepiej zrobić badania, które są bardziej wiarygodne, różnica w cenie 2000 zł a 400 zł mówi za siebie. Poza tym we wszystkich badaniach na świecie stosowana jest metoda oparta na badaniu IMUPRO300 a nie Food Detektyw ;) Z tego co czytałem Food Detektyw daje wynik już po 40 minutach, na IMUPRO300 czekasz około miesiąc. Samo mówi za siebie.
Lepiej zrób sobie najpierw badanie na przeciwciała przeciw gliadynie w renomowanym laboratorium. Jak Cię stać to wykonaj sobie IMUPRO300 w Poznaniu. Diagnostyka (renomowane laboratorium w Polsce) zaczyna wprowadzać do swojej oferty IMUPRO300 (umowa podpisana z Poznaniem), może niedługo będzie taniej. Za granicą są to normalne popularne badania u nas to jeszcze traktują jako coś "Bardzo nowego" a niektórzy jako "Dziwnego". Wiadomo Polska........

W ogóle badania w kierunku chorób autoimmunologicznych robiłeś ?? ANA, ANA II, ANCA, ASCA ??

Kamil85
Debiutant ✽
Posty: 44
Rejestracja: 01 wrz 2010, 18:31
Choroba: nie ustalono
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Łódź

Re: Alergia na gluten

Post autor: Kamil85 » 18 mar 2012, 13:29

Apophis pisze:Lepiej zrób sobie najpierw badanie na przeciwciała przeciw gliadynie w renomowanym laboratorium.
No tego na pewno nie zrobię... Wolałbym wydać tą kasę na kolonoskopię prywatnie :)
Apophis pisze:Najlepiej zrobić badania, które są bardziej wiarygodne, różnica w cenie 2000 zł a 400 zł mówi za siebie.
No właśnie nic nie mówi. Nie patrz tak na to, że badanie 300 składników kosztuje 2000, a 48 składników kosztuje 400zł i dlatego to drugie jest nieprzydatne, bo mega tanie... zobacz sobie ile kosztuje ImuPro 50. Kosztuje 430zł, więc ceny są do siebie zbliżone.

Apophis
Debiutant ✽
Posty: 35
Rejestracja: 12 mar 2012, 01:38
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Śląsk

Re: Alergia na gluten

Post autor: Apophis » 18 mar 2012, 13:37

Kamil85 pisze:No tego na pewno nie zrobię... Wolałbym wydać tą kasę na kolonoskopię prywatnie
Badania na przeciwciała przeciwgliadynowe - 40 zł
Kolonoskopia prywatnie - od 400 do 800 zł w zależności ile wycinków i czy jest znieczulenie ogólne.

Kolonoskopia ukaże zmiany w jelitach (zapalenia, nadżerki, owrzodzenia) a nie alergie pokarmową czy nadwrażliwość na dany pokarm. Więc jedno z drugim nie ma nic wspólnego
Kamil85 pisze:No właśnie nic nie mówi. Nie patrz tak na to, że badanie 300 składników kosztuje 2000, a 48 składników kosztuje 400zł i dlatego to drugie jest nieprzydatne, bo mega tanie... zobacz sobie ile kosztuje ImuPro 50. Kosztuje 430zł, więc ceny są do siebie zbliżone.
Wiarygodność testu Food Detektyw nigdzie nie została potwierdzona, zresztą zestaw który można zamówić przez internet i gdzie wynik uzyskuję się po 40 minutach pozostawia wiele do życzenia....

Jeżeli chciałbyś wykonać imupro to tylko 300 , wersja 50 jest stratą kasy, bo jak Ci wyjdzie 40 alergenów a 10 produktów możesz jeść. To' jak ułożysz dietę ??? Jak zrobisz badanie na 300 produktów i 50 wyjdzie że są alergenami to z 250 sobie spokojnie ułożysz pełnowartościową dietę. A tak to umrzesz z braku wartości odżywczych ;)
Ostatnio zmieniony 18 mar 2012, 13:49 przez Apophis, łącznie zmieniany 2 razy.

Kamil85
Debiutant ✽
Posty: 44
Rejestracja: 01 wrz 2010, 18:31
Choroba: nie ustalono
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Łódź

Re: Alergia na gluten

Post autor: Kamil85 » 18 mar 2012, 13:41

Apophis pisze:Badania na przeciwciała przeciwgliadynowe - 40 zł
No właśnie, a mi ostatnio powiedzieli 120zł za IgA i IgG więc zrezygnowałem ;/ Nie przekonało ich to, że powiedziałem, że w laboratorium Fryda każde z tych badań jest za 20zł... w ogóle zablokowałem kolejkę, a pani nie wiedziała co to za badania i dłuuugo zajęło jej znalezienie tego na swojej liście... a ta lista na pewno była bardzo długo nie odświeżana.

Apophis
Debiutant ✽
Posty: 35
Rejestracja: 12 mar 2012, 01:38
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Śląsk

Re: Alergia na gluten

Post autor: Apophis » 18 mar 2012, 13:47

Kamil85 pisze:w laboratorium Fryda każde z tych badań jest za 20zł
Jak mój tata chciał zrobić badanie IgG na gliadynie zrobili mu IgE na gluten twierdząc że to to samo. Pani powiedziała przekonywującym głosem "jak ma Pan alergie typu IgG na gluten to tym bardziej będzie miał IgE" . Niestety ale w laboratoriach nie aktualizują wiedzy.... jak sam człowiek nie zacznie czytać to będą go robić w balona (nie wiem czy celowo czy z braku wiedzy, ale chyba raczej to drugie), a kasa leci.....

[ Dodano: 18-03-2012 ]
Jeszcze wroce do food detektyw VS imupro
Na test IMUPRO jest masa badan naukowych potwierdzajacych dokladnosc i wiarygodnosc badan, w Poznaniu maja certyfikaty o tym swiadczace. Po wykonaniu mozesz konsultowac wynik z lekarzem w tym laboratorium oraz ustalic diete z dietetykiem. Na wynik badania oczekujesz okolo miesiaca, dostajesz ksiazke z wynikiem i zaleceniami.
Food dedektyw to test ktory mozesz kupic przez internet, wykonac w domu a wynik masz po 40 minutach. W zadnym z badan randomizowanych nie skorzystano z tego typu badania.
Wniosek mozna wyciagnac jeden: food detektyw to malo wiarygodne badanie, ktore mozna wykonac w zaciszu domowym siedzac przed kominkiem we wlasnym fotelu :-)

Awatar użytkownika
Sari92
Początkujący ✽✽
Posty: 52
Rejestracja: 23 lut 2012, 01:50
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Oświęcim

Re: Alergia na gluten

Post autor: Sari92 » 18 mar 2012, 16:08

Ja za - IgA i IgG płaciłem 190 zł ;p

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Alergia na gluten

Post autor: Mamcia » 19 mar 2012, 21:34

Apophis pisze:odporność hormonalną
I na tym polegają te półprawdy i nieprawdy, bo co to jest to naprawdę nie wiem. Natomiast wiem co to jest odporność humoralna.

poprawiłam cytowanie i literówkę
Ostatnio zmieniony 19 mar 2012, 22:00 przez Mamcia, łącznie zmieniany 1 raz.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

Apophis
Debiutant ✽
Posty: 35
Rejestracja: 12 mar 2012, 01:38
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Śląsk

Re: Alergia na gluten

Post autor: Apophis » 19 mar 2012, 22:09

Blad tlumaczenia, w wersji angielskiej jest "humoral immunity". Idac Twoim tropem Droga Mamciu poszukiwania "prawd i polprawd" to wiekszosc ksiazek tlumaczonych medycznych czy do nauki jezyka angielskiego to "polprawdy i nieprawdy" bo prawie w kazdej znajdziesz blad. Ostatnio bylem swiadkiem jak jeden gastrolog wysmial drugiego bo jeden zamiast wrzod oselkowaty napisal owelkowaty. Takie zachowanie rodem belfra z polonistyki nic nie daje i do niczego konstruktywnego nie prowadzi. Najwazniejsza jest istota problemu i wyniki badan randomizowanych w kierunku alergii pokarmowej typu III, ktore duzo wnosza jezeli chodzi o problemy jelitowe i nie tylko (autyzm, luszczyca, migreny, rzs itp,).

Awatar użytkownika
noodle
Aktywny ✽✽✽
Posty: 938
Rejestracja: 02 kwie 2012, 20:57
Choroba: w trakcie diagnozy
województwo: małopolskie
Lokalizacja: krakofsky

Re: Alergia na gluten

Post autor: noodle » 10 cze 2012, 15:30

Po wizycie u gastrologa skierowano mnie na badanie na przeciwciała przeciw endomysium. Babeczka, oprócz powtórnych badań krwi przeróżnych, kazała mi zrobić właśnie to, by sprawdzić, czy moje objawy nie są przypadkiem spowodowane nietolerancją glutenu.

Jutro odbieram wyniki i jestem pełna obaw. Chciałabym już wiedzieć, co mi jest.

Kamil85
Debiutant ✽
Posty: 44
Rejestracja: 01 wrz 2010, 18:31
Choroba: nie ustalono
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Łódź

Re: Alergia na gluten

Post autor: Kamil85 » 16 sie 2012, 10:57

Macie może jakieś konkretne, bardziej naukowe artykuły na temat nadwrażliwości na gluten związanej z przeciwciałami IgG? (nie celiakia ani alergia).
Chodzi mi o to: http://www.celiakia.pl/nadwraliwo-na-gluten/
Nie napisali tam czy nawet śladowe ilości glutenu szkodzą, tak jak w celiakii, czy może można sobie pozwolić na więcej.

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Alergia na gluten

Post autor: Mamcia » 16 sie 2012, 21:48

W przypadku w nadwrażliwości, jak i w nietolerancji próg może być dla każdej osoby inny.
Najlepiej przejść na dietę bezglutenową i potem zrobić prowokację glutenem.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

jola88
Debiutant ✽
Posty: 10
Rejestracja: 10 lut 2013, 17:24
Choroba: w trakcie diagnozy
województwo: lubuskie
Lokalizacja: gorzów wlkp

Re: Alergia na gluten

Post autor: jola88 » 13 kwie 2013, 19:32

Przemawia do mnie argumentacja co do testu Imupro 300. slyszałam, ze w autyźmie tez daje dobre wyniki eliminacja niektorych pokarmów na podstawie tego testu. przykre tylko,że trzeba samemu do wszystkiego dochodzic i próbowac różnych rzeczy , bo lekarze rozkładaja ręce. Zrobie test synowi, zawsze lepiej wiedzieć czy jest na cos uczulony i co wykluczyc z diety. Fajnie, że dzielicie sie takimi wiadomościami. Dzięki
jola

Awatar użytkownika
Asiulka1989
Początkujący ✽✽
Posty: 115
Rejestracja: 17 gru 2013, 12:09
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Alergia na gluten

Post autor: Asiulka1989 » 18 gru 2013, 16:45

Mogę potwierdzić teorię Apophis - choruję od 8 lat - remisje tylko przez pierwsze 3 lata, leczenie biologiczne, morze kortykosteroidów, leków immunosupresyjnych, droga przez mękę...i nic. W styczniu 2013 przeszłam na dietę bezglutenową i bezlaktozową. Efekt? od czerwca czuję się bardzo dobrze:) i jest coraz lepiej. Odstawiłam leczenie, przytyłam, przestałam chorować, wszystkie wyniki wróciły do normy.

Z tym że tutaj należy rozpatrywać sprawę w dwojaki sposób. Alergia na gluten to nie to samo co nietolerancja glutenu:) Osoby z zanikiem kosmków jelitowych (takie jak My) cierpią na nietolerancję glutenu wywołaną zaburzeniami trawienia i wchłaniania (oczywiście można cierpieć na celiakię niezależnie). Generalnie gluten szkodzi wszystkim. Z tego co pamiętam, wymienia się ok 55 chorób spowodowanych glutenem. Nawet jeśli testy na alergię na gliadynę wyjdą negatywnie, nie oznacza to brak nietolerancji. Istnieje jeszcze 5 polipeptydów -aglutyniny w kiełkach pszenicy, glteomorphin, gltueinin, prodynorfiny i omega gliadin.

Niektórzy zapominają o jeszcze jednej ważnej rzeczy - u Nas skład mikroflory jelitowej nie jest taki jak powinien, więc najpierw należy go unormalizować, aby zdziałać cokolwiek dietą...ale to może nie w tym wątku.

Polecam książkę "Życie bez pszenicy" i "Kuchnia bez pszenicy" Williama Davisa. Podczas czytania włos staje na głowie.

Jeśli mam być szczera, to najlepiej by było, żeby każdy przestał jeść gluten - jestem na bieżąco z tematem jako dietetyk i wiem ile to może wyrządzić szkód;//
Twórcze myślenie to przełamywanie utartych schematów, by spojrzeć na sprawy z różnych punktów widzenia. Dr Edward de Bono

ODPOWIEDZ

Wróć do „NZJ - artykuły naukowe”