Blonnik i E433mulgator E433

Artykuły naukowe związane z NZJ (zawsze pamiętamy o podaniu autora i źródła kopiowanego materiału).

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Blonnik i E433mulgator E433

Post autor: Mamcia » 09 wrz 2010, 10:10

August 27, 2010 — The translocation of Escherichia coli across M (microfold) cells and Peyer's patches in Crohn's disease is inhibited by plant fiber but increases with low concentrations of polysorbate 80, an emulsifier commonly used in processed foods, new research findings suggest.

Carol L Roberts, MRes, from the University of Liverpool, in the United Kingdom, and colleagues reported their findings online August 26 in Gut.

According to the researchers, Crohn's disease is common in industrialized nations where the diet is low in fiber and high in processed food. "Primary lesions overlie Peyer's patches and colonic lymphoid follicles where bacterial invasion through M-cells occurs," they note.

Ms. Roberts and colleagues hypothesized that dietary factors may have either harmful or protective roles in Crohn's pathogenesis and sought to assess the effect of soluble nonstarch polysaccharide and food emulsifiers on translocation of E coli across M-cells.

M-cell monolayers were generated by coculturing Caco2-cl1 and Raji B cells and human Peyer's patches. The researchers then measured the extent of E coli translocation within the M-cell monolayers by comparing isolates from patients with Crohn's disease with those of control patients without the disease.

E coli translocation across M-cells compared with parent Caco2-cl1 cells increased 15.8-fold with isolates of patients with Crohn's disease vs 6.7-fold for control isolates. In contrast, plantain and broccoli nonstarch polysaccharide markedly reduced E coli translocation across M-cells at 5 mg/mL (45.3% -82.6% inhibition; P < .01), whereas apple and leek nonstarch polysaccharide had no significant effect.

The widely used emulsifier, polysorbate 80, at a concentration of 0.01% vol/vol, increased E coli translocation through Caco2-cl1 monolayers 59-fold (P < .05) and, when given at higher concentrations, increased translocation across M-cells. Likewise, E coli translocation across human Peyer's patches was reduced 45%±7% by soluble plantain nonstarch polysaccharide (5 mg/mL) and was increased 2-fold by polysorbate 80 (0.1% vol/vol).

According to the researchers, dietary fiber may act by blocking the interaction between intestinal bacteria and the epithelium, whereas polysorbate 80 has been shown to integrate within cell membranes, resulting in a change of membrane microviscosity.

"These studies show that different dietary components may have powerful and contrasting effects on bacterial translocation across intestinal M-cells," Ms. Roberts and colleagues conclude. "These effects may be relevant to the role of environmental factors in the pathogenesis of Crohn's disease and suggest possible novel therapeutic approaches." The researchers suggest that investigational trials be conducted to "assess the effects of dietary changes in soluble plant fibre and emulsifier intake on Crohn's disease activity."

Ms. Roberts is supported by the Wellcome Trust 4-year PhD program in Cellular and Molecular Physiology. Funding support for other authors was provided by the National Institute for Health Research Specialist Biomedical Research Centre for Microbial Diseases in Liverpool and the National Association for Colitis & Crohn's disease. Other study supporters include the Swedish Research Council and the Medical Research Council.

Gut. Published online August 26, 2010.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

gregtech

Re: Blonnik i E433mulgator E433

Post autor: gregtech » 09 wrz 2010, 10:26

Najłatwiej to puścić przez google translator błędy są ale można zakumać ;) o co biega ;)

27 sierpnia 2010 - przeniesienie bakterii Escherichia coli przez M (microfold) komórek i Peyera poprawki w chorobie Leśniowskiego-Crohna jest hamowany przez włókno roślinne, ale zwiększa się wraz z niskim stężeniu polisorbat 80, emulgator powszechnie stosowany w żywności przetworzonej, nowe wyniki badań sugerują.

Carol L Roberts, MRes, z Uniwersytetu w Liverpoolu, w Wielkiej Brytanii, i kolega zgłosił swoje wyniki online 26 sierpnia w Gut.

Według naukowców, choroby Leśniowskiego-Crohna jest powszechny w krajach uprzemysłowionych, gdzie dieta jest niska w błonnik i dużo przetworzonej żywności. "Podstawowe zmiany pokryć Peyera poprawki i okrężnicy grudek chłonnych, gdzie inwazji bakterii przez komórki M występuje" zauważają.

Pani Roberts i wsp. hipotezę, że czynniki żywieniowe mogą mieć szkodliwy lub zabezpieczające albo role w patogenezie Crohna i miała na celu ocenić wpływ rozpuszczalnych polisacharydów nonstarch i emulgatory żywności przeniesienia E coli przez M-komórek.

M-cell jednowarstwowa zostały wygenerowane przez coculturing Caco2-CL1 i Raji komórek B i człowieka Peyera poprawek. Następnie naukowcy mierzyli zakresu E coli przeniesienie w jednowarstwowych hodowlach komórek linii M-porównując izolatów od pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna z tych pacjentów z grupy kontrolnej bez choroby.

E coli przeniesienie przez M-komórek w porównaniu z dominującą Caco2-CL1 komórek wzrosła 15,8-krotnie z izolatów pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna vs 6,7-krotnie do kontroli izolatów. W przeciwieństwie do babki i nonstarch brokuły polisacharydów znacznie zmniejszona przeniesienie E coli przez M-komórek na poziomie 5 mg / ml (45,3% -82,6% hamowania, p <0,01), natomiast jabłkiem i porem polisacharydów nonstarch nie miała znaczącego wpływu.

Powszechnie stosowany emulgator, polisorbat 80, w stężeniu 0,01% obj / obj, zwiększenie E coli przeniesienie przez Caco2-CL1 jednowarstwowa 59-krotnie (p <0,05) i podawany przy wyższych stężeniach, zwiększenie przeniesienie przez M-komórek . Podobnie, E coli przeniesienie całej łatki człowieka Peyera została obniżona 45% ± 7% rozpuszczalnych polisacharydów nonstarch babki (5 mg / ml) i wzrosła 2-krotnie przez polisorbat 80 (0,1% obj / obj).

Według naukowców, błonnika mogą działać poprzez zablokowanie interakcji między bakterii jelitowych i nabłonka, natomiast polisorbat 80 Wykazano, że włączenie w błony komórkowe, co powoduje zmianę błony microviscosity.

"Te badania pokazują, że różne składniki diety może mieć potężny wpływ na kontrastujących i translokacji bakteryjnej jelit przez M-komórek" Pani Roberts i kolega wnioskować. "Działania te mogą mieć znaczenie dla roli czynników środowiskowych w patogenezie choroby Leśniowskiego-Crohna i proponuje możliwe powieści terapeutyczne." Naukowcy sugerują, że badane próby przeprowadza się do "oceny wpływu zmiany w diecie w rozpuszczalnego błonnika roślinnego i emulgatora na spożycie aktywności choroby Crohna.

Pani Roberts jest obsługiwany przez program Wellcome Trust 4-letni doktor nauk komórkowej i molekularnej fizjologii. Wsparcie finansowe dla innych autorów zostały przez Narodowy Instytut Zdrowia Biomedical Research Specialist Centrum Badań Chorób bakterii w Liverpoolu i Narodowego Stowarzyszenia zapalenie jelita grubego i choroby Crohna. Badanie obejmuje innych kibiców szwedzkiej Rady ds. Badań Naukowych i Medical Research Council.

Gut. Publikowane w Internecie 26 sierpnia 2010.

dethleffs

Re: Blonnik i E433mulgator E433

Post autor: dethleffs » 09 wrz 2010, 20:15

duzo nie zakumałem, ale jedno - tak:
gregtech pisze:w chorobie Leśniowskiego-Crohna jest hamowany przez włókno roślinne,
mówie Wam - to chodzi o ogórki gruntowe :E

Awatar użytkownika
Carl
Doświadczony ❃
Posty: 1016
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:35
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków

Re: Blonnik i E433mulgator E433

Post autor: Carl » 09 wrz 2010, 20:38

dethleffs pisze:duzo nie zakumałem, ale jedno - tak:
gregtech pisze:w chorobie Leśniowskiego-Crohna jest hamowany przez włókno roślinne,
mówie Wam - to chodzi o ogórki gruntowe :E

ale tu chodzi o kwaszone kiszone czy malosolne? Bo mam nadzieje, że nie surowe bo po nich są gazy :shy:
Wpi**** budyń jak Miska każe :-P

dethleffs

Re: Blonnik i E433mulgator E433

Post autor: dethleffs » 09 wrz 2010, 21:44

ja mam po wszystkim wiatry. kilka razy nie jadłem po pare dni - i co? - gazy :razz:
dziś zrobiłem sobie na obiad: ziemniaczki(taka tradycja), wątróbkę(żelazo) i surówkę (objętościowo i wagowo przewyższającą mieso i ziemniaki ). Surówka to: tarta pietruszka, seler i marchew. dwie łyzeczki pietruszki - podobno pokrywają całodzienne zapotrzebowanie człowieka na wit. C seler to juz tu :arrow: http://www.w-spodnicy.pl/Tekst/Zdrowie/ ... wosci.html ...i fajnie smakuje z marchewką :) . Do surówki cukier dla smaku i oliwa (moja chyba była z trzeciego tłoczenia ;) ) -cóz to, moje żywienie było zawsze czysto techniczne -odkąd dźwigałem ciężary i jeszcze przed zachorowaniem
...ogórki gruntowe sa pyszne w kazdej postaci
Może z tą moją dietą ze skrajności w skrajność - ale póki co - służy mi :)

Maniako
Debiutant ✽
Posty: 14
Rejestracja: 05 gru 2006, 13:19
Choroba: CD
Lokalizacja: Złotów

Re: Blonnik i E433mulgator E433

Post autor: Maniako » 09 wrz 2010, 22:25

A tak poważnie? za dużo nie rozumiem z tego...

Awatar użytkownika
tata pirata
Specjalista ds. nowości w medycynie
Posty: 209
Rejestracja: 17 mar 2007, 12:39
Choroba: CD u dziecka
województwo: lubuskie
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Blonnik i E433mulgator E433

Post autor: tata pirata » 02 lis 2010, 23:11

poniżej wersja bardziej zrozumiała

http://www.liv.ac.uk/news/press_release ... isease.htm

Naukowcy z Uniwersytetu w Liverpoolu odkryli, że rozpuszczalny błonnik zawarty w bananach rajskich mógłby być użyty do leczenia pacjentów chorych na chorobę Crohna. Wcześniej wykazano już, że pacjenci chorzy na CD mają zwiększoną liczbę „lepkiego” rodzaju bakterii E.coli oraz słabą zdolność zwalczania szkodliwych bakterii jelitowych. Zespół zbadał czy czynnik dietetyczny może wpływać na dotarcie E.coli do nabłonka jelita. Lepkie E.coli są zdolne do penetracji ścianki jelita poprzez specjalne tzw. komórki M (microfold cells), które działają jak strażnik układu limfatycznego. U pacjentów chorych na CD penetracja ta prowadzi do przewlekłego stanu zapalnego jelita. Naukowcy odkryli, że rozpuszczalny błonnik zawarty w rajskich bananach zapobiega wchłanianiu i transportowi E.coli w komórkach M. Rezultaty te porównali z testami z polisorbatem 80 (emulgatorem tłuszczu używanym do łączenia składników w produkcji żywności). Testy wykazały, że polisorbaty dają efekt przeciwny do błonnika zawartego w bananach, umożliwiają penetrację bakterii w komórki M. Naukowcy są w trakcie organizacji badań klinicznych, które mają sprawdzić czy żywność zawierająca błonnik z rajskich bananów może utrzymać pacjentów chorych na CD w remisji. Profesor Uniwersytetu w Liverpoolu Jon Rhodes mówi, że „CD dotyka ludzi na całym świecie, ale występuje znacznie częściej w krajach rozwiniętych, dla których charakterystyczna jest żywność przetworzona z małą zawartością błonnika. Czynnik dietetyczny oraz zwiększona ilość bakterii E.coli w układzie pokarmowym chorych na CD sugeruje nam, że może istnieć powiązanie między żywnością, którą spożywamy, a penetracją szkodliwych bakterii”. Dr Barry Campbell z uniwersyteckiego Instytutu Medycyny Translacyjnej, dodaje: “to badanie pokazuje, że różne składniki diety mogą dać silny bodziec do penetracji bakterii w jelicie. Znaliśmy, od pewnego czasu, dobroczynny wpływ spożywania rajskich bananów i brokułów, które są bogate w witaminy i minerały, ale aż do teraz nie rozumieliśmy jak mogą one wpływać na zwiększenie naturalnej ochrony przed stanem zapalnym typowym dla choroby Cohna. Nasza praca sugeruje, że dla pacjentów może być istotne jeść zdrowo oraz ograniczać spożywanie żywności przetworzonej”.

a tutaj - dla wytrwałych - całośc pracy


http://gut.bmj.com/content/59/10/1331.f ... 3c12b7d1d0

mjmartino
Początkujący ✽✽
Posty: 85
Rejestracja: 20 cze 2010, 13:51
Choroba: kolagenowe zap. j.
województwo: śląskie
Lokalizacja: Będzin k/Katowic
Kontakt:

Re: Blonnik i E433mulgator E433

Post autor: mjmartino » 03 lis 2010, 18:28

A ja czytałem ten artykuł jakiś czas temu o tych rajskich bananach ;)
Dużo artykułów jest po angielsku i na zagranicznych portalach.. na polskich to pustki straszne a jak coś się pojawi.. to bardzo rzadko..
NFZ i biurokracje trzeba zlikwidować!
A lekarzy leczących na oko pozbawić prawa wykonywania zawodu!

Asamax 500 2|0|1
Budenofalk 3mg 0|0|0
Acidium Folicum 15mg 0|0|0 | co 2 dzień
Debutir 0|0|0
Colostrum 0|0|0
Imunoglukan 0|0|0
Bioastin Supreme 0|0|0 (6mg astaksantyna)

Jeśli coś jest niemożliwe do zrobienia, musi się znaleźć ktoś kto tego nie wie, przyjdzie i to zrobi!

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Blonnik i E433mulgator E433

Post autor: Mamcia » 03 lis 2010, 21:50

Ja proszę o łacińska nazwę tego banana, bo na mój gust to ten nasz zwykły jadalny.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

genus
Początkujący ✽✽
Posty: 378
Rejestracja: 26 lis 2007, 10:04
Choroba: niesklasyfikowane NZJ
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: Poznan

Re: Blonnik i E433mulgator E433

Post autor: genus » 03 lis 2010, 22:14

Mamciu, to musa paradisiaca, banany nie sa takie slodkie jak "normalne". w szwecji najczesciej je sie gotuje a nie je na surowo.

Zelandia
Debiutant ✽
Posty: 2
Rejestracja: 17 lip 2009, 12:08
Choroba: CU u partnera
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: Blonnik i E433mulgator E433

Post autor: Zelandia » 04 lis 2010, 09:51

Bardzo ciekawy artykuł, proszę zwrócić uwagę gdzie występują te emulgatory o nazwie Polisorbat. http://www.pfpz.pl/index/?id=bb1662b7c5 ... 9e718ca05e
Wygląda na to, że w większości marketowych wędlinek, które zdaje się zawierają aromat dymu wędzarniczego...
Dla mnie to zaczyna układać się w jakąś logiczną całość.

gregtech

Re: Blonnik i E433mulgator E433

Post autor: gregtech » 04 lis 2010, 10:37

Ja proszę o łacińska nazwę tego banana, bo na mój gust to ten nasz zwykły jadalny.
Mamciu, to musa paradisiaca, banany nie sa takie slodkie jak "normalne". w szwecji najczesciej je sie gotuje a nie je na surowo.
Banan zwyczajny (Musa paradisiaca L.) – gatunek rośliny należący do rodziny bananowatych (Musaceae). Ma liczne synonimy: banan właściwy, banan rajski, pizang, figa rajska, figa błogosławiona, muza.

NA TO WYGLĄDA ŻE JEDNAK TO BANAN ZWYCZAJNY, ZWYKŁY JAKI MAMY W SKLEPACH, a nie jak mówi GENUS.

Jeżeli ktoś był na tyle wytrwały i przeczytał cały artykuł niech w kilku zdaniach streści co w nim stwierdzono i co mamy robić żeby ozdrowieć.

genus
Początkujący ✽✽
Posty: 378
Rejestracja: 26 lis 2007, 10:04
Choroba: niesklasyfikowane NZJ
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: Poznan

Re: Blonnik i E433mulgator E433

Post autor: genus » 04 lis 2010, 11:55

gregtech pisze:NA TO WYGLĄDA ŻE JEDNAK TO BANAN ZWYCZAJNY, ZWYKŁY JAKI MAMY W SKLEPACH
Moze to drobiazg, ale ja jednak bede sie upierac: w angielskojezycznych tekstach dotyczacych badan naukowych, o ktorych tutaj dyskutujemy, wyraznie jest mowa o "plantains" czy "plantain fiber", a nazwa ta odnosi sie do zielonych bananow spozywanych po ugotowaniu, a nie "deserowych".
Przepraszam za OT

Awatar użytkownika
tata pirata
Specjalista ds. nowości w medycynie
Posty: 209
Rejestracja: 17 mar 2007, 12:39
Choroba: CD u dziecka
województwo: lubuskie
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Blonnik i E433mulgator E433

Post autor: tata pirata » 04 lis 2010, 21:42

Popieram, chodzi o banany rajskie, polska nazwa - plantan, czyli jednak inne niż zwyczajne banany. Z kontekstu artykułu wnioskuję, że naukowcy byliby zainteresowani zsyntetyzowaniem (sproszkowaniem) błonnika plantanów i w tej formie podawaniem go chorym.
tutaj kilka informacji (zwracam uwagę na sformułowania o "owrzodeniach trawiennych":
http://www.waszezdrowie.com.pl/Banany/

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Blonnik i E433mulgator E433

Post autor: Mamcia » 05 lis 2010, 21:14

nadal nie rozumiem o jaka odmianę, bo na pewno nie gatunek chodzi. Nie mam jasności, ale tp drobiazg.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

Zablokowany

Wróć do „NZJ - artykuły naukowe”