Możesz coś pokombinować z dietą oraz wspomóc się jakiś probiotykiem.
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
mi też tak powiedziano, a potem wylądowałam na izbie przyjęćLOSMARCELOS pisze:Bliska osoba powiedziała mi, żebym szukał dobrego psychoterapeuty...
Candida czyli grzybek większosć osób ma, znaczy się my wszyscy mamy tylko jak organizm osłabiony albo po antybiotykach to lubi się namnażać. Na grzyba posiew z kału najlepszy.LOSMARCELOS pisze:Tak właśnie na coś wpadłem.... może te akcje biegunkowe na przemian z bólami brzucha i czasem zaparciami itp. powoduje coś co się nazywa "Candida albicans" ? Można to wykryć za pomocą badania IgE sp. Candida albicans (M5) z krwi...
Warto też zrobić dodatkowe badania kału na Lamblie (ELISA) ?
Oczywiście, że może, każdy człowiek inaczej reaguje na stres, kiedy ja się stresuje to bolą mnie ręce, tak też miałam przed maturą. Powinieneś pomysleć, poobserwować, jak jest kiedy się stresujesz, czy rzeczywiście, to kwestia psychiki. Pamientam, że jak na wakacjach jesteś to jest lepiej, może masz prace stresującą. Jakieś tabletki na uspokojenie można spróbować brać, albo do psychologa się udać i zobaczysz czy będzie lepiejLOSMARCELOS pisze:A może ja sam szukam dziury w całym... Bliska osoba powiedziała mi, żebym szukał dobrego psychoterapeuty... Ale czy psychika może powodować aż takie zachwiania w oddawaniu stolca i bóle brzucha (nerwobóle?).
Kod: Zaznacz cały
F2 - mleko krowie <0,10 IU/ml
Steżenie (IU/ml) Klasa
<0,35 0
Właśnie, to pewnie stresy:). Probiotyk biorę Sanprobi IBS.Jarczyslaw pisze:Problem w tym, że jakiekolwiek stresy i pesymistyczne myślenie zdaje się nasilać objawy. Należy ich bezwzględnie unikaćDrugą sprawą jest to, że wyjazdy zazwyczaj mogą się wiązać z problemami z brzuchem z racji zmiany diety czy flory bakteryjnej itd.
Możesz coś pokombinować z dietą oraz wspomóc się jakiś probiotykiem.
LOSMARCELOS pisze:Może to stres związany z samym wyjazdem...
U mnie to na odwrót : na wyjazdach jest ok... biegunek nie ma (pod warunkiem, że nie jem "śmieciowego" jedzenia)... A jeszcze w cieplejszym i stabilnym klimacieto już w ogóle super.
malaperelka - może staraj się o tym nie myśleć i weź coś na uspokojenie ? Przy zaparciach tak bardzo widać brzuch? U mnie minimalnie wywala brzuch, kiedyś bardziej... Nie wiem, może to kwestia ćwiczeń na siłowni![]()
A przy okazji mam pytanie : czy GASTROBONISOL krople 40g pomaga coś przy IBS?
Faktycznie, w ciepłym klimacie jest mi lepiej, ale w tym roku, że względy na koszty zostaje Bałtyk...LOSMARCELOS pisze:O specyfiku Sanprobi IBS nie słyszałem. Teraz biorę Debutir...
malaperelka a próbowałaś wyjechać gdzieś w całkiem inny klimat? Np. śródziemnomorski ? Np. na Krete ?
Czasem zmiana klimatu pomaga.....
Już mamy wykupione noclegi, więc inne miejsca odpadają:).LOSMARCELOS pisze:malaperelka Bałtyk nie jest już aż tak tani, ani też ciepły. Wręcz bym powiedział, że jest drogi i zimny...
Za podobną cenę można polecieć na Kretę z All inclusive... Policz sobie wszystkie wydatki nad morzem, za byle duperel się płaci...
Chociaż z drugiej strony te bankructwa biur podróży heh....
A może po prostu pojedź w góry, z dala od ludzi... gdzieś w spokojne miejsce, wyciszyć się... Z bliską osobą, na spokojnie, w środku lasu, blisko przyrody, słuchając relaksującej muzyki...
Agula84 - może po prostu hmm spróbuj tzw. muzykoterapii ?
Btw. wiem co relaksuje heheh dobrze... I na chwile pomaga zapomnieć o IBS.... To jestSeks
![]()
![]()
i ćwiczenia na siłowni (umiarkowane)
oj tamLOSMARCELOS pisze:malaperelka Bałtyk nie jest już aż tak tani, ani też ciepły. Wręcz bym powiedział, że jest drogi i zimny...
podróże samolotem robią zaostrzenie, nie wiem jak to jest z IBS ale to przecież też jelita, u mnie właśnie w samolocie wszystko się zaczeło.LOSMARCELOS pisze:Za podobną cenę można polecieć na Kretę z All inclusive... Policz sobie wszystkie wydatki nad morzem, za byle duperel się płaci...
brzmi jak początek romantycznej opowieści AlisAlis pisze: właśnie w samolocie wszystko się zaczeło.