Cześć
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Choroba: niesklasyfikowane NZJ
- województwo: pomorskie
Cześć
Cześć,
chcąc nie chcąc zostałem przez własne bebechy zmuszony do dołączenia do jelity.
Trzy tygodnie temu zaczęło się od bólu brzucha i skończyło się tułaniem się po szpitalach, wszelkimi możliwymi badaniami i antybiotykoterapią. Tylko chirurdzy mnie nie chcieli i dwukrotnie zdyskwalifikowali od wycinania wyrostka (być może z przyległościami).
Od poniedziałku wróciłem do domu bez konkretnej diagnozy - zapalenie i owrzodzenie zastawki, obserwacja w kierunku NZJ.
Asamax 500 3x2, Debutir 2x1 i Sanprobi 1x1, Lactulosum 2x1
Mój przypadek jest trochę nietypowy, bo cały czas mam zaparcia, a jak czytam w poradnikach większość ludzi ma raczej poważny problem z biegunkami.
Normalnie z zaparciami radziłem sobie doskonale - dieta bogatoreszkotwa, jabłko, ruch - i problemu nie było.
Ale teraz, tuż po ostrym zapaleniu mam przykazaną dietę ubogoresztkową, ostrożne włączanie produktów mlecznych, zakaz świeżych owoców, warzyw i wszystkiego co podrażnia jelita. No i osłabiony jestem, wiec trochę ruchu ok, ale za dużo nie mogę.
No i mam poważny problem jak rozkręcić betoniarę bez podrażniania jelit.
Siemię lniane? Olej lniany? Buraczki?
chcąc nie chcąc zostałem przez własne bebechy zmuszony do dołączenia do jelity.
Trzy tygodnie temu zaczęło się od bólu brzucha i skończyło się tułaniem się po szpitalach, wszelkimi możliwymi badaniami i antybiotykoterapią. Tylko chirurdzy mnie nie chcieli i dwukrotnie zdyskwalifikowali od wycinania wyrostka (być może z przyległościami).
Od poniedziałku wróciłem do domu bez konkretnej diagnozy - zapalenie i owrzodzenie zastawki, obserwacja w kierunku NZJ.
Asamax 500 3x2, Debutir 2x1 i Sanprobi 1x1, Lactulosum 2x1
Mój przypadek jest trochę nietypowy, bo cały czas mam zaparcia, a jak czytam w poradnikach większość ludzi ma raczej poważny problem z biegunkami.
Normalnie z zaparciami radziłem sobie doskonale - dieta bogatoreszkotwa, jabłko, ruch - i problemu nie było.
Ale teraz, tuż po ostrym zapaleniu mam przykazaną dietę ubogoresztkową, ostrożne włączanie produktów mlecznych, zakaz świeżych owoców, warzyw i wszystkiego co podrażnia jelita. No i osłabiony jestem, wiec trochę ruchu ok, ale za dużo nie mogę.
No i mam poważny problem jak rozkręcić betoniarę bez podrażniania jelit.
Siemię lniane? Olej lniany? Buraczki?
-
- Debiutant ✽
Re: Cześć
3 x TK, USG, enteroskopia, posiewy_Ray_ pisze:witaj![]()
jakie badania miałeś zrobione? i jakie wyniki?
jersinioza, ASCA ujemne, podejrzewają Crohna z zajęciem wyrostka i objęciem przylegających pętli jelita.
Enteroskopia stwierdziła owrzodzenie zastawki krętniczo-kątniczej.
I to na razie tyle, za pół roku zrobią mi następne badanie, zobaczą jak się sprawy mają i być może pobiorą wycinki.
Ostatnio zmieniony 02 sie 2013, 14:10 przez dasajmon, łącznie zmieniany 1 raz.
- Natuśka
- Ekspert ✿✿
- Choroba: CD
- województwo: małopolskie
- miasto: Kraków
- Kontakt:
Mam nadzieję, że tym kolejnym badaniem będzie kolonoskopiadasajmon pisze: x TK, USG, enteroskopia, posiewy
jersinioza, ASCA ujemne, podejrzewają Crohna z zajęciem wyrostka i objęciem przylegających pętli jelita.
Enteroskopia stwierdziła owrzodzenie zastawki krętniczo-kątniczej.
I to na razie tyle, za pół roku zrobią mi następne badanie, zobaczą jak się sprawy mają i być może pobiorą wycinki.

Witaj, dasajmon!

Na zawsze razem... 
Podpisano:Twój Crohn
Aktualnie: Szczęśliwsza, bo krótsza
+ Methypred 8 mg na jelita, Humira na stawy.
W planach : Realizacja punktu 2
1. 19.11.2012- hemikolektomia prawostronna metodą laparoskopową
2. Normalne życie...
3. ZZSK mam, ale nikomu nie oddam

Podpisano:Twój Crohn

Aktualnie: Szczęśliwsza, bo krótsza

W planach : Realizacja punktu 2

1. 19.11.2012- hemikolektomia prawostronna metodą laparoskopową

2. Normalne życie...
3. ZZSK mam, ale nikomu nie oddam

- CatAnn
- Znawca ❃❃
- Choroba: CD
- Kontakt:
Witaj
włącz sobie BBCode w ustawieniach profilu, będzie Ci wygodniej 

Ulepimy dziś bałwana, Cudusiu...?
Rozpoznanie: czerwiec 2003 - CD. Stan: remisja, anemia, depresja, zab. adaptacyjne. Wzrost, waga: 166 cm, 52 kg. Leczenie: CSK MSW. Leki: adalimumab, mesalazyna, wenlafaksyna, lamotrygina.
Rozpoznanie: czerwiec 2003 - CD. Stan: remisja, anemia, depresja, zab. adaptacyjne. Wzrost, waga: 166 cm, 52 kg. Leczenie: CSK MSW. Leki: adalimumab, mesalazyna, wenlafaksyna, lamotrygina.
-
- Debiutant ✽
Wg lekarza enteroskopem dochodzą dalej niż kolonoskopem, bo aż za jelito grube. Wg wypisu udało im się zbadać jeszcze 10cm jelita krętego. Także ogólnie nie jest chyba źle, reszta jelit w porządku, przynajmniej na tyle na ile badania są w stanie to stwierdzić._Ray_ pisze:eneteroskopią nie dojdą tak dalekoEnteroskopia stwierdziła owrzodzenie zastawki krętniczo-kątniczej.Kolonoskopia tak? lub eneterokliza?
chyba że kapsułka łykana była
a Yersinia dodatnia wyszła?:)
Yersinia albo jeszcze nie wyszła, albo ujemna, bo o dodatniej bym nie informowali.
-
- Debiutant ✽
Mały eufemizmDżordż pisze:Cześć![]()
[ Dodano: 03-08-2013 ]wtfdasajmon pisze: jak rozkręcić betoniarę bez podrażniania jelit.

Jak zapobiegać zaparciom mając przepisaną dietę ubogoresztkową, najlepiej bezmleczną?
Jelita podrażnione, zastawka owrzodzona, więc nie powieniem jeść w zasadzie wszystkich rzeczy, które zapobiegają zaparciom - owoców, produktów z dużą zawartością błonnika.
Lekarstw chcę używać jak najmniej, żeby jelit nie rozleniwiać sztuczną stymulacją.
Na razie piję 2xActimel i jem sporo dżemu wiśniowego i trochę się odetkało

Dzisiaj włączam jeszcze buraczki z mielonym kminkiem i zobaczymy co dalej.
-
- Debiutant ✽
- Choroba: nie ustalono
- województwo: małopolskie
Cześć! O ile wiem, wywar z siemienia lnianego po odcedzeniu tych ziarenek nie podrażnia jelita, coś mi się też obiło o uszy na temat rozpuszczalnego błonnika z owsa