To i ja się przywitam
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- AgaMamaKamili
- Debiutant ✽
- Choroba: osoba zainteresowana
- województwo: śląskie
To i ja się przywitam
Mam na imie Agata i jestem mamą 10letniej Kamili mieszkamy w Bielsku- Białej . Córka nie choruje na CU ani na CD, ale szukałam forum, na którym mogłabym sie dowiedzieć czegoś o zywieniu dożołądkowym... i trafiłam tutaj Kamila miesiac temu przeszła zabieg gastrostomii i posiada PEG. Zabieg został wykonany ponieważ ze względu na swoją podstawową chorobę ( mózgowe porażenie dziecięce) bardzo powoli przybierała na wadze. W wieku 10 lat i przy 120cm ważyła 11kg. Teraz jest juz coraz lepiej. Od dziś przystapiłyśmy do programu leczenia żywieniowego i podaje jej Nuitrison Standard. Zobaczy jak bedzie dalej. Póki co czytam jakie sa ewentualne skutki uboczne podawania mieszanek przemysłowych, jakie sa najlepsze itp.
Pozdrawiamy Agata i Kamila.
Pozdrawiamy Agata i Kamila.
- Załączniki
-
- DSC00320.jpg (38.38 KiB) Przejrzano 944 razy
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Re: To i ja się przywitam
Preparat, który podajesz jest pełnowartościową dietą i zawiera wszystkie witaminy i mikroelementy potrzebne do rozwoju córki, ale jest pozbawiony błonnika. W przypadku twojej córki nie ma żądnych wskazań do stosowania diety bezobornikowej, która u zdrowego człowieka może powodować zaparcia.
Wydaje mi się, że lekarze zastosowali tę dietę przemysłową, aby dziecko przybrało "na wadze". Z czasem, a może już teraz możesz przez gastrostomię podawać dobrze tolerowane przez dziecko pokarmu - najlepiej w formie zmiksowanej. Możesz też karmić dziecko doustnie, jeśli ma ochotę na tę formę karmienia.
Wydaje mi się, że lekarze zastosowali tę dietę przemysłową, aby dziecko przybrało "na wadze". Z czasem, a może już teraz możesz przez gastrostomię podawać dobrze tolerowane przez dziecko pokarmu - najlepiej w formie zmiksowanej. Możesz też karmić dziecko doustnie, jeśli ma ochotę na tę formę karmienia.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- ita71
- Doświadczony ❃
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: pomorskie
Witaj - syn był ostatnio karmiony Nuitrison-em Plus,przedtem
dostawał Supportan.
dostawał Supportan.
Nigdy nie mów nigdy...
-
- Znawca ❃❃
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
Cześć Agnieszko i Kamilo
.

- AgaMamaKamili
- Debiutant ✽
Mamcia pisze:Preparat, który podajesz jest pełnowartościową dietą i zawiera wszystkie witaminy i mikroelementy potrzebne do rozwoju córki, ale jest pozbawiony błonnika. W przypadku twojej córki nie ma żądnych wskazań do stosowania diety bezobornikowej, która u zdrowego człowieka może powodować zaparcia.
Mamciu Kamila jest też karmiona normalnym jedzenie, przez pega i doustnie. Ładnie połyka więc głupotą z mojej strony byłoby karmienie jej wyłacznie przez zgłębnik,przed zabiegiem miała wielkie problemy z zaparciami teraz jest o niebo lepiej gdyz dostaje sporo błonnika. Dzieki za zainteresowanie.
Aha... jak na razie z 1200ml jedzenia 500ml to Nutrison + picie oczywiści.
[ Dodano: 27-05-2009 ]
Kamila jak juz pisałam na razie ma Nutrison Standart potem może na energi przejdziemy. Od dziś bierze tą odżywkę wiec na razie trudno mi cokolwiek powiedzieć., ale będę relacjonować nasze sukcesyita71 pisze:Witaj - syn był ostatnio karmiony Nuitrison-em Plus,przedtem
dostawał Supportan.

- Ania406
- Doświadczony ❃
- Choroba: CD
Witaj 

Care for life and physical health, with due regard for the needs of others and the common good, is concomitant with respect for human dignity.
- AgaMamaKamili
- Debiutant ✽
Witam również Ciebie i całą resztęania406 pisze:Witaj

- Jacquelina
- Początkujący ✽✽
AgaMamaKamili, witaj 

leki:Salofalk 2*2/controloc/ azathiopiryne 1*2/
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
Witaj 

Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka
poradnik żywieniowy Falka
-
- Debiutant ✽
- Choroba: nie ustalono
- województwo: wielkopolskie
Witamy!