Myślę, że mało kto z nas wie, że małymi kroczkami nawiązaliśmy współpracę z Europejską Federacją Stowarzyszeń Osób z Crohn’em i Colitis Ulcerosa. Jest to głównie zasługa Jurka Demiańczuka, który udał się na tegoroczny zjazd EFCCA, który odbył się w Helsinkach. Współpraca ta stwarza nam wiele nowych możliwości takich jak m.in. :
- współpraca i wymiana doświadczeń ze Stowarzyszeniami NZJ z innych krajów
- możliwość konfrontacji standardów leczenia NZJ w Polsce na tle innych krajów stowarzyszonych
- dostęp do najnowszych badań i osiągnięc medycznych z zakresu NZJ
- realizacja wspólnych projektów europejskich, takich jak np. Europejska Fundacja badań nad NZJ.
Dodatkowym atutem obecności w strukturach EFFCA, jest możliwość uczestnictwa w spotkaniach organizowanych przez tą organizację w różnych krajach europejskich

Jedną z takich okazji było tegoroczne spotkanie młodych z NZJ, zorganizowane w norweskim Sommaroy, w którym i ja miałem okazję uczestniczyć. Każdy kraj, reprezentowany przez dwóch delegatów. Niestety wysokie koszty przelotu, które pokrywaliśmy we własnym zakresie przyczyniły się do tego że w tym roku sam reprezentowałem nasze Stowarzyszenie. Pomimo tego, czas spędzony w Norwegii upłynął w miłej i "twórczej" atmosferze. Jak dla mnie było to wspaniałe doświadczenie

Cześć "naukowa" podzielona była na prezentacje tematyczne i warsztaty ćwiczeniowe związane z tematyką NZJ.
Na część "rozrywkową" składała się:
- wędrówka górska, łowienie ryb na morzu ( to było potraktowane jako rywalizacja sportowa, która również ma coroczną tradycję), uroczysta kolacja z imprezą pożegnalną. Oczywiście było też troszkę czasu wolnego na własne pomysły spędzenia czasu lub możliwość skorzystania z gier na świeżym powietrzu (badminton, piłka) lub inne gry towarzyskie

Link do zdjęć z EYM Sommaroy, Norway 2010
Tym niemniej z satysfakcją chciałbym wszystkich poinformować że przyszłoroczne Europejskie Spotkanie Młodych 2011, odbędzie się w Polsce w okolicach Krakowa. Myślę, że to doskonały pomysł na promocję naszego Stowarzyszenia na tle Europy, który już na starcie pozwoli nam zaistnieć i zdobyć liczącą się pozycję w ramach EFFCA - co myślę przełoży się z korzyścią na przyszłość. Niestety jak ze wszystkim oprócz splendoru, który mam nadzieję uda nam się zebrać po organizacji spotkania w 2011, czeka nas mnóstwo pracy związanej z organizacją całej imprezy.
Dlatego też zapraszam wszystkich chętnych do pomocy na spotkanie w poniedziałek tj. 12.07.10, o g. 17.00 w Tajemniczym Ogrodzie na krakowiskim Kazimierzu, ul. Plac Nowy 9.
Oczywiście będzie to również możliwość do kolejnego spotkania i wzajemnego poznania się w gronie aktywistów "J-Elity"

W końcu "Pracując dla J-Elity - pracujesz dla siebie" (no to pojechałem...)

Pozdrawiam i do zobaczenia, Marky