na imie mi Marcin i "jestem tu nowy"...(tzn. dopiero dzi? trafi3em na niniejsze Forum).
Ciesze sie, ?e takie Forum istnieje w polskim internecie, podziekowania dla twórców i moderatorów !
No a skoro istnieje to od razu spróbuje Was podpytaa o pewne sprawy, z którymi mam problemy.
W latach 1999-2000 zosta3em poddany operacjom z powodu Colitis ulcerosa - ca3kowite usuniecie jelita grubego i wytworzenie niejakiego neorektum (chyba to to samo co pouch, o którym tu czyta3em), czyli nie mam ju? stomii.
Mam jednak problem tego typu, ze tak naprawde lepiej mi by3o ze stomi?... (pomijaj?c oczywi?cie sprawy estetyczne, czy erotyczne...

Mianowicie ci?gle mam za du?o wypró?nien - powy?ej 10 na dobe, w tym tak?e kilka razy ciagu nocy. Pomaga stosowanie tabletek zwalniaj?cych perystaltyke jelit (Loperamid), ale czy do konca ?ycia powinienem po?eraa Loperamid...? W dodatku powstrzymywanie parcia czesto bywa bolesne i nie zawsze jest do konca skuteczne.
Kilka miesiecy po ostatniej operacji (w r.2000) robiono mi z powodu opisanych problemów rozszerzania owego neorektum, troche to pomog3o, ale nigdy nie osi?gn?3em obiecanego poziomu 3-4-5 wypró?nien na dobe i na razie sie podda3em - tzn. przesta3em chodzia do lekarzy i "molestowaa" ich, ?e ja chce miea "obiecane" piea wypró?nien, a nie kilkana?cie.
Czy kto? z Was by3 w podobnej sytuacji i uda3o mu sie te niesympatyczn? sprawe wyprostowaa - tzn., ze osi?gn?3 w koncu oko3o piea wypró?nien na dobe...?
Przepraszam za przyd3ugawy post
i z góry dziekuje za odpowiedzi i ew. pomoc
Marcin