Witam! Prośba o porady
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- chrzanovy
- Znawca ❃❃
- Choroba: CD
- województwo: podkarpackie
- Kontakt:
Re: Witam! Prośba o porady
wypij i sprawdź jak nie nadyma i nie boli extra to git i tak z wszystkim ustal sobie co ci szkodzi a co nie, ps czy udalo sie pogadac z dietetykiem?
Ogólnopolska Akcja Podnoszenia Wiary w Jednostkę
Oddział Podkarpacki zaprasza na grupę wsparcia Brygada-J w każdy ostatni wtorek mc w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie
Oddział Podkarpacki zaprasza na grupę wsparcia Brygada-J w każdy ostatni wtorek mc w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie
-
- Debiutant ✽
- województwo: mazowieckie
Udało, udało. Przepisy mam dokładnie te same co i Ty
Mam również badania histopatu, które są na tyle skąpe, że nie jestem w stanie ich zinterpretować.

CD
- chrzanovy
- Znawca ❃❃
- Kontakt:
no to co ja moge dodać, asamaxik łykać, sterydek schodzić wg zaleceń lekarza, wsoovać jedzonko, ja przytyłem fajnie kilka kilo, robiłem sobie parowarkiem i poprawa pomalutku przyjdzie,Przemek pisze:Udało, udało. Przepisy mam dokładnie te same co i TyMam również badania histopatu, które są na tyle skąpe, że nie jestem w stanie ich zinterpretować.
-
- Debiutant ✽
No właśnie to jest ta najcięższa rzecz. Nasłuchałem się jak to wszyscy po sterydzie lada moment są postawieni na nogi. Ja tymczasem kolejny dzień i nie czuję żadnej wyraźnej poprawy. Cóż trzeba czekać jak się nic w ciągu powiedzmy dwóch/trzech tygodni nie poprawi to chyba się zgłoszę na Wołoską z zapytaniem co dalej. Trochę brakuje mi cierpliwości i niezbyt dobrze znoszę ból a to w sumie mój jedyny problem bo wypróżnienia się w miarę unormowały (3-4 dziennie, konsystencja pół na pół).
Czekam na nutridrinki, oby one z dietą trochę ruszyły wagę w przód.
Czekam na nutridrinki, oby one z dietą trochę ruszyły wagę w przód.
CD
- chrzanovy
- Znawca ❃❃
- Kontakt:
helouex??? ej nie cos chyba głuchy telefon wyszedł nie że z dnia na dzien, to sie łyka troszke czasu, a pierwsze efekty poprawy to mniej bólu i powinno byc coraz mniej krwi, ale nie przykłądaj do tego żadnej miary typu za 2 dni, czy tydzien, kązdy jest inny, jak bedziesz czuł sie bardzo źle to idź i zapytaj, ale nie szalejmyPrzemek pisze: Nasłuchałem się jak to wszyscy po sterydzie lada moment są postawieni na nogi.

- Maatylda
- Znawca ❃❃
- Choroba: nie ustalono
Przemek, genialne zdjęcie chłopie, TAK TRZYMAJ!
przypominam o pisaniu na temat
przypominam o pisaniu na temat
Ostatnio zmieniony 21 cze 2015, 22:32 przez Maatylda, łącznie zmieniany 1 raz.
Ogólnopolska Akcja Podnoszenia Wiary w Jednostkę!
by Rosomaki i Spółka
by Rosomaki i Spółka

-
- Debiutant ✽
Niestety nadal brak poprawy. Trzymam się diety ale chyba coś mi zaszkodziło bo dziś drugi dzień z rzędu zwijam się z bólu. Sama no-spa nie jest mi w stanie pomóc.
Co myślicie o zastosowaniu środków przeciwbólowych? Starałem się dzielnie bez nich wytrzymać ale już nie mam siły i cierpliwości do tego bólu. Jakie środki polecacie? Pytam was, ponieważ czytałem iż niektóre leki przeciwbólowe są nie wskazane.
Mam w apteczce: pyralginę, paracetamol i zaldiar (zapasy tatusia ;D).
Co myślicie o zastosowaniu środków przeciwbólowych? Starałem się dzielnie bez nich wytrzymać ale już nie mam siły i cierpliwości do tego bólu. Jakie środki polecacie? Pytam was, ponieważ czytałem iż niektóre leki przeciwbólowe są nie wskazane.
Mam w apteczce: pyralginę, paracetamol i zaldiar (zapasy tatusia ;D).
CD
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: świętokrzyskie
Wprawdzie sam nie ma doświadczeń w leczeniu bólu wywołanego chorobą jelit, jednak dopadł mnie ból mięśniowy (klasyczne połamanie od przewiania, naciągnięcia mięśnia etc.) w związku z czym jestem świeżo po rozmowie z gastrologiem na temat możliwości stosowania leków przeciwbólowych; mamy omijać leki z grupy niesteroidowych przeciwzapalnych czyli odpada ibuprofen, ketonal, nimesil itd... mamy do dyspozycji ze słabych paracetamol a z silniejszych tramadol. Ja dostałem zastrzyk z poltramu + dexaven a więc połączenie przeciw bólowego ze sterydem i ból który niemal mnie unieruchomił minął jak ręką odjął ale to był ból incydentalny. Zatem jeśli nie pomaga paracetamol (np. a formie apapu) to zostaje coś na tramadolu.
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
bez problemów paracetamol,on pomaga,do pewnego stopnia,ale nie warto też za dużo go brać,wg ulotki to ok.Przemek pisze: paracetamol i zaldiar (zapasy tatusia ;D).
Zaldiar to zupełnie inna sprawa.Przepisuje go lekarz na podstawie ..tego co wie o pacjencie,o chorobach,stanie zdrowia ale i innych lekach.
Stąd zalecana ostrożność,bo może on wywołać także niekorzystne działania,choćby na nerki czy układ oddechowy.Dla mnie Tramal jest ok i bardzo pomaga,ale odstawiłem inne leki p.bólowe,a i pozostałe nie kolidują z nimi.
Ale...np. mój brat po Tramalu wylądował na SORze..
to przykład że z takimi lekami trzeba ostrożnie.
Są też inne rozkurczowe,np. Buscopan...bez recepty.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: mikroskopowe zap. j.
- województwo: pomorskie
No tak jak obyty.z.cu. wspomniał, możesz najpierw przetestować Buscopan, ma działanie rozkurczowe podobne jak No-Spa, może akurat na Ciebie lepiej zadziała. Zawsze trochę lepiej niż katowanie jelit jakimiś Ketonalami itd.
- chrzanovy
- Znawca ❃❃
- Kontakt:
Przemek, a jak tam u ciebie z tematem sterydowym bo najpierw niby troszke ugasiło, ale rozumem że jeszcze nie schodzisz z dawki?
-
- Debiutant ✽
Mam Encorton dawka 45 - do 10 lipca. Następnie co 5 mg w dół co tydzień. Oprócz Encortonu jeszcze Salofalk 2x3. Tak jak mówiłem, przed wyjściem powtórzono mi kalprotektyne i CRP i wskaźniki znacznie zmalały, pani Doktor mówiła iż ten stan zapalny jest opanowany. Rozumiem, że teraz muszę spokojnie czekać aż jelito się odbuduje? Martwię się okropnie bo miało być lepiej a tymczasem bez przeciwbólowych już funkcjonować nie jestem w stanie (zresztą co to za funkcjonowanie skoro mogę się tylko przejść do parku obok bo dalej się boję z faktu samego bólu oraz po prostu jestem za słaby - chwila spaceru a ja zdyszany, ledwo żywy).
Właściwie to potrzebuje łopatologicznej odpowiedzi (mimo tego iż forum przejrzane od A do Z): steryd ma opanować stan zapalny i tylko tyle? Czy wpływa on na proces gojenia się zmian w jelicie (ile taki proces może trwać)? Skoro nie ma stanu zapalnego wg. badań a mnie i tak cholernie boli (dodam iż jest to ból ciągły z chwilami pogorszeń - szczególnie wieczorem jest gorzej i boli mnie tak jakby mi ktoś do jelita wkładał ogień albo polewał jakimś kwasem, ból typowo taki piekący) to nie napawa mnie to zbytnim optymizmem.
Właściwie to potrzebuje łopatologicznej odpowiedzi (mimo tego iż forum przejrzane od A do Z): steryd ma opanować stan zapalny i tylko tyle? Czy wpływa on na proces gojenia się zmian w jelicie (ile taki proces może trwać)? Skoro nie ma stanu zapalnego wg. badań a mnie i tak cholernie boli (dodam iż jest to ból ciągły z chwilami pogorszeń - szczególnie wieczorem jest gorzej i boli mnie tak jakby mi ktoś do jelita wkładał ogień albo polewał jakimś kwasem, ból typowo taki piekący) to nie napawa mnie to zbytnim optymizmem.
CD
- chrzanovy
- Znawca ❃❃
- Kontakt:
wydaje mi się że sterydy mają głównie za zadanie zgasić stan zapalny czy to ranę czy zaczerwienieni to już raczej bez znaczenia, bo to zapalenie różnie się u każdego objawia, a potem już to stłumienie kontunuować trzeba podstawowymi lekami bo steryd wskazany jest, ale brac go w wiekszosci przypadków poasuje jak najkrócej ze wzgledu na uboczne efekty.3mam za ciebie kcuki, trzeba uzbroić się w cierpliwość