Wyniki dobre, a krew stolcu
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: dolnośląskie
Zaostrzenie nie powoduje wzrosto OB i CRP
Witam
Ciekawy jestem czy ktoś jeszcze tak ma
U mnie zaostrzenie nie powoduje wzrostu OB i CRP.
Musiałbym się nie leczyć aby coś ruszyło wyniki morfologii itd.
Ciekawy jestem czy ktoś jeszcze tak ma
Musiałbym się nie leczyć aby coś ruszyło wyniki morfologii itd.
- kalatos
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Re: Czy ktoś z was ma tak samo jak ja? Pytanie do osób z CU
CRP mi zawsze wzrasta przy zaostrzeniu, podobnie kalprotektyna.
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- województwo: wielkopolskie
z tym jest różnie,zależy kiedy i jak mocne zaostrzenie było.wtyku pisze:Ciekawy jestem czy ktoś jeszcze tak ma
Fakt,często nie było przekroczeń nawet przy dużych kłopotach,ale kiedy krwawiące jelito długo miało taki stan,to wtedy już szły wyniki w górę.
Czasem było też tak,że jednego dnia wyniki były ok. lub prawie,a za 3 dni wszystko poleciało.Nie ma więc pewniaków wyników,trzeba często kontrolować przy zaostrzeniach.
Hemoglobina i pochodne z morfologii to już co innego.Bardzo długo miałem dość wysokie w normie,ale jak zaczeło się zniżać,tak już nie odrobiłem.
No ,powiedzmy ,bo z ponad 8 wróciłem na ok 11

ale ile to pracy,...z jedzeniem

Wyniki wątrobowe to też kiedyś były na poziomie prawie ..dna,ale ze 2 lata brania leków typu Heparegen czy Liv52 ,równocześnie,doprowadziły do zregenerowania się wątroby,pomimo wielkich ilości leków które szły równocześnie.
kalprotektyna- to nowe badania teraz popularne,chyba nigdy tego nie miałem,no może w szpitalach.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
- ulka1986
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: łódzkie
moje najwyzsze ob to 15 czyli w normie ,crp 7 , wbc 12 i to podczas zaostrzenia pobytu w szpitalu... ponad 30 stolców na dobe
takze moge powiedzieć ze tez mam jak ty 

sulfalazin en 2x2tab, ortanol w razie potrzeby,folio,tran,wit b kompleks,pentasa2x1gr(czopki) wymienne na salofalk 4g/60 ml(wlewka na noc)
Bądź takim typem człowieka,że gdy rano wstajesz, twoja stopa dotyka podłogi, diabeł w piekle mówi "O k... wstał"
Bądź takim typem człowieka,że gdy rano wstajesz, twoja stopa dotyka podłogi, diabeł w piekle mówi "O k... wstał"
-
- Początkujący ✽✽
- województwo: warmińsko-mazurskie
Mam tak samo jak Ty.
-
- Początkujący ✽✽
- województwo: lubelskie
- miasto: Lublin
Ja podczas zaostrzenia mam dobre wyniki . CRP tylko ciut podwyższone , a nawet przy dużych biegunkach z krwią hemoglobinę mam 13 

- kasia38
- Doświadczony ❃
- Choroba: CD
- Kontakt:
ja nie z Cu tylko z CD ale też tak mam, nawet kalorotektyna jest poniżej 100, a cały czas aktywne zmiany 

Seronegatywne zapalenie stawów, Ch L-C , stan po Helikolektomi prawostronnej, Centalna Retinopatia Surowicza, zmiany w kręgosłupie lędźwiowym (naczyniak?), 2 x przebyta zakrzepica, guzki w tarczycy, torbiel endometrialny na jajniku, jersinioza.
Biorę: Azotioprynę 100 mg ,Salofalk 500 mg 3x2, Calperos 1000, Alfadiol, Contrsahist, Alvesco, Alergodil, Magnez
Biorę: Azotioprynę 100 mg ,Salofalk 500 mg 3x2, Calperos 1000, Alfadiol, Contrsahist, Alvesco, Alergodil, Magnez
- ddareczka
- Debiutant ✽
także jestem z CD i mam podobnie, wyniki ledwo drgną, a zaostrzenie mnie wykańcza 

ddareczka
-
- Początkujący ✽✽
- województwo: dolnośląskie
no właśnie a ci pseudo lekarze, zwłaszcza z komisji lekarskiej nie rozumieją tego.
Banda baranów.
Najlepsze jest to, że oni chyba w książkach medycznych mają takie bzdury, że zaostrzenie to tylko jak wyniki do d...
Banda baranów.
Najlepsze jest to, że oni chyba w książkach medycznych mają takie bzdury, że zaostrzenie to tylko jak wyniki do d...
- Maatylda
- Znawca ❃❃
- Choroba: nie ustalono
"OB w normie? CRP w normie? To co pani tu robi?" brzmi znajomo? 

- Szpilka
- Debiutant ✽
Nigdy nie miałam rozjechanych wyników krwi, nawet przy bardzo męczących biegunkach i bólach. Z drugiej strony moje objawy były bardzo niespecyficzne (ale zdiagnozowano wtedy CU) i teraz diagnozują mnie na nowo by potwierdzić czy to faktycznie prawda.
Diagnoza: 2007 rok.
Pełna remisja endoskopowa i histopatologiczna. Asamax 4x1
Brak suplementów, czasem nutridrink.
Pełna remisja endoskopowa i histopatologiczna. Asamax 4x1
Brak suplementów, czasem nutridrink.
-
- Debiutant ✽
- województwo: śląskie
Wyniki dobre, a krew stolcu
Witam serdecznie, Bardzo chciałabym prosić Was o porade. Juz tutaj pisałam na tym forum o moim skomplikowanym przypadku, po krótce go przypomne. W sierpniu tego roku byłam szpitalu z powodu krwi w stolcu, silnego bólu brzucha oraz odbytu, w szpitalu zaaplikowano mi kroplówki, sterydy, jakis antybiotyk i asamax, Na karcie wypisowej bylo napisane podejrzenie Wrzodziejacego zapalenia jelita grubego, z ta diagnoza udalam sie do gastroenterologa, ktory powiedział iz wynika, ze mam CU. zmienil asamax na salofalk, natomiast krwi bylo mniej ale nadal sie pojawiala za kazdym razem w toalecie, po 2 miesiacach lekarz zrobil mi rektoskopie , powiedzial ze jest pobudzenie grudek chlonnych , z wycinkow pobranych do badan histop. jest napisane przewlekle nie okreslone zapalenie o malym nasileniu, Lekarz odstawil mi l wszystkie leki, mialam zrobione badania na cytomegalie, yersinie, gliste, pasozyty, e. coli, shigelle, salmonelle., campylobacter wszystko prawidlowe, badania krwi,
idealne, crp w normie. Jednakze ciagle w stolcu krew
lub krew ze sluzem, w sobote dostalam silnego bolu podbrzusza promieniujacego na prawa strone plus rozrywajacy bol odbytu, trwa to wszystko od sierpnia , jestem juz wykonczona ze nikt nie potrafi mnie zdiagnozowac, lekarz powiedzial , ze on to juz nie wie co to jest, mowi ze objawy mam podobne do jelita wrazliwego tylko skad ta krew:(((( bardzo prosze o pomoc , bo juz nie wiem co robic ... na pewno zmieniam lekarza.
idealne, crp w normie. Jednakze ciagle w stolcu krew

-
- Początkujący ✽✽
- województwo: opolskie
Re: Prośba o porade.
A dlaczego lekarz odstawil Ci leki?skoro zapalenie jest? Moze i male ale jest.Moze faktycznie zacznij od zmiany lekarza,mogl zostawic chociaz asmax.Lekarze juz tak mają,ze jak nie wiedzą vo jest to zawsze Zespol jelita drazliwego pasuje!
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- Kontakt:
Re: Prośba o porade.
Nie rozumiem dlaczego lekarz zakwestionował diagnozę CU. Z tego co piszesz leczenie mesalazyną pomogło, a po jego zmianie wszystko wróciło. Może wrzuć do mesalazyny i zmień lekarza, chyba, że ci wytłumaczy dlaczego zakwestionował diagnozę i czego szuka.
Wrzuć tu opis kolonki i hist-patu. Może to coś da do myślenie.
Wrzuć tu opis kolonki i hist-patu. Może to coś da do myślenie.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.