Strona 1 z 1

jak podnieść hemoglobine

: 07 sie 2015, 14:07
autor: michal_mg
w badaniach krwi mam trochę niską hemoglobinę - wiem, że nie ja pierwszy, ani ostatni.
1. Czy można jakoś ją podnieść - nie wiem, coś konkretnie trzeba spożywać czy coś? (wykluczam zmianę wysokości i wyjazd w góry)
2. czy poziom hemoglobiny zależy od wagi, czy może jeszcze od czegoś tam?

Re: jak podnieść hemoglobine

: 07 sie 2015, 14:16
autor: patkaas
Mi hemoglobina zaczęła się podnosić przy suplementacji żelaza, którego 70% wchodzi w jej skład.

Re: jak podnieść hemoglobine

: 07 sie 2015, 14:32
autor: alate
na podniesienie poziomu hemoglobiny trzeba jeśc produkty bogate w żelazo, koniecznie w połączeniu z wit. C, bo wtedy lepiej się wchłaniają. Wchłanianie żelaza upośledzają jednak produkty bogate w wapń, więc ich nie należy łączyć w jednym posiłku. Generalna zasada: lepiej i więcej wchłania się żelaza tzw. hemowego,pochodzącego z hemoglobiny tj. obecnego w produktach zwierzęcych
Najbogatsze znane mi bomby żelazowe:
-wątróbka (najlepsza gęsia i wieprzowa)
-nasiona sezamu,
-soja,
- pestki dyni,
-pietruszka korzeń i natka ( w korzeniu nieco więcej)
-endywia
Poziom hemoglobiny nie ma nic wspólnego z wagą,znam osobiście wielu puszystych "anemików". Moja koleżanka, baardzo solidnie zbudowana trafiła do szpitala z hemoglobiną 5,6 (dolna granica dla kobiet 12,0).
Można też zastanowić sie nad suplementacją, choć wielu lekarzy odradza ją przy NZJ. Preparaty żelaza źle oddziaływają na przewód pokarmowy, podrażniają żołądek, mogą nasilać biegunki, albo odwrotnie - zapierać. Zawsze lepiej brać formę płynną niż tabletki, ja brałam kiedyś Feroplex.
Jeśli masz znaczny niedobór porozmawiaj ze swoim lekarzem o podaniu dożylnym(w szpitalu)

Re: jak podnieść hemoglobine

: 07 sie 2015, 15:19
autor: deth
procz żelaza jeszcze kwas foliowy i b12
https://portal.abczdrowie.pl/niedokrwis ... taminy-b12

Re: jak podnieść hemoglobine

: 07 sie 2015, 15:27
autor: Rafaello
Inne rzeczy też mogą upośledzać, jak choćby herbata czy kawa
http://blog.veganatura.pl/zelazo-niedobor-i-nadmiar/

Re: jak podnieść hemoglobine

: 07 sie 2015, 17:09
autor: michal_mg
problem w tym, że poziomy wymienionych rzeczy - żelazo, wapń itp mam w normie.
Herbate piję rzadko, kawę dla smaku jeszcze rzadziej. Głównie zioła, yerba-mate.
Temat zwrócił moją uwagę kiedy zrobiłem badania krwi po rocznym pobycie na diecie - post w tym poście nie wiem jak te rzeczy wyglądały wcześniej, ale sporo rzeczy jest w normie - np miałem problem z bilirubiną i jej wahnięciami do 4, a teraz ok.
Kwas foliowy dopiero będę robił.
alate pisze:Najbogatsze znane mi bomby żelazowe:
-wątróbka (najlepsza gęsia i wieprzowa)
słyszałem o tym jak i bogatym występowaniu wit A - pytanie tylko czy trzeba jeść surową ?? - bo obróbka sporo unicestwia, ale wątpię w występowanie surowożerców :D

soi niestety nie przewiduje moja dieta.... ale reszte staram się.

Re: jak podnieść hemoglobine

: 17 kwie 2016, 11:43
autor: michal_mg
moje zapasy na podbijanie hemoglobiny i żelazka:

Obrazek

teraz jest najlepszy czas na zbieranie pokrzywy - w rękawiczkach ma się rozumieć i z dala od ulic/dróg. Poza żelazem ma jeszcze wiele innych dobroczynnych składników.
Na fotce robi się nalewka, zalana wódką - będzie na jesień. Reszta się suszy i będzie do picia.
Jeszcze pójde na jeden zbiór aby zrobić soku do picia na teraz.

Można jeszcze z niej robić:
- zupe
- sałatke
- pesto

przy jedzeniu w surówce potrzeba ją 1-2 minuty sparzyć we wrzątku i można jeść bez poparzenia.

Re: jak podnieść hemoglobine

: 17 kwie 2016, 17:41
autor: irek
michal_mg pisze: Jeszcze pójde na jeden zbiór aby zrobić soku do picia na teraz.
Jak ten sok będziesz robił?
Ja kupuję gotowy sok z pokrzywy i codziennie rano jest miks soku marchwiowego,z buraka czasem biała kapusta lub seler naciowy plus do tego 20ml soku z pokrzywy.
Kiedyś bez kawy wydawało,że nie dam rady funkcjonować,a jednak da się i jest chęć do pracy.

Re: jak podnieść hemoglobine

: 17 kwie 2016, 17:43
autor: michal_mg
tu mam taki przepis:

"Sok pokrzywowy - Succus Urticae: świeże ziele i (lub) liście zmielić maszynką do mięsa i zalać wodą przegotowaną do połowy; przykryć i odstawić na 8 godzin; przecedzić. Masę roślinną nie wyrzucać lecz przepuścić jeszcze przez sokowirówkę. Oba wyciągi połączyć. Przechowywać w lodówce nie dłużej jednak jak 5 dni. Zażywać 4 razy dz. po 2 łyżki. Sok można zakonserwować poprzez zalanie: alkoholem 40-60% (100 ml na 100 ml), winem białym lub czerwonym (100 ml soku na 200 ml wina), gliceryną (100 ml na 100 ml), miodem (100 ml soku na 200 ml miodu) lub zasypanie cukrem (200 ml cukru na 100 ml soku). Tak zakonserwowany sok zażywać 4 razy dz. po 1 łyżce."