STUDENT II
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- Keymaker_2005
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Re: STUDENT II
Ludzie, przecież to nie jest ZUS. PFRON ma nam pomagać, a nie wyciskać z nas pieniądze. Myślę, że o zlikwidowaniu długu, który jednak jest faktem, nie ma mowy, ale prawdopodobnie będzie możliwość spłaty w ratach.
Powiedz oczywiście jak poszło.
Powiedz oczywiście jak poszło.
- ewela78
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD
- województwo: kujawsko-pomorskie
Witam,
właśnie odebrałam telefon z PFRON Łódź
w piątek jadę podpisać umowę huuura.
Jak tylko wrócę to wszystko Wam opiszę, pozdrawiam Ewela
właśnie odebrałam telefon z PFRON Łódź

Jak tylko wrócę to wszystko Wam opiszę, pozdrawiam Ewela
o marzenia trzeba walczyć do samego końca
-----------------------------------------------------
Leki: AZA 1x50
Leczenie: REMICADE (I dawka)
Waga: 63 Wzrost: 163
Stan: średni rzut
[cytat usunięty na prośbę użytkownika]
O kurde to sie teraz wystraszylam tez
Moja umowa jeszcze nie dotarla, dowiem sie w poniedzialek.
O kurde to sie teraz wystraszylam tez

[cytat usunięty na prośbę użytkownika]
Dla mnie w sumie najwazniejsze zeby dostac na cale czesne. Reszta juz nie ma takiego znaczenia.
Dla mnie w sumie najwazniejsze zeby dostac na cale czesne. Reszta juz nie ma takiego znaczenia.
- Keymaker_2005
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Żabusia, z ciekawości zapytam, ile dostaliście ?
- ewela78
- Początkujący ✽✽
Witam wszystkich, właśnie wróciłam z Łodzi (miałam akurat zjazd). No więc przede wszystkim obcięli...... i to sporo bo ok. 5tys. mniej niż wnioskowałam. Ja rozpisałam całą możliwą kwotę we wniosku więc ostatecznie dostałam na semestr 4131:)
To moja pierwsza umowa więc nie bardzo wiedziałam jak to będzie wyglądać, ale nie jest tak źle jak myślałam. Okazuje się, że jedna część dofinansowania to czesne a druga to pozostałe (materialy biurowe i ułatwiające naukę m.in. dojazdy, zakwaterowanie, internet, podręczniki, usb, programy komputerowe itp.) Dobrze że nie jest każda z tych pozycji dokładnie określona kwotą, mnie to już satysfakcjonuje.
Do świąt powinna kaska być na koncie.
Obsługa w PFRON sprawna, pan bardzo bardzo uprzejmy i cierpliwy wszystko trwalo jakieś 15 minut.
pozdrawiam i życzę powodzenia
To moja pierwsza umowa więc nie bardzo wiedziałam jak to będzie wyglądać, ale nie jest tak źle jak myślałam. Okazuje się, że jedna część dofinansowania to czesne a druga to pozostałe (materialy biurowe i ułatwiające naukę m.in. dojazdy, zakwaterowanie, internet, podręczniki, usb, programy komputerowe itp.) Dobrze że nie jest każda z tych pozycji dokładnie określona kwotą, mnie to już satysfakcjonuje.
Do świąt powinna kaska być na koncie.
Obsługa w PFRON sprawna, pan bardzo bardzo uprzejmy i cierpliwy wszystko trwalo jakieś 15 minut.
pozdrawiam i życzę powodzenia
- Keymaker_2005
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Ile dostałaś w sumie na materiały biurowe, podręczniki, pamięć USB i programy komputerowe ? Bo rozumiesz, że jeżeli o tym piszesz, to o to wszystko wnioskowałaś.
- ewela78
- Początkujący ✽✽
Witam,
jeden semestr czesnego to 2250zł, pozostałe 1881zł to wydatki o których pisałam, przy czym materiały biurowe 250zł/semestr zawierają się w tej kwocie.
Nie wiem czym się PFRON kieruje przy decyzji ale cieszę się że uda mi się wszystkie koszty pokryć z tych pieniędzy.
pozdrawiam ewela
jeden semestr czesnego to 2250zł, pozostałe 1881zł to wydatki o których pisałam, przy czym materiały biurowe 250zł/semestr zawierają się w tej kwocie.
Nie wiem czym się PFRON kieruje przy decyzji ale cieszę się że uda mi się wszystkie koszty pokryć z tych pieniędzy.
pozdrawiam ewela
- Keymaker_2005
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Dziś, ku mojemu zaskoczeniu, zadzwonili z PFRONu
Jutro mam się stawić w okolicach 9.30, żeby podpisać umowę. Umieram z ciekawości, jak to wszystko wyjdzie 
PS. Zgadzam się z Żabusią. W końcu wielu studentów zaocznych ma to do siebie, że pracują i mają nie tylko pieniądze na studia, ale także na wiele innych rzeczy. Z drugiej strony, dzienni muszę się więcej uczyć. Jak dla mnie 2:0

PS. Zgadzam się z Żabusią. W końcu wielu studentów zaocznych ma to do siebie, że pracują i mają nie tylko pieniądze na studia, ale także na wiele innych rzeczy. Z drugiej strony, dzienni muszę się więcej uczyć. Jak dla mnie 2:0

-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- Kontakt:
Jeśli tak jest to rzeczywiście problem do opisania, ale musimy mieć dane. Najlepiej z tego samego PFRON. Myślę, że Żabusia mogłaby pobbierać od was informacje o wocie wnioskowanej, otrzymanej, typie studiów i zrobiż z tego zestawienie zbiorcze, które mogłoby stanowiś podstawę do wystąpinienia. Można równiż pod tym kontem pośledzić inne fora.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- ewela78
- Początkujący ✽✽
Fakt jest taki, że dofinansowanie powinno być sprawiedliwe. A z tego co czytam jest trochę inaczej. Stwierdzenie, że zaoczni mają lepiej jest błędem. Oczywiście, że większość z nas pracuje (ale dzienni mają kasę od rodziców), większość zaocznych jest samodzielna finansowo ale utrzymuje rodzinę. Nie sądzę aby na studiach zaocznych było mniej nauki, większość pracy należy wykonać samemu w własnym zakresie a to chyba trudniejsze niż wysłuchanie wykładu.
Zresztą ile osób tyle opinii. W każdym bądź razie nie czuję się gorsza z powodu studiowania zaocznie.
Uważam, że podstawowym kryterium dla PFRON powinno być rodzaj niepełnosprawności i wysokość uzyskiwanych dochodów.
Pozdrawiam i życzę powodzenia wszystkim
Zresztą ile osób tyle opinii. W każdym bądź razie nie czuję się gorsza z powodu studiowania zaocznie.
Uważam, że podstawowym kryterium dla PFRON powinno być rodzaj niepełnosprawności i wysokość uzyskiwanych dochodów.
Pozdrawiam i życzę powodzenia wszystkim
- Keymaker_2005
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Woo hoo
! Byłem przed chwilą podpisać umowę
Cała wnioskowana kwota została mi przyznana
Muszę jeszcze tylko jechać z orzeczeniem, którego ze sobą nie miałem. Zara wychodzę 
Fajnie tam w tym PFRONIe, już zachwalałem. O wszystko można się wypytać, bez pośpiechu, urzędnicy się nie wywyższają. Popytałem trochę o program dofinansowania rozpoczęcia własnej działalności gospodarczej i i zatrudniania osób niepełnosprawnych. Moja pewność siebie dodatkowo wzrosła. Czyli jak dotąd na mojej tragedii osobistej dobrze wychodzę - teki mi moja osobista księgowość w głowie mówi

Fajnie tam w tym PFRONIe, już zachwalałem. O wszystko można się wypytać, bez pośpiechu, urzędnicy się nie wywyższają. Popytałem trochę o program dofinansowania rozpoczęcia własnej działalności gospodarczej i i zatrudniania osób niepełnosprawnych. Moja pewność siebie dodatkowo wzrosła. Czyli jak dotąd na mojej tragedii osobistej dobrze wychodzę - teki mi moja osobista księgowość w głowie mówi

- Kasia22
- Początkujący ✽✽
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
Wcale nie jest tak, ze dzienni dostaja kase od rodzicow! Mnie umarł własnie tata i co mam zrobic?
w zeszlym roku dostalam na semestr 1900 zl i to była 1/4 tego co wnioskowałam. I tez nic nie zrobie. Za studia nie płace, ale ile trzeba zapłacic za wynajecie mieszkania w warszawie i za pozostałe koszty?
ja rozliczyłam z tej kwoty 3 mc mieszkania i nic wiecej mi nie trzeba było..
wg mnie powinno sie pomagac tak samo. Bo jak studiuje zaocznie, to moge sie w tyg chocby dzieckiem opiekowac. A jak sie studiuje dziennie, to nawet hostessa ciezko jest byc, bo chca od pt do niedzieli a ja w pt wieczorem mam zajecia.
w zeszlym roku dostalam na semestr 1900 zl i to była 1/4 tego co wnioskowałam. I tez nic nie zrobie. Za studia nie płace, ale ile trzeba zapłacic za wynajecie mieszkania w warszawie i za pozostałe koszty?
ja rozliczyłam z tej kwoty 3 mc mieszkania i nic wiecej mi nie trzeba było..
wg mnie powinno sie pomagac tak samo. Bo jak studiuje zaocznie, to moge sie w tyg chocby dzieckiem opiekowac. A jak sie studiuje dziennie, to nawet hostessa ciezko jest byc, bo chca od pt do niedzieli a ja w pt wieczorem mam zajecia.
- ewela78
- Początkujący ✽✽
Problem polega na tym, że dla PFRON czesne to jeden koszt a pozostałe to drugi. Tak wygląda umowa; i takie są procedury. Oczywiście krzywdzące. To, że nie wszyscy mają rodziców to też prawda, każdy z nas jest indywidualny, a jego sytuacja życiowa jest taka a nie inna.
Myślę, że to bardzo trudny temat, bo tak jak wcześniej wspomniałam ile osób, przypadków tyle opinii.
Myślę, że to bardzo trudny temat, bo tak jak wcześniej wspomniałam ile osób, przypadków tyle opinii.
- Kasia22
- Początkujący ✽✽
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
Albo ciekawe, dlaczego student zaoczny moze wliczyc do kosztow i dojazdy i noclegi, a ja moge tylko nocleg, czyli czynsz. Skoro studiuje 400 km od miejsca zamieszkania, to przynajmniej 2 razy w trakcie semestru musze do warszawy dojechac..
No ale, takie są PROCEDURY...
No ale, takie są PROCEDURY...