Kiszona cukinia

czyli to, co możemy jeść zebrane w pyszne dania - pomysły kulinarne własne i ściągnięte. Zapraszamy i życzymy smacznego :)

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mutti
Początkujący ✽✽
Posty: 257
Rejestracja: 25 paź 2005, 18:33
Choroba: CD u rodzica
Lokalizacja: okolice Krakowa

Kiszona cukinia

Post autor: Mutti » 23 lip 2006, 08:17

Zaczął się okres, w którym można kupić młodą cukinię zpolskich upraw. Proponuję ją zakisić na zimę. Swietnie nadaje się na zupę, której smak jest niemal identyczny jak zupy ogórkowej, natomiast zawiera o wile niej błonnika.
Jak zakisić?
Eksperymentując w ubiegłym roku doszłam do wniosku, że proponowane w wielu przepisach kiszenie w 2-centymetrowych kwałkach nie zdaje egzaminu. Środek robi się zbyt miękki a skóra jest twarda.
Najlepiej wyszła mi cukinia kiszona w sposób w jaki robiła moja mama pikle ogórkowe.
Cukinie o długości 25 - 35 cm obieram ze skóry i kroję wzdłuż na 4 części .Wykrawam srodek z pestkami. Pozostały miąższ kroję na podłużne kawałki o wysokośco dostosowanej do wysokości słoików, jakich będę uzywać. Układam w słojach dość ściśle pionowo, dodaję ząbek czosnku, kawałek chrzanu, suszone baldachy kopru, najlepiej z wykształconymi już nasionami i zalewam osoloną, chłodną, przegotowaną wodą. Słoik zakręcam ostawiam na kilka dni a potem wynoszę do piwnicy.
Aha, jesli ktoś nie ma chrzanu, czosnku, kopru, można użyć dostepnej juz w sklepach "Przyprawy do kiszenia ogórków" zawierającej wszystkie te ingrediencje.
Niepodaję ilości soli używanej do zalewy, boja obię wszystko niedosolona. Taki nawyk, wyniesiony z domu rodzinnego.
Zimą można,jak pisałam robic z tego zupę, np. na wywarze z jarzyn i kurczaka ( potem przecierem i podaje z ryżem lub ziemniaczkami krojownymi w kostkę) albo i spożywać na
surowo, jako jarzynkę do ziemniaków. Smakuje jak kiszony ogórek.

doem76
Początkujący ✽✽
Posty: 206
Rejestracja: 26 paź 2005, 21:03
Choroba: CU
Lokalizacja: Inowrocław
Kontakt:

Re: Kiszona cukinia

Post autor: doem76 » 12 sie 2006, 21:30

Ale sobie zrobiłam smaka na taką cukinię :-) Przetestuję na pewno!
CU: Lepiej być nie może :-)

Mutti
Początkujący ✽✽
Posty: 257
Rejestracja: 25 paź 2005, 18:33
Choroba: CD u rodzica
Lokalizacja: okolice Krakowa

Re: Kiszona cukinia

Post autor: Mutti » 13 sie 2006, 09:06

No to wkrótce podam kilka kolejnych przepisów na cukinię.
Od dwóch la6t stałam się gorliwą fanką tego warzywa i uzywam go niemal do wszystkiego: do zup, sosów ( zamiast cebuli), ziemniaczków i ryżu, a także robie na słodko a la ananas.

doem76
Początkujący ✽✽
Posty: 206
Rejestracja: 26 paź 2005, 21:03
Choroba: CU
Lokalizacja: Inowrocław
Kontakt:

Re: Kiszona cukinia

Post autor: doem76 » 14 sie 2006, 17:57

Czekam z niecierpliwością na kolejne przepisy z cukinią w roli głównej, a w międzyczasie podaję własny:

Lekka, niskokaloryczna przekąska z cukinii

Słupki w ostrym sosie stanowić mogą doskonały starter, zaostrzający apetyt przed głównym daniem.

Składniki:

1 mała, zielona cukinia
3 łyżki jogurtu
1 łyżka majonezu
2 ząbki czosnku
1 łyżka natki pietruszki

Wykonanie:

Młodą cukinię, najlepiej długości do 25 centymetrów umyć i obrać ze skórki. Przeciąć na połówki i usunąć nasiona, następnie pokroić w cienkie paski i odłożyć na talerzyk. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać jogurt z majonezem, dodać czosnek i pokrojoną natkę. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i lekko schłodzić. Podawać podobnie jak fondue, maczając paski cukinii w sosie.

Jeśli ktoś ma ochotę obejrzeć zdjęcia (albo przetestować inne przepisy), to wystarczy kliknąć na link http://www.blizejnatury.org/
CU: Lepiej być nie może :-)

Mutti
Początkujący ✽✽
Posty: 257
Rejestracja: 25 paź 2005, 18:33
Choroba: CD u rodzica
Lokalizacja: okolice Krakowa

Re: Kiszona cukinia

Post autor: Mutti » 14 sie 2006, 22:28

Jerst jeden problem ztym przepisem: nie wszyscy ( a raczej nie wszystkie jelita) tolerują surowe warzywa. Moje ich nie lubia ( ja uwielbiam- stąd częste różnice zdan między mna a moimi jelitami na temat tego co powinnam jeść).

doem76
Początkujący ✽✽
Posty: 206
Rejestracja: 26 paź 2005, 21:03
Choroba: CU
Lokalizacja: Inowrocław
Kontakt:

Re: Kiszona cukinia

Post autor: doem76 » 16 sie 2006, 14:55

Mutti pisze:nie wszyscy (a raczej nie wszystkie jelita) tolerują surowe warzywa

Zgadzam się, przetestowałam na surowo (w małych ilościach) chyba wszystkie dostępne warzywa, na szczęście cukinię mogę jeść bezkarnie :-)
Cukinia kupiona, więc przetestuję dziś Twój przepis na kiszoną cukinię, pozdrawiam
CU: Lepiej być nie może :-)

IWA
Początkujący ✽✽
Posty: 103
Rejestracja: 10 kwie 2006, 21:58
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: GÓRNY ŚLĄSK

Re: Kiszona cukinia

Post autor: IWA » 16 sie 2006, 16:48

doem76 pisze:Słupki w ostrym sosie stanowić mogą doskonały starter, zaostrzający apetyt przed głównym daniem.

A masz coś odwrotnego, bo już w ciuchy nie wchodzę :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy kulinarne”