Strona 1 z 3

Coś na ruszt

: 09 sty 2015, 15:52
autor: cebann
Więc jak w temacie .. Ma może ktoś jakieś przepisy na dobry obiad ? Bo już kurczak i ryba z parowaru się nudzi powoli .. Coś jakiś może sos do tego czy inne wariacje ? Jakieś tortille czy coś ?

Re: Coś na ruszt

: 09 sty 2015, 16:38
autor: obyty.z.cu
już nie pamiętam co tam jest,ale to co mi nie szkodziło,z zastrzeżeniem że w zależności od stanu jelita.
Każdy musi coś znaleźć dla siebie...ale widzę że ruszyłeś poszukiwania,a to dobry znak ,znaczy zdrowiejesz !
http://crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=10659
wypieki,ciasta,gotowanie
na gotowce nie licz,bo można się przejechać,choć metoda prób i błędów pozwala pamiętać ,co dobre, a co złe.

Re: Coś na ruszt

: 09 sty 2015, 19:31
autor: patkaas
Ja mówiąc szczerze od początku chorowania ani razu nie gotowałam niczego na parze. Przeżyłam na gotowanym, duszonym, pieczonym i nie było mi z tego powodu jakoś gorzej. Nawet obsmażanie przeszło. Oliwa z oliwek jest super i warto ją w ciągu dnia dodawać do jedzenia. Np. do sałatek, do ryżu czy ziemniaków, tak dwie łyżki dziennie max. Mleko mi nie siada, to zupy bez śmietany raczej. Próbować powoli duszonych mięs w sosie własnym etc. Jakiś lekki gulasz drobiowy niezabielany z marcheweczką. Na samym kurczaku nie da się wiecznie jechać, więc wprowadź indyka, wołowinę, królika, którego osobiście bardzo polecam, bo jest to jeden z najzdrowszych gatunków mięs zalecany nawet jako pierwsze mięso dla dzieci, no i poza tym to odpowiednio przyrządzony jest bardzo smaczny. Ryby jedz bo to super źródło omega-3, ale możesz zacząć próbować np. zapiekać w folii/rękawie, tak samo zresztą jak pozostałe mięsa. Do tego wykorzystuj odpowiednie przyprawy na rzecz mniejszej ilości soli. W Poradniku żywieniowym jest super rozpiska przypraw z opisem do czego stosować i jakie mają działanie. Na tortille to chyba za szybko Cię kusi :P Nie wiem jak z naleśnikami, bo w sumie nie przepadam ogólnie i nie jadłam od początku choroby. Chociaż osobiście zjem sobie czasem pizze, a jestem w zaostrzeniu, i bez większych szkód. Ale z ciastem drożdżowym trzeba uważać. Do obiadu to żeby nie było monotonnie raz zjeść ziemniaki, raz ryż i w końcu próbować kasz typu kuskus, jaglana. Zetrzeć sobie marchewkę na sałatkę, ewentualnie gotować ją na maśle i później dodać trochę mąki, śmietany i jest super dodatek. Z ryżu można zrobić dobre risotto na bulionie albo zjeść z tartym jabłkiem, bananem, na ciepło. Nie szukaj gotowych przepisów, a jedynie opieraj się na nich i sam kombinuj z tego co lubisz i Twój organizm przyjmuje ;)

Re: Coś na ruszt

: 09 sty 2015, 21:34
autor: michal_mg
U mnie ostatnio hitem są pieczone buraki - te podłużne - starte na tartce z małymi oczkami. Dodawane do kasz/ziemniaków/makaronów nawet bez doprawienia - są super.
Do tego kiszone też robię z dodatkiem marchwi, pora, selera, pietruchy - sok do picia, a warzywka do starcia na sałatke :D

Re: Coś na ruszt

: 10 sty 2015, 10:46
autor: Kinia87
Taki przepisik znalazłam wśród swoich dokumentów szpitalnych:
Ryba
Filety z ryby ugotować w warzywach, rybę wyjąć na półmisek, jogurt naturalny wymieszać z przecierem, posolić, takim sosem polać rybę, posypać zieleniną.

Jeszcze kilka mam wiec mogę coś naskrobać :roll:

Re: Coś na ruszt

: 10 sty 2015, 15:14
autor: cebann
Kinia87, to poproszę może coś się przyda :)

Re: Coś na ruszt

: 10 sty 2015, 15:52
autor: Kinia87
cebann pisze:Kinia87, to poproszę może coś się przyda :)
To jeszcze mam takie przepisy ze szpitala:

Odżywczy mix warzywny
100% sok pomidorowy, 250ml jogurtu naturalnego, 150ml soku z buraków
Składniki roztrzepujemy trzepaczką, schładzamy w lodówce i spożywamy porcjami, najlepiej przed posiłkami

Kisiel naturalny
Owoce (banan, brzoskwinia, grapefruit) obieramy, miksujemy, następnie zagotowujemy. 1-2 łyżek mąki ziemniaczanej rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody, powoli wlewamy do zagotowanych owoców ciągle mieszając po zagęszczeniu potrawy zdejmujemy z ognia

Ryba po grecku na sposób dietetyczny
Do ryb w warzywach dodać przecier pomidorowy, przyprawy typu oregano, majeranek, łyżeczkę śmietanki, można zagęścić kleikiem ryżowym, dobrze wymieszać, zagotować

Ciastka prawie bez cukru
1/2 kg mąki, 5 dag drożdży, 1 żółtko, 1 białko, 1 kostka margaryny lub masła, 2-5 łyżeczek kwaśnej śmietany, cukier waniliowy, sezam, mak lub kokos do dekoracji
zrobić ciasto i włożyć do zimnej wody tak, aby było nią przykryte
po wypłynięciu, dodać trochę mąki, rozwałkować i wykrawać krążki, smarować je białkiem i namoczoną stroną "przyklejać" do maku lub sezamu
piec w temp 170 ok.15minut

Mam jeszcze przepis na pieczone jabłka i banany z migdałami, pieczony mintaj z ziemniakami i sałatką z buraków, gulasz z kurczaka, gotowane na parze roladki z kurczaka z suszonymi śliwkami, filety z mintaja na parze i inne. Jak któryś podać to napisz (bo więcej pisania będzie) :wink:

Re: Coś na ruszt

: 10 sty 2015, 15:56
autor: Kinia87
Ogólnie to jeszcze polecam produkty sojowe typu kotlety, mleko, ciastka, jogurty - może nie zaszkodzi ci :wink:

Re: Coś na ruszt

: 10 sty 2015, 16:07
autor: patkaas
Kinia87, podaj, jeśli możesz, na gulasz z kurczaka. Sama się skuszę :eat:

ps. jaką rybę polecasz do tych dań?

Re: Coś na ruszt

: 10 sty 2015, 16:27
autor: Kinia87
Napisze wszystkie przepisy jakie mam:
rosół rybny z warzywami i kawałkami mintaja
Krem ze świeżych pomidorów z kleksem ziołowo-jogurtowym
Rosół drobiowy z kluseczkami z marchwi i otrębów pszennych
Pieczone jabłka i banany z migdałami
Sałatka ze świeżych owoców
Galaretki i kisiele
Pieczony mintaj z ziemniakami i sałatką z buraków,
Gulasz z kurczaka,
gotowane na parze roladki z kurczaka z suszonymi śliwkami,
Marynowane piersi kurczaka
Filety z mintaja na parze
patkaas pisze:Kinia87, podaj, jeśli możesz, na gulasz z kurczaka. Sama się skuszę :eat:
Proszę bardzo:
Składniki:
250 g udek z kurczaka bez skóry i kości
tymianek
200g jogurtu naturalnego
250g kapusty kiszonej
kminek, mąka ziemniaczana
puszka kukurydzy
2 jaja
wywar drobiowy
cebula, por, 2 marchewki, oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, paczka ryżu gruboziarnistego

Przygotowanie:
Do wrzątku wrzucamy ryż gruboziarnisty. Podczas dy ryż sie gotuje, udka kurczaka kroimy w cienkie paski. Kroimy także pora (w plasterki) i cebulę (w kostkę). Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju wrzucamy warzywa (dodajemy też pokrojoną w kostkę marchewkę) i paski kurczaka. Smażymy całość tak długo, aż mięso kurczaka stanie sie z obu stron białe - w tym momencie dodajemy bulion, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy potrawę ok 20-25minut. Od czasu do czasu zaglądamy pod pokrywkę i mieszamy zawartość.
W trakcie gotowania ryżu i gulaszu mamy czas na zrobienie surówki. Posiekaną kapustę, pietruszkę (jest bogata w vit c) i kminek (przy siekaniu lepiej przykryć go ręką, inaczej kawałki będą pryskać na boki) wrzucamy do miski. Dodajemy odrobinę pieprzu (soli nie dosypujemy bo kapusta jest dostatecznie słona). Jeszcze kilka kropel oliwy z oliwek - sałatka gotowa.
Ugotowany ryż przesypujemy do miseczki, dodajemy kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy.
Do jogurtu naturalnego dodajemy 2 żółtka (jak kto chce) i łyżkę mąki ziemniaczanej. Mieszamy wszystko i wlewamy do gulaszu, który powinien być gotowy. Całość mieszamy. dla aromatu potrawę posypujemy odrobiną pokrojonego tymianku - zioła zawsze dodajemy na koniec.

Wartość składników w przepisie:
Ryż gruboziarnisty ma 3 razy więcej błonnika niż biały ryż łuskany i więcej witamin z grupy B, dlatego jest znacznie zdrowszy. Kiszona kapusta natomiast stanowi bogate źródło witamin z grup B i K, potasu, żelaza, wapnia i błonnika oraz stabilizuje florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym.

Re: Coś na ruszt

: 10 sty 2015, 16:27
autor: obyty.z.cu
Kinia87 pisze: sezam, mak lub kokos do dekoracji
to akurat lepiej nie....zastąpić czymś innym.
Drobne ziarenka to..papier ścierny w jelicie.

Re: Coś na ruszt

: 10 sty 2015, 18:33
autor: lorema
Kinia87 pisze:grapefruit
nie jest wskazany w czasie zaostrzenia, może podrażniać jelita, ma lekkie działanie przeczyszczające

Re: Coś na ruszt

: 10 sty 2015, 18:47
autor: chrzanovy
Napisze wszystkie przepisy jakie mam:
brawo Kinia87, napewno coś z tego będę uskuteczniał

Re: Coś na ruszt

: 10 sty 2015, 19:09
autor: lorema
o ile się nie mylę, to cebann potrzebuje przepisy na teraz, kiedy jest w zaostrzeniu, więc dania gdzie jest kapusta i kukurydza, powodujące wzdęcia, nie są odpowiednie
:)

Re: Coś na ruszt

: 10 sty 2015, 19:13
autor: chrzanovy
lorema pisze:o ile się nie mylę, to cebann potrzebuje przepisy na teraz, kiedy jest w zaostrzeniu, więc dania gdzie jest kapusta i kukurydza, powodujące wzdęcia, nie są odpowiednie
:)

cebann
dostał ode mnie na pw wytyczne od szpitalnej dietetyczki co wolno a co nie w zaostrzeniu plus przykładowe menu z przepisai, jak przeczytał to odsieje co dla niego