dorsz

czyli to, co możemy jeść zebrane w pyszne dania - pomysły kulinarne własne i ściągnięte. Zapraszamy i życzymy smacznego :)

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gosian
Debiutant ✽
Posty: 20
Rejestracja: 26 wrz 2006, 18:52
Choroba: CD
Lokalizacja: łomianki
Kontakt:

dorsz

Post autor: gosian » 29 wrz 2006, 17:51

Hej, hej jak przyrządzić dorsza żeby nie był słony. Ja piekłam w folii aluminiowej w piekarniku, ale wyszedł za słony. Może ktoś ma lepszy przepis. :wink: Czekam z utęsknieniem i mój dorsz :wink: .
pozdrawiam :roll:
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2006, 19:55 przez gosian, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
funia
Aktywny ✽✽✽
Posty: 521
Rejestracja: 25 sty 2006, 11:30
Choroba: CD
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: dorsz

Post autor: funia » 29 wrz 2006, 18:35

hmm, to moze go tak nie sól?

ja pieke w folii rozne ryby, albo na parze, i w sumei zawze mam za malo slone

Awatar użytkownika
tom-as
Ekspert ✿✿
Posty: 6438
Rejestracja: 22 lut 2006, 14:49
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Oberschlesien / Las

Re: dorsz

Post autor: tom-as » 29 wrz 2006, 20:05

magdalene pisze:Ale i tak wędzony łosoś jest the best...
oj tak :eat:

dodatkowo wlasnej roboty (wlasnego wedzenia) pstrąg - 15 minut wedzenia a rybka, ze palce lizac :spoko:

exa
Doświadczony ❃
Posty: 1741
Rejestracja: 28 sie 2006, 19:13
Choroba: CU
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Łódź/Piaseczno

Re: dorsz

Post autor: exa » 29 wrz 2006, 20:21

ja zawsze sole juz po zrobieniu....albo uzywam cytryny, przyprawy do ryb i odrobiny oliwy...wtedy juz solic nie trzeba...;)
choruję od 96 roku, diagnoza od 98, remisja: od 2004 z 3 miesięczną przerwą:) bez leków (nie polecane)

gosian
Debiutant ✽
Posty: 20
Rejestracja: 26 wrz 2006, 18:52
Choroba: CD
Lokalizacja: łomianki
Kontakt:

Re: dorsz

Post autor: gosian » 02 paź 2006, 10:10

dzięki :spoko:

Awatar użytkownika
Feniks
Aktywny ✽✽✽
Posty: 838
Rejestracja: 20 kwie 2006, 19:03
Choroba: CD
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: dorsz

Post autor: Feniks » 03 paź 2006, 00:12

Czytam sobie temat o dorszu i naszły mnie myśli ,że największy specjalista od dorszy na forum, niestety już w nim nie uczestinczy.

Awatar użytkownika
tom-as
Ekspert ✿✿
Posty: 6438
Rejestracja: 22 lut 2006, 14:49
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Oberschlesien / Las

Re: dorsz

Post autor: tom-as » 03 paź 2006, 00:27

Feniks pisze:największy specjalista od dorszy na forum, niestety już w nim nie uczestinczy
smutne to :(

uczcijmy go dorszem ciszy :...:

kaskaa
Debiutant ✽
Posty: 9
Rejestracja: 08 gru 2006, 23:40
Choroba: CU
Lokalizacja: olsztynskie

Re: dorsz

Post autor: kaskaa » 10 gru 2006, 23:25

Dorsz lub inna ryba /może panga,też morska/-sposób podpatrzony u zdrowych w kuchnia.tv - świetny program......Do rzeczy.Rybę układa sie w naczyniu żaroodpornym,niewysokim.Troche się soli albo posypuje jarzynko /mało!!!!/.Na to kładzie się pokrojony koperek ,może być mrożony,taką słuszną warstwę.Mozna ułożyć plasterki cytryny na tej rybie,albi wycisnać na nią sok z cytryny,albo jedno i drugie.Zależy czy ktoś woli nieco bardziej kwaśne.I do piecyka,170st.C i 40 minut.Potem mozna dosolic ewentualnie.Smakuje mi boski,łatwo sie robi i mnie w preeciwieństwie do wody nie szkodzi......Smacznego i pozdrawiam powoli wtapiając się nieśmiało w stowarzyszenie................... :?: :?: :?:

Adam

Re: dorsz

Post autor: Adam » 16 mar 2007, 23:32

Ja jeszcze na parze i dzis testowalem z jarzynami gotowany i wyszedl lepszy jak na parze, tak przy okazji dodam, jezus jak tak patrze co wy dajecie do tego jedzenia to wam zazdroszcze ze ja mam po 1/2 tych skladnikow obiawy.. ja nawet mam takie lekkie po dorszu na parze (!) mam wrazenie ze odbija mi sie i tak przeciska cos jakbym zjadl cos zlego.. dzis jadlem tego gotowanego z jarzynami z mrozonki to tego nie czuje, moze to ma jakies znaczenie ze gotowany w wodzie a nie na parze.. tak mysle ze moze ten 'syf' sie wymywa, ktory supermarkety pakuja, myja, mocza.. ryby i inne..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy kulinarne”