Najpyszniejszy kleik ryżowy!!!

czyli to, co możemy jeść zebrane w pyszne dania - pomysły kulinarne własne i ściągnięte. Zapraszamy i życzymy smacznego :)

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wjt2004
Początkujący ✽✽
Posty: 93
Rejestracja: 04 paź 2006, 23:27
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Najpyszniejszy kleik ryżowy!!!

Post autor: wjt2004 » 13 paź 2006, 18:52

Jesli macie zaostrzenie ostre :twisted: i boicie sie jesc czegokolwiek oprocz kleiku, sucharkow, bananow, kisli itd. to:

Kleik Bananowo-Sucharkowy

1. Wlewamy do garnka litr wody (mozna wiecej - bedzie rzadszy). Doprowadzamy do wrzenia.
2. Wsypujemy pol szklanki ryżu(zwyklego, bialego ryzu) - mozna wiecej, bedzie gęstszy:)
3. Gotujemy do oporu, az ryż sie bedzie rozpdal(okolo 45-60 min)
4. Miksujemy do uzyskania jednolitej cieczy
5. Wlewamy gorący do miski (do duzej miski albo talerza na zupe) , dodajemy cukru (ile kto lubi i moze, ale 2 lyzeczki to az za duzo) i dokldnie mieszamy.
6.Kroimy banana w plasterki (przy ciezkim zaostrzeniu mozna zmiksowac) i wrzucamy
7. Kruszymy sucharki na małe części i wrzucamy (najlepsze sucharki sa z vasy - sodowo-jęczmienne, ale max trudno je pochtać)W Lidlu sa tez dobre(niebieskie Sondey), Mamuty sa najgorsze i najdrozsze:( i sa w 99% sklepów jako jedyne.
8. Mieszamy wszystko i odstawiamy na 3 minuty - tak zeby sucharki pol-zmiekczyly sie:D

Nikt nie powinien miec po tym zadnych sensacji (jesli cukier odpada, to zmiksuj 2 banany)

ps. Ja to uwielbiam, jem to nawet w czasie remisji czasami. Moja dziewczyna je to zawsze ilekroc to zrobie( a nalezy do osob wolnych od wszelkich problemow pokarmowych+ma dosc wyszukany smak :D)

ps2
Taki garnek starcza na 4 porcje spokojnie

Mam nadzieje ze komus sie przyda
pozdro600
Ostatnio zmieniony 13 paź 2006, 20:49 przez wjt2004, łącznie zmieniany 1 raz.
Świat zna odpowiedzi na wszystkie pytania. Problemem jest tylko to, że my nie znamy pytań.

kasiaz
Początkujący ✽✽
Posty: 115
Rejestracja: 02 paź 2006, 11:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin

Re: Najpyszniejszy kleik ryżowy!!!

Post autor: kasiaz » 16 paź 2006, 14:25

Z opisu - smakowite - ciekawe czy kacper da się na to namówić???

Awatar użytkownika
Marta XXX
Debiutant ✽
Posty: 25
Rejestracja: 12 lis 2006, 01:49
Choroba: CD
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Najpyszniejszy kleik ryżowy!!!

Post autor: Marta XXX » 23 lip 2007, 19:58

Naprawdę super przepis. Choruje od dwóch lat ale jeśli o gotowanie dla siebie to ciągle się uczę. A to proste, szybkie i pyszne!!!!
Osobiście wolę bez sucharków.
Wszystkim życzę smacznego eksperymentowania!

Awatar użytkownika
artur
Początkujący ✽✽
Posty: 330
Rejestracja: 06 paź 2006, 20:10
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Kontakt:

Re: Najpyszniejszy kleik ryżowy!!!

Post autor: artur » 23 lip 2007, 21:10

pyszne pyszne
wiem bo to sobie czasami robie
tylko że u mnie banany odpadają i zastępuje je jabłkami
Murphy:
Jeśli świetnie się czujesz, nie przejmuj się. Przejdzie ci ...

Awatar użytkownika
japko
Początkujący ✽✽
Posty: 56
Rejestracja: 30 gru 2006, 21:04
Choroba: CU
województwo: lubuskie
Lokalizacja: zielona góra
Kontakt:

Re: Najpyszniejszy kleik ryżowy!!!

Post autor: japko » 24 lip 2007, 01:06

zakupiłam dzisiaj potrzebne produkty i jutro biore sie do roboty:D
mam nadzieje ze niczego nie spapram :razz:

Deniro_RS

Re: Najpyszniejszy kleik ryżowy!!!

Post autor: Deniro_RS » 24 lip 2007, 20:01

:evil: a synek nadal bedzie jadł zupe koperkową z lanym ciastem i się burzy :cry:

kasinp
Znawca ❃❃
Posty: 2418
Rejestracja: 19 cze 2007, 17:48
Choroba: CD
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Rumia
Kontakt:

Re: Najpyszniejszy kleik ryżowy!!!

Post autor: kasinp » 28 lip 2007, 14:36

a probowaliscie ten kleik z innymi owocami miksowac tak zeby owocow bylo duzo smaki roznorodne??

julia
Początkujący ✽✽
Posty: 64
Rejestracja: 18 lip 2007, 22:51
Choroba: CU u partnera
województwo: warmińsko-mazurskie
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Najpyszniejszy kleik ryżowy!!!

Post autor: julia » 28 lip 2007, 17:59

Ja zrobiłam ten kleik mojemu narzeczonemu, to miał po tym biegunkę cały dzień :cry: Już więcej na nim nic nie będę praktykować. Kupiłam mu tez siemię lniane i też miał po tym biegunkę :cry: Zaraz go do grobu doprowadzę :roll:
Przez chwilę było dobrze :(

Misia

Re: Najpyszniejszy kleik ryżowy!!!

Post autor: Misia » 29 lip 2007, 14:02

treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

julia
Początkujący ✽✽
Posty: 64
Rejestracja: 18 lip 2007, 22:51
Choroba: CU u partnera
województwo: warmińsko-mazurskie
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Najpyszniejszy kleik ryżowy!!!

Post autor: julia » 29 lip 2007, 14:24

Właśnie pił len mielony odtłuszczony, ale z miodem. Zobaczymy dzisiaj jak będzie bez miodu. Bo ja przeczytałam, że miód jest dobry na biegunki, to mu daję do jedzenia (kiedyś mu pomógł). To może nie będę mu dawała :smutny: Co za choroba...
Przez chwilę było dobrze :(

Misia

Re: Najpyszniejszy kleik ryżowy!!!

Post autor: Misia » 29 lip 2007, 18:23

treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

pchełka126p
Debiutant ✽
Posty: 8
Rejestracja: 03 cze 2007, 12:54
Choroba: CD
Lokalizacja: longford irlandia

Re: Najpyszniejszy kleik ryżowy!!!

Post autor: pchełka126p » 31 lip 2007, 13:40

faktycznie ciężko jest ustalić dietę, sama nie wiem czym żywić mojego męża, z resztą słucha się tylko jak ma zaostrzenie a tak wsuwa straszne ilości słodyczy...hm .. mężczyzni :roll:
ciężko jest lekko żyć

Awatar użytkownika
biedronka24
Aktywny ✽✽✽
Posty: 663
Rejestracja: 09 wrz 2007, 21:02
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: podlaskie
Lokalizacja: białystok

Re: Najpyszniejszy kleik ryżowy!!!

Post autor: biedronka24 » 21 sty 2008, 22:41

jadłam kleik z bananami przy ostatnim zaostrzeniu i teraz pewnie do niego wróce.dodaje trochę więcej ryżu i miksuję banany.czasami dodam jabłko.
Salofalk 500 2 x 3 tabl., Contracid 40 mg, Telfexo 180, Cortare 250, Oxodil, Ventolin.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy kulinarne”