Sernik wiedeński

czyli to, co możemy jeść zebrane w pyszne dania - pomysły kulinarne własne i ściągnięte. Zapraszamy i życzymy smacznego :)

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alishia
Aktywny ✽✽✽
Posty: 728
Rejestracja: 12 sty 2007, 19:34
Choroba: CD
województwo: opolskie
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Sernik wiedeński

Post autor: Alishia » 11 lut 2007, 15:24

Właśnie dziś piekę poraz czwarty w życiu sernik wiedeński:)Poprzednie w smaku były wyśmienite..ale niestety było to bardziej breja o smaku sernika:)Czego mam dodać do ciasta by je trochę zagęścić i zbić w qpę?:)

Anna
Początkujący ✽✽
Posty: 61
Rejestracja: 22 maja 2004, 19:56
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Płock
Kontakt:

Re: Sernik wiedeński

Post autor: Anna » 12 lut 2007, 19:16

Może budyń śmietankowy :?: :roll: Oczywiście mam na myśli zsgęszczenie masy serowej. :razz: (zjadłoby się)

Anna
Początkujący ✽✽
Posty: 61
Rejestracja: 22 maja 2004, 19:56
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Płock
Kontakt:

Re: Sernik wiedeński

Post autor: Anna » 13 lut 2007, 17:10

Dziś w pracy koleżanki podpowiedziały mi , że sernik wiedeński zagęszcza się kaszą manną.

doem76
Początkujący ✽✽
Posty: 209
Rejestracja: 26 paź 2005, 21:03
Choroba: CU
Lokalizacja: Inowrocław
Kontakt:

Re: Sernik wiedeński

Post autor: doem76 » 15 lut 2007, 18:39

Trochę OT, ale też a propos sernika...
Przypomniała mi sytuacja z czekoladowo-limonkowym sernikiem wg programu "Nigella bites", widzieliście? Zastosowałam się co do joty do Jej wskazówek, a wyszła.... lepiej nie mówić :wc: Odniosłam wrażenie, że Amerykanki zjedzą wszysko, nawet jeśli ciasto jest surowe w środku i nie wygląda zachęcająco. Brrr, nigdy więcej!!!
CU: Lepiej być nie może :-)

doem76
Początkujący ✽✽
Posty: 209
Rejestracja: 26 paź 2005, 21:03
Choroba: CU
Lokalizacja: Inowrocław
Kontakt:

Re: Sernik wiedeński

Post autor: doem76 » 16 lut 2007, 09:13

Zenobius, dziękuję za poprawkę co do narodowości pani Nigelli, ale to i tak nie zmienia moich stereotypów na temat amerykańskiej i angielskiej kuchni :-)
Pozdrawiam wszystkich kochających serniczki :lol:
CU: Lepiej być nie może :-)

Awatar użytkownika
funia
Aktywny ✽✽✽
Posty: 521
Rejestracja: 25 sty 2006, 11:30
Choroba: CD
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Sernik wiedeński

Post autor: funia » 16 lut 2007, 23:35

taaaa
ja raz sluchalam pascala i dokladnie ze wskazowkami robilam ciasto, chociaz moj instykt kucharski mowil ze nei wyjdzie

i nie wyszlo oczywiscie, zamiast polewy czekoladowej i ciasta gruszkowego wyszla breja

Maciek
Aktywny ✽✽✽
Posty: 500
Rejestracja: 07 lut 2006, 20:16
Choroba: niesklasyfikowane NZJ
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Sernik wiedeński

Post autor: Maciek » 19 lut 2007, 22:58

Pascal jest beeeeeeee
On nie ma pojęcia o gotowaniu...
czasowa kolostomia - 22.12.06-29.03.07, 8.05.07-23.01.08

Awatar użytkownika
Alishia
Aktywny ✽✽✽
Posty: 728
Rejestracja: 12 sty 2007, 19:34
Choroba: CD
województwo: opolskie
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Sernik wiedeński

Post autor: Alishia » 20 lut 2007, 18:11

Za Pascalem też nie przepadam:)
A sernik za każdym razem coraz lepszy:D
Mój Tomcio zje wszystko i zawsze będzie chwalił,nawet zakalca jak i murzynka dla diabetyków(zapomniałam dodać cukru;p)

minia78
Początkujący ✽✽
Posty: 54
Rejestracja: 25 paź 2012, 22:05
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Śląsk

Re: Sernik wiedeński

Post autor: minia78 » 07 lis 2012, 07:47

Dla zaspokojenia żądz smakowych Lemoni :wink:

1 kg sera bialego
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
6 jaj
1/3 kostki tłuszczu
3-4 ugotowane ziemniaki
1-2 łyzki mąki

zmiksować cukry, jaja, dodać roztopiony, schłodzony tłuszcz, mąkę. Ser i ziemniaki przepuscic prez maszynke- drobne sitko ( chyba, ze masz ser "z wiaderka" -polecam z lidolowskiego Pilosa albo już przemielony) .Rozetrzec ser, stopniowo wlewac (zeby nie powstaly grudki) masę wczesniej przygotowaną.Wymieszać,utrzeć dokladnie (mozna użyć miksera). Wylać na przygotowana forme, piec okolo 1h. Można dodac do masy sparzone i moczone w rumie rodzynki :oops: , skorke pomaranczowa, cytrynowa, inne bakalie- w zaleznosci od upodobań.

Inny sernik, który lubię robić:
SERNIK Z JABŁKAMI I BRZOSKWINIAMI

składniki

ciasto
-------
1,5 szklanki maki
1/2 szklanki cukru pudru
7,5 dkg margaryny
2 żóltka
2 lyzki kakao
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

masa serowa
------------------
40 dkg sera bialego smietankowego (w wiaderku)
20 dkg brzoskwin lub innych owocow konserwowych
10 dkg cukru
4 jaja
2 jablka
cukier wanilinowy
2 łyzki maki pszennej
1 opakowanie budyniu smietankowego bez cukru
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

----------
beza
-----------
1/3 szklanki cukru
2 bialka
ok 2 lyzki platkow migdalowych


sposob przyrzadzania

ciasto
-------
make polaczyc z kakao, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, dodac margaryne, posiekac, dodac zoltka, zagniesc ciasto, schlodzic. rozwalkowac i przelozyc to okraglej, wysmarowanej tluszczem/wylozonej papierem do pieczenia/ okraglej formy ( srednica 21 cm) - jak będzie się trudno zarabiało można dodać jogurt naturalny - ile zabierze.

masa serowa
----------------
owoce konserwowe odsaczyc, pokroic je i obrane jablka w kostke. Bialka oddzielic od zoltek. zoltka utrzec z cukrami, dodac ser i utrzec do jednolitej masy. make polaczyc z budyniem i proszkiem dodac do masy serowej i wymieszac, bialka ubic na sztywna piane, dodac do masy wraz z owocami i dokladnie wymieszac.

beza
---------
bialka ubic na sztywna piane, dodad pod sam koniec ubijania cukier

calosc
---------
na ciasto wylac mase serowa i wlozyc do nagrzanego piekarnika ( 160-180). piec ok 35 min - az bedzie mialo zarumieniona gore.
Nastepnie wyciagnac, nalozyc beze, posypac platkami migdalow rownomiernie. Wlozyc do piekarnika i piec okolo 20 min.


Smacznego :roll:

Awatar użytkownika
Lemoni
Doświadczony ❃
Posty: 1499
Rejestracja: 06 sty 2008, 14:34
Choroba: CD
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: Newbury
Kontakt:

Re: Sernik wiedeński

Post autor: Lemoni » 07 lis 2012, 19:09

super! bardzo mi się podobają przepisy, mało tłuszczu, na pewno zrobię :)!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy kulinarne”