Strona 1 z 1

Canelloni ze szpinakiem

: 23 sie 2005, 22:28
autor: Gość
10 rurek makaronu canelloni, paczka ( 1/2 kg) szpinaku mrożonego - swiezy tez moze byc, tylko dłuzej sie to robi, bo trzeba listeczki obrac, umyc, posiekac - ser mozarella firmy Valbon, najlepiej light, zawierajacy 17 % tłuszczu.
Szpinak dusimy w ronedlu z minimalna iloscia wody i 1/2 lyzeczki masla - okolo 6-10 minut. Woda powinna odparować. Solimy, dosmaczamy czosnkiem granulowanym( to wazne, szpinak bez czosnku nie ma smaku, a czosnek geanulowany lub mielony jest lepiej trawiony).Studzimy i zimny mieszamy z surowym jajkiem. Gdyby byl zbyt rzadki, mozna dodac troche bulki tartej. Rurki (surowe !) nadziewamy szpinakiem za pomocą papierowego lejka lub przyrzadu do nadziewania rurek ( bywaja takie). Ukladamy w naczyniu zaroodpornym i zalewamy soem pomidorowym. Ja robie go ze swiezych, pozbawionych skorki i pestek pomidorow, dokladnie zmieksowanych w malakserze, doprawionych sola, pieprzem, bazylia.Mozna uzyc soku pomidorowego lub przecieru. Sos powinien pokrywac calkowicie makaron.Zapiekac okolo 25 - 30 minut, w temperaturze 180 stopni. 5 minut przed koncem zapiekania wyjmujemy naczynie i na wierzchu układamy cieniutkie plasterki mozarelli ( wychodzi ok. 5 dkg). Dopiec. Gdyby rurki sie nie rozpiekly do konca ( zalezy to od jakosci canelloni - z roznych firm roznie sie rozpieka) mozna potrzymac dluzej w piekarniku. Porcja jest solidna, wystarcza dla 2 osob.

Re: Canelloni ze szpinakiem

: 21 gru 2005, 17:42
autor: Mutti
Wypróbowałam na sobie i dziecku. Moge polecać z czystym sumieniem.

Re: Canelloni ze szpinakiem

: 22 gru 2005, 07:22
autor: 8monia1
Joj fajne musialabym spróbować.... Tylko, że nie mam piekarnika.. :cry: A czy można to zrobić w mikrofalówce?.... Tylko jak długo zapiekać i na jaką moc nastawić?... :?: :roll: :?:

Re: Canelloni ze szpinakiem

: 03 sty 2006, 11:38
autor: Mutti
Uczciwie, nie wiem. Mikrofalówką posługuję się najczęściej przy odgrzewaniu lub pieczeniu na grillu. Ale tak sobie myślę, że skoro canelloni piecze sie w sosie pomodrowym, to może spróbować je w tym sosie dusić ? Jak gołąbki? Oczywiście wtedy nie w naczyniu żaroodpornym a w zwykłym rondelku ( fajne są nierdzewne). Powinno wyjść jeślii nie tak samo to podobnie.

Re: Canelloni ze szpinakiem

: 03 sty 2006, 13:20
autor: 8monia1
Dziękuję bardzo za odpowiedź :wink:

Re: Canelloni ze szpinakiem

: 04 sty 2006, 07:22
autor: 8monia1
Hej ja wcale nie lubie kapci..... :evil: , ale jak nie mam piekarnika to co? Musze sobie jakos poradzic. Niedawno sie przeprowadzilam i mam teraz tak mala kuchie, ze nie ma za bardzo miejsca na piekarnik...(musialabym poswiecic na to jedna szafke... tylko gdzie ja bym wtedy trzymala garnki... :?: )
No, ale coz....? Mysle ze jakos dam sobie rade :wink:

Re: Canelloni ze szpinakiem

: 04 sty 2006, 09:31
autor: Mutti
Wczoraj zrobiłam canelloni w mikrofali. najpierw mikrofalowałam 3 minuty na maximum, potem włączyłam convector na 200 stopni i czas 24 minuty. Wyszły całkiem niezłe, choć może nie takie jak z piekarnika.

Re: Canelloni ze szpinakiem

: 04 sty 2006, 13:11
autor: 8monia1
Kurcze... :? Mikrofalówkę to ja mam taką zwykłą z grillem, ale nie mam na niej zaznaczonych temperatur....hihihihi....ale to nic...
Pozdrowionka

coś zamiast mikrofalki

: 04 sty 2006, 21:55
autor: Mama Darii gość
Czytam z ciekawością przepisy czekajśc na wyjście mojego dziecka ze szpitala , niestety ma crohna, ale między innymi wasze rozmowy podtrzymuja nas na duchu i daja nadzieje na normalne wesole i ciekawe zycie.
Co do pieczenie , to jednak lepszy wydaje mi się taki mały pikarnik ( włożysz tam, 3-4 rurki canelloni, kosztuje ok.79 zł ( moze ktos da tobie w prezencie na nowe mieszkanie ) a rozmiary to 20x 30x20, wiec w najmniejsze jkuchni sie zmiesci. - kupisz w kazdym hipermarkecie
Zycze smacznego ( pisze bez polskich liter, bo denerwuja mnie robazcki - nie da sie cos z tym zrobic?
Pozdrowienia dla Wszystkich

dalej to samo

: 04 sty 2006, 21:56
autor: Mama Darii
Nie zauwazylam,że w postach z tego roku nie ma robaczków- gratuluję

Re: Canelloni ze szpinakiem

: 17 sty 2006, 17:17
autor: asienia ;)
smacznie czyta sie ten przepis szpinakowy, ja osobiście uwiel biam szpinak!! a zwłaszcza pierogi ze szpinakiem-mniam!!!! ale chciałam coś zawuwazyć.... szpinak nie jest zalecany dla osób z CU... wręcz przeciwnie... :? pozdro dla wszystkich smakoszów!!!!!

Re: Canelloni ze szpinakiem

: 17 sty 2006, 21:17
autor: Mutti
Szpinak nie należy do warzyw wysokobłonnikowych, przynajmniej tak nas zapewniała dietetyczka w szpitalu. Ale dałaś mi "myslówę". Przyrzekam, sprawdzę!

Re: Canelloni ze szpinakiem

: 13 lis 2006, 07:03
autor: Raysha
Mój brat robi canneloni z masą jaką zostaje w resztkach w lodówce np. wczorajszego kurczaka, do tego jakieś warzywka posikane dusi to wszystko i daje do rurek (oczywiście posypuje serem) i zapieka.W sumie gdyby tak popatrzeć jest to tanie danie.Aha i jest mało oszczędne bo wszystko starcza dla niego :lol: :razz: