pierś kurczaka i sos słodko - kwaśny (inaczej)

czyli to, co możemy jeść zebrane w pyszne dania - pomysły kulinarne własne i ściągnięte. Zapraszamy i życzymy smacznego :)

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Edyta
Debiutant ✽
Posty: 19
Rejestracja: 17 lis 2005, 12:05
Choroba: CU
Lokalizacja: Łęczna

pierś kurczaka i sos słodko - kwaśny (inaczej)

Post autor: Edyta » 02 sty 2006, 16:03

Pokrojoną w paski pierś kurczaka obsmażyć na suchej patelni tylko chwilkę, by ściąć białko. Przełożyć do garnuszka, podlać niewielką ilością wody, dodać kilka kropli oleju, jarzynkę do smaku i dusić około 30 min. Następnie do duszonego mięsa dodać połówkę brzoskwini (może być z puszki) i dusić jeszcze ok 15 min. Wyjąć brzoskwinię i ją zmiksować, a następnie dodać do mięsa wraz z 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowegi, kilkoma kroplami soku z cytryny (wedle uznania), niewielką ilością przyprawy do potraw chińskich (np. przyprawa chińska w 5 smakach). Zagęścić sos mąką, ale tak by sos nie był zbyt gęsty. Podawać z ryżem. Smacznego :!:
Może jutro będzie lepiej!

Awatar użytkownika
Natanael
Początkujący ✽✽
Posty: 158
Rejestracja: 10 sty 2006, 23:00
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

...

Post autor: Natanael » 20 sty 2006, 13:48

Mąka to gluten :/
22 lata - CU
...Ufać Bogu to wszystko co nam zostało...

Awatar użytkownika
kabran
Początkujący ✽✽
Posty: 104
Rejestracja: 14 gru 2005, 11:38
Choroba: CD
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: pierś kurczaka i sos słodko - kwaśny (inaczej)

Post autor: kabran » 20 sty 2006, 14:05

Zamiast mąki pszennej użyj ziemniaczanej, ewentualnie gumy guar (ale ostrożnie, bo bardzo zagęszcza!). Mąka ziemniaczana nadaje sosom jedwabistą przejrzystość. :wink:
Wasz bezglutek.

Mutti
Początkujący ✽✽
Posty: 257
Rejestracja: 25 paź 2005, 18:33
Choroba: CD u rodzica
Lokalizacja: okolice Krakowa

Re: pierś kurczaka i sos słodko - kwaśny (inaczej)

Post autor: Mutti » 20 sty 2006, 22:40

Wypróbowałam ale wprowadziłam pewne wariacje. Brzoskwinie z kompotu ścieram na grubej tarce - nie trzeba jej wówczas miksować ani przecierać a sos staje sie gładki. Dodaję też startą na tarce cukinię - równiez zagęszcza sos, można zatem zrezygnować z zagęszczania mąką

Awatar użytkownika
Natanael
Początkujący ✽✽
Posty: 158
Rejestracja: 10 sty 2006, 23:00
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: pierś kurczaka i sos słodko - kwaśny (inaczej)

Post autor: Natanael » 21 sty 2006, 13:02

czy wymyśliliście może jakiś suplement dla jajka?
22 lata - CU
...Ufać Bogu to wszystko co nam zostało...

Misia

Re: pierś kurczaka i sos słodko - kwaśny (inaczej)

Post autor: Misia » 21 sty 2006, 14:20

treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

Awatar użytkownika
kabran
Początkujący ✽✽
Posty: 104
Rejestracja: 14 gru 2005, 11:38
Choroba: CD
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: pierś kurczaka i sos słodko - kwaśny (inaczej)

Post autor: kabran » 21 sty 2006, 14:50

Owszem, istnieją suplementy jajek - znajdziesz je na stronie: www.malyalergik.com.pl.
Dla ułatwienia podaję link: http://www.malyalergik.com.pl/product_i ... cts_id=173
Niestety nie umiem powiedzieć, jak to wychodzi w praktyce, ani jak smakuje bo nigdy nie używałam.
Pozdrawiam.

MałaMi
Początkujący ✽✽
Posty: 203
Rejestracja: 04 lut 2009, 23:24
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków/Tarnów
Kontakt:

Re: pierś kurczaka i sos słodko - kwaśny (inaczej)

Post autor: MałaMi » 15 paź 2009, 20:12

a ja nie moge ani brzoskwin ani przypraw:(
Rise. Life is in motion. I'm stuck in line.
Rise. You can't be neutral on a moving train.
One day the symptoms fade. Think I'll throw these pills away.
And if hope could grow from dirt like me. It can be done.

Won't let the light escape from me.
Won't let the darkness swallow me.

So long.
http://www.youtube.com/watch?v=UN-MwovMrbI
_________________

NIC nie zażywam poza SANROBI

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy kulinarne”