Strona 1 z 1

pierś kurczaka i sos słodko - kwaśny (inaczej)

: 02 sty 2006, 16:03
autor: Edyta
Pokrojoną w paski pierś kurczaka obsmażyć na suchej patelni tylko chwilkę, by ściąć białko. Przełożyć do garnuszka, podlać niewielką ilością wody, dodać kilka kropli oleju, jarzynkę do smaku i dusić około 30 min. Następnie do duszonego mięsa dodać połówkę brzoskwini (może być z puszki) i dusić jeszcze ok 15 min. Wyjąć brzoskwinię i ją zmiksować, a następnie dodać do mięsa wraz z 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowegi, kilkoma kroplami soku z cytryny (wedle uznania), niewielką ilością przyprawy do potraw chińskich (np. przyprawa chińska w 5 smakach). Zagęścić sos mąką, ale tak by sos nie był zbyt gęsty. Podawać z ryżem. Smacznego :!:

...

: 20 sty 2006, 13:48
autor: Natanael
Mąka to gluten :/

Re: pierś kurczaka i sos słodko - kwaśny (inaczej)

: 20 sty 2006, 14:05
autor: kabran
Zamiast mąki pszennej użyj ziemniaczanej, ewentualnie gumy guar (ale ostrożnie, bo bardzo zagęszcza!). Mąka ziemniaczana nadaje sosom jedwabistą przejrzystość. :wink:
Wasz bezglutek.

Re: pierś kurczaka i sos słodko - kwaśny (inaczej)

: 20 sty 2006, 22:40
autor: Mutti
Wypróbowałam ale wprowadziłam pewne wariacje. Brzoskwinie z kompotu ścieram na grubej tarce - nie trzeba jej wówczas miksować ani przecierać a sos staje sie gładki. Dodaję też startą na tarce cukinię - równiez zagęszcza sos, można zatem zrezygnować z zagęszczania mąką

Re: pierś kurczaka i sos słodko - kwaśny (inaczej)

: 21 sty 2006, 13:02
autor: Natanael
czy wymyśliliście może jakiś suplement dla jajka?

Re: pierś kurczaka i sos słodko - kwaśny (inaczej)

: 21 sty 2006, 14:20
autor: Misia
treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

Re: pierś kurczaka i sos słodko - kwaśny (inaczej)

: 21 sty 2006, 14:50
autor: kabran
Owszem, istnieją suplementy jajek - znajdziesz je na stronie: www.malyalergik.com.pl.
Dla ułatwienia podaję link: http://www.malyalergik.com.pl/product_i ... cts_id=173
Niestety nie umiem powiedzieć, jak to wychodzi w praktyce, ani jak smakuje bo nigdy nie używałam.
Pozdrawiam.

Re: pierś kurczaka i sos słodko - kwaśny (inaczej)

: 15 paź 2009, 20:12
autor: MałaMi
a ja nie moge ani brzoskwin ani przypraw:(