Strona 5 z 20

Re: Zawał u pacjenta z zaleczanym CU

: 08 cze 2016, 15:54
autor: obyty.z.cu
Jacekx, Ty się oszczędzaj i spokojne życie wiedź .Bez stresów i podkręcania.
Zdrówka życzę i...spokojności !!

Re: Zawał u pacjenta z zaleczanym CU

: 08 cze 2016, 15:57
autor: lorema
Jacekx, trzymaj się i uważaj na siebie :)

Re: Zawał u pacjenta z zaleczanym CU

: 08 cze 2016, 16:36
autor: Jacekx
Dziękuję za życzenia :friends:
Oj tam , oj tam ... ja się nie podkręcam u mnie taka struktura ... a żyć przecież trzeba do końca. :friends:

Proszę wybaczyć mi moderatorzy podkreślenie niebieskim kolorem.

Re: Zawał u pacjenta z zaleczanym CU

: 11 cze 2016, 17:59
autor: Jacekx
Cześć dzisiaj tydzień jak mija od 2 zawału czuję się jak na te wydarzenie nieźle :spoko: .
Dwa dni temu jak wyszedłem ze szpitala z Oddziału Kardiologicznego.
Przedwczoraj 2 km pieszo od lekarza Gastro.
Wczoraj 1 i 1/2 km z przychodni od Rodzinnego pieszo.
Dzisiaj zaś pierwszy spacer po osiedlu dreptu, dreptu 3,5 km i jestem zmęczony :smutny:

Jelita śpią ale zamiast kolonki w znieczuleniu ogólnym 20.09.2016 ( od zawału by wykonać kolonoskopię w znieczuleniu z usuwaniem polipów trzeba odczekać 1/2 roku - chyba, że jest zagrożenie życia) odbędzie się sigmoidoiskopia.
Sigmoidoiskopia odbędzie się w dniu 15.09.2016 z pobraniem wycinków z polipa płaskiego którego 3 lata jak nie mogę usunąć .

Czeka mnie jeszcze 29.06.2016 kontrolna koronografia w szpitalu i być może 3 stent. 30.06. 2016 do domu a 5.07 .2016 tomografia nerek z kontrastem w celu określenia możliwości usunięcia złogów z nerek metodą rozkruszania ultradźwiękami.
Prawdopodobnie w sierpniu rehabilitacja kardiologiczna - niestety takie są u nas dostępne terminy :smutny: .

Wczoraj miałem drobny incydent bo rozrzedzam krew na maxa : plavix, warfin + acard.
Zaciachałem się nożykiem Polsilvera i 2h tamowałem krew z drobnego skaleczania - twarz miałem pod bandażem prawie jak mumia.
Zaś w nocy mimo opatrunku umaiłem krwią pościel.
Jaki z tego wniosek?
Przy rozrzedzaniu nożyki do golenia odstawić i przejść na maszynkę elektryczną do golenia
:idea:

Pozdrawiam i do przodu w 2 życie :uciekam:

Re: Zawał u pacjenta z zaleczanym CU

: 22 cze 2016, 19:25
autor: Jacekx
Cześć nadal objawowo CU śpi chyba.
Nie gania - jelito pod kontrolą

Serducho se tika OK...

ciśnienie z 21.06.2016 po spacerze 5-6 km 128.68.89.

Zaplanowana koronografia kontrolna się zbliża tyle, że mnie maluje siniakami...w końcu rozrzedzam się na maksa : plavix, warfin + acard :smutny:

Re: Zawał u pacjenta z zaleczanym CU

: 30 cze 2016, 15:51
autor: Jacekx
Uf... po szpitalu i kontrolnej koronografii .
Udało się bez stentu to co wyglądało na przewężenie tętnicy na razie okazało się nie tak istotne.

To pozwala mi odstawić rozrzedzający plavix może i acard do końca lipca a to przeprowadzić sigmoidoiskopię mojego jelita i sprawdzić gruczolak jelita 15 cm od końca.
Tego gruczolaka nie mogę usunąć gdzieś od 3 lat ( zawsze coś przeszkadzało a to zakrzepica żył głębokich a to zaostrzenie ).
Sprawdzą go przez wycinki 15.09.2016 w MSW w Gdańsku na Kartuskiej i jeśli nie będzie można czekać 6 miesięcy po 2 zawale to chyba wykonają mi kolonoskopię by go wyrzucić :idea: .

Pozdrawiam.

Re: Zawał u pacjenta z zaleczanym CU

: 30 cze 2016, 15:51
autor: Jacekx
Niestety jeszcze przed sigmoidoiskopią czeka mnie tomourografia 6.07. 2016 ( zmiana terminu z 5.07.2016) by przygotować mnie do usuwania złogów w nerkach powstałych na skutek kamicy szczawianowej .

Ma to się odbyć poprzez rozkruszanie ultradźwiękami ale chyba to będzie po wyjaśnieniu stanu mego gruczolaka :idea:

Re: Zawał u pacjenta z zaleczanym CU

: 01 lip 2016, 00:14
autor: Anette28
Jacekx, powodzenia, będzie dobrze :spoko:

Re: Zawał u pacjenta z zaleczanym CU

: 01 lip 2016, 00:25
autor: Bizonik
Trzymam kciuki:)

Re: Zawał u pacjenta z zaleczanym CU

: 01 lip 2016, 15:06
autor: Jacekx
Dzięki za życzenia trzymam się :spoko: choć trochę ścieżki mego zdrowia poplątane są.
Staram się o rehabilitację kardiologiczną ale Wiecie moi :friends:
jak to u nas z rehabilitacjami jest.

Leczyć to leczą kardio nie najgorzej ale potem rehabilitacja często machnąć ręką na terminy ...

Bo u nas w RP leczenie polega na wykonywaniu procedur :idea: :cry:

Re: Zawał u pacjenta z zaleczanym CU

: 01 lip 2016, 21:59
autor: Jacekx
Heja...przeglądałem swoją historię i zauważyłem , że zaniedbałem rotor do nóg Kim
ale to przez stan po operacji przepukliny chyba niedługo zacznę znów pedałować przy ekranie TV :).

Minęło mi 3 miesiące od usunięcia przepukliny (z umieszczeniem siatki) - jak podają to zarasta się całkowicie do 6 miesięcy.

Zawał ostatni niestety trochę pokrzyżował mi plany leczeń i zaleczeń a także wyjazdu :smutny: na południe w moje ukochane Góry.

Re: Zawał u pacjenta z zaleczanym CU

: 07 lip 2016, 08:22
autor: Jacekx
jacekx pisze:Heja...przeglądałem swoją historię i zauważyłem , że zaniedbałem rotor do nóg Kim
ale to przez stan po operacji przepukliny chyba niedługo zacznę znów pedałować przy ekranie TV :) .
Chyba rotor uruchomię po ME w piłkę nożną to raz.

Dwa to wykonałem tomourografię ( z kontrastem) i za 2 tygodnie wynik.
Odstawiłem statyny ( za aprobatą lekarza ) bo ból nóg i skurcze mięśni rano.
Muszę te skurcze wyjaśnić do końca z moim Rodzinnym.
Wyniki ostatnich badań podstawowych były raczej OK jak i pierwiastków K, Fe , próby wątrobowe, kreatynina, PSA. Także tarczyca jest w normie.

Eksperymentuję z cynamonem jako suplementem diety - interesuje mnie obniżenie cukru we krwi i regulacja cholesterolu (zmniejszenie).
Ciekawe czy będą jakieś efekty...do suplementów diet jestem raczej nieufny ale eksperyment myślę czasami nie zaszkodzi :idea: :?:
Czekam jeszcze na odpowiedź w sprawie kwalifikacji na rehabilitację kardiologiczną w ośrodku Jantar a także wizytę u kardiologa mnie prowadzącego.
Jelita objawowo też śpią nadal ale nerki trochę czuję :smutny:
Staram się chodzić na spacery a ostatnie to odległości od 4-5 km.

Re: Zawał u pacjenta z zaleczanym CU

: 11 lip 2016, 23:40
autor: jonas55
ja jak mam atak jelit, to biorę Nutramil, uspokajają się bo ten suplement jest łatwo przyswajalny i bezresztkowy, nie kombinuj z suplementacją, bierz coś sprawdzonego. Ten ma też witaminy i może zastąpić posiłki.

Re: Zawał u pacjenta z zaleczanym CU

: 17 lip 2016, 10:20
autor: Jacekx
jonas55 pisze:ja jak mam atak jelit, to biorę Nutramil, uspokajają się bo ten suplement jest łatwo przyswajalny i bezresztkowy, nie kombinuj z suplementacją, bierz coś sprawdzonego. Ten ma też witaminy i może zastąpić posiłki.
Cześć ja nie kombinuję, ja eksperymentuję w granicach bezpieczeństwa z cynamonem i kumaryną w nim zawartą.
Jestem po drugie obecnie w remisji objawowej.
Zanim zacząłem poczytałem trochę np. o maksymalnym bezpiecznym przyswajaniu

a nawet trochę z dziedziny Biologii Uniwersyteckiej.
Jak na razie dostrzegam wpływ suplementowania na cukier oraz ciut na trójglicerydy.
Niestety nie zakwalifikowano mnie na wczesną terapię kardiologiczną z powodu braku miejsc

czytaj z powodu braku znajomości "cioci Hani" czy "wujka Krzysia" :wink:

Czuję się Ok. Spacery czyli swoje dreptu, dreptu ... codziennie wykonuję.
Rotor Kim uruchomiłem.

Re: Zawał u pacjenta z zaleczanym CU

: 20 lip 2016, 10:40
autor: Jacekx
Cześć

Od 2 tygodni mam odstawione statyny (Atoris).

Robiłem kompleksowe badania 17.07 . 2016
poniżej podaję wyniki istotne dla mnie

a) CRP 2,4 ( norma 0-5 ) :jupi:
b) CK 343 ( norma 26-174)
c) Cholesterol I99 256 ( norma 120-200)
d) Cholesterol HDL 49
e) trójglicerydy 151 ( norma 35-165)
f) cholesterol LDL 177 ( norma poniżej 160)

OB C59 33 (norma to poniżej 8 )

EOS 6,5 ( norma 0-4,7)
W ostatni piątek zbadałem w związku z bólami mięśni i skurczami ( prawdopodobnie statyny ewentualnie lek furagina który brałem w związku ze stanem zapalnym nerek czy pęcherza przez 2 tygodnie) :

a) Potas N45 - 5,5 ciut podwyższony ( norma 3,5-5,2)
b) Magnez M87 - 1,9 ( norma 1,7-2,6)


We wtorek otrzymałem diagnozę z tomourografii.

Narządy w tym nerki OK poza złogiem 10-7 mm do rozkruszenia .
Byłem już u urologa - dał skierowanie na rozkruszanie ultradźwiękami oczywiście w terminie właściwym.
Co to znaczy?
Po zejściu z leków rozrzedzających na których jestem po zawale:
a) Plavix ( do końca lipca)
b) Warfin z którego schodzę ( ostatecznie do końca sierpnia )
c) Acard- Polcard

i po sigmoidoiskopii z wycinkami gruczolaka a jeśli trzeba będzie to też po kolonoskopii we wrześniu.

Czyli mój rozkład działań na najbliższe miesiące:

a) sierpień rehabilitacja kardiologiczna ( jest jeszcze taka szansa ale nie chcę zapeszać :wink: )

b) wrzesień (uf..!)
Doppler USG naczynia z powodu stanu po zakrzepicy oraz- lekarz naczyniowiec ;
kardiolog (po 7 miesiącach czekania na wizytę) i wdrożenie aktualnego leczenia kardiologicznego;
dermatolog kłopoty skórne dawne i towarzyszące lekkiemu uczuleniu być może po lekach - non stop podwyższone EOS ( po 9 miesiącach czekania na wizytę);

c) październik (? dobrze by było w tym terminie ) rozkruszanie złogu w nerkach ultradźwiękami;

d) listopad na razie wolny od lekarzy;

e) grudzień to okulista i kontrola stanu przed zaćmą ( okres wyczekiwania na wizytę 12 miesięcy)

i cóż nadzieja wejścia w rok 2017 :wink: może już bez specjalistów kto to wie... :smutny:

Ps.
Codziennie dreptu, dreptu... - od 4 - 6km
Cynamon suplementuję nadal - wyniki obniżenie cukru ( wyraźnie reguluje stężenie we krwi) oraz mniejsze ciut trójglicerydy.

http://crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=18485

następny lipidogram za miesiąc.