Wszystko wskazuje na CU - moja dłuuuuu historia.

Miejsce dla wszystkich co mają ochotę prowadzić dziennik czy swój temat, opisując jak na co dzień zmagają się z chorobą.

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7760
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: Wszystko wskazuje na CU - moja dłuuuuu historia.

Post autor: obyty.z.cu » 04 lis 2013, 19:35

Luki36 pisze: Jak myślicie, te wzdęcia to normalne przy CU i faktycznie dobrze interpretuję, że pod wpływem jedzenia i np. wypróżnienia, następuje jakieś ich nabrzmienie, potem dodatkowo uciskają na przeponę, co powoduje utrudnione oddychanie i takie uczucie głośnego bicia serca w klatce piersiowej+lekkie osłabienie całym tym stanem?
moja pierwsza myśl,to że masz przewężenie jelita,stan zapalny.
Przynajmniej u mnie tak jest i tak to odbieram (stąd nieudane u mnie 2 ostatnie kolonoskopie).
Objawy podobne do tych co opisujesz.
Edit. A i waga skoczyła trochę. Tak 7 kg. Obecnie "chuderlak " ze mnie 103 kg
_________________
kłopot z narastaniem masy w jelicie = waga coraz wieksza.
Nie piszesz jak z wypróżnianiem sie,więc to tylko moja podpowiedź.
Po moim ostatnim pobycie szpitalnym,gdzie prawie tydzień czyszczono mnie do badań,waga spadła i unormowała sie.
Niestety,coś znowu sie we mnie blokuje,czyli waga znów idzie w górę,ale czuje że tylko przez "przyrost" w jelicie.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

Awatar użytkownika
Luki36
Aktywny ✽✽✽
Posty: 662
Rejestracja: 11 lip 2013, 11:32
Choroba: CU
województwo: zachodniopomorskie

Re: Wszystko wskazuje na CU - moja dłuuuuu historia.

Post autor: Luki36 » 04 lis 2013, 20:03

Z wyproznianiem nie mam problemow. Raz dziennie. Kupka normalna. Dzieki za odpowiedz
Na razie, bez leków

Awatar użytkownika
Luki36
Aktywny ✽✽✽
Posty: 662
Rejestracja: 11 lip 2013, 11:32
Choroba: CU
województwo: zachodniopomorskie

Re: Wszystko wskazuje na CU - moja dłuuuuu historia.

Post autor: Luki36 » 05 lis 2013, 07:32

W sumie na ostatniej kolonce nic o przewężeniach nie wspominali. No chyba ,że przewężenia sa w jelicie cienkim - to tego nie wiem. Aczkolwiek przy CU, chyba jelito cienkie jest raczej oki, więc oby tam się nic nie działo.

Co do wagi. Krótko: po prostu jem dużo wiecej ;-) Oczywiście te wzdęcia itp. utrudniają, ale gdy mi się jakś czas temu pogorszyło i ze strony brzucha i głowy (depresja) , to sporo zrzuciłem wagi. Dodatkowo ćwiczyłem intensywnie brzuszki (aż mi kręgosłup siadł i przestałem) , a teraz w sumie nie ćwiczę (ew. tylko rower), więcej jem (zwłaszcza słodycze przed snem) oraz to ,że bywało ,że zazwyczaj ostatnimi laty moja waga to okolice 107 kg była, więc po prostu wracam do swojej wagi pewnie (a kiedys było nawet 125 kg :roll: ...) , choć powoli powstająca oponka zwłaszcza prze np. wzdęciu - nie fajnie się zaczyna prezentować, więc muszę się wziać w garść.
Na razie, bez leków

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7760
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: Wszystko wskazuje na CU - moja dłuuuuu historia.

Post autor: obyty.z.cu » 05 lis 2013, 21:07

Luki36 pisze:więcej jem (zwłaszcza słodycze przed snem)
pewnie tu są twoje wzdęcia i tycie :wink:
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

Awatar użytkownika
Luki36
Aktywny ✽✽✽
Posty: 662
Rejestracja: 11 lip 2013, 11:32
Choroba: CU
województwo: zachodniopomorskie

Re: Wszystko wskazuje na CU - moja dłuuuuu historia.

Post autor: Luki36 » 06 lis 2013, 17:35

Pewnie w głównej mierze, ale woli silnej u mnie brak :razz:

Pozdro
Na razie, bez leków

McCarty

Re: Wszystko wskazuje na CU - moja dłuuuuu historia.

Post autor: McCarty » 07 lis 2013, 11:33

Luki36 pisze:No chyba ,że przewężenia sa w jelicie cienkim - to tego nie wiem.
Mogą być w jelicie cienkim przewężenia. Musiałbyś wykonać jakieś dodatkowe badania, bo w kolonoskopii to ci tego nie wykryją. Ale raczej to nie jadłbyś tyle, i nie ważył tyle :neutral: Z całym szacunkiem do twojej wagi oczywiście. :wink:

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7760
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: Wszystko wskazuje na CU - moja dłuuuuu historia.

Post autor: obyty.z.cu » 07 lis 2013, 18:42

McCarty pisze:Ale raczej to nie jadłbyś tyle, i nie ważył tyle
tego nie rozumiem,więc spytam : dlaczego tak ?
pomimo,że mam przewężenia (2 kolonoskopie w odstępach 9 m-cy to potwierdziły),staram się jeść dużo i wartościowo,bo wiem co znaczy tracić wagę.
Inna sprawa to,że czuje się ciągle jak wzdęty,a po jakimś czasie przychodzi dzień ,kiedy ze mnie wszystko wylatuje,o bólach przy tym nie wspomnę.
Tak więc jest różnie,stąd moje pytanie.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

zelu166
Debiutant ✽
Posty: 1
Rejestracja: 08 sty 2014, 21:43
Choroba: CD
województwo: podkarpackie
Lokalizacja: skądinąd

Re: Wszystko wskazuje na CU - moja dłuuuuu historia.

Post autor: zelu166 » 08 sty 2014, 21:54

xxx
Ostatnio zmieniony 20 mar 2016, 03:03 przez zelu166, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ulka1986
Aktywny ✽✽✽
Posty: 652
Rejestracja: 09 lis 2013, 21:02
Choroba: CU
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Radomsko

Re: Wszystko wskazuje na CU - moja dłuuuuu historia.

Post autor: ulka1986 » 09 sty 2014, 10:32

A może duszności ti reakcja na leki.... Ją tak mam zredukowalam dawkę doustnej mesalazyny a w zamian stosuje czopki i wlewki i jest dużo lepiej
sulfalazin en 2x2tab, ortanol w razie potrzeby,folio,tran,wit b kompleks,pentasa2x1gr(czopki) wymienne na salofalk 4g/60 ml(wlewka na noc)

Bądź takim typem człowieka,że gdy rano wstajesz, twoja stopa dotyka podłogi, diabeł w piekle mówi "O k... wstał"

sprinter
Debiutant ✽
Posty: 15
Rejestracja: 11 mar 2009, 23:39
Choroba: CU
województwo: zachodniopomorskie
Lokalizacja: z miasta

Re: Wszystko wskazuje na CU - moja dłuuuuu historia.

Post autor: sprinter » 24 lut 2014, 20:57

Nie jestem lekarzem więc Ci za dużo nie pomogę. Masz tak różne dolegliwości, że nie wiadomo od czego zacząć leczenie, bo nie znasz przyczyny. Tak, trudna sprawa. Może zmień tryb życia, sposób odżywiania.
No i dokończ te wszystkie badania, zrób wyniki, może coś w końcu wyjdzie na jaw.

pozdrawiam

Jacekx
Znawca ❃❃
Posty: 2717
Rejestracja: 29 lip 2006, 21:24
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Wszystko wskazuje na CU - moja dłuuuuu historia.

Post autor: Jacekx » 13 kwie 2014, 23:38

Cześć Luki

Mam za sobą 10 lat walki z CU.

Z tym co napiszę zrobisz co zechcesz:

a) nie lekceważ lekarzy :( ... paru Polskich lekarzy mi pomogło a może nawet uratowało życie - zawał i zakrzepica żył głębokich a ja mogłem przez 10 lat przy diagnozowanym CU pracować tzn. wykonywać swój zawód belfra

b) Cu się leczy i to z dobrymi efektami - sam jestem tego dobrym przykładem :) choć żyje się z nim jak na razie do końca życia :(

c) CU to choroba autoagresji i agresja może być dokonana niekoniecznie na jelitach :(.
Mi np. jednego roku wywaliła dziurę w płucach o wielkości pięści która po 6 miesiącach bywania w szpitalu sama się wchłonęła ( wstępnie diagnozowano mi w szpitalu raka lub gruźlicę)

d) nieleczone CU może się skończyć resekcją jelita grubego - usunięciem lub perforacją jelita i zapaleniem otrzewnej ...

Pozdrawiam.

jacekx
Ostatnio zmieniony 26 mar 2016, 12:38 przez Jacekx, łącznie zmieniany 1 raz.

AnothaOne
Debiutant ✽
Posty: 28
Rejestracja: 27 sty 2014, 23:43
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: niestety

Re: Wszystko wskazuje na CU - moja dłuuuuu historia.

Post autor: AnothaOne » 05 lip 2014, 00:13

ja proponuje dwie rzeczy

zmienić dietę, zmienić pracę.

Awatar użytkownika
Rafałłł
Debiutant ✽
Posty: 29
Rejestracja: 03 lut 2015, 17:47
Choroba: w trakcie diagnozy
województwo: podlaskie
Lokalizacja: Białystok

Moje zamieszanie w organizmie :(

Post autor: Rafałłł » 21 lut 2015, 16:34

Witam serdecznie wszystkich !
Podaje wyniki badań które miałem ostatnio :

Kolonoskopia ( szpital hospitalizacja od 9.01.2015 )Kolonoskopia 14.01.2015.

Wyszedłem 16.01.2015

Wynik badania :
Uchyłki jelita grubego,stan zapalny jelita,polip okrężnicy esowatej 6mm)
Wynik hispatologii :

Badany materiał stanowią fragmenty śluzówki jelita z cechami niewielkiego obrzęku blaszki właściwej błony śluzowej w barwienie H&E wydaje się być pobrubiała warstwa kologanenu pod nabłonikiem pokrywynym barwienia na kolegan trichrom massona - odczyn dodatni.
Obraz mikroskopowy odpowiada mikroskopowemu kolegenowemu zapalenia jelita grubego.

Gastroskopia 7.02.2015.

Wynik badania :
Bakteria helibactor , refluks , choroba wrzodowa żołdka dwunastnicy.

Wynik badania przeciwciał anca , metoda immunofurescencji pośredniej :
w badanej surowic krwi nie stwierdzono obecności przeciwciał klasy igg przeciw cytoplazmie granulocytów:
C-ANCA (typ cytoplazmatyczny) miano 1:10
P-ANCA (typ pernuklearny) 1:10

Wynik badania przeciw ciała - Sachhromyces cerevisiae -ASCA (Iga,IgG)
Metoda immunofluresencji pośredniej
w badanej surowic krwi nie stwierdzono obecności przeciwciał klasy igg przeciw Sachhromyces cerevisiae ASCA - wynik - UJEMNY .
Miano poniżej normy 1:100 ( iga) wynik ujemny
Miano poniżej 1:1000 (Igg ) - wynik ujemny.

Badanie ogólne moczu 04.02.2015
Badanie fyzyko-chemiczne

Glukoza - w normie .
Bilrubina nie wykryto .
Ciała ketonowe 5,0mg/dl
Ciężar właściwy 1,025.
Krew nie wykryto.
Ph 6.0
Białko nie wykryto.
Urobilinogen w normie .
Azotyny negatywne.
Leukocyty nie wykryto.
Barwa żółty.
Klarowność klarowny.

Badania osadu moczu :

Nabłonki wielokątne - pojedyncze
Leukocyty 0-2 w polu widzenia.


Badanie ogólne moczu 06.02.2015
Badanie fyzyko-chemiczne

Glukoza - w normie .
Bilrubina nie wykryto .
Ciała ketonowe nie wykryto.
Ciężar właściwy 1,020.
Krew nie wykryto.
Ph 5.0
Białko nie wykryto.
Urobilinogen w normie .
Azotyny negatywne.
Leukocyty nie wykryto.
Barwa ciemnożółty.
Klarowność klarowny.

Badania osadu moczu :
śluz dość liczne pasma
Nabłonki wielokątne nielicznne
Bakterie nielicznne
Erytrocyty 0-2 w polu widzenia
Leukocyty 0-2 w polu widzenia.

Test 6.02.2015. immunoenzymatyczny do wykrywania antygenu w kale (GSA-65)Giardia lamblia w kale >> Ujemny <<

Test 10.02.2015 immunoenzymatyczny do wykrywania antygenu (GSA-65)Giardia lamblia w kale
-> Ujemny <-

Test 6.02.2015. ummunoenzymatyczny do wykrywania antygenu w kale (GSA-65)Giardia lamblia w kale >> Ujemny <<

Badanie (5.02.2015) w kierunku cyst pierwotniaków i jaj pasożytów :
> Nie znaleziono <

Badanie (09.02.2015) w kierunku cyst pierwotniaków i jaj pasożytów :
> Nie znaleziono <

Badanie (10.02.2015) w kierunku cyst pierwotniaków i jaj pasożytów :
> Nie znaleziono <

Hematologia ( wynik badania )

WBC 6,9 x 10(mała trójka) / Zakres referencyjny 4,00-10,00.

NEUT# 3.73 X10(mała trójka) / Zakres referencyjny 1,9 -7,5.

LYMPH# 2,33 X10(mała trójka) / Zakres referencyjny 0,90 - 4,50

MONO# 0,67 X10(mała trójka) Zakres referencyjny 0,10-1,00

EO# 0,12 X 10 (mała trójka) / Zakres referencyjny 0,05 - 0,5

BASO# 0 , 05 X 10(mała trójka) / Zakres referencyjny 0,00-0.20

IG# 0,03 X 10 (mała trójka ) Zakres referencyjny 0,0 -0.1

NEUT% 53.0% Zakres referencyjny 40,0 -72.0

LYMPH% 33,6 % Zakres referencyjny18,0 -48,0

MONO% 9,7% Zakres referencyjny 2,5 -10,0

EO 1,7% Zakres referencyjny0,5 - 6.0

BASO% 0,7% Zakres referencyjny 00-1,5

IG % 0,4% Zakres referencyjny 0,0-1,0

NRBC 0,0 X 10^3

NRBC% 0,0 %

EROTOCYTY 5,19 X100(mała szóstka) Zakres referencyjny 4,5-6.0.

HEMOGLOBINA 15,4 g/dl Zakres referencyjny 14,0-18,0

HEMATOKRYT 44,8% Zakres referencyjny40,0 -54,0

MCV 86,3 FL / Zakres referencyjny 80,0-94.0

MCH 29,7 PG /Zakres referencyjny 27,0-34,0

MCHC 34,4 G/DL /Zakres referencyjny 31,0-37,0

RDW-SD 37,7 FL /Zakres referencyjny 37,0-47.0

RDW-CV 11,9% /Zakres referencyjny 11,5-15.0

PŁYTKI KRWI 296 X10(mała trójka) /Zakres referencyjny 130-350.

PCT 0,3% Zakres referencyjny 0,12-0,36

MPV 10,1 FL /Zakres referencyjny 7,0-12,0

PDW 25,4% /Zakres referencyjny 6,0-40.0

P-LCR 25,4% /Zakres referencyjny 6,0-40,0


Badanie Klirens kreatyniny (MDRD) 04.02.2015.

Wiek 29 / Kreatynina w surowicy 0.99 w mg/dl zakres normy M 0,7-1,1
Filtracja w ml/min 95 zakres normy 80-200.

Zakład diagnostyki biochemicznej :

ALT - Results 23 units IU/L Range 5-50.

AST - Results 18 units IU/L Range 5-50.

Chol - Results 191 units mg/dl Range 130-200.

DLDL Results 140 units mg/dl Range 100-159.

Trig Results 83 units gd/dl Range 40-200.

UHDL Results 43 units gd/dl Range 34-55.

------------------------------------------------------------------
Leki które przyjmuję :

ASAMEX(500mg) 3X2 Od 16.02.2015 - Do chwili obecnej 2015.02.21.

Xifaxan 200mg 3x2 7 dni od 16.02.2015.

PYLERA(140mg+125mg+125mg) 4X3 (Od 12.02.2015) po gastroskopii - (10dni)

Emanera(40mg) 2x1 (Od 12.02.2015) po gastroskopii. (Do 22.02.2015)Od 23.02.2015. 1Xdo końca opakowania.

Compli flora family 1x(Od12.02.2015) Do 23.02.2015.

--------------------------------------------------------------------------------------
Da się zaleczyć choroby które napisałem ???
Dodam ze przez te całe zamieszanie schudłem ze 101 kg na 93kg ......
Wzrost 182cm wiek 29 lat .
Środa 25.02.2015. czeka mnie kolejna kolonoskopia z pobraniem odcinków jelita :(

Potem usg i badanie czy helibactor został zarezany....
----------------------------------------------------------------------
Walcz by wygrywać...

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wszystko wskazuje na CU - moja dłuuuuu historia.

Post autor: Mamcia » 21 lut 2015, 21:48

Uchyłki w tym wieku to efekt złego żywienia i otyłości (BMI>30). natomiast chcą pp pobrać wycinki aby sprawdzić czy
Obraz mikroskopowy odpowiada mikroskopowemu kolegenowemu zapalenia jelita grubego.
jest diagnozą ostateczną.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

Awatar użytkownika
Rafałłł
Debiutant ✽
Posty: 29
Rejestracja: 03 lut 2015, 17:47
Choroba: w trakcie diagnozy
województwo: podlaskie
Lokalizacja: Białystok

Re: Wszystko wskazuje na CU - moja dłuuuuu historia.

Post autor: Rafałłł » 22 lut 2015, 17:32

Oby nie wyszło CU .... Grrr
Dziękuje Mamciu
Walcz by wygrywać...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Moja Historia”