Mam jeszcze jedna prośbę do ciebie ogromna
Podasz mi przepis na tarte z jabłkami tzn napiszesz jak beztalenciu kulinarnemu zrobić taka tarte aby w mamy stanie jej nie zaszkodziła

No i najważniejsze jaka mąka?? Bo ja zawsze mam z tym problem
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
Ja kiedyś podawałam przepis na tartę jabłkową - możesz sobie zerknąć tutaj
Zwykły biały cukier (= sacharoza) jest niekorzystny dla jelit, jest gazotwórczy i powinno się go unikać w zaostrzeniu.Trzeba jednak pamiętać, iż w początkowym okresie stosowania bezpieczna dawka to 3 łyżeczki dziennie (ok. 15g).
Należy wprowadzać go stopniowo tak, aby nasz układ pokarmowy przystosował się do wytwarzania odpowiedniej ilości enzymu trawiącego ten cukier.
Nagłe przyjęcie większej ilości może wywołać łagodną biegunkę lub lekkie kurcze, jednak ustępują one najczęściej już po kilku dniach, gdyż jest on codziennie wytwarzany przez nasz organizm lub enzymy powodujące jego rozkład.
A przepis Obytego na szarlotkę też bardzo chętnie poznam, więc czekamyCukry, takie jak: laktoza (cukier mleczny), sacharoza (cukier rafinowany), sorbitol czy fruktoza wzmagają procesy fermentacyjne w jelicie.
Substancje te stanowią pożywkę dla mikroorganizmów zasiedlających jelito.
Produktami fermentacji są gazy oraz substancje mogące nasilać perystaltykę jelita i w efekcie nasilać, a nawet powodować biegunki.
Super szpital - rewelacja, że tak szybko zdecydowali się na biologię
Męża postawiły na nogi kroplówki z żelazem Ferinject - mega przypływ sił, dosłownie jak nowe życie
Czyli wprowadzili ŻP jako "dożywianie" i uzupełnianie niedoborów pokarmowych.
tu nie można przyspieszyć z wielu powodów, więc niech nie kombinuje czasem z tym spływaniem. Ale to nie oznacza , że nie ma się ruszać przez te godziny.
na forum , w dziale "diety" kiedyś założyłem taki temat , tam jest wszystko. Już tu o tym pisaliśmy viewtopic.php?f=17&t=10659&start=15
Ciasto na spód: oczywiście zależy jaka forma, ja mam taka silikonowa.tarta z jabłkami,bo to mogę i lubię...
wiec spod jw.,na to poszły powidła,cóż,za każdym razem inne,tzn. mam swoje ,takie normalne,smażone i sa super,ale w tej akurat były "sklepowe" powidła "rumowe",cienko rozsmarowane,na to jabłka (przygotowanie:obrac,pokroić w cząstki,takie ok.1 cm ,wkładać je do garnka z sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym- zachowają ładny kolor-,podgotować i odcedzić,ja pod koniec gotowania dodaje garść rodzynek,bo lubię,czasem też orzechy włoskie),na to kruszonka (cukier kryształ lub trzcinowy,maka,masło-palcami ucierać aż zrobi się lepiąca,ale dalej luzna).
I tu już normalnie koniec,... tyle,że ja lubię ją posypać jeszcze ciutke cukrem trzcinowym,on daje fajny kolor i smak.
https://picasaweb.google.com/1028022244 ... directlink
no tak, ona cukrzyk, więc jak najmniej cukru..ten trzcinowy się może nie rozpuścić, więc lepszy ten syrop.
Tak, to zdrowsze opcje niż rafinowany, biały cukier.
Można tak powiedzieć.
Ja nigdy nie używam proszku, bo uważam, że fosforany to zło
I też nie radzę sobie perfekcyjnie w kuchni, także się nie przejmuj.
Super!
Przepraszam, dopiero teraz doczytałam.
obyty.z.cu pisze: ↑22 lut 2018, 15:33Jabłka lepsze będą w tej szarlotce też wcześniej obrane i "przesmażone" na wodzie
Ja podduszam same jabłka (połowa starta na tarce, druga połowa pokrojona w kostkę) bez dodatku wody - ok. 10-15 minut pod przykryciem na 1 lub 2 (mam elektryczną płytę, ale nie indukcyjną).obyty.z.cu pisze: ↑22 lut 2018, 15:33do garna z malutką ilością wody, w którym będziesz je przesmażać, pewnie z 20-30 minut (zależy jaki piec itd..ja mam na gazie, a u dzieciakach na płytach indukcyjnych się gubię )
Na to nie wpadłam, a to świetny pomysł, dzięki Obyty - mąka ziemniaczana jest przecież idealna przy biegunkach.obyty.z.cu pisze: ↑22 lut 2018, 15:33Do tak przygotowanych jabłek, aby uzyskać lepszą konsystencję po wystudzeniu można dodać z 2 lyżki mąki ziemniaczanej, wtedy te jabłka będa sztywne jak w galaretce.
Cynamon koniecznie, jeśli mama lubi - działa przeciwzapalnie i hamuje perystaltykę jelit.
Ja tak robię cukier puder z ksylitolu
Oo, o tym nie słyszałam, ale za to mamy malinojeżynę
Masz rację, że w zaostrzeniu trzeba bardzo uważać z surowymi owocami czy warzywami.obyty.z.cu pisze: ↑13 lut 2018, 15:56jabłka są bardzo ok. ,ale po surowe po biegunkach bym długo nie sięgał.
Jeśli chodzi o dezynfekcję rąk, to polecam bakteriobójcze mydło w płynie Manusan z dozownikiem. Można kupić w aptece. Wiem, że to nie w formie sprayu jak ten Carex, ale w temacie dezynfekcji chyba bardziej skuteczne.