Alkohol a CU
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- Lemoni
- Doświadczony ❃
- Choroba: CD
- województwo: -- poza Polską --
- Kontakt:
Re: Alkohol a CU
Zawsze miałam mocny łeb i nie czułam specjalnie efektów alko, ale teraz bywa gorzej, dopiero co odstawiłam sterydy, biorę różne leki, które wchodzą w interakcje (ponoć) z %, po jednym piwie i kieliszku jagermaistera cierpiałam, no ale znowu żeby w sylwestra nie wypić nic? Jakoś nie wyobrażam sobie tego, tzn. lubię i mam ochotę, i może nie będę taka spięta. Bleee, co robić, co pić:D? Szkoda, że jeśli chodzi o te kwestie, to nie ma reguły 

-
- Debiutant ✽
- Choroba: CU
- województwo: dolnośląskie
- Kontakt:
U siebie nie zauważyłem jakiś większych zmian po alkoholu. Może dlatego, że piwa nie lubię więc go nie pijam. Po czystej się męczę ale nie bólem brzucha tylko głowy 

- Paulina_Pel
- Debiutant ✽
- Choroba: w trakcie diagnozy
- województwo: małopolskie
Bardzo lubię czerwone wino (oczywiście w rozsądnych ilościach
) i nie zauważyłam, żeby szkodziło na jelita. Wręcz przeciwnie - lampka wina wypita do obiadu działa wręcz łagodząco. Natomiast piwo wywołuje małą rewolucję
Wódki nie pijam 

-
- Debiutant ✽
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
lampka wina jest ok,sporadycznie piwko .ale dwie lampki to czułam je w jelitach żeby iść
musiałam sie leczyć zieloną herbatką..wódki nie tykam

-
- Znawca ❃❃
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
ja za wodka tez nie przepadam ale winka tylko polslodkie albo polwytrawne ostatnio , no i musujące z racji 2010 

-
- Debiutant ✽
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
alkoholu generalnie boję się pić przy CU, chociaż czasami bym się napiła dobrego winka 

biore:salofalk 500mg[2/2/2], encorton 40mg
waże: 63kg/ 175cm
pozdrawiam KR
waże: 63kg/ 175cm
pozdrawiam KR
- Bartek
- Początkujący ✽✽
- województwo: śląskie
- Kontakt:
Póki co jestem 3 tygodnie po operacji, więc żaden alkohol jeszcze nie wchodzi w grę.
Jako, że jeszcze nie wiem czy mam CU (a tego dotyczy temat) czy Crohna, to zastanawiałem się czy może tutaj być podobnie jak z paleniem tytoniu (w Crohnie działa osłonowo na jelita, w CU pogarsza sprawę). Jak sądzicie?
Jako, że jeszcze nie wiem czy mam CU (a tego dotyczy temat) czy Crohna, to zastanawiałem się czy może tutaj być podobnie jak z paleniem tytoniu (w Crohnie działa osłonowo na jelita, w CU pogarsza sprawę). Jak sądzicie?
- Bartek
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
No to w ogóle, czy czasami jednak pijasz piwo? 
Zasadniczo piwo, jako napój gazowany, jest hmm... wzdymające, czyż nie?

Zasadniczo piwo, jako napój gazowany, jest hmm... wzdymające, czyż nie?
Kropka, przecinek, wykrzyknik, pytajnik, dwukropek, wielokropek, średnik, apostrof, cudzysłów, nawias tylko czekają abyś użył ich mądrze w swoim poście! Nie czekaj więc! Poświęć pięć minut na naukę interpunkcji...
- obyty.z.cu
- Doradca CU
wiem jedno, alkohol na mnie dziala niekorzystnie.Bartek pisze:Jak sądzicie?
Wywoluje krwawienia.Nawet w remisji.
I tyle....
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
Z tego co się orientuje z forum to jest na odwrót.Bartek pisze:czy może tutaj być podobnie jak z paleniem tytoniu (w Crohnie działa osłonowo na jelita, w CU pogarsza sprawę)
Kazdy musi sam sprobowac. Mi alkohol nie szkodzi, nie czuje sie inaczej niz wtedy, kiedy nie mialam stwierdzonej choroby. Piwo tylko troszke czasami mi cos namiesza i kluje zoladek, ale to nie po 1, a raczej powiedzmy po 3.Bartek pisze:Póki co jestem 3 tygodnie po operacji, więc żaden alkohol jeszcze nie wchodzi w grę.
Po vodce nie odczuwam nic kompletnie, po za duzych ilosciach wina, czy szampana tez nie.
Innego alkoholu raczej nie pije, aczkolwiek ogolnie pije rzadko, a jesli juz to przewaznie vodke.
- Bartek
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Naturalnie, że tak, przestawiło mi się podczas pisaniaMikrusia pisze:Z tego co się orientuje z forum to jest na odwrót.Bartek pisze:czy może tutaj być podobnie jak z paleniem tytoniu (w Crohnie działa osłonowo na jelita, w CU pogarsza sprawę)

Kropka, przecinek, wykrzyknik, pytajnik, dwukropek, wielokropek, średnik, apostrof, cudzysłów, nawias tylko czekają abyś użył ich mądrze w swoim poście! Nie czekaj więc! Poświęć pięć minut na naukę interpunkcji...
-
- Debiutant ✽
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
Na początku bałem pić się jakiegokolwiek alkoholu, ale z czasem powolutku zacząłem okazjonalnie spożywać co nieco. Oczywiście były momenty potem w których troszkę przesadziłem, ale uważnie śledziłem swoje odczucia i nie działo się nic niedobrego. A jak wypiliście za dużo alkoholu to pojawiły wam się jakieś groźne symptomy? (mam remisję CU)
Michał
-
- Znawca ❃❃
-ból głowymichal21 pisze:A jak wypiliście za dużo alkoholu to pojawiły wam się jakieś groźne symptomy?

A tak na serio , to sprawa indywidualna, u każdego to wygląda inaczej. W sumie mogę wypić spore ilości wódki, natomiast źle reaguje na piwo i wino, i odpycha mnie od whisky,koniaków itp.
Ale podstawa to dobry mięsny posiłek przed imprezowaniem