Topinambur =? Inulina

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
gravioramanent
Debiutant ✽
Posty: 33
Rejestracja: 12 kwie 2007, 20:04
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Topinambur =? Inulina

Post autor: gravioramanent » 01 maja 2007, 18:43

Witam !

Jest coś takiego Topinambur
"20% węglowodanu inuliny"

Może będziemy uprawiać ??

Pozdrawiam

doem76
Początkujący ✽✽
Posty: 209
Rejestracja: 26 paź 2005, 21:03
Choroba: CU
Lokalizacja: Inowrocław
Kontakt:

Re: Topinambur =? Inulina

Post autor: doem76 » 27 maja 2007, 12:45

Zapraszam do wykorzystania przepisów na zupę i kąpiel topinamburową.

Topinamburowa zupa
Składniki:
1/2 kg bulw topinamburu
3 szklanki bulionu
4 łyżki śmietany
2 cebule
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sok z cytryny
woda
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Bulwy topinamburu należy wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i namoczyć je w wodzie z dodatkiem cytryny. Następnie blanszować przez kilka minut, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. W rondlu usmażyć na oliwie pokrojoną w plasterki cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kawałki bulw. Dobrze wymieszać i dodać do bulionu. Dusić pod przykryciem 20-30 minut, następnie zmiksować, dodać przyprawy i śmietanę.


Na kąpiele reumatyczne: kąpiel z topinamburu
Przy wykopywaniu bulw, warto zebrać także nadziemne części roślin, aby przygotować z nich kąpiel na reumatyczne dolegliwości.
Składniki:
2 kg zielonych części topinamburu
woda

Wykonanie:
Rośliny pokroić, zalać gorącą wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Odcedzić i wlać do wanny, rozcieńczając 1:5 ciepłą wodą. Kąpiel powinna trwać kwadrans, następnie należy wodę zmienić, umyć całe ciało mydłem i dobrze spłukać. Kąpiel najlepiej stosować co drugi dzień, a po 20 zabiegach zrobić dwutygodniową przerwę.

A więcej informacji na temat bulw przyszłości, czyli ziemnych gruszkach (o topinamburze) znajdziesz na mojej stronie http://www.blizejnatury.org
CU: Lepiej być nie może :-)

Zablokowany

Wróć do „Warzywa i Owoce”