W jakich restauracjach jest jadać bezpiecznie?
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- Mala_Mi
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: CU
- województwo: dolnośląskie
W jakich restauracjach jest jadać bezpiecznie?
W jakich restauracjach jadacie, tak żeby się nie zatruć? może coś polecacie, gdzie jedzenie jest smaczne a w dodatku zdrowe?:)
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- województwo: wielkopolskie
Re: W jakich restauracjach jest jadać bezpiecznie?
pytanie z gatunku : jakim samochodem jeżdzić,aby nie mieć wypadku ?Mala_Mi pisze:W jakich restauracjach jadacie, tak żeby się nie zatruć?

Odpowiedz : bezpiecznym

Może lepiej zapytać : co zamawiać ,żeby się nie zatruć ?
W "mielonym smażonym" możesz mieć wszystko,
ale już w potrawie, która musi być zrobiona na świeżo i świeżych produktów,
to już zupełnie inny temat.
Najprostszy przykład to jajecznica,w nią trudno wrzucić coś nieświeżego

Zamawiasz polecany żurek,a dostajesz zupę z proszku

Kiedyś obowiązywała zasada,że jadało się tam ,gdzie jadało dużo ludzi,
bo to była gwarancja jakości.
Ale nie chodzi mi o jakieś McDonaldy

„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
- obyty.z.cu
- Doradca CU
oczywiście,o to mi chodziło,ja w ogóle unikam tego typu jedzenia.Corleone pisze: Ja bym radził omijać wszystkie takie budki z fast foodami.
Inna sprawa,że najlepsze jedzenie to kiedyś bywało w barach mlecznych.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
- nataliak71
- Doświadczony ❃
- Choroba: CD
Mala_Mi, w żadnych
może w tych od Geslerowej? ona unika proszków, nieświeżości itp
a tak to praktycznie w każdej restauracji masz dosypywaną jarzynkę, kostki rosołowe i te całą chemie! zależy tez co Ci szkodzi.

może w tych od Geslerowej? ona unika proszków, nieświeżości itp
a tak to praktycznie w każdej restauracji masz dosypywaną jarzynkę, kostki rosołowe i te całą chemie! zależy tez co Ci szkodzi.
„Kobiety i koty zawsze robią, co chcą, więc mężczyźni i psy niech się z tym pogodzą”
"każdą istotę, którą bierzemy w ramiona, możemy utulić lub udusić. to boska chwila decyzji."
Salofalk 2x2x2 Imuran 1x50mg
"każdą istotę, którą bierzemy w ramiona, możemy utulić lub udusić. to boska chwila decyzji."

- malapkasia
- Znawca ❃❃
- województwo: lubelskie
nie słyszałam o bezpiecznej restauracji...
kiedyś koleżanka pracowała w pewnym fast foodzie, co na całą Polskę mają sięc i opowiadała co i jak
a ostatnio kolega opowiadał, że tam tak fajnie, smacznie i czysto

także wiesz... najbezpieczniej to w domu
chociaż ja szczerze mówiąc to lubię restauracje/knajpy, w których w menu jest napisane z czego danie jest (przynajmniej mam zarys) co jem
ewentualnie można czytac w necie opinie o knajpach na przeróżnych stronach, wystarczy wpisac w google : "nazwa knajpy opinie"
kiedyś koleżanka pracowała w pewnym fast foodzie, co na całą Polskę mają sięc i opowiadała co i jak

a ostatnio kolega opowiadał, że tam tak fajnie, smacznie i czysto

także wiesz... najbezpieczniej to w domu

chociaż ja szczerze mówiąc to lubię restauracje/knajpy, w których w menu jest napisane z czego danie jest (przynajmniej mam zarys) co jem

ewentualnie można czytac w necie opinie o knajpach na przeróżnych stronach, wystarczy wpisac w google : "nazwa knajpy opinie"

"Aby być szczęśliwym z mężczyzną, trzeba go bardzo dobrze rozumieć i trochę kochać. Aby być szczęśliwym z kobietą, trzeba ją bardzo kochać i w ogóle nie próbować zrozumieć"
imuran, entocort 3mg, novothyral
imuran, entocort 3mg, novothyral
- Mala_Mi
- Aktywny ✽✽✽
Wiem, że najbezpieczniej i najzdrowiej w domu, ale ja uwielbiam chodzić po restauracjach! a niedługo wiosna i będą ogródki to już w ogóle!
Myślałam, że macie jakąś restauracje gdzie chodzicie jak macie ochotę zjeść poza domem 

- obyty.z.cu
- Doradca CU
aaaa,...... to zupełnie inna sprawa .Mala_Mi pisze:najbezpieczniej i najzdrowiej w domu, ale ja uwielbiam chodzić po restauracjach! a niedługo wiosna i będą ogródki to już w ogóle!
Musisz się po prostu nauczyć w restauracjach zamawiać to co nie szkodzi i siedzieć przy tym z godzine.
Osobiście polecam wode z cytryną

- ewkunia
- Doświadczony ❃
- Choroba: niesklasyfikowane NZJ
- województwo: pomorskie
Hm, ja wlaściwie jak już decydowałam się na żarcie w restauracji w okresie zaostrzenia, wybierałam mniej więcej to, co jem w domu,np. pierogi, naleśniki. Unikałam surowek,bo się źle czułam po nich. Zawsze też były awaryjnie frytki-nie wiem, dlaczego ten produkt działał na mnie dobrze;p Za to pamiętam do dzis shoarmę ze sfinksa (sorkii za reklamę) - na chorowite jelitka...
Niedawno z kolei, mimo, że mam remisję , zaszkodziła mi krewetkowa sałatka;/ Normalnie jak fortrans zadziałały
Nigdy więc nie wiadomo,co się zdarzyyy
Ważne, że wc obok.
Niedawno z kolei, mimo, że mam remisję , zaszkodziła mi krewetkowa sałatka;/ Normalnie jak fortrans zadziałały

Ewkunia; biorę: nic; brałam :Asamax Imuran, Pentasę, Metronizadol, Encorton, Salofalk, Jucolon, wlewki z hydrokortyzonem,..., and many more
ważę 60kg/169cm, mam notorycznie stany podgorączkowe;/ Moje jelita źle znoszą mesalazynę.

- nataliak71
- Doświadczony ❃
jak wiadomo z jednego reportażu telewizyjnego, takie stare surówki się uzdrawia i można jeść jak noweewkunia pisze:Unikałam surowek,bo się źle czułam po nich

„Kobiety i koty zawsze robią, co chcą, więc mężczyźni i psy niech się z tym pogodzą”

-
- Początkujący ✽✽
- województwo: opolskie
Ja tam wole nie jesc w żadnych knajpach, zbyt wiele sie Magdy Gessler naogladalam, ale jak już muszę lub chce to wybieram Maca ,Pizze Hut itd. tam jada mnóstwo ludzi na calym swiecie wiec jakieś standarty musza byc zachowane 

- Natuśka
- Ekspert ✿✿
- województwo: małopolskie
- miasto: Kraków
- Kontakt:
Widzę, Koleżanka ma zdrowiekatarina pisze:Ja tam wole nie jesc w żadnych knajpach, zbyt wiele sie Magdy Gessler naogladalam, ale jak już muszę lub chce to wybieram Maca ,Pizze Hut itd. tam jada mnóstwo ludzi na calym swiecie wiec jakieś standarty musza byc zachowane

Owszem, standardy mają takie, że spożywa się produkty głęboko mrożone i na głębokim, nieświeżym tłuszczu smażone...

Wszystko ściema. Standardy standardami- ale masówka robi swoje. Jeśli mało ludzi się przewinie w ciągu dnia to można na do przymknąć oko, a przede wszystkim jest czas na zmianę oleju i umycie rusztów...

Na zawsze razem... 
Podpisano:Twój Crohn
Aktualnie: Szczęśliwsza, bo krótsza
+ Methypred 8 mg na jelita, Humira na stawy.
W planach : Realizacja punktu 2
1. 19.11.2012- hemikolektomia prawostronna metodą laparoskopową
2. Normalne życie...
3. ZZSK mam, ale nikomu nie oddam

Podpisano:Twój Crohn

Aktualnie: Szczęśliwsza, bo krótsza

W planach : Realizacja punktu 2

1. 19.11.2012- hemikolektomia prawostronna metodą laparoskopową

2. Normalne życie...
3. ZZSK mam, ale nikomu nie oddam

- Osóbka
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: mazowieckie
Chciałam właśnie napisać, że mi Mc też nie szkodzi, ale po tym, co napisała Natuśka, i jak mój brzuch to przeczytał
, to chyba stwierdzi, że jednak szkodzi
Generalnie zauważyłam, że zaostrzenia zwykle wywoływane były u mnie przez jakieś paskudne, knajpowe, wakacyjne lub delegacyjne żarcie i to wcale niekoniecznie w taniej jadłodajni... Także póki co precz restauracjom! Poza tym pizza tylko domowa, hambuksy, kebaby i inne fasty również. Co prawda do końca z zaostrzenia nie wyszłam, ale mój brzuch jest spokojniejszy (tylko żeby nie usłyszał). Czyli generalnie najbezpieczniej w domu, albo u mamusi (bo u teściowej już gorzej
).

Generalnie zauważyłam, że zaostrzenia zwykle wywoływane były u mnie przez jakieś paskudne, knajpowe, wakacyjne lub delegacyjne żarcie i to wcale niekoniecznie w taniej jadłodajni... Także póki co precz restauracjom! Poza tym pizza tylko domowa, hambuksy, kebaby i inne fasty również. Co prawda do końca z zaostrzenia nie wyszłam, ale mój brzuch jest spokojniejszy (tylko żeby nie usłyszał). Czyli generalnie najbezpieczniej w domu, albo u mamusi (bo u teściowej już gorzej

Leczenie: CSK MSW
Główką do przodu!!!
Główką do przodu!!!
- Alis
- Doświadczony ❃
A ja nawet jak nie chorowałam i byłam okazem zdrowia nie mogłam jeść w Mc bo za dużo glutaminianu dawali i odrazu głowa mnie bolała. Co innego w kfc, jak mi było lepiej to nic po tym jedzonku mi nie było. A co do pizza hut to musza dawać strasznie duzo soli bo pić się zawsze chciało po pizzy, dlatego wolałam jakiś makaronik zjeść, a pizze to włąsną, robioną przeze mnie.
Leki: Pentasa granulat 2x1 g/Sanprobi Super Formuła 1x1/wcześniej Remicade
- kaczor
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
W sumie chciałem się tu rozpisać , Lecz Co ja wiem o tej chorobie
sam raczkuje i Wiem tylko jedno MC mi szkodzi czy teraz jak jestem w zaostrzeni czy kilka lat temu jak nie byłem zjadłem coś i lipa sie robił . A teraz podobno jestem w zaostrzeniu lecz jak czytam Te wszystkie posty i ogólnie to zaczynam się zastanawiać Co to znaczy , Gdybym wyeliminował wizyty 7-10 razy na kibelku dziennie, To kurcze był bym okazem zdrowia.
Ile czasu takie zaostrzenie może trwać?/
A Co się ma do knajpek To jest wiele smacznych które mi nie szkodził jak byś chciał z pomorskiego to na priv Co by reklamy nie robić

Ile czasu takie zaostrzenie może trwać?/
A Co się ma do knajpek To jest wiele smacznych które mi nie szkodził jak byś chciał z pomorskiego to na priv Co by reklamy nie robić
Pentasa 3x1
Azathioprne 3x1,
encorton sześliwy bo bez niego
i jakieś tam witaminki
Od 30.09.2013 na Humirce(adalimumab)
Od 17.06.2016 druga kuracja na humirce
179cm,93kg,
2008 Rozpoznanie pierwsza wizyta w szpitalu.
2013 Chyba dojrzałem do zaakceptowania Choroby i podejścia poważnie do tego tematu
Azathioprne 3x1,
encorton sześliwy bo bez niego

i jakieś tam witaminki

Od 30.09.2013 na Humirce(adalimumab)
Od 17.06.2016 druga kuracja na humirce
179cm,93kg,
2008 Rozpoznanie pierwsza wizyta w szpitalu.
2013 Chyba dojrzałem do zaakceptowania Choroby i podejścia poważnie do tego tematu
- Mala_Mi
- Aktywny ✽✽✽
A ja właśnie kocham fast foody i nie wyobrażam sobie tam nie jeść... mam nadzieję, że jak popróbuję, to nic mi nie będzie
na razie wybieram te lepsze restauracje, no ale to też nie wiadomo co tam podają...