Jedzenie spoza supermarketów

wszelkiego rodzaju zapytania o diety, nowości dietetyczne, luźne rozmowy

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Dżordż
Aktywny ✽✽✽
Posty: 630
Rejestracja: 09 lut 2011, 18:54
Choroba: osoba zainteresowana
województwo: lubelskie
Lokalizacja: lubelskie

Re: Jedzenie spoza supermarketów

Post autor: Dżordż » 01 wrz 2013, 22:58

Przemysł spozywczy produktów wysoko przetworzonych powinienem byc tak opodatkowany jak alkohol i faje. Natomiast stołówki serwujace dania swieze bez zbednej chemii zwolnione z podatków ale to juz bylo... Zanim bezmyslnie przejelismy mode z zachodu na chemiczna zywnosc fast food i inny shit.

Awatar użytkownika
Raysha
Weteran ✿
Posty: 4290
Rejestracja: 06 sie 2006, 12:44
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Jaworzno
Kontakt:

Re: Jedzenie spoza supermarketów

Post autor: Raysha » 02 wrz 2013, 06:21

Torvik, nie ma mięsa, ale mi smakują, czy z tego powodu mam sobie rezygnować z parówek? Teraz praktycznie wszystko ma chemie zaczynając od chleba. Z niego też mam zrezygnować? Za dużo sobie rzeczy odmawiałam podczas kilku lat mojej choroby, by teraz jak mam spokój sobie robić rygor, który jest bezcelowy.

krysteeeq
Początkujący ✽✽
Posty: 60
Rejestracja: 23 sie 2012, 16:12
Choroba: niesklasyfikowane NZJ
województwo: śląskie
Lokalizacja: Katowice

Re: Jedzenie spoza supermarketów

Post autor: krysteeeq » 02 wrz 2013, 15:55

Sama swadomosc jedzenia takich parowek mnie obrzydza. No i jak dla mnie wole jesc swoje przetwory, moze jest tam jakas chemia, ale chyba wole wybrac to mniejsze zlo ?

Awatar użytkownika
kubec3
Debiutant ✽
Posty: 19
Rejestracja: 18 wrz 2013, 14:16
Choroba: CD
województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: Jedzenie spoza supermarketów

Post autor: kubec3 » 26 wrz 2013, 12:23

Polecam kurczaka(palki lub filet,skrzydelko) na soli.Na blache wysypujemy 1 kg soli kladziemy na to kurczaczka wczesniej natartego przyprawami i ziolami i do piekarnika.Miód w gębie :roll:SÓL JEST PO TO A MIĘSKO SKRUSZAŁO ,WCALE NIE CZUC TEJ ILOSCI SOLI.Jest po to aby wsiąkł w niątłuszcz :wink: :roll:
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2013, 13:14 przez kubec3, łącznie zmieniany 1 raz.
Jacek

revers

Re: Jedzenie spoza supermarketów

Post autor: revers » 28 wrz 2013, 02:31

Podstawą zdrowego odżywiania, jest spożywanie produktów mających w 100% PEWNE pochodzenie. Zapomnijmy o jakimkolwiek stopniu przetworzenia, bo otrzymujemy dawkę rakotwórczej chemii konserwującej.
Produktem który sam wytwarzam od prawie dwóch lat, jest chleb.
A oto kilka jego fotek:
1 etap, czyli wyrobienie ciasta.
Obrazek

Foremki napełnione, czyli drugi etap.
Obrazek

Chleb rośnie i wypełnia foremki, etap 3
Obrazek

Chleb doprawiam sezamem, by zwiększyć ilość błonnika, etap 4
Obrazek

Chleb upieczony, po wystygnięciu gotowy do spożycia.
Czym się różni od chleba z piekarni.
Proszę sobie odpowiedzieć.!!
Obrazek

Wypiek własnego chleba, to kilka etapów nie mających nic wspólnego z masową produkcją,
dla tego też taki chleb pachnie, nie zawiera "petów", spulchniaczy i konserwantów niszczących nasze jelita.
A koszt jednego chleba to 4-5 zł, bo zdrowe odżywianie musi być troszkę droższe, niż g..... z hipermarketów.

Awatar użytkownika
Nibiru
Początkujący ✽✽
Posty: 462
Rejestracja: 01 wrz 2012, 20:40
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Śląskie

Re: Jedzenie spoza supermarketów

Post autor: Nibiru » 28 wrz 2013, 02:35

revers pisze: Wypiek własnego chleba, to kilka etapów nie mających nic wspólnego z masową produkcją,
dla tego też taki chleb pachnie, nie zawiera "petów", spulchniaczy i konserwantów niszczących nasze jelita.
A koszt jednego chleba to 4-5 zł, bo zdrowe odżywianie musi być troszkę droższe, niż g..... z hipermarketów.
Brawo, gratuluje !!.
A jak taki chlebek w dotyku, mięciutki ?
Bo jak oglądam w sklepach ze zdrową żywnością te "zdrowe" chleby, to według mnie one nadają się jedynie do wybijania szyb, takie twarde. Takie zbite, twarde zapychacze jelit. Te robione samemu pewnie są zupełnie inne.
Podałbyś przepis jak robisz ten chleb ?

revers

Re: Jedzenie spoza supermarketów

Post autor: revers » 28 wrz 2013, 03:38

Taki chleb to "bułka a z masłem" Dwadzieścia minut przygotowań, 1,20 h wypieku i mamy zdrowy chleb, choć w moim przypadku zaczęło się od tej stronki:
http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury

Awatar użytkownika
kubec3
Debiutant ✽
Posty: 19
Rejestracja: 18 wrz 2013, 14:16
Choroba: CD
województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: Jedzenie spoza supermarketów

Post autor: kubec3 » 28 wrz 2013, 12:42

http://zakamarkimojejkuchni.blox.pl/htm ... tml?979769 mozna piec i takie bardzo smaczne. :roll:

[ Dodano: 28-09-2013 ]
Smacznego Pandzia.naprawde warto spróbowac :roll:
Jacek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dietetyczne Rozmówki”