Kilka produktów a CU

wszelkiego rodzaju zapytania o diety, nowości dietetyczne, luźne rozmowy

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jarczyslaw
Początkujący ✽✽
Posty: 396
Rejestracja: 10 lip 2012, 22:05
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: Kilka produktów a CU

Post autor: Jarczyslaw » 21 gru 2013, 21:24

Asiulka1989 pisze:Generalnie to co wydalamy jest efektem ogólnych procesów gnilnych i fermentacyjnych w jelicie;) Myślę, że kupa jest tego żywym dowodem :D To prawda, cukier fermentuje i może powodować przykre dolegliwości. To dlatego cukier przy NCZJ jest przeciwwskazany...
Zawsze pozostają owoce, słodkie migdały, miód i czekolada 90%, a do słodzenia ksylitol lub stevia;)
Zgodnie z tym co jest np. tutaj: http://en.wikipedia.org/wiki/FODMAP oraz w wielu dokumentach dotyczących tej diety, chyba nie do końca jest tak, że np. ksylitol jest wskazany. Cukier zdaje się być najmniej szkodliwy z punktu widzenia fermentacji w jelicie grubym. Dużo gorsza jest np. sama fruktoza albo raczej proporcje fruktozy do glukozy w spożytym pokarmie :) Ideałem byłoby zatem doprowadzenie do sytuacji, żeby w procesie trawienia, z układu pokarmowego "zniknęło" wszystko to, co w jelicie grubym może powodować nadmierne fermentowanie.
[center]Trzymajmy się ramy, to się nie posramy![/center]

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7759
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: Kilka produktów a CU

Post autor: obyty.z.cu » 21 gru 2013, 21:40

mgiełkaa pisze:obyty.z.cu, cukier to biała śmierć,
ta,a jakby tu powymieniać cały zestaw czym nam grozi jedzenie,to zostałyby pewnie jakieś substytuty podawane w kropelkach,czyli żadnego grzechu jedzenia i picia
Jarczyslaw pisze:Ideałem byłoby zatem doprowadzenie do sytuacji, żeby w procesie trawienia, z układu pokarmowego "zniknęło" wszystko to, co w jelicie grubym może powodować nadmierne fermentowanie.
nie wnikając , czytając pomyślałem sobie:
czyli jak mi wytną jelito grube :razz:
Asiulka1989 pisze:Zawsze pozostają owoce, słodkie migdały, miód i czekolada 90%, a do słodzenia ksylitol lub stevia;)
tylko jakby sie nad tym zastanowić,,to nie zawsze to jest odpowiednie przy chorym jelicie
Egzistenz pisze:Żeby slodzic ksylitolem to trzeba mieć worek pieniędzy
:wink:
zeby chorowac wg lekarzy i dietetyków,to trzeba miec w ogóle dużo kasy.
Nam pozostaje więc szukac swojej drogi,znaczy ..osobnicze itd ...
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

Awatar użytkownika
Asiulka1989
Początkujący ✽✽
Posty: 115
Rejestracja: 17 gru 2013, 12:09
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Kilka produktów a CU

Post autor: Asiulka1989 » 21 gru 2013, 21:44

Zgadzam się jak najbardziej z wnioskiem końcowym. To właśnie z tego powodu przeszłam na dietę niemal całkowicie bezcukrową. Jednak wydaje mi się, że taka sytuacja jest niemal niemożliwa do osiągnięcia (mówię tu o utrzymaniu idealnej równowagi glukoza-fruktoza). Co do ksylitolu, w ogólnym ujęciu jest na pewno bardziej wskazany niż biały rafinowany cukier buraczany. Szczerze mówiąc nie wiem jak oba "słodzidła" zachowują się pod względem fermentacyjnym, jednak cukier biały pod wieloma innymi względami jest szkodliwy, a przecież dzisiaj jest on wraz z syropem glukozowo-fruktozowym dodawany do wszystkiego:/ Myślę więc, że tak jak napisałaś: kluczowe jest zachowanie równowagi i pilnowanie zawartości cukru w codziennej diecie...w zwykłym jogurcie znajduje się do kilku łyżeczek cukru i jak by tak podliczyć, to ta ilość jest przerażająca;( Stąd też moje stanowisko - jeśli ktoś już słodzić musi, lepiej użyć zamiennika, który wyrządzi mniejsze szkody. Ja zamieniłam cukier biały na stevię (bardziej do wypieków) i miód i m.in. dzięki temu mam remisję, więc coś w tym jest...

Awatar użytkownika
Asiulka1989
Początkujący ✽✽
Posty: 115
Rejestracja: 17 gru 2013, 12:09
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Kilka produktów a CU

Post autor: Asiulka1989 » 21 gru 2013, 22:07

obyty.z.cu pisze:
Asiulka1989 pisze:Zawsze pozostają owoce, słodkie migdały, miód i czekolada 90%, a do słodzenia ksylitol lub stevia;)
tylko jakby sie nad tym zastanowić,,to nie zawsze to jest odpowiednie przy chorym jelicie

To prawda - nie zawsze. Każdy reaguje inaczej, a to tylko przykłady zamienników. Ja np. używam do wypieków mąki ze słodkich migdałów, co nadaje słodki posmak ograniczając konieczność dodania innego "słodzidła", czekolada gorzka działa zapierająco, ksylitol jako jedyne "słodzidło" wpływa pozytywnie ilość w jelitach drożdżaka candida albicans (którego ilośc jest często zbyt wysoka u miłośników cukru), a prawdziwy miód ma taką przewagę, że przyspiesza gojenie wrzodów, zmniejsza kurcze jelit i skraca czas trwania biegunek...więc to raczej kwestia świadomości i racjonalnych wyborów.
Egzistenz pisze:Żeby slodzic ksylitolem to trzeba mieć worek pieniędzy
:wink:
zeby chorowac wg lekarzy i dietetyków,to trzeba miec w ogóle dużo kasy.
Nam pozostaje więc szukac swojej drogi,znaczy ..osobnicze itd ...
No to jest niestety prawda, nad czym osobiście ubolewam. Po zmianie diety wydaję na jedzenie tyle, ile nigdy w swoim życiu...:( Jednak plus jest taki, że dzięki temu odstawiłam wszystkie leki, co w zupełności rekompensuje mi straty materialne;P Niestety coś za coś...

Awatar użytkownika
kalatos
Aktywny ✽✽✽
Posty: 599
Rejestracja: 20 cze 2013, 13:45
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Żyrardów
Kontakt:

Re: Kilka produktów a CU

Post autor: kalatos » 21 gru 2013, 22:47

Mimo tego, że wywołałem aktywny temat to mi moderator pociągnął z rękawa tematami :)

Wracając do mojego tematu :) Próbuję i ja powoli różnych rzeczy. Cały czas zastanawiają mnie te produkty od alkoholowe. Zapytałem swojej gastrolog, czy w takim okresie jakim są święta, sylwester mogę przy encortonie coś przechylić. Powiedziała, że z umiarem nic nie powinno się stać i jeżeli już to tylko czysty etylowy alkohol.
Asamax, Sulfasalazin EN, Azatropine, VSL#3

Lepiej dziesięć razy ciężko chorować niż raz lekko umrzeć...

Fotografia okolicznościowa:
Obrazek.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dietetyczne Rozmówki”