Strona 1 z 1

Węglowodany i białko w diecie

: 26 mar 2014, 19:37
autor: vegeta
Cześć, od kilku dni męczy mnie jelito, ciągłe przelewania, wzmożona perystaltyka i wiadomo :wc: Pół roku miałam względny spokój więc zaczęłam nabierać wagi, liczyłam kcal, zapotrzebowanie na białko, węgle i tłuszcze, dobierałam dietę odpowiednio do zapotrzebowania i wysiłku fizycznego. Dwa dni temu nie mogłam przyjąć żadnych pokarmów stałych i tak dzisiaj zdecydowałam się zamówić nutridrinki proteinowe, ale wiadomo że na samych się nie da funkcjonować. Jakie produkty można spożywać, żeby zapewnić odpowiednią ilość węglowodanów i białka?

Poprawiłam post.

Re: Węglowodany i białko w diecie

: 26 mar 2014, 19:57
autor: Mamcia
Nie wiem na jakiej podstawie ta lista, bo nie widzę w niej logiki. Czy to są rzeczy, które lubisz??? Czy uważasz za bezpieczne? Jakie masz objawy?
Może więcej szczegółów pozwoli pomóc. Z poniższej listy wędzone ryby, czekolada i rodzynki nie należą do kanonu diety lekkostrawnej.

Re: Węglowodany i białko w diecie

: 26 mar 2014, 20:24
autor: vegeta
Mamcia pisze:Nie wiem na jakiej podstawie ta lista, bo nie widzę w niej logiki. Czy to są rzeczy, które lubisz???
Ta lista jest stworzona po to, żeby zapytać się was Expertów czy aby te produkty należą do diety chorych na nzj i zapewnią mi odpowiednią ilość białka i węglowodanów.

Mamcia pisze:Czy uważasz za bezpieczne? Jakie masz objawy?
Może więcej szczegółów pozwoli pomóc. Z poniższej listy wędzone ryby, czekolada i rodzynki nie należą do kanonu diety lekkostrawnej.
Objawy j.w w poście

Ok, ryby jak nie wędzone to może gotowane?
Rodzynki napisałam, bo mają dużo węgli, są lekkostrawne i zawierają żelazo, potas (może się myliłam)

Re: Węglowodany i białko w diecie

: 26 mar 2014, 20:48
autor: obyty.z.cu
vegeta pisze:Ta lista jest stworzona po to, żeby zapytać się was Expertów czy aby te produkty należą do diety chorych na nzj i zapewnią mi odpowiednią ilość białka i węglowodanów.
hm...nie jestem expertem,jestem chory na CU ponad 30 lat.
Problem z ta lista jest taki,a raczej z odpowiedzią,że w CU jemy wszystko to co nam nie szkodzi.Indywidualnie,a ii w zależności od stanu aktualnego.Jeśli coś odstawiamy bo w danym momencie zaszkodziło,to za jakiś czas znów spróbujemy wrócić.Czasem jest tak,że wystarczy zmienić sposób przygotowania,by produkt był ok.NP. jabłko,surowe może wiele narozrabiać przy stanie zapalnym,ale już pieczone,albo gotowane,to super produkt.
Tak więc widzisz,nie da sie odpowiedzieć na tak sformułowane pytanie.
Nic nie szkodzi i wszystko szkodzi,zależy kiedy i komu.
W diecie bardzo ważny jest błonnik,a tego nie wymieniłaś w pytaniu.
Błonnik tez może byc dla nas albo dobry,albo zły...

Po zastanowieniu dopisze przekornie,
nigdy nie zaszkodziła mi moja tarta serowa,w każdym stanie,
przepis podawałem,jako sernik wiedeński.
Dobrze jest jednak bardzo ograniczyc cukier.

Re: Węglowodany i białko w diecie

: 26 mar 2014, 20:56
autor: langusta
Vegeta

tak jak napisał Ci Obytu z CU. nie da rady stworzyć przez kogoś stałej listy produktów, które nie szkodziłyby. Trzeba patrzeć na reakcję organizmu po danym posiłku.
Każdy organizm reaguje bardzo indywidualnie. Moje dziecko chore na CU jak ma zaostrzenie nie spożywa w ogóle surowych owoców, warzyw i tylko gotowane mięso , ryby i to gotowane na parze. Nic smażonego, pieczonego ewentualnie duszone.

A jak jest w remisji stara się jeść wszystko bez tzw błędów dietetycznych. Np. coca cola, chipsy surowe mięso i ryby - tak zaleca mi dietetyk córki.

Re: Węglowodany i białko w diecie

: 26 mar 2014, 21:02
autor: Mamcia
Objawy mogą być spowodowane wieloma przyczynami. Napisałeś w trakcie diagnozy - czyli jakie badania były robione. A to WC to cały dzień, czy tyko rano?
Jeśli chodzi o produkty i ich przygotowanie, które mogą ograniczać biegunki to opisane są w poradniku na stronach j-elita.org.pl
Dieta w zespole jelita drażliwego i w NZJ (różna w zaostrzeniach i remisji) nie jest tożsama. Inna jet też przy dysbakteriozach i przeroście grzybów.
Czyli położyłabym nacisk na diagnozę, a potem dobrała dietę.
A rodzynki zawierają cukry proste sprzyjające fermentacji.

Re: Węglowodany i białko w diecie

: 26 mar 2014, 23:33
autor: vegeta
Ciężko mi powiedzieć o diagnozie, bo każdy wie ile ona może trwać, nawet lata. Nie mam konkretnej diagnozy, podejrzenie jest CD, jednak mam cały czas nadzieję, że to jednak nie to. Czekam na wyniki IGG, biorę leki. Wszystko przeze mnie przelatuję - tak jakby mój organizm traktował jedzenie jak wroga. Zima było ok - jadłam wszystko bez problemu. Wiem że każdy indywidualnie musi dobrać dietę, chciałam tylko podpytać o produkty, ale widzę że to nie ma sensu. Czytałam poradnik, nawet kilka, przewaliłam publikację, wiem o cukrach, o fermentacji o produktach które spowalniają perystaltykę itd. Po prostu boję się niedożywienia i spadku wagi, ale idealnej recepty nie ma.

Re: Węglowodany i białko w diecie

: 27 mar 2014, 12:26
autor: obyty.z.cu
Ważne by z jedzenia jak najwięcej wyciągnąc kalorii,białka,by jak najwięcej zostawało.
Próbuj zupy,miksowane,one naprawde są ok.trzeba samemu gotować.
Bardzo ważny jest błonnik rozpuszczalny.
Suplementy to ostateczność.,ale niekiedy i konieczność.Badania powinny byc podstawą.

Re: Węglowodany i białko w diecie

: 27 mar 2014, 13:34
autor: vegeta
obyty.z.cu dzięki, myślę że z czasem się obeznam w temacie i będzie mniej znaków zapytania, staram się czytać w tym temacie wszystko co mi wpadnie w ręce, nie jestem też przyzwyczajona do miksowanego jedzenia, nigdy tego nie robiłam. Może jednak trzeba zacząć :neutral:

Re: Węglowodany i białko w diecie

: 27 mar 2014, 13:48
autor: obyty.z.cu
vegeta pisze: nie jestem też przyzwyczajona do miksowanego jedzenia, nigdy tego nie robiłam. Może jednak trzeba zacząć
Tak w ogóle polecam wszystkim zupy,tam można ukryć wszystko,wzbogacić.
No i zupy zapełniaja żołądek utrzymując się w nim długo,dając uczucie sytości.
Naprawde polecam.Jedzenie powinno byc dobrze rozdrobnione już w ustach,tu zaczynają rozkładać je enzymy.Jeśli połyka sie kawałki,to trwa to dłużej,organizm mniej wykorzystuje z tych wartośco odżywczych,dłużej zalega w jelitach itd.....
Dieta,to nie tylko zestaw produktów,to także odpowiednie przygotowanie.

Re: Węglowodany i białko w diecie

: 27 mar 2014, 14:14
autor: vegeta
Tylko że same zupy nie zapewnią odpowiedniej ilości białka w jedzeniu, a potrzebujemy go ok. 2g na kg masy ciała, zapotrzebowanie kaloryczne każdy ma inne i zależy od wielu czynników, dlatego wydaję mi się, że czasami nie ma co zostawiać tych "wspomagaczy" typu nutridrink na ostatni dzwonek. Można to wykorzystać do uzupełniania braków w diecie.

Re: Węglowodany i białko w diecie

: 28 mar 2014, 07:37
autor: Kangurek
Vegeta

moja córka w zaostrzeniu zawsze je miksowane zupy. Tak jak napisł Obyty z. cu. do zupy wszystko można włożyć. Moja żona córce wkłada wszystkie produkty które są jej potrzebne w tym dużą ilość mięsa i wszystko miksuje-raz drobno a raz grubiej. Raz zupa jest z kurczakiem raz z cielęciną albo królikiem. Dodajemy też gotowany szpinak ze względu na żelazo. Pani dietetyk powiedziała że nutridrinki mamy dawać w tedy kiedy jest niedożywiona tzn kiedy z niej leci dołem i górą- dodajemy je do np. zup bo samych nie chce pic. Dietetyczka powiedziała że nic nie zastąpi prawdziwych warzyw i mięsa organizm musi to dostawać.
Ty jesteś dorosła i wiesz że musisz to zjeść aby Twój organizm miał wszystkie potrzebne składniki do funkcjonowania. Zjesz to ze względu na rozsądek a u dzieci tak nie ma . Trzeba tak to gotować podawać aby dziecko coś zjadło.


V

Re: Węglowodany i białko w diecie

: 28 mar 2014, 08:24
autor: jowita1977
Rodzynki to rzczej nie jest dobry wybór wogóle owoce suszone powinas odstawic . Jeśli morzesz to rób to jak kangurek napisał przygotuj sobie sama posiłki .Wołowinka ,jaja ,dużżo owoców ,awokado ,jest kaloryczne .Osobiści jestem przeciwna wszelkim odżywkom z ,,torebki '' bo to sama chemia ,to ostateczność ,