to może tak trochę przypomnienia o odżywianiu
http://www.vitanatural.pl/rownowaga-kwa ... kiej-diety
Odżywiaj się według zasady: "im prościej tym lepiej – im bardziej naturalnie tym zdrowiej".
Długotrwałe zakwaszenie (acidosa, kwasica, zaburzenie homeostazy) organizmu sprzyja rozwojowi wielu chorób, takich jak: osteoporoza, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, cukrzyca, zmiany nowotworowe, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga i wiele innych. Może być przyczyną wielu dolegliwości, np: przewlekłego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.
Nadmiar substancji kwasotwórczych powoduje starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle, opuchlizny - organizm zatrzymuje nadmiar płynów w celu zmniejszenia stężenia kwasów oraz by zapobiec uszkodzeniom organizmu.
Komórki nowotworowe rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy w prawidłowym środowisku giną. Zakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych – albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek.
Najczęściej występujące objawy zakwaszenia organizmu
– ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica przewodu pokarmowego, zaparcia, problemy trawienne, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego;
- Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm;
- wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą;
- nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca;
- osłabienie układu odpornościowego;
- opuchlizny – zatrzymanie płynów w organizmie, by zmniejszyć stężenie nadmiaru kwasów, rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom.
Komórki nowotworowe rozwijają się w kwaśnym środowisku, a zdrowe komórki w nim giną.
Jakie jest rozwiązanie?
Zmień sposób odżywiania, zacznij jeść więcej pokarmów wysoko-zasadotwórczych, zwłaszcza surowych warzyw warzyw. Mniej produktów wysoko-kwasotwórczych: mięsa, białej mąki, kawy. Pić wodę jonizowaną z Aquariona lub mineralną, źródlaną niegazowaną z sokiem z cytryny (odkwasza). Aby zachować zdrowie i pozbyć się dolegliwości, należy odżywiać się w dużej mierze produktami zasadotwórczymi i ograniczać kwasotwórcze. Odżywiaj się według zasady: "im prościej tym lepiej – im bardziej naturalnie tym zdrowiej".
to tak dla ciekawości niektórych nie rozumiejących jak ważne jest wiedzieć coś więcej o jedzeniu niż "szkodzi - nie szkodzi".
A takich tematów w "jedzeniu" jest wiele,im więcej wiemy,tym lepiej żyjemy ,a przy chorobach przewlekłych to podstawa .
Niewielu zdaje sobie też sprawę jak ważne jest odpowiednie pogryzienie jedzenia w ustach,a tam zaczyna się trawienie,jeśli nie pogryziemy,albo nie jemy rozdrobnionego jedzenia ,powodujemy że ono zalega w żołądku i jelicie,a tam zamiast wielkich korzyści z dostarczonych kalorii,witamin itd. następuje proces gnilny i ...toksyny nas zatruwające
Jest zasada

b] jak jesz = tak żyjesz.[/b]
Jesz byle jak,to i tak żyjesz.Chorujesz byle jak,czyli przewlekle i ciągle.
Jak nie teraz to za chwile się to odbije.
No tak,podana strona pokazuje suplementy w tabletkach,ale je lepiej sobie darować,to ostateczność.Jesteśmy w stanie dostarczyć ich wystarczająco dużo w jedzeniu,ale...
warto czasem i to sprawdzić:magnez ,potas,wapń,cynk,żelazo, itd..to podstawy,jeśli trzeba to i suplement wtedy jest ok.
Trzeba się dużo dowiedzieć o jedzeniu ale w sensie od początku,czyli o węglowodanach,białku,tłuszczach,cukrach,błonniku,o odpowiednim zbilansowaniu itd.
Trzeba też wiedzieć o tym jak się jedzenia zmienia podczas obróbki termicznej,dlaczego w zaostrzeniu unikamy smażonego i jemy gotowane,jak to jest z błonnikiem.
Błonnik podany nieprzerobiony działa jak oczyszczasz jelit,a przerobiony np. w cieplnej obróbce pozwala bez szkodzeniu jelicie odpowiednio dostarczyć to co potrzebne,zagęścić czyli wyhamować biegunkę itd...Trzeba rozróżnic dobry błonnik,jest nierozpuszczalny i rozpuszczalny,ważne żeby go serwować w zależności od stanu jelita.Nierozpuszczalny oczyści jelito,czyli zaparcia-ale nie przy krwawieniu jelita

,-rozpuszczalny zamieni sie w żel,galaretkę czyli przy biegunce będzie super.
Chcesz mieć remisję = naucz się odpowiednio dużo o jedzeniu.
(trochę brakuje postów
Misia,szkoda...)