Potrawy smażone

wszelkiego rodzaju zapytania o diety, nowości dietetyczne, luźne rozmowy

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
goniusia
Aktywny ✽✽✽
Posty: 650
Rejestracja: 10 cze 2007, 21:06
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Potrawy smażone

Post autor: goniusia » 18 cze 2007, 17:12

Piciu,mięso rewelka aż palce lizać.Twój przepis Klaudi będzie jutro.Ja niestety jestem skazana na stanie przy garach.Od kiedy wróciłam z pracy o 14.15 to dopiero usiadłam.Ale do wszystkiego można się przyzwyczaić,gorzej jak ma się w domu takiego niejadka jak mój synuś,teraz jeszcze moja dieta. :lol:

Piciu
Znawca ❃❃
Posty: 2059
Rejestracja: 02 wrz 2006, 02:13
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Potrawy smażone

Post autor: Piciu » 19 cze 2007, 17:54

Goniusia rozumiem że smażyłaś tak jak pisałem- radziłem :?:
Pozdrowionka :smile:

Awatar użytkownika
goniusia
Aktywny ✽✽✽
Posty: 650
Rejestracja: 10 cze 2007, 21:06
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Potrawy smażone

Post autor: goniusia » 19 cze 2007, 18:24

tAK,Piciu całkowicie według Twojego przepisu,trochę przesoliłam ale i tak było rewelka.Jak będziesz miał coś jeszcze ciekawego to pisz.Siemka :eat:

Piciu
Znawca ❃❃
Posty: 2059
Rejestracja: 02 wrz 2006, 02:13
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Potrawy smażone

Post autor: Piciu » 19 cze 2007, 18:41

Super że Tobie smakowało. A tak z ciekawości do smażenia użyłaś smalcu?

Renata2
Początkujący ✽✽
Posty: 394
Rejestracja: 22 sty 2007, 21:36
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków

Re: Potrawy smażone

Post autor: Renata2 » 19 cze 2007, 18:56

Ten smalec mnie trochę przystopował, ale jeśli nie szkodzi :smutny: to smacznego, będę musiała wypróbować. Piciu jeśli podlewasz mięso wodą to ję dusisz, a nie smażysz / pomijając to początkowe przyrumienienie/. Z ziół polecam VISANĘ, przyprawa świetna, jest do mięsa, do ryb i do ziemniaków. Podkreśla smak potraw, i duża zaleta- nie zawiera polepszaczy smaku :!: :!: W Krakowie dostępna w wielu sklepach. Jak gdzie indziej- nie wiem. No, smacznego raz jeszcze. :razz:
Renata2
asamax 500g 2-0-2
vedolizumab- lek biologiczny, 3 stopień programu
controloc 1-0-1
rutinoscorbin 2-0-2
witaminy

Piciu
Znawca ❃❃
Posty: 2059
Rejestracja: 02 wrz 2006, 02:13
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Potrawy smażone

Post autor: Piciu » 19 cze 2007, 19:23

Renia2 - tak wiem że to taki mix smażenia z duszeniem. Lecz pierwsza faza - lekkie przyrumienienie mięsa nada smak potrawie. Natomiast zioła prowansalske to czysta mieszanka zió- również bez dodatków.

Awatar użytkownika
Raysha
Weteran ✿
Posty: 4274
Rejestracja: 06 sie 2006, 12:44
Choroba: CD
województwo: dolnośląskie

Re: Potrawy smażone

Post autor: Raysha » 20 cze 2007, 08:31

Ostatnio robię se kotlety smażone w ten sposób że do bułki tartej dodaję ziół prowansalskich cud miód i malina - boskie są :D
Co do stania przy garach to ja lubię dlatego przez okres wakacyjny jestem zatrudniona w domu jako szef kuchni hy,hy :D fajnie jest :D

Awatar użytkownika
goniusia
Aktywny ✽✽✽
Posty: 650
Rejestracja: 10 cze 2007, 21:06
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Potrawy smażone

Post autor: goniusia » 20 cze 2007, 10:31

Tak Piciu dałam trochę smalcu ale tylko chwilę podsmażałam żeby się zrumieniło.Praktycznie wszystko się dusiło.

Awatar użytkownika
Raysha
Weteran ✿
Posty: 4274
Rejestracja: 06 sie 2006, 12:44
Choroba: CD
województwo: dolnośląskie

Re: Potrawy smażone

Post autor: Raysha » 20 cze 2007, 14:14

magdalene pisze:
Mikrusia pisze:Co do stania przy garach to ja lubię dlatego przez okres wakacyjny jestem zatrudniona w domu jako szef kuchni
No mnie też to grozi od lipca :mrgreen: Ale przynajmniej czegoś się uczę i potem ewentualnego męża nie otruję :wink:
Ja korzystam z tej stronki, fajne rzeczy tam proponują i poeksperymentować można: http://www.gotowanie.wkl.pl/ tylko kurcze serwer im się popsuł i przepadły przepisy z ostatnich kilku miesięcy :cry:
warto patrzeć na komentarze do poszczególnych potraw - dużo to daje :)
To ja jak byłam początkująca to wpadałam na Czarną Oliwkę ale stwierdziłam że na tym forum mają burdello wiec se darowałam i eksperymentowałam sama rodzinka się nie otruła do tej pory. to taki mały OT ;)

Awatar użytkownika
funia
Aktywny ✽✽✽
Posty: 521
Rejestracja: 25 sty 2006, 11:30
Choroba: CD
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Potrawy smażone

Post autor: funia » 20 cze 2007, 21:10

ja bardzo czesto pieke w folii

jest to ogolnie bardzo proste, nic nei trzeba mieszac

np poledwiczki wieprzowe- oto przepis:

poledwiczke w kawalku posolic, popieprzyc, posypac ziolem prowansalskim i startym czosnkiem

wlozyc w rekaw foliowy, mozna podlac winem jak komus nie szkodzi

mozna dodac pokrojone pieczarki cebule papryke, co badz

piec okolo 40 minut w 200


wyjac, poczekac az ostygnie, pokroic i jesc

mozna zrobic pyszny sosik, dodajac do tego co wyplynelo z mieska np serek hohland i mleko- bardzo ladnie zgestnieje i jest pyszny- chociaz chyba serek nie tak mega zdrowy

albo sos z sosem sojowym rozrobic


w foli tez piekę piersi kurczaka pokrojone w kawalki albo calosc- ok pol godzinki do 40 minut

albo karkowke okolo 45 minut w plastrach


jestem wielka fanka pieczenia:)

damian812
Debiutant ✽
Posty: 24
Rejestracja: 19 lut 2007, 11:22
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Zagłębie
Kontakt:

Re: Potrawy smażone

Post autor: damian812 » 27 cze 2007, 23:30

A ja się boję jeść smażonych... ale czasami strasznie tęsknię za smażoną kiełbasą z cebulą oraz jajecznicą z mlekiem i szyneczką doprawianą białym pieprzem. Pychotka :mrgreen: Duszonych potraw też unikam. Starałem sie w zeszłym roku zrobić lightową wersję leczo z ryżem, kiełbasą i papryką obraną ze skórki, ale skończyło się rozwolnieniem i wzdęciami. :smutny: Po tym już dałem sobie spokój. Na obiad jadam ostatnimi czasy tylko gotowanego kurczaka(szczerze mówiąc mam juz dość tego zapychacza żołądka) w rosole z warzywami, gotowane ziemniaki, buraki. Ale jak odczułem najlepszy wpływ na moje jelitka ma pstrąg pieczony w folii i sałatka z tuńczyka(z ryżem, marynowanymi oliwkami i sokiem z limonki).

Rudi
Początkujący ✽✽
Posty: 122
Rejestracja: 19 maja 2006, 13:17
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Chodzież

Re: Potrawy smażone

Post autor: Rudi » 28 cze 2007, 10:17

Witam,

jeśli chodzi o potrawy smażone to jestem raczej ostrożny. Jeśli już jem coś smażonego (i przygotowuję to w domu) to smażę na minimalnej ilości tłuszczu i zamiast zwykłego oleju używam oliwy z oliwek (zdrowsza i nie taka tłusta). Warto też zrezygnować z panierki, bądź jeśli już jest to ograniczyć jej ilośc. To właśnie ona chłonie najwięcej tłuszczu i to tego "niedobrego".

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Raysha
Weteran ✿
Posty: 4274
Rejestracja: 06 sie 2006, 12:44
Choroba: CD
województwo: dolnośląskie

Re: Potrawy smażone

Post autor: Raysha » 28 cze 2007, 14:53

Rudi pisze:Warto też zrezygnować z panierki, bądź jeśli już jest to ograniczyć jej ilośc. To właśnie ona chłonie najwięcej tłuszczu i to tego "niedobrego".
Tak jakbym słyszała moją dietetyczkę :neutral:
Ale sie poprawię i będę smażyła kotleciki ale będę ściagać panierkę :mrgreen:
Rudi pisze:oliwy z oliwek
Zauważyłam że oliwa z oliwek jest bardzo "pryskliwa" przy smażeniu i wszędzie pryska, ty też tak masz ?

Awatar użytkownika
Raysha
Weteran ✿
Posty: 4274
Rejestracja: 06 sie 2006, 12:44
Choroba: CD
województwo: dolnośląskie

Re: Potrawy smażone

Post autor: Raysha » 28 cze 2007, 15:13

Nie róbcie mi smaka :P bezczelne jesteście :D xD

Awatar użytkownika
goniusia
Aktywny ✽✽✽
Posty: 650
Rejestracja: 10 cze 2007, 21:06
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Potrawy smażone

Post autor: goniusia » 28 cze 2007, 15:43

Ja właśnie sobie duszę schabik w rękawku z warzywami i gotuję młode ziemniaczki.Już się nie mogę doczekać kiedy to pochłonę :!:

Zablokowany

Wróć do „Dietetyczne Rozmówki”