pokarmy marynowane, kiszone, konserwowe

wszelkiego rodzaju zapytania o diety, nowości dietetyczne, luźne rozmowy

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
Joanna23
Doświadczony ❃
Posty: 1007
Rejestracja: 31 mar 2008, 08:27
Choroba: CU
województwo: śląskie
miasto: bytom
Lokalizacja: Bytom

Re: pokarmy marynowane, kiszone, konserwowe

Post autor: Joanna23 » 11 maja 2008, 14:28

z tego co wiem to wszystko co marynowane, kiszone i konserwowe np. ogórki są ZABRONIONE, ponieważ po nich szybko pokazuje się śluz.
Biorę: Asamax tabl 500mg 2-2-2-2, asamax czopek 0-0-1 ircolon 1-0-1, probiotyk, intesta, nospa. Stan: Zaostrzenie. Waga / Wzrost : 40,5 kg/ 158cm.

Awatar użytkownika
aleksandra12
Aktywny ✽✽✽
Posty: 959
Rejestracja: 07 lut 2006, 22:09
Choroba: CD
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: pokarmy marynowane, kiszone, konserwowe

Post autor: aleksandra12 » 11 maja 2008, 14:57

Joanna23 pisze:z tego co wiem to wszystko co marynowane, kiszone i konserwowe np. ogórki są ZABRONIONE, ponieważ po nich szybko pokazuje się śluz.
Nie u każdego. Mi ogórki małosolne bardzo służyły. Kiszona kapusta również. Dieta i reakcje to kwestia indywidualna...
Pozdrawiam, Aleksandra

Joanna23
Doświadczony ❃
Posty: 1007
Rejestracja: 31 mar 2008, 08:27
Choroba: CU
województwo: śląskie
miasto: bytom
Lokalizacja: Bytom

Re: pokarmy marynowane, kiszone, konserwowe

Post autor: Joanna23 » 11 maja 2008, 15:01

Ja na początku jadłam pieczarki marynowane i... było ok, ale jak po tygodniu zjadłam to samo pojawił się śluz i ból jelita, ale to było na początku choroby teraz nie robię takich błędów.
Biorę: Asamax tabl 500mg 2-2-2-2, asamax czopek 0-0-1 ircolon 1-0-1, probiotyk, intesta, nospa. Stan: Zaostrzenie. Waga / Wzrost : 40,5 kg/ 158cm.

Awatar użytkownika
aleksandra12
Aktywny ✽✽✽
Posty: 959
Rejestracja: 07 lut 2006, 22:09
Choroba: CD
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: pokarmy marynowane, kiszone, konserwowe

Post autor: aleksandra12 » 11 maja 2008, 15:02

Joanna23 pisze:Ja na początku jadłam pieczarki marynowane i... było ok, ale jak po tygodniu zjadłam to samo pojawił się śluz i ból jelita, ale to było na początku choroby teraz nie robię takich błędów.
I bardzo dobrze. Jeśli coś Ci szkodzi to tego nie jesz. Ale nie trzeba kategorycznie stwierdzać, że to szkodzi zawsze i wszystkim i zabraniać spożywania.
Pozdrawiam, Aleksandra

Awatar użytkownika
Shadowka
Doświadczony ❃
Posty: 1624
Rejestracja: 26 cze 2007, 15:56
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Piekary Śląskie/Żory
Kontakt:

Re: pokarmy marynowane, kiszone, konserwowe

Post autor: Shadowka » 13 maja 2008, 18:26

Raz będzie źle a raz dobrze ;)
Mi na szczęscie osatnio ogórki małosolne nie przeszkadzają choć kiedyś szkodziły i są pycha i je jem ;)
Kiszona kapusta surowa tak, gotowana odpada :)
Pozdrawiam
Shadi

"nie szukałam doskonałości - sama przyszła "

Obrazek

Joanna23
Doświadczony ❃
Posty: 1007
Rejestracja: 31 mar 2008, 08:27
Choroba: CU
województwo: śląskie
miasto: bytom
Lokalizacja: Bytom

Re: pokarmy marynowane, kiszone, konserwowe

Post autor: Joanna23 » 14 maja 2008, 08:13

Ja tylko stwierdzam to co lekarze. Chodzę do dwóch i oby dwoje stwierdzili kiszone, marynowane, konserwowe odpadają i zielone warzywa też bo wzdymają.
Biorę: Asamax tabl 500mg 2-2-2-2, asamax czopek 0-0-1 ircolon 1-0-1, probiotyk, intesta, nospa. Stan: Zaostrzenie. Waga / Wzrost : 40,5 kg/ 158cm.

Natalka
Weteran ✿
Posty: 4895
Rejestracja: 19 kwie 2007, 13:54
Choroba: CD
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: pokarmy marynowane, kiszone, konserwowe

Post autor: Natalka » 14 maja 2008, 15:09

Joanna23 pisze:Ja tylko stwierdzam to co lekarze.
no oni to lubią dmuchać na zimne :wink:

ja bardzo lubię kiszone i konserwowe jedzonko i se jem i mi nie szkodzi :]
Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka

Graga
Początkujący ✽✽
Posty: 169
Rejestracja: 13 paź 2006, 18:49
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Górny Śląsk
Kontakt:

Re: pokarmy marynowane, kiszone, konserwowe

Post autor: Graga » 14 maja 2008, 15:56

ja nie jem konserwowych właśnie dlatego, że lekarz mi nie poleca tego typu potraw. Jeśli chodzi o kiszone to czasami jem i nie obserwuję żadnych rewolucji.

Renata2
Początkujący ✽✽
Posty: 394
Rejestracja: 22 sty 2007, 21:36
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków

Re: pokarmy marynowane, kiszone, konserwowe

Post autor: Renata2 » 14 maja 2008, 17:12

Kiszone ogórki mogłam jeść do samego końca- przed operacją, nic po nich nie bolało, teraz też mogę , tylko już mi się przejadły....... :lol: Mój lekarz powiedział że powinnam jeść dużo kwaśnych/kiszonych potraw, bo nie mam kątnicy i kwas zawarty w pokarmie pomaga zwalczać bakterie, które nie mając zapory w postaci kątnicy dostają się do jelita cienkiego i powodują stany zapalne i zwiększają procesy fermentacyjne. :arrow: więc mówił coś zupełnie przeciwnego do Twojego lekarza, mówił też że powinnam pić sok z kiszonej kapusty, :wink: ale z tym już gorzej.Kapustę kiszoną jadam czasem , w małych ilościach, nic mi nie jest, surowej nie mogę, :wc: :oops: Więc każdy ma tolerancję na inne produkty, a część lekarzy chyba przesadza z ograniczeniami. :wink:
Renata2
asamax 500g 2-0-2
vedolizumab- lek biologiczny, 3 stopień programu
controloc 1-0-1
rutinoscorbin 2-0-2
witaminy

Magdabw2
Debiutant ✽
Posty: 12
Rejestracja: 12 cze 2008, 09:03
Choroba: CU
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin

Re: pokarmy marynowane, kiszone, konserwowe

Post autor: Magdabw2 » 14 cze 2008, 12:52

Zrezygnowałam z kiszonych ogórków i produktów marynowanych, zawieraja ocet, który podrażnia jelita, a ostatnio nie posłużyły mi winogrona.Wtedy zaparzam sobie miętę.Pomaga.
Co ja tutaj robię?

Awatar użytkownika
misiek1
Aktywny ✽✽✽
Posty: 889
Rejestracja: 09 gru 2006, 19:43
Choroba: CD
województwo: lubuskie
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: pokarmy marynowane, kiszone, konserwowe

Post autor: misiek1 » 14 cze 2008, 13:30

Sok z kapusty :
viewtopic.php?t=4231
Ogórki kiszone i konserwowe
viewtopic.php?t=5044
Kiszona Cukinia
viewtopic.php?t=1513
Martwisz się chorobą ? ale z Ciebie egoista, na tej samej ziemi umiera codziennie tysiące dzieci z głodu, to jest prawdziwa choroba.

Zaglądam tu raz na jakiś czas ale nie są to godziny ani dni a nawet tygodnie :)

slonko
Początkujący ✽✽
Posty: 123
Rejestracja: 08 lut 2008, 08:13
Choroba: CD
województwo: świętokrzyskie
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Re: pokarmy marynowane, kiszone, konserwowe

Post autor: slonko » 19 cze 2008, 15:48

U mnie to różnie bywa, czasami coś nie szkodzi przez długi czas, a potem- niespodzianka i bieganie do kibelka :roll: To indywidualna sprawa.
Ważę: 50kg
Mierzę: 164 cm
Stan: remisja?
Biorę: asamax 500mg 3x2, azatiopryna 50mg 1x2

Kocham Was za to, że jesteście, dajecie mi siłę...

Wiola.

Joanna23
Doświadczony ❃
Posty: 1007
Rejestracja: 31 mar 2008, 08:27
Choroba: CU
województwo: śląskie
miasto: bytom
Lokalizacja: Bytom

Re: pokarmy marynowane, kiszone, konserwowe

Post autor: Joanna23 » 26 cze 2008, 09:14

U mnie jest to samo. Czasami przez kilka dni jem coś np. z serem żółtym a potem nagle lece do wc:(
Biorę: Asamax tabl 500mg 2-2-2-2, asamax czopek 0-0-1 ircolon 1-0-1, probiotyk, intesta, nospa. Stan: Zaostrzenie. Waga / Wzrost : 40,5 kg/ 158cm.

Renata2
Początkujący ✽✽
Posty: 394
Rejestracja: 22 sty 2007, 21:36
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków

Re: pokarmy marynowane, kiszone, konserwowe

Post autor: Renata2 » 07 lip 2008, 19:27

No więc to jest ta sławetna dieta cronowca- jeden może, drugi nie, ja po mięcie UMIERAM. :cry:
Renata2
asamax 500g 2-0-2
vedolizumab- lek biologiczny, 3 stopień programu
controloc 1-0-1
rutinoscorbin 2-0-2
witaminy

Awatar użytkownika
nelumbo
Debiutant ✽
Posty: 43
Rejestracja: 19 cze 2008, 23:57
Choroba: CU
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin

Re: pokarmy marynowane, kiszone, konserwowe

Post autor: nelumbo » 19 sie 2008, 23:38

kiszonką mówię tak, marynatą i "parówkowym skrytożercą mówimy stanowcze nie!"

Zablokowany

Wróć do „Dietetyczne Rozmówki”