Strona 1 z 2

jak robic siemie???

: 05 lis 2005, 19:40
autor: Szczoteczka
Jak robicie siemie??? W zeszlym roku kupowalam ziarenka, ktore gotowalam 15 min powstawal kisielek...
teraz przez kilka miesiecy pilam odtluszczone zalane wrzatkiem...
a dzis w sklepie zielarskim pani powiedziala mi ze to odolejone zamula zoladek i nie jest dobre... a powinnam zalewac goraca woda ziarenka i odstawiac je na noc i pic potem rano z ciepla woda.
8O Juz sama nie wiem... 8O

:) Pozdrawiam serdecznie! :lol:

Len

: 18 lis 2005, 21:05
autor: Galik :)
Cześć
To bardzo proste.
Kupujesz sobie garnuszek metalowy (koniecznie!!!!!!!), nieduży.
Wlewasz do niego około pół szklanki wody, (może być mniej lub więcej, ja wole mniej).Wstawiasz na palnik gazowy(lub elektryczny) i zagotowujesz.
Jak sie woda gotuje to wsypujesz dużą łyżkę czubatą zmielonego lnu i mieszasz. Jak już len będzie chcial "uciec " z garnuszka to wyłańczasz gaz.
Jak temperarura przyrządzonego ''kisielu'' spadnie to można zacząć pić.
Smacznego.

Re: jak robic siemie???

: 19 lis 2005, 10:00
autor: sebasw
i jest to nawet calkiem dobre, powaznie, aczkolwiek niektorzy okreslaja to jako gluty ;)

Mutti

: 20 lis 2005, 10:28
autor: Mutti
Len to przeciez ziarna ( niewskazane dla jelit), nawet zmielony ma lekko ziarnistą postać. Czy to dla jelit wskazane ? Wiem, że dobroczynnie działa na żołądek ale poniżej, na dolne partie przewodu pokarmowego, które powinny być w naszych chorobach oszczędzane ?

Re: jak robic siemie???

: 20 lis 2005, 10:30
autor: sebasw
Tak, ale one podczas gotowania robia sie "glutami" ;) dokladnie tak jak kisiel.
Wtedy kazde wyproznienie jest bardziej "sliskie" :)

Re: Mutti

: 20 lis 2005, 17:43
autor: Elpe
Len to przeciez ziarna ( niewskazane dla jelit), nawet zmielony ma lekko ziarnistą postać.

Ziarna owszem, mogą drażnic jelita, ale z tego co wiem, to z siemienia lnianego pije się sam "kiślowaty"wywar (ziarna się odcedza)

Re: jak robic siemie???

: 20 lis 2005, 21:16
autor: Mamcia
Dokładnie tak szczególnie w zaostrzeniu ziarenka nie są wskazane. Kisielek zaś działa jak prebiotyk.
Mamcia

Re: Mutti

: 22 lis 2005, 20:16
autor: Galik
Elpe pisze:
Len to przeciez ziarna ( niewskazane dla jelit), nawet zmielony ma lekko ziarnistą postać.

Ziarna owszem, mogą drażnic jelita, ale z tego co wiem, to z siemienia lnianego pije się sam "kiślowaty"wywar (ziarna się odcedza)

Nobla dla autora tego cytatu "ziarna sie odcedza" :).
Cikawe jak odcedzić ziarna, które zostały zmielone, było by to raczej trudne.
Ja nie próbowalem, ale wydaje mi sie to raczej niemozliwe . :)
Nic sie nie odcedza, pije sie wszystko co jest w przygotowanym ''kisielu'.

Re: jak robic siemie???

: 22 lis 2005, 21:14
autor: Alicja
I tu się mylisz, można wypić kisielek z wierzchu, a zmielone ziarna zostawić

Re: jak robic siemie???

: 22 lis 2005, 21:25
autor: sebasw
wszystko zalezy od "recepty", ja wole odcedzic i pic na spokojnie :)

Re: jak robic siemie???

: 22 lis 2005, 22:39
autor: Elpe
Drogi gościu Galik :), siemię lniane występuje nie tylko w postaci zmielonej, ale również w postaci całych ziaren, które zalewa się wodą i gotuje ok 15 min, a potem odcedza, a Nobel dla mnie za to odkrycie, to doprawdy przesada :lol: Pozdrawiam

Re: jak robic siemie???

: 23 lis 2005, 19:30
autor: Galik
Elpe pisze:Drogi gościu Galik :), siemię lniane występuje nie tylko w postaci zmielonej, ale również w postaci całych ziaren, które zalewa się wodą i gotuje ok 15 min, a potem odcedza, a Nobel dla mnie za to odkrycie, to doprawdy przesada :lol: Pozdrawiam
Czesć
Powaznie mozna kupic ,niezmielony len??? :)
A ja myslalem ,ze on rosnie od razu zmielony. :). No to jednak nie nalezy Ci sie Nobel ;).

Re: jak robic siemie???

: 23 lis 2005, 22:13
autor: karotka
Powiedzcie mi czy jak mam ten len nie zmielony i go zaleje wrzątkiem bez gotowania to też będzie taki dobry do picia. Oczywiście ziarenek nie zamierzam pić.

Re: jak robic siemie???

: 24 lis 2005, 08:46
autor: Elpe
Galik, Ty złośliwcze ;) :D Pij siemię lnianie czy zmielone, czy w postaci wywaru z ziarenek ODCEDZONE i niech Ci pójdzie na zdrowie!

Re: jak robic siemie???

: 24 lis 2005, 08:59
autor: Elpe
Karotka, to zależy jakie masz to siemię, Szczoteczka pisała wcześniej o jakimś odtłuszczonym, które zalewa się wrzątkiem bez gotowania, Galik pisał o zmielonym, które tylko doprowadza sie do zagotowania, na opakowaniu mojego jest napisane, aby gotować 15 min.