6-merkaptopuryna

6-Merkaptopuryna (6-MP) tak jak azatiopryna jest analogiem zasad purynowych i zaburza syntezę DNA w dzielących się komórkach. Przeciwwskazaniem jest nadwrażliwość na lek. oraz upośledzenie czynnością wątroby lub nerek.

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tomasz
Debiutant ✽
Posty: 40
Rejestracja: 21 lip 2003, 14:50
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Przemyśl- Wrocław

Re: 6-merkaptopuryna

Post autor: Tomasz » 03 lip 2011, 17:43

Musiałem odstawić merkaptopurynę. Fatalnie się czułem. Czy skutkiem ubocznym tego leku morze być pogorszenie wzroku? Od jakiegoś czasu u mnie to występuje. Zamazany obraz, nieostry no i światłowstręt i łzawienie.
saxt

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7759
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: 6-merkaptopuryna

Post autor: obyty.z.cu » 03 lip 2011, 18:09

Tomasz pisze:Czy skutkiem ubocznym tego leku morze być pogorszenie wzroku? Od jakiegoś czasu u mnie to występuje. Zamazany obraz, nieostry no i światłowstręt i łzawienie.
u mnie taki stan się pojawia jako zwiastun zaostrzenia,bez związku z branymi lekami.
(prawie pełna lista leków w moim profilu).
Te objawy pojawiły się u mnie kilkanaście lat temu i diagnoza wszystkich lekarzy (np.okulisty,neurologa...) zawsze kończyła się tak samo - powikłania od jelit.
Leczyć jelita i...itd.
Na ostre pieczenie pomaga tylko Visine,ale to takie ... chwilowe.
Na światłowstręt miały pomoc okulary "fotochromy",no ale mi to nie wyszło,do jazdy autem musiałyby być inne,do "chodzenia" codziennego inne,do czytania inne (wady wzroku,cylindra itp.), wiec wyszło na to,że unikam słonca :wink:
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

Tomasz
Debiutant ✽
Posty: 40
Rejestracja: 21 lip 2003, 14:50
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Przemyśl- Wrocław

Re: 6-merkaptopuryna

Post autor: Tomasz » 05 wrz 2011, 21:19

CZy ktoś zna dobrego lekarza w Wałbrzychu lub jego okolicach?
saxt

tomasz85
Debiutant ✽
Posty: 5
Rejestracja: 02 lis 2011, 10:42
Choroba: CU
województwo: warmińsko-mazurskie
Lokalizacja: Olsztyn

Re: 6-merkaptopuryna

Post autor: tomasz85 » 02 lis 2011, 10:51

w szpitalu w Olsztynie podawano mi 3 dni azatiopryne , duże nudności miałem , fatalnie . Następnie 6 merkaptopurynę 100 mg na dobe. + metypred 16mg a teraz już 8 mg. Biore to już drugi tydzień brak skutków ujemnych . No i poprawa jest , juz 2 razy w miare normalnie do toalety , brak krwi , mam nadzieje ze to 6 -ME zaczyna działać a nie ten metypred.

tomasz85
Debiutant ✽
Posty: 5
Rejestracja: 02 lis 2011, 10:42
Choroba: CU
województwo: warmińsko-mazurskie
Lokalizacja: Olsztyn

prosze o pomoc . po miesiącu brania 6-merkaptopurynu

Post autor: tomasz85 » 20 lis 2011, 21:34

Po miesiącu brania tego leku tj 6-merkaptopuryna , dostałem gorączki 37.4 jeden dzień i nastepnego równe 37. nastepny dzień kiepsko sie czułem , i na nastepny się zaczęło lekkie nudności jadłowstręt , juz rano sie budziłem , 2 dni , a ddziś połączone z wymiotami po każdym posiłku . tylko płyny moge :( do lekarza mam za 2 miesice) i lekkie głębokie kłucie co jakiis czas w lewym boku nad jelitami , ale poniżej żeber. ten lek wyczytałem ze może uszkadzac wątrobe. Co o tym myślicie???????? a lek niby działa kał uformowany bez krwii , wszytsko było dobrrze wyniki tez do tej pory....

tomasz85
Debiutant ✽
Posty: 5
Rejestracja: 02 lis 2011, 10:42
Choroba: CU
województwo: warmińsko-mazurskie
Lokalizacja: Olsztyn

Re: 6-merkaptopuryna

Post autor: tomasz85 » 20 lis 2011, 21:59

rano zrobie badania . byc moze coś z trzustką lub wątrobą :(

zrobiłem rano wątrobowe i trzustka + ogólne na zapalenie

CRP - 7,9 zakres 0-5
Amylase direct - 60 zakres 0-57

te były zaznaczone jako wysoki. pielegniarka stwierdziła ze jest maly stan zapalny trzustki

dziś nic nie jadłem oprócz dwóch nutridrinków

ktos cos miał podobnego??

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: 6-merkaptopuryna

Post autor: Mamcia » 21 lis 2011, 19:40

Powinieneś natychmiast skonstatować się lekarzem. Takie wyniki nie wskazując jednoznacznie za zapalenie trzustki, ale jeśli to jest to, to lekarz powinien niezwłocznie odstawić lek.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

Awatar użytkownika
Rastaman
Debiutant ✽
Posty: 1
Rejestracja: 14 sty 2011, 18:56
Choroba: CD
województwo: świętokrzyskie
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Re: 6-merkaptopuryna

Post autor: Rastaman » 27 lut 2012, 12:39

Po 3 miesiacach brania 6-MP(75mg) mialem objawy przypominajace angine i goraczke ktora utrzymywala sie przez 2 tygodnie.
Po tygodniu na szczescie zostalem skierowany do szpitala i okazalo sie ze mam mononukleoze zakazna.
Powiekszona watroba, sledziona parametry watrobowe skoczyly do: alat 600 i aspat 300 oczywiscie odrazu musialem
odstawic lek. 2 tygodnie po powrocie do domu poczulem ze moj organizm wraca do normy. Ostatnio bylem na wizycie kontrolnej znow zaczynam brac ten lek, ktory dziala na mnie bardzo dobrze (parametry ok,jedynie obnizona odpornosc:/).
Teraz biore 50mg i znow daze do dawki 75mg.
Moje pytanie: czy jest sens brac jakies witaminy, olej z watroby rekina czy inne suplementy
diety wzmacniajace odpornosc, skoro lek ta odpornosc obniza?? Mysle ze sensu nie ma ale zapytac zawsze mozna:) PS. Jesli macie goraczke ponad tydzien podpowiedzcie lekarzowi pierwszego kontaktu ze moze to byc mononukleoza. Zawsze warto sprawdzic:)

Awatar użytkownika
Baby
Moderator
Posty: 4162
Rejestracja: 30 mar 2011, 12:19
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: 6-merkaptopuryna

Post autor: Baby » 06 kwie 2012, 13:17

Czy jest ktoś kto dobrze czuł się po tym leku? Wczoraj prof. przepisała mi ten lek bo mam spore skutki uboczne brania ponad rok sterydów. W związku z tym jest ponowna próba podania immunosupresji aby zejść ze sterydu. Niestety AZA powodowała silne bóle brzucha, wypadanie włosów i bardzo wysokie enzymy trzustkowe i wątrobowe. Miałam nadzieję, że 6-MP będę lepiej tolerowała ale widzę że prawie każdy musiał ją odstawić i strasznie się boję...
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."

kalka_96
Znawca ❃❃
Posty: 2119
Rejestracja: 24 lip 2011, 14:08
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: K-w

Re: 6-merkaptopuryna

Post autor: kalka_96 » 06 kwie 2012, 19:31

I ja też musiałam ja odstawić już po pierwszej dawce, ponieważ wywołała u mnie ostre zapalenie trzustki. :(

Awatar użytkownika
Baby
Moderator
Posty: 4162
Rejestracja: 30 mar 2011, 12:19
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: 6-merkaptopuryna

Post autor: Baby » 06 kwie 2012, 23:59

kalka_96 pisze:I ja też musiałam ja odstawić już po pierwszej dawce, ponieważ wywołała u mnie ostre zapalenie trzustki. :(
O matko!!! Co to znaczy po pierwszej dawce? Czy mam rozumieć, że już po pierwszej tabletce??? Kurcze teraz to ja poważnie się nad tym zastanawiam...
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."

kalka_96
Znawca ❃❃
Posty: 2119
Rejestracja: 24 lip 2011, 14:08
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: K-w

Re: 6-merkaptopuryna

Post autor: kalka_96 » 07 kwie 2012, 10:53

Baby, nie martw się, u każdego jest inaczej, u mnie po pierwszej tabletce właśnie się to stało, ale moja trzustka bardzo wrażliwa jest, bo mam na niej jakieś zmiany, jakieś anomalia rozwojowe, jeszcze ta sprawa do końca nie jest wyjaśniona, czekam na konsultacje z Warszawą.

Awatar użytkownika
izo.sim
Doświadczony ❃
Posty: 1469
Rejestracja: 22 sty 2009, 17:20
Choroba: CD u dziecka
województwo: śląskie
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

Re: 6-merkaptopuryna

Post autor: izo.sim » 22 maja 2012, 10:11

Baby pisze:Czy jest ktoś kto dobrze czuł się po tym leku? Wczoraj prof. przepisała mi ten lek bo mam spore skutki uboczne brania ponad rok sterydów. W związku z tym jest ponowna próba podania immunosupresji aby zejść ze sterydu. Niestety AZA powodowała silne bóle brzucha, wypadanie włosów i bardzo wysokie enzymy trzustkowe i wątrobowe. Miałam nadzieję, że 6-MP będę lepiej tolerowała ale widzę że prawie każdy musiał ją odstawić i strasznie się boję...

Baby bierzesz tą merkaptopurynę? Jakieś skutki uboczne są?
https://marcinsim.wordpress.com/

02.05.2011 - 25.01.2012 HUMIRA
REMICADE:
05.06.2012, 19.06.2012, 16.07.2012,
11.09.2012, 6.11.2012, 2.01.2013, 27.02.2013 po kilku minutach odłączony z powodu reakcji alergicznej czyli wykluczenie z programu lekowego

Operacje Marcina:
I. 6.01.2012 uchyłek Meckela
II. 10.02.2012 resekcja ileo-cekalna
III. 27.04.2012 resekcja zespolenia z II operacji i wstępnicy

Awatar użytkownika
Baby
Moderator
Posty: 4162
Rejestracja: 30 mar 2011, 12:19
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: 6-merkaptopuryna

Post autor: Baby » 22 maja 2012, 10:22

izo.sim pisze:
Baby pisze:Czy jest ktoś kto dobrze czuł się po tym leku? Wczoraj prof. przepisała mi ten lek bo mam spore skutki uboczne brania ponad rok sterydów. W związku z tym jest ponowna próba podania immunosupresji aby zejść ze sterydu. Niestety AZA powodowała silne bóle brzucha, wypadanie włosów i bardzo wysokie enzymy trzustkowe i wątrobowe. Miałam nadzieję, że 6-MP będę lepiej tolerowała ale widzę że prawie każdy musiał ją odstawić i strasznie się boję...

Baby bierzesz tą merkaptopurynę? Jakieś skutki uboczne są?
Biorę w końcu od tygodnia włączono mi ją w MSW. Nic mi sie na razie nie dzieje poza mdłościami i porannym ulewaniem he he ale to nie zawsze. Dziś minął tydzień więc jadę na pierwsze badania. A co Marcinowi też chcą włączyć? Wiesz ja bardzo bardzo się bałam tego leku szczególnie dlatego, że po AZIE miałam takie straszne historie i spanikowałam :oops: Sama się nakręciłam ale póki co jest ok. Zobaczymy po miesiącu, 1,5 miesiąca tak jak to było z AZA która zaczęła mi wtedy bardzo szkodzić. No nic warto próbować wszystkiego aby być na siłach :)
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."

Awatar użytkownika
izo.sim
Doświadczony ❃
Posty: 1469
Rejestracja: 22 sty 2009, 17:20
Choroba: CD u dziecka
województwo: śląskie
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

Re: 6-merkaptopuryna

Post autor: izo.sim » 22 maja 2012, 11:03

Baby pisze:A co Marcinowi też chcą włączyć?
Włącza dziś, albo jutro i też się boję, bo po azie Marcin miał 42-stopniowe gorączki i wymioty jak w anoreksji. Zobaczymy jak będzie. Oby zaskoczył pozytywnie.
https://marcinsim.wordpress.com/

02.05.2011 - 25.01.2012 HUMIRA
REMICADE:
05.06.2012, 19.06.2012, 16.07.2012,
11.09.2012, 6.11.2012, 2.01.2013, 27.02.2013 po kilku minutach odłączony z powodu reakcji alergicznej czyli wykluczenie z programu lekowego

Operacje Marcina:
I. 6.01.2012 uchyłek Meckela
II. 10.02.2012 resekcja ileo-cekalna
III. 27.04.2012 resekcja zespolenia z II operacji i wstępnicy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lek 6-Merkaptopuryna (6-MP)”