Natuśka dawno po zabiegu i wciąż dobrze nie jest ale będzie
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- noodle
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: w trakcie diagnozy
- województwo: małopolskie
Re: Natuśka dawno po zabiegu i wciąż dobrze nie jest ale będzie
Natuśka, przeczytałam i cieszę się, że tak sprawnie to poszło!
Zapraszam na http://bezglutenowy.blog.pl
Dieta bezglutenowa od 1.11.2012 roku. Atrofia nerwu wzrokowego. PCOS. Glucophage xr 1500. W razie silnych skurczy Spasmolina.
Dieta bezglutenowa od 1.11.2012 roku. Atrofia nerwu wzrokowego. PCOS. Glucophage xr 1500. W razie silnych skurczy Spasmolina.
- mgiełkaa
- Doświadczony ❃
- Choroba: CU
- województwo: mazowieckie
Natuśka, jesteś niesamowita 

Wzrost 167cm, waga 64kg, ASAMAX 500mg 3x2tabl. AZATHIOPRINE 75mg
Leczenie: MSWiA Warszawa
Leczenie: MSWiA Warszawa
- Natuśka
- Ekspert ✿✿
- Choroba: CD
- miasto: Kraków
- Kontakt:
Dzięki, dzięki 

Generalnie wyniki się trochę wykluczają. W enterografii wyszło pogrubienie ściany jelita grubego sugerujące stan zapalny, ale w kolono było OK
Lekarzowi powiedziałam, że już mnie nic nie zdziwi. Pobrali wycinki z okolicy, gdzie były widoczne zmiany na enterografii, ale nie spodziewają się "cudów".
W USG coś wyszło z drogami żółciowymi, ale że podobno przy Crohnach to jest normalne- jeszcze nie wiem co to dokładnie było, bo po wypis mam przyjechać w środę.
Zmienili mi Encortolon na Entocort i bardzo się z tego powodu cieszę
Ten drugi ma mnie działał- pytanie jak długo można go brać? Ech... Jeśliby zaskoczył to mogłabym brać go wiecznie
Kwestia taka, że nie działa on na stawy, a to właśnie stanowi mój główny problem...
No i dostałam żelastwo w syropie, bo tabsy coś mi nie leżą
Lekarze przyznali, że niedobór żelaza i niedokrwistość to u mnie jedyny wykładnik, że coś się dzieje, bo CRP/OB zawsze w normie...
Teraz o dziwo jeszcze było za mało kwasu foliowego, co mi się jeszcze nigdy nie przydarzyło
I... Powiedzieli, że diagnozy mi nie zabiorą- pozostaję Crohnem
Nietypowym, ale Crohnem
No chyba, że mi jakieś cudo wyjdzie w histopacie
I po dzisiejszym- jak dla mnie szalonym dniu stwierdzam, że nie ciągnę dalszej diagnostyki, bo ciągle wychodzi coś dziwniejszego, a lekarze ciągle poprzestają na CD. Z resztą powiedziałam lekarce, że czuję się jak Crohn
Co do biologii... Stanęło na niczym, bo... Nie wiadomo na co dać, z jakiego powodu...
Czekam na decyzję i dalsze badania na reumatologii. Dziś byłam na konsultacji i powiedzieli, że zlecą mi RM stawów krzyżowo- biodrowych. Jeśli wyjdzie tam stan zapalny to mają podstawę, żeby ze strony reumato włączyć biologię, jeśli nie wyjdzie, a będzie w obwodowych to gorzej, b biologii dać nie mogą...
Mimo wszystko jestem dooobrej myśli

Nie, to nie ja, to mój Crohnmgiełkaa pisze:Natuśka, jesteś niesamowita

Generalnie wyniki się trochę wykluczają. W enterografii wyszło pogrubienie ściany jelita grubego sugerujące stan zapalny, ale w kolono było OK

W USG coś wyszło z drogami żółciowymi, ale że podobno przy Crohnach to jest normalne- jeszcze nie wiem co to dokładnie było, bo po wypis mam przyjechać w środę.
Zmienili mi Encortolon na Entocort i bardzo się z tego powodu cieszę

Ten drugi ma mnie działał- pytanie jak długo można go brać? Ech... Jeśliby zaskoczył to mogłabym brać go wiecznie

No i dostałam żelastwo w syropie, bo tabsy coś mi nie leżą

Lekarze przyznali, że niedobór żelaza i niedokrwistość to u mnie jedyny wykładnik, że coś się dzieje, bo CRP/OB zawsze w normie...

I... Powiedzieli, że diagnozy mi nie zabiorą- pozostaję Crohnem

Nietypowym, ale Crohnem

No chyba, że mi jakieś cudo wyjdzie w histopacie

I po dzisiejszym- jak dla mnie szalonym dniu stwierdzam, że nie ciągnę dalszej diagnostyki, bo ciągle wychodzi coś dziwniejszego, a lekarze ciągle poprzestają na CD. Z resztą powiedziałam lekarce, że czuję się jak Crohn

Co do biologii... Stanęło na niczym, bo... Nie wiadomo na co dać, z jakiego powodu...
Czekam na decyzję i dalsze badania na reumatologii. Dziś byłam na konsultacji i powiedzieli, że zlecą mi RM stawów krzyżowo- biodrowych. Jeśli wyjdzie tam stan zapalny to mają podstawę, żeby ze strony reumato włączyć biologię, jeśli nie wyjdzie, a będzie w obwodowych to gorzej, b biologii dać nie mogą...

Mimo wszystko jestem dooobrej myśli

Na zawsze razem... 
Podpisano:Twój Crohn
Aktualnie: Szczęśliwsza, bo krótsza
+ Methypred 8 mg na jelita, Humira na stawy.
W planach : Realizacja punktu 2
1. 19.11.2012- hemikolektomia prawostronna metodą laparoskopową
2. Normalne życie...
3. ZZSK mam, ale nikomu nie oddam

2. Normalne życie...

- sylunia80
- Moderator
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
Jesteś WIELKA 

27.01.2014-usunięcie jelita grubego, ileostomia...
28.01.2015-Uszycie j-poucha, zespolenie, ileostomia pętlowa
Po operacji...Nowe życie-inne życie bo ze stomią...
Plany na przyszłość-3 etap czyli zamknięcie stomii...9.02.2016
Rok 2016- od lutego bez stomii
Rok 2017-ropień i pierwsze objawy przetoki
Rok 2018 Walka z przetoką, komora hiperbaryczna, osocze
W planach operacja przetoki 12.02.2019...
Operacja 1.03.2019 i ponownie ileostomia
28.01.2015-Uszycie j-poucha, zespolenie, ileostomia pętlowa
Po operacji...Nowe życie-inne życie bo ze stomią...
Plany na przyszłość-3 etap czyli zamknięcie stomii...9.02.2016
Rok 2016- od lutego bez stomii
Rok 2017-ropień i pierwsze objawy przetoki
Rok 2018 Walka z przetoką, komora hiperbaryczna, osocze
W planach operacja przetoki 12.02.2019...
Operacja 1.03.2019 i ponownie ileostomia
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: w trakcie diagnozy
- województwo: dolnośląskie
Natuśka Twoja reakcja na te wszystkie badania była taka sama jak u męża. Również miał wymioty, straszne samopoczucie.
Okropne są te badania - cieszę się że je przeszłaś i jesteś już po
Zawsze się wkurzam, że tyle tego narobią, namęczą człowieka a nic konkretnego nie mogą powiedzieć w kwestii diagnozy.
A jak Ci się udało załatwić za jednym razem temat związany ze stawami - badania reumatologiczne? Męża nie chcieli zbadać na stawy mimo, że ma z nimi problemy od 16 r. życia. U nas chodził po różnych reumatologach, ale żaden nie zrobił żadnych konkretnych badań - nie ukrywam że prześwietlenie stawów na Borowskiej byłoby chyba najbardziej wiarygodne.
Wracając do tematu cieszę się że już jesteś w domku, ciągle mam nadzieję, że prędzej czy później się zobaczymy
buziaki
:*
Okropne są te badania - cieszę się że je przeszłaś i jesteś już po

Zawsze się wkurzam, że tyle tego narobią, namęczą człowieka a nic konkretnego nie mogą powiedzieć w kwestii diagnozy.
A jak Ci się udało załatwić za jednym razem temat związany ze stawami - badania reumatologiczne? Męża nie chcieli zbadać na stawy mimo, że ma z nimi problemy od 16 r. życia. U nas chodził po różnych reumatologach, ale żaden nie zrobił żadnych konkretnych badań - nie ukrywam że prześwietlenie stawów na Borowskiej byłoby chyba najbardziej wiarygodne.
Wracając do tematu cieszę się że już jesteś w domku, ciągle mam nadzieję, że prędzej czy później się zobaczymy

buziaki

2011r. - początki objawów - biegunki i bóle brzucha potem już tylko gorzej
04. 2013r. - szpital na Borowskiej Wrocław - 13 dni pobytu - diagnoza - podejrzenie Crohna
31.08.2013 - zejście ze sterydu ( metypred ) do 0
biegunek brak za to brzuch mocno boli i daje w kość:(
18-20.11.2013 - Znowu Borowska - do stałych dolegliwości dołączyły wrzody. Wykluczono mikroskopowe zapalenie jelit.
Pentasa - 1 - 0 - 1
Cholestil - 0 - 1 - 0
Mianserin - 0 - 0 - 1
Witaminki
04. 2013r. - szpital na Borowskiej Wrocław - 13 dni pobytu - diagnoza - podejrzenie Crohna
31.08.2013 - zejście ze sterydu ( metypred ) do 0
biegunek brak za to brzuch mocno boli i daje w kość:(
18-20.11.2013 - Znowu Borowska - do stałych dolegliwości dołączyły wrzody. Wykluczono mikroskopowe zapalenie jelit.
Pentasa - 1 - 0 - 1
Cholestil - 0 - 1 - 0
Mianserin - 0 - 0 - 1
Witaminki
- Natuśka
- Ekspert ✿✿
- Kontakt:
Na początku czerwca miałam na reumatologii pobyt dzienny (czy jakby to nazwać). Tam lekarka zebrała wywiad, pobrali krew, zrobili USG i RTG stawów. W RTG stawów krzyżowo-biodrowych wyszło coś dziwnego i skierowali na powtórzenie, a żeby nie włóczyć się 50 razy po szpitalu to poprosiłam, żeby powtórzyć w czasie mojego pobytu na gastro. Ale generalnie moja przygoda z oddziałem reumatologicznym rozpoczęła się od wizyty u reumatologa, który skierował mnie do innej lekarki z oddziału reumato.Bez_Nadziei pisze:A jak Ci się udało załatwić za jednym razem temat związany ze stawami - badania reumatologiczne?
ie wiem dlaczego, ale ten pobyt w szpitalu dał mi tę świadomość, że człowiek jest w stanie znieść wszystkoBez_Nadziei pisze:Okropne są te badania

No ja myślę!Bez_Nadziei pisze: ciągle mam nadzieję, że prędzej czy później się zobaczymy

Na zawsze razem... 
2. Normalne życie...

2. Normalne życie...

- nataliak71
- Doświadczony ❃
z tymi pawiami to ja się szczerze nie dziwię dziewczyno jak Ty od poniedziałku nic nie jadłaś!! 

„Kobiety i koty zawsze robią, co chcą, więc mężczyźni i psy niech się z tym pogodzą”
"każdą istotę, którą bierzemy w ramiona, możemy utulić lub udusić. to boska chwila decyzji."
Salofalk 2x2x2 Imuran 1x50mg
"każdą istotę, którą bierzemy w ramiona, możemy utulić lub udusić. to boska chwila decyzji."

-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Natuśka, naprawdę Cię podziwiam! Tyle przeszłaś a jeszcze potrafisz o tym opowiadać żartobliwie
Mam nadzieję, że teraz już będzie tylko lepiej!

Never a failure, always a lesson.
- Natuśka
- Ekspert ✿✿
- Kontakt:
Potrzebuję jeszcze Waszej opinii, bo nie wiem co z tym zrobić 
Odebrałam wypis ze szpitala i tam w opisie gastroskopii jest "zapalenie żołądka miernego stopnia". Cały czas biorę osłonowe, w kwietniu żołądek i cały przełyk dały o sobie znać- bolało, paliło, ale przeszło. Pod koniec maja, gdy to moje "niby gardło" mi dokuczało znów poszło na przełyk i żołądek, ale potem również przeszło. W czerwcu miałam spokój jeśli chodzi o dolegliwości ze strony żołądka- nawet żadnej zgagi nie miałam
Teraz 10 lipca miałam gastroskopię i wyszło to zapalenie, a dolegliwości nie mam. Leków na to żadnych nie dostałam, samo przejdzie czy jak?

Odebrałam wypis ze szpitala i tam w opisie gastroskopii jest "zapalenie żołądka miernego stopnia". Cały czas biorę osłonowe, w kwietniu żołądek i cały przełyk dały o sobie znać- bolało, paliło, ale przeszło. Pod koniec maja, gdy to moje "niby gardło" mi dokuczało znów poszło na przełyk i żołądek, ale potem również przeszło. W czerwcu miałam spokój jeśli chodzi o dolegliwości ze strony żołądka- nawet żadnej zgagi nie miałam

Teraz 10 lipca miałam gastroskopię i wyszło to zapalenie, a dolegliwości nie mam. Leków na to żadnych nie dostałam, samo przejdzie czy jak?
Na zawsze razem... 
2. Normalne życie...

2. Normalne życie...

-
- Początkujący ✽✽
- województwo: lubuskie
Też miałem takie palenie w przełyku kiedyś. Przeszło na szczęście po jakichś dwóch miesiącach i nie wróciło. Potem w gastroskopii raz wychodziło zapalenie w dwunastnicy, a raz nie, ale ból przy przełykaniu już się nie powtórzył. No i wszystko przeszło bez leków 

wzrost/waga: 173cm/63kg leki (aktualnie): Pentasa 3g., Sanprobi IBS 1x1, Humira.
Obecnie po Hemikolektomii prawostronnej (07.05.2013r.)
Obecnie po Hemikolektomii prawostronnej (07.05.2013r.)
- nataliak71
- Doświadczony ❃
Natuśka, ja mam za każdym razem zapalenie żołądka i ogólnie słyszałam, że prawdopodobnie większość ludzi przy gastroskopii dowiaduje się o zapaleniu żołądka. Jak nic nie dali to pewnie nic nie trzeba 

„Kobiety i koty zawsze robią, co chcą, więc mężczyźni i psy niech się z tym pogodzą”

- deth
- Mistrzunio ❃❃❃
- województwo: pomorskie
miałem tak na dłuuugo przed samą diagnozą, potem już nigdy nie wróciłorobert89 pisze:Też miałem takie palenie w przełyku kiedyś. Przeszło na szczęście po jakichś dwóch miesiącach i nie wróciło.
- Natuśka
- Ekspert ✿✿
- Kontakt:
Łeeeee, nataliak71 dzięki- piję dalej
W takim razie koniec mojego rozmyślania nad tą materią![cwaniak :]](./images/smilies/cwaniak.gif)
A tak na serio to może czasem, po niektórych potrawach/napojach odczuwam jakiś dyskomfort w żołądku...

W takim razie koniec mojego rozmyślania nad tą materią
![cwaniak :]](./images/smilies/cwaniak.gif)
A tak na serio to może czasem, po niektórych potrawach/napojach odczuwam jakiś dyskomfort w żołądku...
Na zawsze razem... 
2. Normalne życie...

2. Normalne życie...

- Baby
- Moderator
- Choroba: mikroskopowe zap. j.
- województwo: mazowieckie
Natuśka stan zapalny żołądka miernego stopnia to nic strasznego. Zazwyczaj w takiej sytuacji lekarze przepisują leki zmniejszające wydzielanie kwasu solnego przez błonę śluzową żołądka oraz stosowanie diety jak przy wrzodach żołądka. Niektórzy pacjenci piją także siemię lniane osłonowo.
Ja osobiście zastosowałabym leki i dietę aby taki stan zaleczyć - po co ma się zaostrzyć. Wiele leków jakie przyjmujemy może także drażnić błonę śluzową żołądka np. sterydy.
Rozumiem, że test na HP wyszedł ujmeny i refluxu nikt nie stwierdził?
Ja osobiście zastosowałabym leki i dietę aby taki stan zaleczyć - po co ma się zaostrzyć. Wiele leków jakie przyjmujemy może także drażnić błonę śluzową żołądka np. sterydy.
Rozumiem, że test na HP wyszedł ujmeny i refluxu nikt nie stwierdził?
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."