O drugiej chorobie wspomniałem i tutaj i wcześniej - Mamcia, wiem, że możesz nie pamiętać, ale nawet z Tobą o tym dyskutowałem. PNN=przewlekła niewydolność nerek (mam przewlekłe śródmiąższowe zapalenie nerek).
Faktycznie może pisze zbyt chaotycznie. Po co mam skanować, skoro je przepisałem - co to za różnica?
Typowy stan po ich odstawieniu, czyli jaki? Nie wiem, jak wygląda sytuacja, gdy się odstawia. Ja nie twierdzę, że mam rację, dlatego zapytałem tutaj, dzieląc się swoimi przemyśleniami. To może w dużym skrócie:
Leki: nie przyjmuję obecnie żadnych leków na CD od prawie trzech lat. Chorobę miałem leczoną jedynie Pentasą w tabletkach przez ponad 3 lata, z czego dobrą połowę, jeśli nie więcej, w dawce 2x2. Metypred przyjmowałem przez 9 miesięcy, z czego pół roku 4 mg, na nerki - CD było w czasie remisji.
Obecny stan:
Gastroskopia robiona na początku tego roku
Przełyk, wpust, linia z prawidłowe
Dno i okolica podwpustowa: w inwersji bez zmian
Trzon żołądka: zmiany rumieniowe w dolnej części trzonu
Okolica przedodwiernikowa: zmiany rumieniowe i 2 wyniosłe nadżerki grudkowe (pobrano wycinek)
Plastyka ścian prawidłowa
Treść śluzowa pienista
Odźwiernik bez zmian
Opuszcza dwunastnicy: zmiany przekrwienne oraz kilka aftowatych nadżerek, pokrytych włoknikiem
Część pozaopuszczkowa bez zmian
Z obu części pobrano wycinki
Test ureazowy dodatni
Charakter zmian pierwotny: przewlekłe (2) aktywne (1) zapalnie śluzówki antrum żołądka bez metaplazji i dysplazji. W barwieniu rutynowym bakterie spiralne (1) - 2 wycinki
Błona śluzowa dwunastnicy bez zmian patologicznych. IEL w normie - 5 wycinków.
Ostatni wynik z kolonoskopii tak, jak podałem wcześniej (badanie było robione dwa miesiące po odstawieniu Metypredu, czyli prawie trzy lata temu, ale zmiany wyglądają na przewlekłe, więc przypuszczam, że te zmiany pojawiły się właśnie przy zmniejszaniu dawki sterydów, bo wtedy gorzej się czułem; po odstawieniu całkowicie leków nie było pogorszenia samopoczucia):
Enteritis chronica
Atrophia partialis villorum
Erythrorrhagiae dispersae
Naciek zapalny o znacznym nasileniu
Gołym okiem: jelito grube normalne, końcówka jelita cienkiego nieco przekrwiona (stąd pobrano wycinek, j.w.).
Po włączeniu IPP (przez krótki czas, bo przedawkowałem), a potem H2Blokerów jest poprawa ze strony żołądka (chyba jakoś w zeszłym roku pojawiły się pierwsze objawy, nie przyjmowałem wtedy Controlocu, który brałem przez 5-6 lat dzień w dzień najpierw w dawce 40mg, potem 20 mg).
Pierwsze wyniki (jeszcze przed diagnozą CD):
Choroba refluksowa, Krwotoczno-nadżerkowe zapalenie błony śluzowej żołądka. Zapalenie śluzówki opuszki dwunastnicy i błony śluzowej dwunastnicy.
USG: Narządy miąższowe jamu brzusznej sonograficznie bez zmian. Widoczne powiększone wezły chłonne krezkowe do 2 cm, najwięcej w lewym dole biodrowym.
Pasaż przewodu pokarmowego: Żołądek, dwunastnica oraz pętle jelita czczego i krętego oraz jelito grube w obrazie rtg prawidłowe.
Gastroskopia: Przełyk na całej długości niezmieniony. Linia Z zachowana, prawidłowa. Wpust ziejący. Żołądek nadmiernie napięty, o prawidłowej perystaltyce, zawiera w świetle śluzową treść płynną podbarwioną żółcią. Śluzówka plamiście zaczerwieniona.
Inwersja: śluzówka okolicy podwpustowej endoskopowo niezmieniona. Na dnie pojedyncze grudki. Odźwiernik okrągły, otwarty. Opuszka kształtna śluzówka zmieniona zapalnie. Śluzówka w części zstępującej do wysokości brodawki Vatera rozpulchniona.
Histo: Duodenitis chronica gradus levioris - w nacieku zapalnym obecne limfocyty, komórki plazgmatyczne i dość liczne eozynofile. Wg klasyfikacji Marsha typ 0.
Gastris chronica: zapalenie - 2, aktywność - 1, zanik - 0, metaplazja - 0, helicobacter - 0.
Kolonoskopia: do 100 cm, badany odcinek jelita grubowego prawidłowy. Śluzówka gładka, lśniąca, o normalnym ukrwieniu, bez ubytków i przerostów. Zachowana sieć naczyniowa podśluzówkowa, prawidłowa motoryka, wzmożone napięcie ściany - jelito spastyczne. Pobrano wycinki do histopatologii z esicy - wynik: Colitis nonclassificata.
Leczenie:
Wtedy włączono mi Omeprazol i lek prokinetyczny, od razu zeszła gorączka, która utrzymywała się od miesięcy. Czułem się zdecydowanie lepiej, mimo nieleczenia (a raczej niewielkiego leczenia) podstawowej choroby, jaką było CD. Ale przyjmowałem już wtedy (jakis miesiąc przed badaniem) Pentasę 3x1.
Miałem jeszcze przetokę i szczeliny odbytu, które zostały zoperowane, bo nie było porpawy po wdrożeniu leczenia (dwa miesiące po powyższych wynikach). Wtedy też padło pierwsze podejrzenie Crohna.
Z wycinka brodawki szczeliny odbytu wyszło bowiem:
Fissura. Inflammatio chronica, partim purulenta et granulatio in pariete fissurae. W nacieku zapalnym widoczne pojedyncze nieserowaciejące ziarniniaki sarcoidalne. Biorąc pod uwagę dane kliniczne obraz może odpowiadać chorobie Leśniowskiego-Crohna.
No i kilka tyg. później zwiększoną mi Pentasę do maksymalnej dawki i zacząłem wtedy odczuwać bóle jelit (wcześniej w ogóle mi nie dokuczały).
Badanie kontrolne niespełna rok po diagnozie:
Gastroskopia: Przełyk - nad linią Z małe nadżerki o śrenidcy poniżej 5 mm. Wpust lużny. Żołądek na czco wypełnioną treścią płynną wodojasną. Płastka ścian żywa. W inwersji wpust obejmuje szczelnie endoskop. Odźwiernik spastyczny. Dwunastnica: opuszka ze zmienioną zapalnie błoną śluzową, na jednym z obwałowanych fałdów błony blizna po owrzodzeniu - pobrano wycinki. Wynik: Morbus ulceration dueodeni. Częśc pozaopuszkowa prawidłowa.
Szczególowy wynik histo: Duodenitis chronica gradus mediocris. W nacieku zapalnym dominują limfocyty. Wg Marsha typ 0. Brak wykładników choroby Crohna.
Sigmoidoskopia - do 50 cm. Na całym odcinku bez nadżerek, owrzodzeń, miejscowo rysunek naczyniowy zatarty całkowicie, błona śluzowa krucha
Pobrano 6 wycinków, co 10 cm.
Pięć z nich to: Colitis chronica nonclassifacata gradus mediocris
Jeden (20 cm) - colitis chronica nonclassifacata gradus levioris
Enterografia - Światło zastawki krętniczo-kątniczej jest zachowane, lecz wąskie, w końcowym odcinku szczelinowate na dł. ok. 2 cm. Po dożylnym podaniu środka ściany jelita nie ulegają wzmocnieniu w tym miejscu. Uwagę zwraca obecność pojedynczych węzłów chłonnych, głównie po prawej stronie tętnicy kręgowej w okolicy tętnicy krezkowej górnej, zastawki krętniczoo-kątniczej (średnia w osi króetkiej weżłów to 5 mm). Kątnica o zachowanym świetle.
Nie stwierdza się procesu zapalnego w obrębie ściany jelita illeum terminale. Zwężenie światła w tym miejscu przemawia za zmianami wkłonikstymi w okresie remisji