ranka pisze:jesli chodzi i oslone to zazwyczaj bierze sie raz dziennie 20 mg.
a wątroba.. w aptece leki osłonowe sa zazwyczaj ziołowe, chyba bym nie brala
od lat biorę codziennie osłonowe na żołądek,zmieniają mi je co jakiś czas.
Obecnie IPP 40,wczesnej Nolpaza,Gasec itp.
Leki osłonowe na wątrobe wyciągnęły mnie z wielkich kłopotów do stanu "akceptowanego".I tu też często mi je zmieniano,obecnie Liv52,to naprawdę dobry lek.Wcześniej brałem równocześnie z nim "Heparegen".
Lekarka z poradni WZW zalecała mi branie równoczesne branie 2 leków osłonowych z różnych grup też mi je często zmieniano.
Dunia77 pisze:nawet o jakis suplementahc nie wspomnial, oprocz tego, ze zapytalam czy moge z tym brac wapno plus wit D (bralam wczesniej bo mialam stwierdzony niedobor tej wit) i dostalam jego zielone swiatlo.
Dużo sterydów przez okres trwania choroby (... dziesiąt lat) spowodowały,ze mam osteoporozę.Musze przyznać,ze pod tym kątem nie brałem dodatkowego wapnia czy wit.D i to był bład i to duży.
Warto pamiętać o skutkach ubocznych sterydów,tzn. brać je jeśli musimy,ale pamiętać o badaniach i uzupełnianiu braków.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" .
https://senmaluszka.pl