Tak to już jest w aptekach w ogóle sie nie znają. SMUTNE

!!
DEBUTIR - z tego co widzę super lek

! NOWOŚĆ
Maślan sodu dysocjujący do kwasu masłowego należy do cząsteczek mogących znaleźć szersze zastosowanie w profilaktyce i leczeniu zaburzeń funkcji błony śluzowej przewodu pokarmowego. U człowieka jest on wytwarzany w jelicie grubym przez bakterie jelitowe. W pewnych okolicznościach może dojść do zmniejszenia jego produkcji, dlatego celowe jest jego uzupełnianie, głównie z uwagi na fakt, że stanowi on jedno z głównych źródeł energii dla kolonocytów.
Maślan sodu posiada cenne właściwości biologiczne:
*
odżywia błonę śluzową jelita
*
ma zdolność regeneracji uszkodzonego nabłonka jelitowego
*
wykazuje działanie przeciwzapalne i cytoprotekcyjne na komórki nabłonka jelitowego
*
chroni przed translokacją bakterii i toksyn ze światła jelita do krwioobiegu
*
zwiększa przepływ krwi przez błonę śluzową jelit
*
stymuluje motorykę przewodu pokarmowego
*
wzmacnia barierę jelitową zapobiegając penetracji alergenów pokarmowych
*
zwiększa wchłanianie sodu i wody w jelicie
*
zwiększa biodostepność składników mineralnych