czy to może być szczelina?
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CD
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
czy to może być szczelina?
Mam pytanie co to może być? Już od kilku tygodni mam uporczywe bóle okolicy odbytu. Zawsze po oddaniu stolca bardzo piecze,pali i boli mnie okolica odbytu. Nie boli mnie przy siedzeniu a przy chodzeniu. A po jakimś czasie ( około pół godziny )na papierze toaletowym pojawia się żywo czerwona krew. Najgorsze jest to że stolec oddaje zawsze rano przed pracą i droga do pracy jest dla mnie koszmarem. Lekarz rodzinny wykluczył hemoroidy i skierował mnie do proktologa. Dziś odebrałam wyniki badań i są one dobre.Czy przy szczelinie którą podejrzewa rodzinny kał na krew utajoną może być ujemny?Czy jest sens iść do proktologa przy takich wynikach.Poradźcie mico to może być?
- Truskawka
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: niesklasyfikowane NZJ
- województwo: wielkopolskie
Re: czy to może być szczelina?
Może to być szczelina-a czy rodzinny badał odbyt w celu wykluczenia hemoroidów?
Mi przy szczelinie krew pojawiała się przy wypróżnieniu i wtedy też bardzo bolało.Nie kilka minut pozniej jak Ty piszesz.
Wynik krwi utajonej może być ujemny jeśli nie krwawiło się w danym czasie( taki wynik należy powtórzyć) Szczelina nieleczona może przejść w postać przewlekłą ...koniecznie trzeba zbadać czy to napewno szczelina.
a diagnozę może tylko postawić lekarz nikt tu Ci nie powie czy masz szczeline czy nie....
proponuje dla świetego spokoju iść do lekarza proktologa.
Mi przy szczelinie krew pojawiała się przy wypróżnieniu i wtedy też bardzo bolało.Nie kilka minut pozniej jak Ty piszesz.
Wynik krwi utajonej może być ujemny jeśli nie krwawiło się w danym czasie( taki wynik należy powtórzyć) Szczelina nieleczona może przejść w postać przewlekłą ...koniecznie trzeba zbadać czy to napewno szczelina.
a diagnozę może tylko postawić lekarz nikt tu Ci nie powie czy masz szczeline czy nie....
proponuje dla świetego spokoju iść do lekarza proktologa.

Truskawka:)

-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Koniecznie proktolog,bo przecież problem jest i chyba sam nie zniknie.
Pentasa 500 2x2
Imuran 50 2x1
Entocort 3 1x1
Imuran 50 2x1
Entocort 3 1x1
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Byłam u lekarza proktologa. Badanie per rectum bz ale widoczne krwawienie. W środę będę miała rektoskopię. Powtarzałam jeszcze raz badania,morfologia w normie,kał na pasożyty nie wykryto , a kał na krew utajoną tym razem dodatni.poprzednie badanie ujemny. Mam nadzieję że rektoskopia wyjaśni skąd to krwawienie i nie będzie potrzeby robienia kolonoskopii ( przechodzę ją tragicznie).
- Natuśka
- Ekspert ✿✿
- miasto: Kraków
- Kontakt:
agula80 pisze:po oddaniu stolca bardzo piecze,pali i boli mnie okolica odbytu
agula80 pisze:Badanie per rectum bz ale widoczne krwawienie.
Również mam taką nadziejęagula80 pisze:Mam nadzieję że rektoskopia wyjaśni skąd to krwawienie

agula80, masz zdiagnozowane CD, a gdzie masz zmiany zapalne?
Na zawsze razem... 
Podpisano:Twój Crohn
Aktualnie: Szczęśliwsza, bo krótsza
+ Methypred 8 mg na jelita, Humira na stawy.
W planach : Realizacja punktu 2
1. 19.11.2012- hemikolektomia prawostronna metodą laparoskopową
2. Normalne życie...
3. ZZSK mam, ale nikomu nie oddam

Podpisano:Twój Crohn

Aktualnie: Szczęśliwsza, bo krótsza

W planach : Realizacja punktu 2

1. 19.11.2012- hemikolektomia prawostronna metodą laparoskopową

2. Normalne życie...
3. ZZSK mam, ale nikomu nie oddam

-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Na wyniku enterografii : zstępujący stan zapalny końcowego odcinka zstępnicy i esicy. Badanie było robione w marcu 20012. Dodatkowo niegojąca się przetoka skórna po laparotomi od 3 lat.
- leila
- Doświadczony ❃
- Choroba: CU
- województwo: zachodniopomorskie
wyszły mi w badaniu zylaki odbytu ,zuzyłam 2 opakowania czopkow typowych dla hemoroidówkrew nadal jest ,czym to leczyc dalej?
colitis jest umiejscowiony na 20 cm od odbytu
boje sie sie ze ta krew leci jednak z jelita a nie hemoroidów
czy uzywac teraz czopków pentasa?czym wyleczyc ten odbyt?krew jest zywa
colitis jest umiejscowiony na 20 cm od odbytu
boje sie sie ze ta krew leci jednak z jelita a nie hemoroidów
czy uzywac teraz czopków pentasa?czym wyleczyc ten odbyt?krew jest zywa
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Dziś czeka mnie rektoskopia. Jestem po czyszczeniu.Trzymajcie kciuki żeby wyjaśniło się w tym badaniu skąd to krwawienie.
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Jestem po badaniu. Jak na złość nic nie wykazała rektoskopia i czeka mnie dalsza męczarnia badaniami ze względu na krew utajoną w kale dodatnią. Lekarz stwierdził że ze względu na crohna zmiany są na 100% ale gdzieś wyżej.Chciał mi dać skierowanie na kolonoskopię ale doszedł do wniosku żeby decydował lekarz prowadzący. A znając swoją doktorkę to ona też zleci kolonkę. Tylko jeden podstawowy problem to fakt że doktorka która mnie prowadzi w Krakowie od 3 miesięcy jest na chorobowym. I co mam dalej robić bo sama już nie wiem?
- leila
- Doświadczony ❃
- Choroba: CU
- województwo: zachodniopomorskie
czy mozna jakims badaniem sprawdzic czy krew w kale jest od hemoroidow czy leci z jelita?miałam kolonoskopie i per rectum
lekarz uwaza ze krew jest z zylaków odbytu ,ja nie mam pewnosci bo colitis umiejscowiony mam w esicy i prostnicy i tam jest stan zapalny widoczny
lekarz uwaza ze krew jest z zylaków odbytu ,ja nie mam pewnosci bo colitis umiejscowiony mam w esicy i prostnicy i tam jest stan zapalny widoczny
-
- Debiutant ✽
- Choroba: mikroskopowe zap. j.
- województwo: śląskie
a ja mam takie pytanie, moze glupie, czy przez czopki ktore biore na szczeline moze wariowac moj brzuch i jelita ? bo odkad je biore jest duzo gorzej
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Morze to być wpływ jakiegoś ze składników czopka, albo nawet wypełniacza.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- Mimi2
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: inna choroba jelita
- województwo: łódzkie
- Kontakt:
Wybaczcie jeżeli nie doszukałam się wszystkich tematów przez szukaczkę, ale jestem dziś w kiepskiej formie. Od paru dni szaleja mi jelita, a to silne bóle a to biegunka. Dziś pobiłam swój rekord-15wizyt w wc w ciągu 4h
i na domiar złego chyba zrobiła mi się szczelina po tym armagedonie. Odbyt boli, piecze, w trakcie i dlugooo po wizycie w
, aż się boje co będzie jak pośle mnie po raz kolejny na tron
Na razie włączyłam sanprobi ibs i mam nadzieje ogarnąć tą biegunkę a na potencjalną szczelinę poza nasiadówami z kory dębu to co można zrobić na własną rękę?
Nie mam wyznaczonej wizyty u gastrologa, bo po szpitalu kazano mi kontynuować leczenie w POZ, więc się nie zapisywałam. Rodzinna od dłuższego czasu daje mi do zrozumienia, że ona nie wie jak mi pomóc
Wiec zostałam na lodzie...

Nie mam wyznaczonej wizyty u gastrologa, bo po szpitalu kazano mi kontynuować leczenie w POZ, więc się nie zapisywałam. Rodzinna od dłuższego czasu daje mi do zrozumienia, że ona nie wie jak mi pomóc

K55.2 Angiodysplazje jelita grubego&dolichocolon
Waga 54kg Wzrost 166cm stan: remisja
Łykam probiotyka i nic się flaka nie tyka!
Waga 54kg Wzrost 166cm stan: remisja

Łykam probiotyka i nic się flaka nie tyka!
- Osóbka
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: mazowieckie
Mimi2, ja miałam szczelinę, ale i do kompletu przetokę (od tego zaczęła się moja "przygoda" z Crohnem). Bolało to jak diabli, bałam sie kichnąć, nie mówiąc o siedzeniu na czterech, tylko nie wiem, które bolało bardziej..
Nie wiedząc jeszcze co to jest pognałam do proktologa, dał mi jakieś robione czopki, które przyniosły ulgę, oczywiście kora dębu poszła w ruch.
Może zaryzykuj i odwiedź rodzinną, w końcu szczeliny mają nie tylko tacy jak my (ale to zabrzmiało) i coś zaradzi. Na dłuższą metę wydaje się, że wizyta u specjalisty wskazana.
Powodzenia
Nie wiedząc jeszcze co to jest pognałam do proktologa, dał mi jakieś robione czopki, które przyniosły ulgę, oczywiście kora dębu poszła w ruch.
Może zaryzykuj i odwiedź rodzinną, w końcu szczeliny mają nie tylko tacy jak my (ale to zabrzmiało) i coś zaradzi. Na dłuższą metę wydaje się, że wizyta u specjalisty wskazana.
Powodzenia

Leczenie: CSK MSW
Główką do przodu!!!
Główką do przodu!!!
- Truskawka
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: niesklasyfikowane NZJ
- województwo: wielkopolskie
ja też miałam szczelinę....bolało tak,że nie szło kupy zrobić....i czasem krwawiło..żywą czerwoną krwią...
mi się wydaje,że po prostu podrażniłas śluzówkę odbytu przy tylu wypróżnieniach i wycieraniach.....
spróbuj teraz po każdym wypróżnieniu się umyć i jakiś kremik zastosować.....
mi się wydaje,że po prostu podrażniłas śluzówkę odbytu przy tylu wypróżnieniach i wycieraniach.....
spróbuj teraz po każdym wypróżnieniu się umyć i jakiś kremik zastosować.....
Truskawka:)