cholangitis scleroticans primaria to PSC. co do wstrzymania sie z urso to niby lekarze wiedza najlepiej ale watpie zeby lekarz ogolny mial takie pojecie o CU i PSC, zeby madrze decydowac w tej sprawie zwlaszcza, ze gastroenterolog zalecil ursomefisto pisze:Witam wszystkich.
Dzisiaj dołączyłem do forum, bo kilka dni temu gastroenterolog potwierdził CU. Niestety kontakt był z nim nienajlepszy (co się Pan tak ciągle pyta?).
Na podstawie wyników:
CRP 10,09
OB. 36
Sód 142
Potas 4,5
Żelazo 90
ALT 227
AST 192
ALP 252
GGTP 565
oraz USG (miąższ wątroby niejednorodny o wzmożonej echogeniczności, cecha stłuszczenia wątroby, drogi żółciowe powiększone w zakresie prawego przewodu wątrobowego - szer. 6 mm i lewego - szr. 7 mm, obwodowe drogi żółciowe nieposzerzone, wskazan dalsza diagnostyka w TK)
napisał - podejrzenie cholangitis scleroticans i mam iść do hepatologa
i zapisał dodatkowo Ursofalk.
Będę wdzięczny za poradę i odpowiedzi na pytania:
- cholangitis scleroticans - co to jest, bo znalazłem tylko cholangitis sclerosans czyli PSC
- czy to pilna sprawa, bo na hepatologa czeka się w Warszawie do miesiąca (płatnie)
- czy dobrze podjęliśmy decyzję z lekarzem ogólnym - dieta i asamax bez ursofalku do czasu nowych badań krwi po diecie, wizyty u hepatologa i ewentualnie TK
- dane dobrego hepatologa w Warszawie
- czy TK rozwiąże wszystkie wątpliwości?
Z CU już się prawie pogodziłem, ale to PSC mnie strasznie dołuje.
Podpowiedzcie coś pliz.
AFAIK TK niewiele daje w przypadku diagnozy PSC, u mnie PSC diagnozowano na podstawie ERCP a potwierdzono ostatecznie rezonansem
ja dostawalem urso przy atakach kamicy i powiedziano mi wtedy ze moze mi to nawet pomoc na CU