szamar_madar pisze:z historii mojej choroby studenci byli egzaminowani bo jestem tzw. ciekawym przypadkiem
Ale to jest naprawdę różnie wiesz. Ja np. nie wiem czy mam PSC czy nie, ale jest to raczej dużo prawdopodobne. Wykluczyłem już praktycznie wszystko co się dało. Badania po kilka razy na wirusy - B i C wszystkie negatywne. Przeciwciała AMA, ANA, ASMA, LKM - negatywne. Przedwczoraj dostałem wynik ANCA, ale nie wiem czy zrobiłem dobre badanie... Wynik mam też ujemny, ale z tego co się dowiedziałem są 3 ANCA. Samo ANCA, pANCA i cANCA. Z tym, że to pierwsze to jest też badanie c i p, ale takie ogólne. Nie wiedziałem jak to robiłem. Poszedłem po prostu do szpitalnego laboratorium i powiedziałem, że chcę badanie na przeciwciała ANCA no to mi zrobili i jestem 80 zł w plecy. Choć jak dzwoniłem do tego laboratorium co było wykonywane badanie, to pani zapewniała mnie, że jeżeli nie wykryto tych samych ANCA, to pojawienie się przeciwciał w badaniu pANCA jest równe 1%.
Na razie nie wiem i daje spokój. Zrobię najpierw ten rezonans i zobaczę co tam wyjdzie. Jak nic to to zrobię to pANCA.
Poza tym mój przypadek też jest dość dziwny, bo ja wszystkie wyniki mam w normie cały czas i nigdy nie były ponad normę prócz bilirubin. Mam ponad normę całkowitą, bezpośrednią i wolną.
Z tego co czytałem, to są ludzie, którzy mają przez kilka lat wszystkie wyniki w normie, a mają diagnozę PSC.
wtyku pisze:Fibroskan wyszedł mi rok emu na F1 wiec stan wątroby raczej nie jest jak u zdrowego
A od kiedy wiesz, że dzieje się coś z wątrobą i od kiedy masz CU?
Trzeba też pamiętać, że p-ANCA odpowiadają nie tylko za PSC, ale też za CU.
To jest cała lista chorób w których mogą się one pojawić:
- Mikroskopowe zapalenie naczyń
- Zespół Churga-Strauss
- Gwałtownie postępujące kłębuszkowe zapalenie nerek
- Reakcje wywołane lekami (tiamazol, penicylamina, hydralazyna)
- Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
- Choroba Leśniowskiego-Crohna - choć tutaj to nie wiem dlaczego.
- Pierwotne stwardniające zapalenie dróg żółciowych
- Autoimmunologiczne zapalenie wątroby
- Układowe choroby tkanki łącznej (reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowaty układowy)
- Infekcyjne zapalenie wsierdzia
- Zakażenie HIV