A może to kropelki do oczu , powodują to swędzenie.
Ja swoje po przeczytaniu składu , natychmiast wrzuciłem do kosza ,
pomogły mi zioła , które oczywiście nie zawierają konserwantów.
Stosowanie kropli z antybiotykiem , czy maści o podobnym składzie ,
powinno być konsultowane z gastrologiem.
zapalenie spojówek, ból stawów, biegunek brak
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- leila
- Doświadczony ❃
- Choroba: CU
- województwo: zachodniopomorskie
Re: zapalenie spojówek, ból stawów, biegunek brak
zioła do przemywania?a jakie zioła?
- Alis
- Doświadczony ❃
- Choroba: CD
- województwo: pomorskie
rumianek i świetlik na oczy
Leki: Pentasa granulat 2x1 g/Sanprobi Super Formuła 1x1/wcześniej Remicade
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CU
- województwo: śląskie
U mnie sa podobne objawy:bóle głowy,brzucha,stawów,zaparcia,biegunka, śluz i krew w stolcu,wzdecia,przelewanie oraz takie pykanie nad ranem.
szaula
Sulfasalizin NK Krka 500 2x2,Accidum folicum Hasco 5mg 1x1.
Kolonoskopi-4 + sigmoidoskopia-1 (2009-2012),Gastroskopi-1.
Objawy od 2009: zaparcia,biegunki,stolec ze śluzem i krwia,bóle stawów,głowy,brzucha,wzdęcia,przelewanie z lewej strony,dziwne pykania w brzuchu,aftowe zap.jamy ustnej.
CU+Colitis chronica nonspecyfica,wewnętrzne guzki krwawnicze w kanale odbytu.
Sulfasalizin NK Krka 500 2x2,Accidum folicum Hasco 5mg 1x1.
Kolonoskopi-4 + sigmoidoskopia-1 (2009-2012),Gastroskopi-1.
Objawy od 2009: zaparcia,biegunki,stolec ze śluzem i krwia,bóle stawów,głowy,brzucha,wzdęcia,przelewanie z lewej strony,dziwne pykania w brzuchu,aftowe zap.jamy ustnej.
CU+Colitis chronica nonspecyfica,wewnętrzne guzki krwawnicze w kanale odbytu.
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CD
- województwo: małopolskie
suchość, pieczenie, zaczerwienie i łzawienie oczu
Leila, wiele z tego, co piszesz wskazuje na to, że możesz mieć zespół suchego oka. Jeśli dużo pracujesz wzrokiem, np. przed komputerem, zwłaszcza w klimatyzowanym pomieszczeniu, przyjmujesz preparaty hormonalne (antykoncepcja, kortykosteroidy na chorobę podstawową) i masz jeszcze chorobę z autoagresji to suchość oka praktycznie murowana. W zespole suchego oka problemem jest albo niewystarczające wydzielanie łez (za rzadko mrugasz oczami), albo zbyt szybkie ich odparowywanie, albo miks tych dwóch czynników. Rozwiązanie: przerwy w pracy przy kompie, wymuszanie mrugania, dobre krople nawilżające, np. Genteal HA (dla alergików najbezpieczniejsze), na noc można podać żel Genteal Gel lub Corneregel albo maść do oczu Vita POZ (z wit. A, bez konserwantów, po jej podaniu rozmazuje się obraz, bo to preparat na wazelinie i parafinie), przy skrajnych przypadkach dokrapiać dodatkowo kroplami zawierającymi kwas hialuronowy (choć mnie osobiście nie pomagają). Należy też więcej pić, zwłaszcza jeśli suchości oka towarzyszy suchość np. gardła (min. 3 l dziennie).
Koniecznie należy udać się do okulisty, jeśli suchości oczu towarzyszy choroba autoimmunologiczna, zaburzenia widzenia, spadek ostrości widzenia, wydzielina ropna, silne bóle głowy, jakiekolwiek błyski w polu widzenia itp.
! Trzeba wtedy wykluczyć zapalenie spojówek (poza suchym zapaleniem spojówki i rogówki możesz mieć alergiczne zapalenie spojówki, które często wywołuje zespół suchego oka, w autoagresji zdarzają się poza tym zapalenia twardówki, nadtwardówki, naczyniówki, tęczówki, jeśli choroba podstawowa nie jest leczona, nawet zapalenie nerwu wzrokowego). Dlatego trzeba przebadać oczy u specjalisty. Chorobom autoimmunologicznym często towarzyszy Zespół Sjoergena (czyt. szergena), to również z autoagresji, i tę jednostkę też należałoby ewentualnie wykluczyć. Jeśli stan będzie poważny, lekarz najprawdopodobniej poda sterydy lub cyklosporynę do worka spojówkowego, co pozwoli na szybkie opanowanie stanu zapalnego.
A tak ogólnie to polecam wszystkim CUD-akom, żeby regularnie kontrolowali stan swoich ślepiów. Niestety w autoagresji choruje tak naprawdę cały organizm, przeszczepić sobie można wiele organów, ale nie słyszałem jeszcze o przeszczepach oczu.
Pozdrawiam,
Koniecznie należy udać się do okulisty, jeśli suchości oczu towarzyszy choroba autoimmunologiczna, zaburzenia widzenia, spadek ostrości widzenia, wydzielina ropna, silne bóle głowy, jakiekolwiek błyski w polu widzenia itp.

A tak ogólnie to polecam wszystkim CUD-akom, żeby regularnie kontrolowali stan swoich ślepiów. Niestety w autoagresji choruje tak naprawdę cały organizm, przeszczepić sobie można wiele organów, ale nie słyszałem jeszcze o przeszczepach oczu.
Pozdrawiam,