Osłabiony wzrok - Asamax
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: śląskie
Osłabiony wzrok - Asamax
witam,
czy ktos po asamaxie z WZJG ma oslabienie wzroku?
//zmienilem nazwe tematu
czy ktos po asamaxie z WZJG ma oslabienie wzroku?
//zmienilem nazwe tematu
Ostatnio zmieniony 26 cze 2014, 13:51 przez karolek, łącznie zmieniany 1 raz.
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- województwo: wielkopolskie
Re: Osłabiony wzrok - Asamax
raczej po sterydach.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
A i sama choroba powoduje powikłania oczne. Poniżej autocytat ze stron J-elity
Objawy oczne pojawiają się u 2 do 10% chorych na NZJ, częściej w przypadku ch. L-C niż WZJG. Najczęściej stwierdza się zapalenie tęczówki, które zazwyczaj cofa się po leczeniu sterydami. Niekiedy zmiany przyjmują charakter przewlekły i nie ustępują nie tylko po kortykoterapii, ale nawet po kolektomii u chorych na WZJG. W ch. L-C obserwuje się, bardzo rzadko, zapalenie naczyniówki przedniego odcinka oka, zapalenie twardówki, nadtwardówki, rogówki lub zapalenie spojówek. Zmiany w obrębie narządu wzroku są częstsze u chorych z zajęciem jelita grubego i zmianami stawowymi. Zmiany te, aczkolwiek dokuczliwe, odpowiednio leczone nie prowadzą do upośledzenie wzroku. Agresywna, długotrwała kortykoterapia wpływa na zwiększenie prawdopodobieństwa rozwoju zaćmy oraz przez wpływ na zwiększenie ciśnienia śródgałkowego - jaskry wtórnej. Chorzy z rodzinną historią jaskry, w przypadku stosowania kortykoidów powinni być poddawani regularnym kontrolnym badaniom okulistycznym.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- obyty.z.cu
- Doradca CU
Mam jaskrę i zaćmę,po sterydową.
Po operacji kolektomii problemy z oczami się bardzo zaostrzyły.
Teraz 3 msce po,niby się to stabilizuje,ale stanowczo zmiany i to znaczne nastąpiły na gorsze..
W lipcu będę u okulisty,to oceni te zmiany.
Az się boję co będzie po następnych operacjach.
Po operacji kolektomii problemy z oczami się bardzo zaostrzyły.
Teraz 3 msce po,niby się to stabilizuje,ale stanowczo zmiany i to znaczne nastąpiły na gorsze..
W lipcu będę u okulisty,to oceni te zmiany.
Az się boję co będzie po następnych operacjach.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
-
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: CD
Córka zawsze miała słaby wzrok . Najbardziej leciał do okresu dojrzewania(zamiast na odwrót). Zachorowała w w wieku 19 lat na CU, zaczęła brać leki, w tym Asamax i przez dłuższy czas sterydy. Teraz ma 24 lata, ale większych problamów ze wzrokiem nie odczuwa. Jest stabilnie 

-
- Debiutant ✽
- województwo: lubelskie
Ja biorę Asamax od 3 lat, żadnych problemów ze wzrokiem nie mam. Ale sterydy to co innego.
-
- Debiutant ✽
- województwo: pomorskie
Od ponad 3 lat biorę ASAMAX i pogorszenia wzroku nie stwierdziłem (badam wzrok dość regularnie i nigdy na odpierdziel - obowiązkowe badanie z pracy). Jedynie co, to czasem oczy rano zakraplam kroplami do oczu - za bardzo mam je po nocy wysuszone.
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD
- Kontakt:
Biorę Pentasę i Encorton - juz dość długo. Zacząłem mieć poważne pogroszenie wzroku - głownie ostrosci widzenia obiektów usytuowanych blisko oczu (monitor, ksiązka itp). Mam juz dwie pary okularów. Co dwa tygodnie jest jakas zmiana - zwykle na gorsze. Czasami jest jakby lepiej. Sterydy? Pewnie tak 

- obyty.z.cu
- Doradca CU
u mnie 15 mcy temu operacja i od tego czasu 6 zmian szkieł.Dymitr pisze: Sterydy? Pewnie tak
Od + 2,75 wtedy do - 2,00 teraz.
Odstawione sterydy to jedno,a "pełna" i wielka asekuracja nimi przy operacjach to drugie.
Po każdej gorzej.
-
- Debiutant ✽
- województwo: śląskie
Ja zawsze podczas brania sterydu stwierdzam pogorszenie wzroku. Jednak po odstawieniu wraca to do normy.
- obyty.z.cu
- Doradca CU
wychodzi na to że zaćma u mnie postępuje wraz z jaskrą.
Sam je wiem co gorsze,jelita czy oczy.
Na jelicie stomia a co z oczami ?
Pewnie też skończy się to operacją.
Diabelne sterydy i ich skutki.
Sam je wiem co gorsze,jelita czy oczy.
Na jelicie stomia a co z oczami ?
Pewnie też skończy się to operacją.
Diabelne sterydy i ich skutki.
-
- Debiutant ✽
- województwo: pomorskie
Jestem leczony na CU asamaxem. Osłabienie wzroku co jakiś czas odnotowuje ale prawdopodobnie powodem jest problem z odcinkiem szyjnym. CU I dyskopatia mogą się lubić.