Teraz jest 25-03-2017

CU, CD i inne zapalne choroby jelit

Forum otwarte dla wszystkich chorych na nieswoiste zapalenia jelit, dla ich rodziców, partnerów i osób zainteresowanych.
Podaruj uśmiech dzieciom z NZJ - Agata Młynarska

Zawał u pacjenta z zaleczanym CU

Choroby nie mające związku z jelitami

Moderatorzy: Pandziaak, cordo, patkaas, kalatos, Moderatorzy

 
Posty: 50
Dołączył(a): 21-01-2017
Lokalizacja: Lubin
Choroba: CU u rodzica

Re: Zawał u pacjenta z zaleczanym CU

Post przez S_Gosia » 24-02-2017

Jacekx, no życzę zdrówka, niech w końcu idzie ku lepszemu :!:
Gosia - mama Krzysia
diagnoza: 12.01.2017r. - CU u dziecka
obecnie:
pentasa 3x1g granulki
cortiment MMX 9mg - 1x1 przez 8 tygodni - koniec 13 marca 2017r.
vivomixx saszetki - 1x1

Avatar użytkownika
 
Posty: 783
Dołączył(a): 16-04-2012
Lokalizacja: Kraków/Warszawa
Choroba: CD
województwo: małopolskie

Re: Zawał u pacjenta z zaleczanym CU

Post przez Tubisia » 24-02-2017

Jacekx, MCHC czyli średnie stężenie hemoglobiny w krwinkach czerwonych, towarzyszy odwodnieniu. Razem z niskim hematokrytem i hemoglobiną oznacza anemię. Ale też towarzyszy to naszym NZJ. Chciałabym mieć tak śliczną morfologię jak Ty (chociaż na antybiotyku jesteś to masz ładną). CRP sam wyjaśniłeś, ja na zatoki zawsze biorę sinupret i po bólu, żadnego antybiotyku nie trzeba. Nie wiem jak to by u Ciebie zadziałało.
Nikt nie będzie mi mówił jak mam żyć, bo nikt za mnie nie umrze.

A jak ktoś będzie chciał, to mam cały arsenał narzędzi do tortur :bicz:

Avatar użytkownika
 
Posty: 2176
Dołączył(a): 29-07-2006
Lokalizacja: Gdańsk
Choroba: CU
województwo: pomorskie

Re: Zawał u pacjenta z zaleczanym CU

Post przez Jacekx » 24-02-2017

Dzięki Tubisia ... z tym , że dla mnie CRP ponad 18 to oznacza istotny stan zapalny i raczej chybiony antybiotyk.
W ciągu 2 miesięcy od 5.01 ( usunięcie 3 letniego gruczolaka z jelita ) - 24.02.2017 to się

dożylnie przez kroplówki naprzyswajałem i nałykałem Cipronexu i Metronidazolu , że ho, ho ...

Teraz czas ... na Amoksycylinę 16 tabletek aby coś to dało bo inaczej będę tylko jeden wielki grzyb.

Do tego stary :smutny:

w okularach :okular: i z lupą :detektyw:

a głowa jak boli tak boli.
Nieśmiało sugerowałem Lekarzowi antybiogram ale zostało to zbyte milczeniem... i w końcu komentarzem , że antybiogram u mnie nie ma sensu

nie jestem do końca o tym przekonany.

Trochę pomilczę ... i poczekam na lepsze dni
na razie mam siebie dość ...

Avatar użytkownika
 
Posty: 783
Dołączył(a): 16-04-2012
Lokalizacja: Kraków/Warszawa
Choroba: CD
województwo: małopolskie

Re: Zawał u pacjenta z zaleczanym CU

Post przez Tubisia » 24-02-2017

Jacekx, no wiesz antybiogram w trakcie brania antybiotyku....
Nikt nie będzie mi mówił jak mam żyć, bo nikt za mnie nie umrze.

A jak ktoś będzie chciał, to mam cały arsenał narzędzi do tortur :bicz:

Avatar użytkownika
 
Posty: 2176
Dołączył(a): 29-07-2006
Lokalizacja: Gdańsk
Choroba: CU
województwo: pomorskie

Re: Zawał u pacjenta z zaleczanym CU

Post przez Jacekx » 24-02-2017

Ok ... ale chyba można zaprzestać, trochę odczekać i wykonać antybiogram
znalazłem takie wyjaśnienie w necie cytat z

http://ciekawamedycyna.blogspot.com/201 ... ogram.html



A w czym problem z wymazem później?
Ano problem jest taki, że antybiotyk może przyhamować wzrost bakterii i może się nic nie hodować. I chodzi o to że bakterie nadal są, chociaż mnożą się gorzej, a klinicznie niby nie najgorzej ale ciągnie, się ciągnie i nie może wyleczyć. To jest najtrudniejsza do leczenia wersja – bo to niby wyleczone, ale nie wyleczone i wraca. A nie wiadomo, co wraca i czym leczyć, bo się nie hoduje.

Niemniej wcale tak nie musi być że bakterie są przyhamowane, zwłaszcza jak pacjent dalej źle się czuje i to coraz gorzej. Jeśli bardzo źle się czuje, to znaczy, że antybiotyk nie zadziałał, bakterie hulają sobie w najlepsze i.. ROSNĄ na pożywce, mimo antybiotyku! Czyli bakteria będzie się hodowała i można jej zrobić antybiogram, czyli oznaczenie wrażliwości na antybiotyki. Tak, wziąć, zrobić, i już. I leczyć celowanym antybiotykiem. I wtedy będzie dobrze poleczone.

A jeśli się jednak nie hoduje, to coś można zrobić?
To odczekać ze dwa trzy dni bez antybiotyku, aż się antybiotyk zmetabolizuje i wypłucze, i wymaz powtórzyć, w nadziei, że wtedy się uhoduje zbójec. W tym czasie, bez antybiotyku, pacjentowi robi się gorzej. Teraz już widzicie, czemu zgodnie z kanonami sztuki od wymazu się zaczyna? Żeby tego właśnie momentu uniknąć, tego wypłukiwania antybiotyku. Po wypłukaniu może uda się założyć hodowlę i zrobić oznaczenia. I wtedy można leczyć w sposób celowany. Polecam. Zdecydowanie nie polecam brania trzeciego antybiotyku w ciemno.

W UE jest inaczej ale nie u nas :smutny:
http://www.polskieradio.pl/9/307/Artyku ... k-nie-jest

Avatar użytkownika
 
Posty: 2176
Dołączył(a): 29-07-2006
Lokalizacja: Gdańsk
Choroba: CU
województwo: pomorskie

Re: Zawał u pacjenta z zaleczanym CU

Post przez Jacekx » 27-02-2017

Nadal na antybiotyku ...
ale przez tydzień waga skoczyła o 1.5 kg :smutny:
Jelita OK serce OK...szczęka i głowa tak sobie ( narywa )

Spokojnie następny post napiszę
po skończeniu antybiotyku za najszybciej 4 dni choć jeśli zrobię badania to za 6 dni.

Avatar użytkownika
 
Posty: 2176
Dołączył(a): 29-07-2006
Lokalizacja: Gdańsk
Choroba: CU
województwo: pomorskie

Re: Zawał u pacjenta z zaleczanym CU

Post przez Jacekx » 09-03-2017

Wagę wyrównałem do 67,9 kg
Na czczo dziś, cukier 90 - pomiar o 6.44.
Ciśnienie po spacerze 6,5 km 134,76,75
Wczoraj przeszedłem 11,3 km z tego 7,6 km wieczorem 19.15- 20.45

Wyniki przez IE odebrałem poniżej wyświetlam...

Nazwa parametru Jednostka Wart. ref. Wynik Znacznik
CRP I81
CRP I81 mg/l 0.0 - 5.0 -> 2.2 w normie
Lipidogram
Cholesterol I99 mg/dl 120 - 200 177 w normie
Cholesterol HDL K01 mg/dl 30 - 85 68 w normie
Cholesterol LDL K03 mg/dl < 160 94 w normie
Trójglicerydy O49 mg/dl 35 - 165 77 w normie

Morfologia z rozmazem

WBC x10*3/ľl 4.0 - 10.8 6.1 w normie
LYMP x10*3/ľl 1.9
LYMP% % 12.2 - 47.1 31.4 w normie
NEUT x10*3/ľl 3.2
NEUT% % 40.3 - 74.8 52.1 w normie
MONO x10*3/ľl 0.68
MONO% % 4.0 - 12.0 11.1 w normie
EOS x10*3/ľl 0.3
EOS% % 0.0 - 4.7 4.7 w normie
RBC x10*6/ľl 4.50 - 6.10 4.80 w normie
HGB g/dl 14.0 - 18.0 14.1 w normie
HCT % 42.0 - 54.0 43.1 w normie
MCV fl 80.0 - 99.0 89.8 w normie
MCH pg 27.0 - 34.0 29.4 w normie
MCHC g/dl 32.6 - 35.8 32.7 w normie
RDW-SD fl 31.0 - 54.0 49.2 w normie
PLT x10*3/ľl 140.0 - 450.0 356.0 w normie
PDW fl 9.0 - 17.0 10.0 w normie
MPV fl 7.0 - 12.0 9.4 w normie
P-LCR % 13.0 - 43.0 20.0 w normie
PCT % 0.16 - 0.35 0.34 w normie
BASO x10*3/ľl 0.03
BASO% % 0.0 - 0.7 0.5 w normie
IG x10*3/ľl 0 - 0.09 0.01 w normie
IG% % 0 - 0.6 0.2 w normie
OB C59
OB C59 mm/h < 8 31 powyżej normy

Po ponad miesięcznej antybiotykoterapii i wyniki są OK poza OB ale ono to efekt CU :smutny:
i pozostałości zębów oraz szczęki :lol:
Co ciekawe wypróżnienia wyregulowały się w skali Bristolskiej na 4 ciut, ciut a może będzie ... jak byłem zdrowy. CU śpi, serducho nie dokucza , zatoki wyluzowały tylko te zęby nie wyleczone są jeszcze :smutny:

Depresji brak a i spojrzenie na świat dzięki mojej Wnusi która ostatnio mieszkała z Dziadkiem prawie tydzień jest coraz lepsze :idea:

 
Posty: 50
Dołączył(a): 21-01-2017
Lokalizacja: Lubin
Choroba: CU u rodzica

Re: Zawał u pacjenta z zaleczanym CU

Post przez S_Gosia » 09-03-2017

I bardzo fajnie, że wszystko idzie ku lepszemu ku wiośnie i oby już tak zostało ☺
Gosia - mama Krzysia
diagnoza: 12.01.2017r. - CU u dziecka
obecnie:
pentasa 3x1g granulki
cortiment MMX 9mg - 1x1 przez 8 tygodni - koniec 13 marca 2017r.
vivomixx saszetki - 1x1

Avatar użytkownika
 
Posty: 2176
Dołączył(a): 29-07-2006
Lokalizacja: Gdańsk
Choroba: CU
województwo: pomorskie

Re: Zawał u pacjenta z zaleczanym CU

Post przez Jacekx » 18-03-2017

Niestety
serducho znów coś "szłemi" - uciska w klatce piersiowej :smutny:

Dziś tętno coś zwariowało
RR --- h ( godz)
131.85.98 - 11.14
130.70.100 - 11.15
123,74,101 - 11.17
Jelita CU znów coś zablokowało...chyba muszę surówki i owoce wprowadzić oraz więcej grahamek a mniej białych bułek.
Tyle biadolenia :wink:

Na szczęście zatoki OK a ja dreptu, dreptu często nawet > 12 km dziennie ( daję radę :ok: ).
Waga 68.00 kg, cukry w normie < 99 a ciśnienia...od 9.03.2017 po śniadaniu (leki ) 1h

Date SYS DIA Pulse
9 mar 123 81 88
10 mar 127 82 84
11 mar 123 73 82
12 mar 113 68 85
13 mar 127 74 81
14 mar 123 73 86
15 mar 125 77 79
16 mar 134 77 85
17 mar 128 62 68
18 mar 130 70 100
19 mar 125 78 105



Lekarzy na razie omijam ...sezon lekarski rozpoczynam od 15.04.2017 takie mam postanowienie... no może Rodzinnego w przyszłym tygodniu odwiedzę.

Avatar użytkownika
 
Posty: 2176
Dołączył(a): 29-07-2006
Lokalizacja: Gdańsk
Choroba: CU
województwo: pomorskie

Re: Zawał u pacjenta z zaleczanym CU

Post przez Jacekx » 22-03-2017

Info z dziś...
Jelita blokuje , wagi nie mogę utrzymać a wczoraj jeszcze zacząłem tracić głos :smutny:
a gadułą jestem i z nosa coś ciurka
czyli wiosna to pora radosna
Dziś chcę zaaplikować sobie łóżko ... ale to moje codzienne dreptu, dreptu > 10 km. Czy dam radę wyleżeć w tym łóżku i dojść do siebie... ?

23.03.2017... dałem radę wyleżeć a nawet fajną lekturę przeczytałem
tzn. w 5h połknąłem 1 książkę ...
i jakoś żyję choć pauzowałem swoje dreptu,dreptu
RR... 142.83.80 - 9.50 ; 116.79.81 - 9.51 ; cukier 89 na czczo.
Waga 68,5 kg ale martwi mnie bo było już 68.0 kg :jupi: ale jak sprawdziłem 68,5 kg przy wzroście 168 cm jest w normie. Niestety napisało mi na http://zdrowo.info.pl/nadwaga.html
:facepalm: rotfl2

, że mam skłonności do tycia
Ja wiem niestety o tym bo nawet wczoraj wpierniczyłem 4 cukierki czekoladowe .
w tym 1 z rumem :mniam:
Dziś też gdzieś w samo południe dostaję się w ręce dentysty ...

Ps. Lektura którą połknąłem to ... Sonya Chung Marzenie o innym świecie ( na czasie - polecam tą książkę bo jest warta przeczytania)
Nie jestem pracownikiem żadnego z wydawnictw ale emerytem ale by przybliżyć lekturę podaję link
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/127948/m ... ym-swiecie

Poprzednia strona

Powrót do Inne choroby

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość