Omdlenie, zapaść, tachykardia

Choroby nie mające związku z jelitami

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wisnia
Początkujący ✽✽
Posty: 140
Rejestracja: 04 gru 2011, 10:39
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Katowice

Omdlenie, zapaść, tachykardia

Post autor: wisnia » 19 sie 2013, 18:41

Witam :) W ostatnim czasie mam lekkie zaostrzenie choroby. Przyjmuje Salofalk 4x1, Sulfasalazyne 2x1. Tydzień temu okropnie źle się poczułam. Bolała mnie głowa, mięśnie, piekła mnie skóra twarzy i byłam czerwona jak burak, moje oczy był czerwone jakby ktoś zafarbował je na czerwono, mocne zawroty głowy. Udałam się do przychodni gdzie zrobiono mi ekg i zmierzono ciśnienie(160/90 mmHg), ja zawsze byłam niskociśnieniowcem a tu taki skok w zwyż. Do tego miałam tachykardię (puls: 130 min). W przychodni podano mi leki obniżające ciśnienie ale nic nie pomogły, natychmiast kazano mi udać się do szpitala. Tam zostałam podpięta ta aparatury i podano mi leki: KIG, Metrocard, Pyralgina, NaCl, Bisocard. Miałam lekką gorączkę 37,9.Po tych lekach również nie było poprawy, ja czułam się coraz gorzej i myślałam że umieram. Gorączka tak szybko jak się pojawiła, tak szybko zeszła.Zostawiono mnie w szpitalu na pare dni, codziennie dostawałam leki na uspokojenie akcji serca. W ostatnich dniach serce się uspokoiło, ciśnienie wróciło do normy, pozostał tylko ból glowy, który nasilał się przy gwałtownych poruszaniu głową + ból oczu + zawroty głowy. Wypisano mnie ze szpitala w stanie dobry, później tylko dokuczał mi ten ból głowy, oczu i lekkie osłabienie. Moje pytanie brzmi: Czy ktokolwiek z Was miał rówież taką sytuację? Dodam, że mój gastro jest na 3 tyg. urlopie i nie mam jak się z nim zobaczyć. Kroki jakie podjełam to: badania na tarczyce (w szpitalu sugerowali, że to może być przyczyną) + echo serca mam zamiar zrobić w tym tyg. Chciałam również aby ktoś zinterpretował wyniki badań, które nie mieszczą się w normie:
LYM % 5,1 [25,0-50,0]
MCH 26,4 L pg[27,0-33,0]
MCHC 30,0 g/dl [32,6-36,2]
CRP 24,70 H mg/dl [0,00-10,00]
Obecnie czuje się dobrze, codziennie mierzę ciśnienie, nie przepisano mi żadnych leków na serce.

Awatar użytkownika
Natuśka
Ekspert ✿✿
Posty: 5134
Rejestracja: 29 kwie 2009, 12:58
Choroba: CD
województwo: opolskie
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Omdlenie, zapaść, tachykardia

Post autor: Natuśka » 19 sie 2013, 21:41

Ja w sumie od młodych lat :p mam skoki ciśnienia. Bez stresu itp. mam 140-150/90 :neutral:
I w zapisie EKG też coś było nie tak.

Miałam echo serca 2 razy i czegoś tam nie było- kazali się nie przejmować tylko kontrolować.

Ale aż takiej sytuacji, która wymagałaby hospitalizacji jednak nie miałam.
Ja bym zaserwowała sobie wizytę u kardiologa z pełną diagnostyką, bo takie rzeczy chyba raczej nie biorą się z niczego...
Na zawsze razem... :*

Podpisano:Twój Crohn :flowers:

Aktualnie: Szczęśliwsza, bo krótsza :smile: + Methypred 32 mg, Metronidazol 3 x 1 tabl., Multilac 2x1 kaps., Magne B6, Elevit ProNatal i bla, bla, bla (...)
W planach : Realizacja punktu 2 :E

1. 19.11.2012- hemikolektomia prawostronna metodą laparoskopową :D
2. Normalne życie...
3. ZZSK mam, ale nikomu nie oddam :razz:

Awatar użytkownika
kasia38
Doświadczony ❃
Posty: 1053
Rejestracja: 16 lut 2008, 18:49
Choroba: CD
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Płock
Kontakt:

Re: Omdlenie, zapaść, tachykardia

Post autor: kasia38 » 19 sie 2013, 23:37

ja często mam wysokie tętno, ale nigdy specjalnie nie szłam z tym do lekarza. Moje max to 161 - koszmar. Na wizytach mówię o tym ale uczeni nic, albo że od leków. U mnie pojawia się to nagle, samoczynnie, bez żadnego bodźca, po prostu czuję, że jest mi źle. Po ok 3 godzinach się uspokaja.
Seronegatywne zapalenie stawów, Ch L-C , stan po Helikolektomi prawostronnej, Centalna Retinopatia Surowicza, zmiany w kręgosłupie lędźwiowym (naczyniak?), 2 x przebyta zakrzepica, guzki w tarczycy, torbiel endometrialny na jajniku, jersinioza.
Biorę: Azotioprynę 100 mg ,Salofalk 500 mg 3x2, Calperos 1000, Alfadiol, Contrsahist, Alvesco, Alergodil, Magnez

robert89
Początkujący ✽✽
Posty: 83
Rejestracja: 27 maja 2013, 13:25
Choroba: CD
województwo: lubuskie
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Omdlenie, zapaść, tachykardia

Post autor: robert89 » 20 sie 2013, 10:13

Ten poziom Limfocytów niski jest, tyle że to wartość procentowa. Więcej by powiedział wynik ilościowy. Bo nie powinno się interpretować tych wyników osobno. A co do potencjalnej anemii, to może niewielka jest.
kasia38 pisze: Moje max to 161 - koszmar.
U mnie nieco ponad 160 to było przed kolonoskopią :roll: Aż mi leki uspokajające podali :mrgreen:
wzrost/waga: 173cm/63kg leki (aktualnie): Pentasa 3g., Sanprobi IBS 1x1, Humira.
Obecnie po Hemikolektomii prawostronnej (07.05.2013r.)

Awatar użytkownika
wisnia
Początkujący ✽✽
Posty: 140
Rejestracja: 04 gru 2011, 10:39
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Katowice

Re: Omdlenie, zapaść, tachykardia

Post autor: wisnia » 20 sie 2013, 16:52

robert89, mam jeszcze takie coś: LYM # 0,30 L 10^3/mm^3 [1,0-5,0]
kasia38, mnie też lekarze powiedzieli w szpitalu, że nie wiedzą z czego to może być, porobili ogólnikowe badania i kazali resztę robić samemu. U mnie też nie było żadnego bodźca który mógłby wywołać takie objawy. Byłam w pracy, zaznaczę że to praca biurowa, spokojny dzień a tu nagle bum.

Martwią mnie te ciągle zawroty i bóle głowy..
Wyniki tarczycy będą juro, dam znać co wykazały

robert89
Początkujący ✽✽
Posty: 83
Rejestracja: 27 maja 2013, 13:25
Choroba: CD
województwo: lubuskie
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Omdlenie, zapaść, tachykardia

Post autor: robert89 » 20 sie 2013, 22:13

Ten poziom limfocytów jest bardzo niski. Ale przyczyny mogą być różne, leki, nawet te problemy z krążeniem. Z ciekawości, długo sterydy bierzesz?

Ogólnie, nie mam pojęcia jak niski powinien być poziom limfocytów w chorobach autoimmunologicznych. Podejrzewam, że to pomaga w opanowaniu choroby. Ktoś wie coś więcej?
wzrost/waga: 173cm/63kg leki (aktualnie): Pentasa 3g., Sanprobi IBS 1x1, Humira.
Obecnie po Hemikolektomii prawostronnej (07.05.2013r.)

Awatar użytkownika
wisnia
Początkujący ✽✽
Posty: 140
Rejestracja: 04 gru 2011, 10:39
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Katowice

Re: Omdlenie, zapaść, tachykardia

Post autor: wisnia » 21 sie 2013, 15:19

robert89, sterydy przestałam brać ponad miesiąc temu, brałam przez pół roku.

robert89
Początkujący ✽✽
Posty: 83
Rejestracja: 27 maja 2013, 13:25
Choroba: CD
województwo: lubuskie
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Omdlenie, zapaść, tachykardia

Post autor: robert89 » 22 sie 2013, 23:08

Wisnia, nie mam dla Ciebie innej rady, jak dopytać się o to lekarza.
Czasem jest ciężko, ale zawsze się jakiś bardziej rozmowny/a znajdzie:) Mój sprawdzony sposób to wymiana informacji podczas wizyty studentów, gdy leżę w szpitalu :wink:
wzrost/waga: 173cm/63kg leki (aktualnie): Pentasa 3g., Sanprobi IBS 1x1, Humira.
Obecnie po Hemikolektomii prawostronnej (07.05.2013r.)

Awatar użytkownika
wisnia
Początkujący ✽✽
Posty: 140
Rejestracja: 04 gru 2011, 10:39
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Katowice

Re: Omdlenie, zapaść, tachykardia

Post autor: wisnia » 24 sie 2013, 08:54

robert89, mój lekarz rodzinny uznał, że jestem zdrowa i że mam nie panikować. Nawet zdziwił się po co w ogóle przyszłam :neutral:
Czekam na wizytę z moim gastro, mam nadzieje, że mi więcej wyjaśni.

Awatar użytkownika
Nibiru
Początkujący ✽✽
Posty: 462
Rejestracja: 01 wrz 2012, 20:40
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Śląskie

Re: Omdlenie, zapaść, tachykardia

Post autor: Nibiru » 04 kwie 2014, 20:01

wisnia pisze:robert89, mam jeszcze takie coś: LYM # 0,30 L 10^3/mm^3 [1,0-5,0]
Jak tam poziom limfocytów podwyższył się ?. Dzisiaj robiłem badania i mam też obniżone, biorę ostatnio entocort podejrzewam że może od tego. Wcześniej jak nie brałem sterydów morfologia była ok, teraz biorę miesiąc i się spierdzieliła
- podwyższony cholesterol
- podwyższone trójglicerydy
- obniżone limfocyty
- podwyższone granulocyty segm.

Obniżone żelazo ale to nie od sterydów 59 przy normie 70-180, przy tym RBC, HGB, HCT, MCV w normie, nawet po środku.

Te limfocyty obniżone mnie martwią.

Awatar użytkownika
ulka1986
Aktywny ✽✽✽
Posty: 652
Rejestracja: 09 lis 2013, 21:02
Choroba: CU
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Radomsko

Re: Omdlenie, zapaść, tachykardia

Post autor: ulka1986 » 05 kwie 2014, 21:08

Obniżone limfocyty to napewno od sterydu. Jak z niego zejdziesz to wróci to do normy. Dużo masz je obniżone?
sulfalazin en 2x2tab, ortanol w razie potrzeby,folio,tran,wit b kompleks,pentasa2x1gr(czopki) wymienne na salofalk 4g/60 ml(wlewka na noc)

Bądź takim typem człowieka,że gdy rano wstajesz, twoja stopa dotyka podłogi, diabeł w piekle mówi "O k... wstał"

Awatar użytkownika
Nibiru
Początkujący ✽✽
Posty: 462
Rejestracja: 01 wrz 2012, 20:40
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Śląskie

Re: Omdlenie, zapaść, tachykardia

Post autor: Nibiru » 06 kwie 2014, 14:08

Mam nadzieje, że od sterydów, bo już się naczytałem o hivach i obniżonych limfocytach i do głowy mi przyszło że dentysta mógł mnie zarazić nie sterylizując narzędzi. Takie schizy już mam :D Chyba psychiatra się kłania ;)
Poniżej wynik ogólnej morfologii + rozmaz + biochemia

Obrazek

Obrazek

Nie wiem czemu ale zawsze, dosłownie zawsze po sterydach (entocort) skacze mi cholesterol i trójglicerydy.

Najbardziej zszokowały mnie limfocyty bo nigdy po sterydach mi nie opadały. Dlatego tak schizuje ;)

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Omdlenie, zapaść, tachykardia

Post autor: Mamcia » 06 kwie 2014, 19:29

Te wyniki można zinterpretować inaczej.
Masz stosunkowo dużo WBC i dużo granulocytów (liczba neutrofili czyli granulocytów obojętnochonnych bywa podwyższona przy sterydoterapii), za liczba limfocytów wynosi 2 tys. nie kwalifikuje się jako limfopenia (poniżej 1000). Limfocytopenia może być związana glikokortykoterapią, chorobami autoimmunizacyjnymi, stresem. Obraz krwi należy spokojnie obserwować nie popadając w panikę.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

Awatar użytkownika
Nibiru
Początkujący ✽✽
Posty: 462
Rejestracja: 01 wrz 2012, 20:40
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Śląskie

Re: Omdlenie, zapaść, tachykardia

Post autor: Nibiru » 07 kwie 2014, 17:40

Mamcia pisze:Te wyniki można zinterpretować inaczej.
Masz stosunkowo dużo WBC i dużo granulocytów (liczba neutrofili czyli granulocytów obojętnochonnych bywa podwyższona przy sterydoterapii), za liczba limfocytów wynosi 2 tys. nie kwalifikuje się jako limfopenia (poniżej 1000). Limfocytopenia może być związana glikokortykoterapią, chorobami autoimmunizacyjnymi, stresem. Obraz krwi należy spokojnie obserwować nie popadając w panikę.
Dzięki za informacje, postaram się nie panikować i za jakiś czas jak zejdę ze sterydów powtórzę badanie.

Jacekx
Znawca ❃❃
Posty: 2717
Rejestracja: 29 lip 2006, 21:24
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Omdlenie, zapaść, tachykardia

Post autor: Jacekx » 13 kwie 2014, 01:43

Cześć Wiśnia

Z tego co piszesz gorączka, bóle mięśni, ciśnienie podwyższone, puls 130 ,poczerwienienie

i nagły spadek temperatury po lekach ...... nie chcę straszyć bo nie ma tu puchnięcia np. kończyn ale czy nie należałoby sprawdzić żył w kierunku zakrzepicy.

Skrzepy uwalniane z żył mogą lokować się w różnych miejscach w naczyniach i niekoniecznie w nogach ale też w tętnicy płucnej czy drobnych naczynkach efekt to trudności z oddychaniem lub gdzieś indziej w innej tętnicy np. głowa - bóle głowy bo powstawać mogą zatory.

Przepraszam ale zakrzepica a ostatnio na nią pochorowałem się to podstępna i niebezpieczna choroba ujawniająca się nagle bez ostrzeżenia. Jest to choroba bardzo niebezpieczna bo prowadzi do zatorów naczyń.
Może mam jakąś psychozę ale w niektórych objawach np. Twoich dostrzegłem możliwość objawów zakrzepicy.

Pozdrawiam.
Zawsze można a nawet trzeba zapytać się lekarza.

jacekx

Ps. Gdy są niepokojące objawy to do lekarza i pytać się go o nie ......nie zaszkodzi
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2014, 01:47 przez Jacekx, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne choroby”