++++ KREON ++++++
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD
- województwo: dolnośląskie
- Kontakt:
++++ KREON ++++++
Witam wszystkich.
By3em wczoraj u lekarza i w zwi?zku z remisj? a jednocze?nie ci?g3ymi biegunkami, poleci3 mi spróbowaa Kreon. Ma to niby wzmóc absorpcje wody, bo ?adne inne leki nie pomagaj? niestety. Mam krótsze jelito i bya moze do konca zycia bede z tym walczy3, ale zawsze warto próbowaa.
Mam pytanie: Ma kto? do?wiadczenia z Kreonem? Pomaga3?
pozdrawiam
By3em wczoraj u lekarza i w zwi?zku z remisj? a jednocze?nie ci?g3ymi biegunkami, poleci3 mi spróbowaa Kreon. Ma to niby wzmóc absorpcje wody, bo ?adne inne leki nie pomagaj? niestety. Mam krótsze jelito i bya moze do konca zycia bede z tym walczy3, ale zawsze warto próbowaa.
Mam pytanie: Ma kto? do?wiadczenia z Kreonem? Pomaga3?
pozdrawiam
zawsze mozemy o tym poGGadac...
GG 3141303
GG 3141303
- Małgosia
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
Re: ++++ KREON ++++++
Przez krótki czas bra3am Kreon. Ale by3o to zaraz po zaostrzeniu - jedynym jak dot?d. Jak sytuacja sie unormowa3a i wesz3am w remisje - po oko3o 3-4 tygodniach - lekarz kaza3 mi odstawia Kreon. Nie wiem na co on mia3 dzia3aa. Od tamtego czasu mine3o 2,5 roku i jest OK - a biore tylko Salofalk 3x dziennie po 2 tabletki.
Pozdrowienia
Pozdrowienia

będzie dobrze 

-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Kreon to enzymy trawienne otrzymywane z trzustki wieprzowej. Podobne dzia3anie ma Pancreatyna. Poprawiaj? trawienie, ale aby mia3y dzia3aa na biegunki w przypadku skrócenia jelita to nie s3ysza3am. Podawany jest w zapaleniu trzuski, po jej resekcji, w przypadku zwe?enia przewodów trzustkowych, oraz w mukowiscydozie.
Mamcia
Mamcia
-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Chodzi raczej o to aby usprawnia trawienie a tym samym byc mo?e absorpcja wody zacznie sie du?o wcze?niej. Pobiore troche zobaczymy co z tego wyjdzie.
A ma kto? jakie? sprawdzone lekarstwo na tego typu "problemy" pooperacyjne?
Pozdrawiam
Krzysiek
A ma kto? jakie? sprawdzone lekarstwo na tego typu "problemy" pooperacyjne?
Pozdrawiam
Krzysiek
zawsze mozemy o tym poGGadac...
GG 3141303
GG 3141303
-
- Początkujący ✽✽
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
Ja stosuje kreon 10 000 1 raz dziennie.Powiedzia3a mi o tym kobieta ktora jak ja by3a na ?ywieniu pozajelitowym w lecie.Znany krakowski chirurg poradzi3 jej na Crona odstawia wszystkie leki je?a normalny chleb ,ciemne pieczywo/nie bu3eczki/ i braa panzytrat /to w zasadzie chyba tosamo co kreon/ i dolegliwo?ci jej ust?pi3y. Ja zrobi3am tak samo za zgod? lekarza,kiedy odstawi3am metypred skonczy3am ?ywienie pozajelitowe i od wakacji biore tylko 2 x dz.ulgastran/lek chroni?cy ?luzówke/i raz dziennie kreon.Bardzo mi to pomaga.Choa nie powiem 3x zaliczam kibelek/dopo3udnia/.Ale czuje sie zdecydowanie lepiej i nie mam ?adnych bóli brzucha.Polecam wiec kreon.Pozdrawiam Gosia
- Shima
- Doświadczony ❃
- województwo: łódzkie
- Kontakt:
Krzysiek!Kiedys pytale? mnie na gg o kreon.Bralam go ale w zwiazku z bólami trzustki.Nie zauwazy3am aby wp3ywal znacz?co na np.ilosc wypróznien.Acha-to bylo niedlugo po resekcji j.grubego.
Zawsze służę rozmową [you] 
Choroba:CD, astma, alergia, łuszczyca, ginekologiczne powikłania w trakcie leczenia immunosupresyjnego, podobno przebyta gruźlica jelit Stan:Lewostronna hemikolektomia,resekcja zwężenia w miejscu zespolenia i jeszcze dodatkowych kawałków jelit, zaostrzenie Leki:asamax3x1000mg,helicid2x1, metotreksat i parę innych paskudztw Waga/wzrost 99/173

Choroba:CD, astma, alergia, łuszczyca, ginekologiczne powikłania w trakcie leczenia immunosupresyjnego, podobno przebyta gruźlica jelit Stan:Lewostronna hemikolektomia,resekcja zwężenia w miejscu zespolenia i jeszcze dodatkowych kawałków jelit, zaostrzenie Leki:asamax3x1000mg,helicid2x1, metotreksat i parę innych paskudztw Waga/wzrost 99/173
- Balconik
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Ja natomiast po wizycie u irydologa dostalem troche wspomagaczy na trzustke i watrabe. M.in. Kreon oraz Chelicur (wstretny wyciag z glistnika).
Na ilosc wizyt w toalecie to nie wplynelo, ale na pewno duzo lepiej sie czulem, tym bardziej, ze na 100% Salofalk ktory dostalem na CU nie jest obojetny dla watroby.
Mysle ze Kreon 1xdz 1 kaps. nie zaszkodzi, ale tylko 1 opak. i koniec.
pzdr
Na ilosc wizyt w toalecie to nie wplynelo, ale na pewno duzo lepiej sie czulem, tym bardziej, ze na 100% Salofalk ktory dostalem na CU nie jest obojetny dla watroby.
Mysle ze Kreon 1xdz 1 kaps. nie zaszkodzi, ale tylko 1 opak. i koniec.
pzdr
precz z CU ! ! !
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: nie ustalono
- Kontakt:
hejka
Tak się zastanawam co by tu dzis napisać i nie wiem
Przychodzi mi do głowy tylko moja głupota ale tu niestety nie ma sie czym chwalić
to znowu ja
Czy wie ktoś coś na temat Kreonu? dostałm to po ostatniej wizycie u lekarza...

Przychodzi mi do głowy tylko moja głupota ale tu niestety nie ma sie czym chwalić

Czy wie ktoś coś na temat Kreonu? dostałm to po ostatniej wizycie u lekarza...
Ostatnio zmieniony 21 maja 2007, 17:48 przez tysia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU u rodzica
- Kontakt:
Trzustkowe enzymy trawienne pochodzenia wieprzowego, podawane przy różnego rodzaju niedoborach enzymu trawiennego - przy zapaleniu trzustki np.
Patrzeć oczyma dziecka aby kochać świat i aby nigdy nie przestać się dziwić.
-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Oj to chyba zacznę się denerwować 
Ciekawe dlaczego dostałą mte enzymy skoro nikt mi nie mówił ze z moja trzustką jest coś nie tak
Jeszcze tego brakowało żeby mi trzustka wysiadła przez to jelito

Ciekawe dlaczego dostałą mte enzymy skoro nikt mi nie mówił ze z moja trzustką jest coś nie tak

Jeszcze tego brakowało żeby mi trzustka wysiadła przez to jelito

-
- Doświadczony ❃
- województwo: śląskie
tysia Ty sie tak nie martw tym Kreonem, bo to wcale nie musi znaczyć, że coś u Ciebie z trzustką nie tak. To po prostu lekarz chce zadbać o to, aby wszystko sie jeszcze dokładniej trawiło i nie drażniło jelita. To można traktować jako takie wspomaganie, a nie leczenie trzustki. Ja tez kiedyś to długo brałem i nawet jakieś efekty to dawało. Wygląda na to, że lekarz sie stara jak najlepiej, a z drugiej strony, że jest może jeszcze z tej starej szkoły, bo mnie już teraz żaden młody lekarz tego nie proponował, a zalecała mi to tylko dobra Pani ordynator, do której chodziłem na początku choroby 12 lat temu. Ale faktem jest, że lekarz powinien Ci dokładnie wytłumaczyć, co to jest ten Kreon i dlaczego go przepisuje.
Tomy ma rację kiedyś brałam kreon lekarz powiedział mi, że on pomoże mi lepiej trawić i sprawi, że nie będę tak strasznie traciła na wadze. Nie wiem ile w tym prawdy, ale uznałam takie tłumaczenie za wystarczające.
-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
dzięki
na drugi raz powie mtemu lekarzowi ze ma mi to po kolei wytłumaczyć 

- ranka
- Mistrzunio ❃❃❃
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
no racja racja...dobrze mowia
Kreon bierze sie w wielu roznych schorzeniach wspomagajaco uklad trawienny.Moja kuzynka choruje na celiakie i tez go spozywa

Kreon bierze sie w wielu roznych schorzeniach wspomagajaco uklad trawienny.Moja kuzynka choruje na celiakie i tez go spozywa

-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Co racja to racja 
Ale Wy jesteście lepsi niż cały sztab lekarzy których juz zdążyłam odwiedzić

Ale Wy jesteście lepsi niż cały sztab lekarzy których juz zdążyłam odwiedzić