Jakie leki???
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Choroba: nie ustalono
Jakie leki???
Napiszcie mi prosze jakie leki stosujecie???
Czy od pocz?tku te same, czy zmieniali?cie, je?li tak to dlaczego???
Jak sie czujecie/czuli?ci po poszczególnych lekach.
Co poza lekami przyjmujecie (czytali?my, ?e sporo z Was bierze babke i inuline) i co jeszcze???
Czy od pocz?tku te same, czy zmieniali?cie, je?li tak to dlaczego???
Jak sie czujecie/czuli?ci po poszczególnych lekach.
Co poza lekami przyjmujecie (czytali?my, ?e sporo z Was bierze babke i inuline) i co jeszcze???
mój tato jest chory na Crohna
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD
- województwo: mazowieckie
Re: Jakie leki???
Ja mam Cu i obecnie przy remisji biore 2+2 tabl. Sulfosalazyny EN, kwas foliowy, wit. B6 i inuline. Przy zaostrzeniach bralam sterydy (encorton a pozniej Metypred) ale poniewaz przy kolejnym rzucie sterydy nie zadzialaly juz tak dobrze i musialabym brac duzo wieksza dawke to zaczelam leczenie immunosupresyjne i przez 2 lata bralam Azatropine. Pozdrawiam 

-
- Początkujący ✽✽
Oj, nie zauwazylam, ze chodzilo Ci o Crohna ale moze to tez Ci sie przyda
-
- Debiutant ✽
Oczywi?cie - niech ka?dy u?ytkownik je?li chce napisze.Kinga pisze:Oj, nie zauwazylam, ze chodzilo Ci o Crohna ale moze to tez Ci sie przyda
- Małgosia
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
Ja ma CU od 2,5 roku.
Zanim dowiedzia3am sie ?e to CU - mia3am zapalenie stawów i leczono mnie przez miesi?c Sulfosalazyn? - 2 x 2tabletki. Ale ona rozala3a mi w?trobe wiec j? odstawi3am i wtedy zacze3y sie biegunki i okaza3o sie ?e to nie tylko zapalenie stawów ale ?e to CU.
Leczenia zacze3am od 3x1 Salofalku 500. I czu3am sie naprawde dobrze - mia3am remisje, jelita nie dawa3y o sobie znaa a i stawy sie uspokoi3y.
Teraz od 2 miesiecy biore 3x2 Salofalku 500 - bo to podobno najmniejsza dzia3aj?ca dawka. Czuje sie dobrze i remisja nadal trwa
adnych innych leków nie biore.
Pozdrawiam
Zanim dowiedzia3am sie ?e to CU - mia3am zapalenie stawów i leczono mnie przez miesi?c Sulfosalazyn? - 2 x 2tabletki. Ale ona rozala3a mi w?trobe wiec j? odstawi3am i wtedy zacze3y sie biegunki i okaza3o sie ?e to nie tylko zapalenie stawów ale ?e to CU.
Leczenia zacze3am od 3x1 Salofalku 500. I czu3am sie naprawde dobrze - mia3am remisje, jelita nie dawa3y o sobie znaa a i stawy sie uspokoi3y.
Teraz od 2 miesiecy biore 3x2 Salofalku 500 - bo to podobno najmniejsza dzia3aj?ca dawka. Czuje sie dobrze i remisja nadal trwa

adnych innych leków nie biore.
Pozdrawiam

będzie dobrze 

-
- Debiutant ✽
Oby jak najd3u?ej!!!Ma3gosia pisze: Czuje sie dobrze i remisja nadal trwa![]()
-
- Początkujący ✽✽
Przez dwa lata nalykalam sie chyba wszystkiego wlacznie ze sterydami ale nic nie dzialalo jak trzeba Obecnie jestem na azathioprine i kwas foliowy 

Wszyscy maja bloga....mam i ja www.matkawariatka.blogspot.pl
Mercaptopurinum 75mg, metypred 32mg, salofalk 500mg 2x3, wapno
Co mnie nie zabije to mnie wzmocni...
Mercaptopurinum 75mg, metypred 32mg, salofalk 500mg 2x3, wapno
Co mnie nie zabije to mnie wzmocni...
- Lawenda
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Biore sulfasalazyne EN w zaostrzeniu 4x2 tabletki a w remisji 2x2, raz bra3am te? steryd - metypred, dawka by3a modyfikowana od 32g zchodzenie do 8g. Zacze3am przyjmowaa inuline.
Pocz?tki z sulfasalazyn? by3y trudne - bóle g3owy i zawroty ale po oko3o 2 tygodniach to ustapi3o. Natomiast bior?c metypred zaliczy3am lekki spadek wagi, senno?a (obni?ka ci?nienia lekka) i spadek nastroju. Metypred+menstruacja - ko3atanie serca, zadyszki i os3abienie.
Pocz?tki z sulfasalazyn? by3y trudne - bóle g3owy i zawroty ale po oko3o 2 tygodniach to ustapi3o. Natomiast bior?c metypred zaliczy3am lekki spadek wagi, senno?a (obni?ka ci?nienia lekka) i spadek nastroju. Metypred+menstruacja - ko3atanie serca, zadyszki i os3abienie.
Twardym trzeba być nie miętkim...
Na pocz?tu podano mi sulfasalazyn?, remisja sie nie pojawia3a wiec podano mi pentase - i remisja przysz3a, wtedy wróci3am do sulfasalazyny (pentasa to straszny koszt, zw3aszcza ?e bra3am czopki i tabletki). Podobnie jak Lawenda 1le znosze sulfasalazyne - migreny, zawroty, wymioty. Dlatego teraz biore colitan.
Biore go 3x3, dodatkowo kwas foliowy, Omega3, controloc - mam te? refluks który sie nasila po lekach na CU, duspatalin 2x1.
W swoim czasie bra3am Colon (jestem tym przypadkiem który musi mobilizowaa jelitka do pracy bo s? leniwe
) ale nie wiem czy powinnam go braa bo lekarze maj? ró?ne opinie na ten temat.
Pozdrawiam
Biore go 3x3, dodatkowo kwas foliowy, Omega3, controloc - mam te? refluks który sie nasila po lekach na CU, duspatalin 2x1.
W swoim czasie bra3am Colon (jestem tym przypadkiem który musi mobilizowaa jelitka do pracy bo s? leniwe

Pozdrawiam
- Doris
- Początkujący ✽✽
- województwo: wielkopolskie
Crohn zdiagnozowany ponad rok temu
bralam Budenofalk, Pentase, Salofalk, Metronidazol, Trilak, Encorton, Kw foliowy, witaminki. teraz mam zmienione sterydki na Metypred
bralam Budenofalk, Pentase, Salofalk, Metronidazol, Trilak, Encorton, Kw foliowy, witaminki. teraz mam zmienione sterydki na Metypred