rozszyfrowanie wyników morfologii - hhheeelp
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
rozszyfrowanie wyników morfologii - hhheeelp
Moi Drodzy prosze o pomoc. Mam przed soba swieze wyniki mojej morfologii, które niestety nic mi nie mówią. Czy ktos moglby mi pomoc w ich rozszyfrowaniu:
leukocyty 13,4 norma 4-10
hemoglobina 10.4 12-16
hematokryt 31 37-47
srednia masa hemoglobiny w erytrocytach 26,7 27-32
srednia objętosc plytek krwi 6,8 6,9-11,4
i to przystko co widze ze mam poza normą
Czy ktos moglby mi wyjasnic co i jak????
co oznaczają? hhheeelp
z góry dziekuje
leukocyty 13,4 norma 4-10
hemoglobina 10.4 12-16
hematokryt 31 37-47
srednia masa hemoglobiny w erytrocytach 26,7 27-32
srednia objętosc plytek krwi 6,8 6,9-11,4
i to przystko co widze ze mam poza normą
Czy ktos moglby mi wyjasnic co i jak????
co oznaczają? hhheeelp
z góry dziekuje
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD u rodzica
Re: rozszyfrowanie wyników morfologii - hhheeelp
Nie znam się w szczegółach, ale co poniektóre wyniki mogę wyjaśnić. Leukocytów masz za dużo, co świadczy o czynnym perocesie zapalnym. Hemoglobiny jest za mało co sugeruje lekką anemię. Wskazuje na to również obniżony hematokryt. Czerwone krwinki są za słabo nasycone hemoglobiną, to także, jak pamiętam, wskaźnik anemii. A sprawdzałaś poziom żelaza ? I poziom CRP ( białka c-reaktywnego)? Może warto ...
- martineden
- Debiutant ✽
- Choroba: nie ustalono
krwinki białe, leukocyty
norma - 0-5 krwinek w polu widzenia
coś nie tak - więcej niż 5 krwinek
co to znaczy - powyżej 10 krwinek występuje w stanach zapalnym nerek, dróg moczowych bądź przy gruźlicy
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
hemoglobina/Hb
norma - kobiety 12-16 g/dl, mężczyźni 13-18 g/dl
coś nie tak - obniżenie lub podwyższenie stężenia
co to znaczy - podwyższone obserwuje się w stanach odwodnienia i w nadkrwistościach, a obniżone w niedokrwistościach i w stanach przewodnienia
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
hemokryt/Ht/HTC
norma - kobiety 36-45%, mężczyźni 40-54%
coś nie tak - podwyższony albo obniżony poziom
co to znaczy - podwyższony występuje w nadkrwistościach, w niektórych chorobach nerek, w rozedmie płuc, w odwodnieniu np. przy długotrwałych biegunkach czy intensywnych wymiotach; zmniejszony obserwuje się w niedokrwostościach, w stanach przewodnienia i w późnym okresie ciąży.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
norma - 0-5 krwinek w polu widzenia
coś nie tak - więcej niż 5 krwinek
co to znaczy - powyżej 10 krwinek występuje w stanach zapalnym nerek, dróg moczowych bądź przy gruźlicy
hemoglobina/Hb
norma - kobiety 12-16 g/dl, mężczyźni 13-18 g/dl
coś nie tak - obniżenie lub podwyższenie stężenia
co to znaczy - podwyższone obserwuje się w stanach odwodnienia i w nadkrwistościach, a obniżone w niedokrwistościach i w stanach przewodnienia
hemokryt/Ht/HTC
norma - kobiety 36-45%, mężczyźni 40-54%
coś nie tak - podwyższony albo obniżony poziom
co to znaczy - podwyższony występuje w nadkrwistościach, w niektórych chorobach nerek, w rozedmie płuc, w odwodnieniu np. przy długotrwałych biegunkach czy intensywnych wymiotach; zmniejszony obserwuje się w niedokrwostościach, w stanach przewodnienia i w późnym okresie ciąży.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
- martineden
- Debiutant ✽
Albo lepiej podaje link do stronki w interpretacja wyników http://badaniamedyczne.fm.interia.pl/morfologia.html
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU w rodzinie
- województwo: łódzkie
Zyczka, Twoje wyniki wskazują prawdopodobnie na niewielką niedokrwistość spowodowaną niedoborem żelaza. Podwyższona liczba leukocytów wskazuje na stan zapalny.
- ranka
- Mistrzunio ❃❃❃
- Choroba: CU
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
ale zescie namieszali
Martineden to co piszesz tyczy sie moczu!!!!!!!
przynajmniej to co piszesz o leukocytach
co do morfologii Zyczki:
leukocyty=masz ponad norme masz stan zapalny
hemoglobina,hematokryt,srednia masa hemoglobiny w krwince=masz niedokrwistosc mikrocytowa niedobarwliwa
prawdopodobnie masz za malo zelaza w organizmie..pewnie twoje jelito nie wchlania albo tracisz krew.

Martineden to co piszesz tyczy sie moczu!!!!!!!
przynajmniej to co piszesz o leukocytach

co do morfologii Zyczki:
leukocyty=masz ponad norme masz stan zapalny
hemoglobina,hematokryt,srednia masa hemoglobiny w krwince=masz niedokrwistosc mikrocytowa niedobarwliwa
prawdopodobnie masz za malo zelaza w organizmie..pewnie twoje jelito nie wchlania albo tracisz krew.
- martineden
- Debiutant ✽
Oho! Znalazła się doktorka i bedzie mnie biła za to co napisałema. Ja uciekam 

- martineden
- Debiutant ✽
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Czesc
Włąsnie odebrałam wyniki krwi. Rbc i Hct jest poniżej normy reszta jest bardzo ładna. Moja lekarz rodzinny do której mam njabliżej i od której właśnie wróciłam twierdzi że zaniżenie RBC i HCT o niczym nie swiadczy. Czy ona ma racje?
Możeci mi odpowiedziec
Ata
Włąsnie odebrałam wyniki krwi. Rbc i Hct jest poniżej normy reszta jest bardzo ładna. Moja lekarz rodzinny do której mam njabliżej i od której właśnie wróciłam twierdzi że zaniżenie RBC i HCT o niczym nie swiadczy. Czy ona ma racje?
Możeci mi odpowiedziec
Ata
- ranka
- Mistrzunio ❃❃❃
- Kontakt:
czesc:)
zanizenie wynikow erytrocytow moze swiadczyc o anemii.pomocne sa tu tez inne parametry jak wyniki wskaznikow czerwonokrwinkowych czyli MCHC czy MCH.czy hemoglobina jest ok?jesli jest ponizej normy albo sie do niej zbliza uzupelnij niedobory zelaza.Ascofer czy Hemofer sa bez recepty. polecam branie na noc aby unikna mdlosci bo takowe sie zdarzaja.pozdrawiam renata
zanizenie wynikow erytrocytow moze swiadczyc o anemii.pomocne sa tu tez inne parametry jak wyniki wskaznikow czerwonokrwinkowych czyli MCHC czy MCH.czy hemoglobina jest ok?jesli jest ponizej normy albo sie do niej zbliza uzupelnij niedobory zelaza.Ascofer czy Hemofer sa bez recepty. polecam branie na noc aby unikna mdlosci bo takowe sie zdarzaja.pozdrawiam renata
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Czesc hemoglobina jest ok 13,2 i zelazo tez kolo 83 Cala reszta tez jest dobra Ogolnie to chyba mam remisje tylko że mam zawroty głowy i silne wypadanie włosów. Nie czuje sie zle tylko czuje sie skołowana
Tez jestem Renata dzieki
Tez jestem Renata dzieki
- ranka
- Mistrzunio ❃❃❃
- Kontakt:
HCT zalezy od RBC wiec jesli jedno z nich jest ponizej normy to drugie najczesciej tez.